Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Αυγούστου 2015 22:24

Ιtay Gil

Ένας… καθηγητής ασφάλειας στις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
9c73632108882509afb27f79aa256f3f XL 90ea39ac

.O καθηγητής Itay Gil, είναι διεθνώς μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στον τομέα της ασφάλειας, έχοντας μια εκλεκτή διαδρομή και καριέρα που πολλοί θα τη ζήλευαν. Εξακολουθεί να είναι ενεργός λοχαγός των IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις), ενώ έχει υπηρετήσει και στον ειδικό λόχο αναγνώρισης των αλεξιπτωτιστών του Ισραήλ.

O καθηγητής Itay Gil, είναι διεθνώς μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στον τομέα της ασφάλειας, έχοντας μια εκλεκτή διαδρομή και καριέρα που πολλοί θα τη ζήλευαν. Εξακολουθεί να είναι ενεργός λοχαγός των IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις), ενώ έχει υπηρετήσει και στον ειδικό λόχο αναγνώρισης των αλεξιπτωτιστών του Ισραήλ. Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής θητείας του, επέλεξε να ενταχθεί στην ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα (Yamam) του Ισραήλ που ασχολείται με τη διάσωση ομήρων. Στο πλαίσιο της Yamam, ο κος Gil συμμετείχε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις για πάνω από δέκα χρόνια.

Συνέντευξη στους Νίκο Παπαδόπουλο – Ευθύμιο Παυλίδη
Επιμέλεια μετάφρασης: Δημήτρης Σταμούλης

H Yamam θεωρείται από πολλούς ως η κορυφαία μονάδα ειδικών επιχειρήσεων στον κόσμο. Εν μέρει λόγω της δυσκολότερης διαδικασίας επιλογής στον κόσμο, με την υποχρεωτική απαίτηση οι υποψήφιοι να έχουν προηγούμενη εμπειρία στις Ειδικές Δυνάμεις, ακόμα και για να κάνουν αίτηση.

Ο κ Gil γνωρίζει πολύ καλά να υπολογίζει τους κινδύνους από την τρομοκρατία και αυτό το οφείλει κατά κύριο λόγο και στην εμπειρία που είχε από αρκετές χιλιάδες εμπλοκές σε πραγματικές αντιπαραθέσεις. Ο κ Gil ήταν επικεφαλής εκπαίδευσης του προσωπικού ασφάλειας των ισραηλινών προέδρων, Επίτιμος Διακεκριμένος Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Aspen, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Magid στον τομέα Τρομοκρατίας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Πληροφοριών και σήμερα στο πανεπιστήμιο Ariel. Ο κ Gil είναι αυτός που «συνέλαβε» αυτό που σήμερα η διεθνής ένωση αερομεταφορών ΙΑΤΑ ονομάζει εκπαίδευση στην αντιμετώπιση άτακτων και αποδιοργανωτικών επιβατών. Την ιδέα αυτή συνέλαβε και μετουσίωσε σε εκπαίδευση το 1997 βασιζόμενος σε παρατηρήσεις που έκανε κατά τη διάρκεια ταξιδιών.

Πότε καταταγήκατε στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις IDF, σε ποια μονάδα και πόσα χρόνια υπηρετήσατε;

Εντάχθηκα στις IDF το 1981 και πιο συγκεκριμένα στην αερομεταφερόμενη μονάδα Recon. Συνολικά υπηρέτησα τρία χρόνια.

Πότε μεταταχθήκατε στην Yamam και πόσο δύσκολο ήταν να πλαισιώσετε την κορυφαία αντιτρομοκρατική μονάδα της χώρας σας;

Αιτήθηκα να ενταχθώ στη Yamam το 1985. Η διαδικασία επιλογής μετά από αξιολόγηση και δοκιμασίες διαρκεί 8-12 μήνες και όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις. Περίπου 2.500 παιδιά θα κάνουν αίτηση, αλλά η Μονάδα θα τους αξιολογήσει και τελικά θα κρατήσει μόνο 100 από αυτούς, οι οποίοι θα λάβουν έγκριση για να ξεκινήσουν την Hell Week (Εβδομάδα Κόλασης). Μόλις κατά μέσο όρο 30 παιδιά θα περάσουν, οι άλλοι θα κοπούν κατά την Hell Week. Αυτοί οι 30 θα ξεκινήσουν το σχολείο Counter Terror και μετά από ένα έτος εκπαίδευσης, αν επιβιώσουν από νέες δοκιμασίες, λαμβάνουν πιστοποίηση και αναλαμβάνουν δράση. Γι ‘αυτό και κι εγώ ήμουν επιχειρησιακά έτοιμος το 1986.

