Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
25 Αυγούστου 2015 22:25

Οι τάσεις του 2015 στα συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Κινητές συσκευές και απομακρυσμένη διαχείριση κυριαρχούν στις εξελίξεις

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F9cc9cd0e676f41531987bd2f50c5fb80 XL

Το 2014 αποδείχθηκε πως ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τη βιομηχανία ελέγχου πρόσβασης καθώς σημαδεύτηκε από έναν πλούτο καινοτομιών και αλλαγών, με ορισμένους προμηθευτές, να τολμούν ακόμη και να αμφισβητήσουν την μέχρι σήμερα κοινή αντίληψη της αγοράς για την ασφάλεια. Μήπως η ασφάλεια απαιτεί τα επιμέρους στοιχεία της…

Το 2014 αποδείχθηκε πως ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τη βιομηχανία ελέγχου πρόσβασης καθώς σημαδεύτηκε από έναν πλούτο καινοτομιών και αλλαγών, με ορισμένους προμηθευτές, να τολμούν ακόμη και να αμφισβητήσουν την μέχρι σήμερα κοινή αντίληψη της αγοράς για την ασφάλεια. Μήπως η ασφάλεια απαιτεί τα επιμέρους στοιχεία της και οι διάφορες λύσεις να λειτουργούν ανεξάρτητα, παραμένοντας αυτόνομες και απομονωμένες από άλλες εφαρμογές; Ή θα πρέπει η ασφάλεια να «φλερτάρει» με την ιδέα ενός ανοικτού συστήματος συσκευών και εφαρμογών που θα αλληλεπιδρούν, «ζωγραφίζοντας» μια σαφέστερη εικόνα του περιβάλλοντος;

Το 2014, η βιομηχανία ελέγχου πρόσβασης άρχισε να «αγκαλιάζει» γρήγορα τις ΙΤ και άλλες περισσότερο εύκολες λύσεις. Κινητές συσκευές και απομακρυσμένη διαχείριση κυριάρχησαν στις εξελίξεις της βιομηχανίας, με τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία και την εκπαίδευση να αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν όλες τις πτυχές της βιομηχανίας ελέγχου πρόσβασης, καθώς το ΙΤ επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα δεδομένα του κλάδου.

Το 2015, όπως εκτιμά το ινστιτούτο τεχνολογικών ερευνών IHS, αναμένεται η συνέχιση και η υλοποίηση των τάσεων που δρομολογήθηκαν ήδη από το 2014, κυρίως με μεγαλύτερη έμφαση στο λογισμικό Bluetooth Smart με ενσωματωμένες (wearables) και ασύρματες κλειδαριές, ειδικά σε εφαρμογές έξυπνου σπιτιού.

Ασύρματες online κλειδαριές

Πάνω από το 35% των ηλεκτρονικών κλειδαριών που θα διακινηθούν εμπορικά το 2015 θα είναι ασύρματες online, όπως εκτιμά το IHS. Ας δούμε όμως και ορισμένα άλλα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών κλειδαριών: Τα ηλεκτρομηχανολογικά και μηχανοτρονικά προϊόντα ήταν τα πιο πολυσυζητημένα προϊόντα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές επιτρέπουν σε περισσότερες πόρτες να βρίσκονται σε online σύνδεση. Μειώνουν το κόστος εγκατάστασης και το χρόνο που δαπανάται σε κάθε τελικό χρήστη. Παρουσιάζουν ευελιξία στη χρήση τους, σε καμπίνες, κλειδαριές, κάρτες, πόρτες κ.ά.

Διαφοροποίηση υπηρεσιών

Καθώς το hardware γίνεται πιο εμπορεύσιμο, οι υπηρεσίες μπορούν να διαφοροποιηθούν. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Η αγορά προϊόντων ασφάλειας για κατοικίες γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, αλλά το εμπορικό σήμα του υλικού των συστημάτων ασφαλείας δεν αποτελεί ζητούμενο από τον πελάτη κατά τη διαδικασία του μάρκετινγκ και της πώλησης. Αντίθετα, η αξία αναδεικνύεται από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, την τεχνογνωσία και την ικανοποίηση του πελάτη.