Ποιος ήταν ο ρόλος σας στη Yamam; Σήμερα είστε ακόμα ενεργός; Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για τη σημερινή σας θέση;

Για να λάβεις την πιστοποίηση από το σχολείο Counter-Terror απαιτείται να γίνεις ειδικός σε πάρα πολλές δεξιότητες. Ο δικός μου ρόλος ήταν πολυεπίπεδος. Ήμουν ο άνθρωπος που παραβίαζε πόρτες και παράθυρα (breacher), οδηγός υψηλής ταχύτητας, ειδικός στο CQB (Close Quarter Battle, μια τακτική έννοια η οποία περιλαμβάνει σωματική αντιπαράθεση μεταξύ πολλών μαχητών). Επίσης ήμουν και ελεύθερος σκοπευτής, όταν αυτό χρειαζόταν. Αργότερα έγινα κορυφαίος εκπαιδευτής στο Krav Maga, ένα σύστημα αυτοάμυνας που στηρίζεται στην άμεση επαφή. Αυτή την περίοδο δεν είμαι ενεργός, άλλωστε είμαι 52 ετών, αλλά λόγω της εμπειρίας μου είμαι σύμβουλος στη Μονάδα και μερικές φορές εκπαιδευτής.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που αποκομίσατε από την εμπειρία σας στη Yamam, πέρα από τα υψηλά στάνταρτ αυτής της στρατιωτικής μονάδας;

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω. Αλλά μπορώ να σας πω ότι μια φοβερή εμπειρία, μια περιπέτεια με μια ομάδα καταπληκτικών ανθρώπων, ανάμεσά τους και κάποιοι από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Πάντως, διαρκές μέλημά μας ήταν να αποτρέπουμε την επόμενη τρομοκρατική επίθεση και οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια. Μαθαίνεις να εργάζεται ως ομάδα, γίνεσαι ο τύπος που ποτέ δεν τα παρατάει, ένας μαχητής. Γίνεσαι, επίσης, εκείνος ο οποίος μπορεί πάντοτε να βρει τη λύση σε κάθε πρόβλημα. Έχουμε πολλές μονάδες, αλλά η Yamam είναι το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης, που πραγματοποιεί σχεδόν όλες τις πολύπλοκες επιχειρήσεις οι οποίες δεν γίνονται βέβαια δημόσια.

Πότε αποφασίσατε να ξεκινήσετε την καθιέρωση της PROTECT ISS και τι επιδιώκετε να πετύχετε με αυτή; Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Η ιδέα αυτή προέκυψε το 1996 όταν ήμουν ακόμα ενεργός στη Yamam. Το 1997, όταν ήμουν διευθυντής εκπαίδευσης στη σχολή της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας (IBP), και μετά από 14 χρόνια ενεργούς υπηρεσίας συνταξιοδοτήθηκα.

Κατέληξα λοιπόν στην απόφαση ότι επιθυμούσα να συνεχίσω με μια δική μου δουλειά, και να επενδύσω στις γνώσεις μου. Έτσι ξεκίνησα την PROTECT ISS. Αρχικά ξεκίνησε ως ένα μικρό εκπαιδευτικό κέντρο σκοποβολής, μάχης σώμα με σώμα, και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφαλείας. Βήμα- βήμα αρχίσαμε να εξαπλώνουμε τις δραστηριότητές μας και σε χώρες εκτός του Ισραήλ, και ακόμα και σήμερα αναπτυσσόμαστε.

Σήμερα, η PROTECT ISS είναι πολύ διαδεδομένη και καταξιωμένη και συνεργαζόμαστε με περίπου 20 υποκαταστήματα και θυγατρικές σε όλο τον κόσμο. Έτσι, κυρίως μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, παρέχοντας εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, στενή προστασία και άλλες υπηρεσίες, σε αυτές τις 20 χώρες. Όσο για τους μελλοντικούς στόχους μας, απλώς προσπαθούμε πάντα να αναπτυσσόμαστε. Το πάθος και η αγάπη μας για τη δουλειά είναι αυτό που μας οδηγεί.