Η ενοποίηση ανόμοιων συστημάτων και η συνεκτική λειτουργία τους μπορεί να προσφέρει νέα αξία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως η ενοποίηση των ανθρώπινων πόρων (HR) για επιχειρήσεις, η διαχείριση επισκεπτών σε δημόσιους χώρους, οι βάσεις δεδομένων σπουδαστών για εκπαιδευτικά ιδρύματα, και τα πρωτόκολλα κινδύνου / συμμόρφωσης για κατασκευαστές.

‘Ένα άλλο θέμα είναι οι υπηρεσίες βασιζόμενες στο cloud: Πολλές μεγάλες τάσεις που επηρεάζουν σήμερα την αγορά ελέγχου πρόσβασης είναι στενά συνδεδεμένες με την τεχνολογία cloud. Η βιομηχανία ελέγχου πρόσβασης για τα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει να αναδιοργανωθεί με βάση τη Φυσική Λογική Διαλειτουργικής Πρόσβασης (Physical Logical Access Interoperability – PLAI) και το role-based access control (RBAC), που σχετίζεται με τη λογική και φυσική ενοποίηση των ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή νέων μεθόδων εκχώρησης δικαιωμάτων ελέγχου πρόσβασης.

Ευελιξία συστημάτων

Η ευελιξία και η δυνατότητα επιλογών παραμένουν πολύ βασικές λειτουργίες της βιομηχανίας ελέγχου πρόσβασης.

Μερικοί τελικοί χρήστες προτιμούν ένα τυποποιημένο πακέτο λύσης, ενώ άλλοι απαιτούν μια προσαρμοσμένη προσέγγιση. Άλλοι πρέπει να πληρούν τους αυστηρούς κανόνες και τα πρότυπα που καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ άλλοι θέλουν να χρησιμοποιούν τα social media και τις mobile εφαρμογές για να δημιουργήσουν συναρπαστικές εμπειρίες για τους τελικούς χρήστες.

Η βιομηχανία ελέγχου πρόσβασης σε κτίρια απαιτεί να γνωρίζει το ποιος, το τι, το πού και το πότε, και αυτά τα ερωτήματα είναι που «ευθύνονται» για το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να κινείται αργά –και βέβαια αυτό είναι για καλό λόγο. Ωστόσο, η εξέλιξη του κλάδου δρομολογείται εν μέρει λόγω άλλων βιομηχανιών, οι οποίες από τη φύση τους «αγκαλιάζουν» και ενσωματώνουν τις νέες καινοτομίες πολύ πιο γρήγορα. Τέτοια παραδείγματα είναι η κινητή/ απομακρυσμένη συνδεσιμότητα και το cloud, δύο καινοτομίες με τις οποίες εξοικειώνονται όλο και πιο πολλοί τελικοί χρήστες, για παράδειγμα στα κτίρια και τις κατοικίες.

Ο ρόλος της… ευκολίας

Η ευκολία λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης αποτελεί ένα από τα πιο ανερχόμενα και αναπτυσσόμενα τμήματα της βιομηχανίας του access control. Η αναζήτηση διαρκώς της πιο… εύκολης λύσης, θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσφέροντας νέες, ελκυστικές και καινοτόμες τεχνολογίες.

Μετά από δεκαετίες χρήσης συστημάτων και λύσεων όπως οι αναγνώστες μαγνητικών καρτών, οι προσωπικοί κωδικοί ασφαλείας (PIN) και οι αναγνώστες καρτών (card readers), η βιομηχανία συστημάτων ελέγχου πρόσβασης συνειδητοποίησε ότι δεν ενδιαφέρονται όλοι οι τελικοί χρήστες μόνο για προϊόντα υψηλού βαθμού ασφάλειας, αλλά και για λύσεις και εφαρμογές που χαρακτηρίζονται από ευκολία στη χρήση. Η παράμετρος λοιπόν της ευκολίας χρήσης θα διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των προϊόντων που θα προσφέρουν στους τελικούς χρήστες και θα περιλαμβάνουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εταιρείες του κλάδου.

Οι τάσεις στη Β. Αμερική

Στη Βόρεια Αμερική, οι ηλεκτρονικές κλειδαριές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα που σχετίζονται με εφαρμογές και λύσεις έξυπνου σπιτιού.