Εκπαιδεύουμε και μορφώνουμε τους ανθρώπους ώστε να έχουν καλύτερες επιδόσεις, να προστατεύουν τον εαυτό τους αποτελεσματικά, τις οικογένειές τους και τις επιχειρήσεις τους. Η εκπαίδευση που παρέχεται στην PROTECT ISS είναι πιστοποιημένη από τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργαζόμαστε, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε πιστοποιητικά και πτυχία από αυτά τα πανεπιστήμια (όπως το Ariel, για παράδειγμα). Επίσης σήμερα κατέχω και τη θέση του Ομότιμου καθηγητή στο πανεπιστήμιο Aspen.

Προφανώς θα έχετε υπομείνει πολλές δύσκολες καταστάσεις και περιστατικά σε όλη τη στρατιωτική σας θητεία. Έχετε μεταφέρει τη γνώση σας αυτή από την πραγματική παγκόσμια εμπειρία σας, σε μαθήματά σας ως εκπαιδευτικός;

Προσπαθώ να μεταδώσω τις καλύτερες γνώσεις μου στους εκπαιδευόμενούς μου. Οπότε, ναι, προσφέρω τις εμπειρίες μου έξω από τις «συνθήκες εργαστηρίου», όπου οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να εκπαιδεύονται. Δεν προσφέρουμε στατική εκπαίδευση, αλλά την πιο πραγματική δυνατή, υπό ρεαλιστικές συνθήκες, με βάση την πολύχρονη εμπειρία μας. Για αυτό η PROTECT ISS είναι επιτυχημένη.

Το Krav Maga είναι τρόπος ζωής για εσάς, όπως άλλωστε και για κάθε ισραηλινό πολίτη. Πότε ξεκινήσατε την εκπαίδευσή σας σε αυτό το σύστημα και πώς το εξελίξατε;

Το Krav Maga είναι εθνικό άθλημα, ένα σύστημα αυτοάμυνας για τους Ισραηλινούς. Όποιος εντάσσεται στις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εξασκείται στα βασικά στοιχεία του Krav Maga αλλά δεν γίνεται ειδικός ο καθένας. Όσον αφορά εμένα, από μικρή ηλικία είχα εξασκηθεί σε μαχητικά αθλήματα, όπως τζούντο, σάμπο και καράτε. Όταν κατατάχτηκα στις IDF και παρουσιάστηκα στο στρατόπεδο βασικής εκπαίδευσης, παρατήρησαν ότι ήμουν ένας χαρισματικός αθλητής. Οι κινήσεις του Krav Maga είναι παραπλήσιες και έρχονται φυσικά, κι έτσι αυτόματα ήμουν πολύ καλός σε αυτό. Επιλέχτηκα να πάω σε ένα σχολείο εκπαίδευσης Krav Maga στην στρατιωτική ακαδημία Wingate για τρεις μήνες, όπου και έγινα εκπαιδευτής Krav Maga. Όταν αργότερα εντάχθηκα στη Yamam είδαν και αναγνώρισαν ότι ήμουν πολύ κυριαρχικός στη μάχη σώμα με σώμα και έτσι επιλέχτηκα για εκπαιδευτής Krav Maga στην αντιτρομοκρατική μονάδα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από CPO’ s (Close Protection Officer) για ρεαλιστική εκπαίδευση στο Krav Maga. Μπορείτε να μας πείτε πώς η PROTECT ISS προσεγγίζει αυτό το σύστημα αυτοάμυνας;

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να πω ότι πολλοί «σωματοφύλακες» ζουν στον φαντασιακό τους κόσμο πιστεύοντας ότι μπορούν να προστατεύσουν τον πελάτη τους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μόλις και μετά βίας μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Όταν κάποιοι έρχονται σε μας για εκπαίδευση, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε το «Simunition» (σ.σ. πρόκειται για σήμα κατατεθέν που αφορά στην κατάρτιση σε πυρομαχικά που παράγονται από την General Dynamics – Ordnance). Ειλικρινά σχεδόν όλοι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες επιχειρήσεις αδυνατούν να προστατεύσουν τον πελάτη τους, ακόμα και στην πιο απλή επίθεση. Πολλοί πιστεύουν ότι πηγαίνοντας στο γυμναστήριο και κάνοντας μπόντι μπίλντινγκ ώστε να μοιάζουν σα μοντέλα, τους καθιστά CPO, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Το να γίνεις ένας αποτελεσματικός σωματοφύλακας απαιτεί να κάνεις σωστή ανάλυση των δεδομένων, να αντιλαμβάνεσαι, να δρας υπό συνθήκες πίεσης, να γνωρίζεις πώς να προστατεύεις τον εαυτό σου από αντικείμενο όπως μαχαίρι, και όπλο. Έτσι, όλοι όσοι έρχονται σε εμάς, επιστρέφουν πίσω στη βασική εκπαίδευση και τους μαθαίνουμε από την αρχή μάχη σώμα με σώμα, μάχη με βολή όπλου και όλα αυτά υπό συνθήκες πίεσης και προσομοίωσης με πραγματικές συνθήκες επίθεσης. Τα μαθήματά μας είναι εντυπωσιακά και άκρως ενδιαφέροντα. Πολύς κόσμος, χωρίς υπερβολή, σοκάρεται από το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχουμε.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια νέα, σύγχρονη προσέγγιση των τεχνικών εκπαίδευσης, δίνοντας έμφαση στη σκέψη «έξω από το πλαίσιο» και όχι στον παλιομοδίτικο τρόπο «θα το κάνεις όπως λέω επειδή στο λέω». Συμφωνείτε; Έχει αλλάξει η δική σας εκπαιδευτική προσέγγιση όλα αυτά τα χρόνια;

Πραγματικά δεν ακολουθώ άλλες εκπαιδευτικές τεχνικές. Κατά την άποψή μου, βλέπω πολλούς εκπαιδευτές να διδάσκουν τεχνικές οι οποίες πιστεύω ότι δε θα λειτουργήσουν σε πραγματικές καταστάσεις. Πρέπει να μάθεις τι κάνεις και να το κάνεις σε προσομοιωμένες συνθήκες μεγάλης πίεσης, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στην ίδια τη ζωή.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στην «εξίσωση», κάθε επίθεση είναι διαφορετική. Συμφωνώ ότι πρέπει να «σπάει» η τεχνική και ο δάσκαλος να εξηγεί τι διδάσκει. Έχω αναπτύξει ένα σύστημα που το διδάσκουμε, και εμείς το ονομάζουμε “απόδοση υπό πίεση”. Για παράδειγμα, καταγράφουμε σε βίντεο πολλαπλές διαφορετικές επιθέσεις με μαχαίρι, τις οποίες στη συνέχεια αναλύουμε και ελέγχουμε πόσες μπορούμε να αποτρέψουμε. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει όλες τις επιθέσεις με μαχαίρι, δεν είναι δυνατόν. Η όλη ιδέα είναι να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης.

Το Krav Maga είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο δυναμικό σύστημα, οπότε ναι, η διδακτική μου προσέγγιση είναι επίσης εξελισσόμενη. Συνεχώς προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε. Ακόμη και για μένα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Για παράδειγμα, οι μαθητές μου μού κάνουν τόσες πολλές ερωτήσεις που για ορισμένες από αυτές δεν έχω την απάντηση αμέσως. Έτσι οφείλω να εξερευνήσω, να δοκιμάζω και στη συνέχεια, να απαντάω.

Τι είδους μαθήματα προσφέρει η PROTECT ISS; Τι επιπλέον μπορεί ένας CPO να κερδίσει σε σχέση με άλλα εκπαιδευτικά σχολεία; Είναι στα πλάνα σας να λειτουργήσετε μια τέτοια σχολή και στην Ελλάδα;

Προσφέρουμε ό,τι επιθυμεί ο πελάτης. Κλασικά μαθήματα πάνω στα βασικά της μάχης σώμα με σώμα (άμυνα σε επίθεση με μαχαίρι, αφοπλισμός, άμυνα σε επίθεση με λοστό ή ρόπαλο, στραγγαλισμός κ.ά.). Και βέβαια, πιο εξελιγμένα μαθήματα όπου απαιτείται ειδική εκπαίδευση στη χρήση όπλων όπως πυροβόλα. Τα μαθήματα VIP ασφάλειας περιλαμβάνουν σχηματισμούς, ανάλυση και αξιολόγηση των κινδύνων. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αεροπορική ασφάλεια, την ασφάλεια ξενοδοχείων και διαχείριση.

Νομίζω ότι επειδή χρησιμοποιούμε την εκπαίδευση force on force μπορούμε να στήσoυμε ένα πραγματικό σενάριο βασισμένο στην εμπειρία μου, το οποίο θα είναι πιο ρεαλιστικό και αποτελεσματικό. Γι ‘αυτό και το καταγράφουμε σε βίντεο και στη συνέχεια το αναλύουμε για να δούμε πώς κάποιος έχει αντιδράσει (πυροβολισμός και εκκένωση, για παράδειγμα). Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτή η διαδικασία της μάθησης είναι πολύ σημαντική. Την ονομάζουμε “βιοανάδραση”. Το να δει κανείς τον εαυτό του στο βίντεο, και εκεί όπου έχει αποτύχει, είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε ήδη κάνει πολλά μαθήματα και θα θέλαμε να το επαναλάβουμε. Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δημιουργεί όλο και περισσότερες εγκληματικές συμπεριφορές και καταστάσεις. Έτσι, η ανάγκη και η ζήτηση για υπηρεσίες προστασίας υψηλών προσώπων και αυτοάμυνας θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες. Πιστεύω πως κάθε εκπαίδευση στον τομέα της προστασίας απέναντι σε κάθε είδους απειλή είναι μια επένδυση και όχι απλώς μία δαπάνη από τη μεριά του εκπαιδευόμενου.

Αισθάνεστε ότι έχετε μια ευθύνη για την προώθηση και ανάπτυξη του Krav Maga και αν ναι, γιατί;

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να πω ότι με το Krav Maga ασχολείται πολύς κόσμος και όχι κατ’ ανάγκη μέλη των ειδικών δυνάμεων. Είναι πάθος μου, θα έλεγα, να εμψυχώνω τον κόσμο κατά του bulling, επιθέσεων, βιασμών και κάθε είδους βίας. Θέλω, επίσης, να δημιουργήσω μια εικόνα επίγνωσης της κατάστασης για αυτό τον κόσμο, έτσι ώστε να μπορεί να αποφεύγει τη σύγκρουση με την επισήμανση ότι μερικές φορές δε θα είναι δυνατό να αποφευχθεί. Κανόνας νούμερο ένα είναι η παρατήρηση. Έτσι δημιουργούμε λύσεις για τους ανθρώπους ώστε να αποδίδουν καλύτερα και αυτό είναι το πάθος μας, να σώζουμε ζωές, βοηθώντας τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, πιο ασφαλείς και πιστεύω ότι ένα ευχάριστο πράγμα αυτό που κάνουμε.

Πρόσφατα ήσασταν στην Ελλάδα για ένα σεμινάριο Krav Maga, άμυνας με μαχαίρι. Αυτά τα σεμινάρια σχεδιάζονται έτσι ώστε να απευθύνονται σε ένα περιορισμένο κοινό; Πότε σκέφτεστε να ξαναρθείτε στη χώρα μας;

Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε κάποιο τέτοιο σεμινάριο. Όπως γνωρίζετε, το υπ’ αριθμόν ένα όπλο στο οποίο έχει ο καθένας πρόσβαση είναι ένα μαχαίρι, ένα τσεκούρι ή ένα σπασμένο μπουκάλι, ένα κατσαβίδι ή ακόμα και ένα στυλό, δηλαδή κάθε αιχμηρό αντικείμενο. Για την ώρα, δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι άμεσα στην Ελλάδα, αλλά θα είμαι πολύ χαρούμενος να επιστρέψω στη χώρα σας.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την δική σας επαγγελματική προσέγγιση σχετικά με το CP/VIP;

Η VIP προστασία ουσιαστικά αφορά ένα σύνολο ικανοτήτων που σχετίζονται με την αντίληψη και την ανάλυση των απειλών προκειμένου να προστατεύσουμε τον πελάτη που ζητά από εμάς υπηρεσίες ασφαλείας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον κόσμο που αναζητά υπηρεσίες ασφαλείας. Ο δικός μας ρόλος είναι να υποδείξουμε μετά από σχετική ανάλυση, τις ανάγκες του πελάτη μας και να του παράσχουμε τη βέλτιστη δυνατή λύση.

Το πιο σημαντικό πράγμα για τους ανθρώπους είναι να βάζουν στην άκρη το «εγώ» τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω συναντήσει. Μπορώ να πω ότι μετά από μερικές ασκήσεις, περιορίζεται αυτός ο «εγωισμός» και αυτό δεν είναι επειδή θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά επειδή στις πραγματικές συνθήκες μάχης, όπως μια πραγματική επίθεση σε VIP, για παράδειγμα, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις. Απώτερος στόχος μου είναι να διδάξω κάποιον να μείνει ζωντανός.

Τι είδους ικανότητες πρέπει να έχει κατά την άποψή σας, ένας CPO ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια καριέρα στη βιομηχανία της ασφάλειας;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχει έναν πραγματικό καλό χαρακτήρα, να είναι πολύ ήρεμος, θετικός, αισιόδοξος, ένας καλός άνθρωπος συνολικά. Στη συνέχεια, έρχονται οι δεξιότητες πάνω στις οποίες μπορούν να εκπαιδευθούν: Πρέπει να έχει ένα υψηλό επίπεδο στη μάχη σώμα με σώμα και στα όπλα. Να είναι πολύ καλός στην ανάλυση απειλών και την εκτίμηση κινδύνων. Θα πρέπει να γνωρίζει το πρωτόκολλο σχηματισμού, να ξέρει καλή οδήγηση, να έχει συνεργατικό πνεύμα, να μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Αν κάποιος θέλει να είναι επαγγελματίας θα πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα για να φθάσει σε υψηλό επίπεδο συνολικά. Θα πρέπει να έχει «όλο το πακέτο» και αυτό δεν είναι μια φθηνή υπόθεση.

Σύμφωνα με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να εκπαιδεύεσαι για τρεις ημέρες. Αυτό περιλαμβάνει την ανανέωση βασικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, από την οδήγηση και τη σκοποβολή έως τους σχηματισμούς, τις εκκενώσεις, την παροχή πρώτων βοηθειών. Αυτό το ονομάζουμε «μάθημα σύγκρουσης».

Τι πιστεύετε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία ασφάλειας έχει αναπτυχθεί; Ποια είναι η άποψή σας για την αντίστοιχη ελληνική βιομηχανία;

Η βιομηχανία ασφάλειας ολοένα και αναπτύσσεται. Υπάρχουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις, πιο πλούσιοι άνθρωποι χρειάζονται ασφάλεια λόγω των απειλών και των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται. Τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους και υπάρχει μια αύξηση της εγκληματικότητας εν γένει.

Στην Ελλάδα, όπως ανέφερα προηγουμένως, έχετε προβλήματα με την οικονομία σας και αυτό οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο όπλων και οι κλοπές. Ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα χρειάζονται ασφάλεια, ακόμη και σούπερ μάρκετ. Έτσι, είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια. Επίσης, οι άνθρωποι που συμμετέχουν ήδη στο κλάδο της ασφάλειας πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους.

Θα μπορούσε η ζωή και οι γνώσεις από την πραγματική εμπειρία της ζωής του Itay Gil να μεταφερθούν στην τηλεοπτική οθόνη; Υπάρχει τίποτα σχετικό στα σκαριά;

Υπάρχει μια πρωτοβουλία για μια τηλεοπτική εκπομπή και είμαστε σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αλλά αν θα ξεκινήσει, θα ονομάζεται “The Protector”. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες ενέργειες και για ένα ριάλιτι με το BBC, στο οποίο θα συμμετέχω. Αφορά ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και επιλογής ατόμων για τις Ειδικές Δυνάμεις.

MOTO

Μαθαίνεις να εργάζεται ως ομάδα, γίνεσαι ο τύπος που ποτέ δεν τα παρατάει, ένας μαχητής
Oι άνθρωποι που συμμετέχουν ήδη στο κλάδο της ασφάλειας πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους.
Κάθε εκπαίδευση στον τομέα της προστασίας απέναντι σε κάθε είδους απειλή είναι μια επένδυση.

{gallery}1843{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...