Το έξυπνο σπίτι αποτελεί μια πολύ μεγάλη τάση στο χώρο της βιομηχανίας ασφάλειας στις μέρες μας. Στις ΗΠΑ, τα πολλαπλά συστήματα διαχείρισης (multiple system operators -MSOs) προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ασφαλείας στον τομέα της κατοικίας και του οικιακού αυτοματισμού. Η ασφάλεια θα παραμείνει ο πιο σημαντικός τομέας εφαρμογής των συστημάτων MSOs και των παραδοσιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παρακολούθησης. Όσον αφορά τις κυριότερες συσκευές ασφαλείας, το ενδιαφέρον της αγοράς θα στραφεί σε προϊόντα, όπως συστήματα καταγραφής βίντεο, ηλεκτρονικές κλειδαριές και αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, σε πόρτες και παράθυρα.

Οι κυριότερες τάσεις της αγοράς περιλαμβάνουν την ευκολία του απομακρυσμένου κλειδώματος/ξεκλειδώματος θυρών, τη δυνατότητα παροχής προσωρινών κλειδιών ή την αναγνώριση άφιξης μέλους της οικογένειας στο σπίτι.

Πάρα πολλοί προμηθευτές προσφέρουν στην αγορά και συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης και συστήματα καταγραφής βίντεο. Κάποιοι προμηθευτές συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, έχουν δημιουργήσει τα δικά τους brand και τα δικά τους προϊόντα ελέγχου πρόσβασης. Κάποιες άλλες, έχουν συνεργαστεί με κατασκευαστές συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και έχουν δημιουργήσει εταιρείες κατασκευής πρωτότυπου εξοπλισμού. Κάποιοι προμηθευτές διαθέτουν δωρεάν εφαρμογές – όπως Video Insight με MonitorCastEDU – οι οποίες τρέχουν στον ίδιο διακομιστή, για να μειωθεί το κόστος για τους τελικούς χρήστες. Google, Apple και διάφορες εταιρείες πολλαπλών συστημάτων διαχείρισης MSOs (AT & T, Comcast, Time Warner, κ.λπ.) ως νεοεισερχόμενες εταιρείες έχουν πλέον ενεργή δραστηριοποίηση στην αγορά.

Τελικοί χρήστες

Οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες επιθυμούν να εφαρμόσουν μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση που βασίζεται στο cloud. Πολλές χώρες της ΕΕ, μαζί με την Trusted Cloud (Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Cloud), βρίσκονται στη διαδικασία της δημιουργίας των βέλτιστων πρακτικών και σχεδιαγραμμάτων για κράτη, με σκοπό την αντιμετώπιση διασυνοριακών θεμάτων ασφαλείας. Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το εμπορικό cloud για κυβερνητικές υπηρεσίες και υπουργεία, όπως το υπουργείο Άμυνας.

Καθώς το δίκτυο 4G κινητής τηλεφωνίας επεκτείνεται, όλο και περισσότεροι πύργοι τηλεπικοινωνιών θα απαιτούνται, κι αυτοί με τη σειρά τους θα απαιτούν ολοένα και πιο εξελιγμένα μηχατρονικά και εξ αποστάσεως συστήματα ελέγχου πρόσβασης για να προστατευτούν οι νέοι πύργοι.

Στον τομέα των εμπορικών μεγάλων χώρων, αναπτύσσεται η νέα τάση για αισθητικές κλειδαριές και κεντρικά ελεγχόμενα συστήματα πρόσβασης.

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη γνωρίζουν μια ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης για προϊόντα ελέγχου πρόσβασης κυρίως για τη διευκόλυνση της ροής των διοικητικών εργασιών και την προσέλκυση φοιτητών, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δαπανούν σημαντικά κεφάλαια για την ασφάλεια και την προστασία από περιστατικά βίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Το «έξυπνο» hardware υλικό ασφαλείας για κατοικίες αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ανά έτος για τα επόμενα χρόνια καθώς εφαρμογές όπως τα πρωτόκολλα ασύρματης τεχνολογίας ZigBee και Z-Wave προσφέρουν σύνδεση μεταξύ μιας κεντρικής πύλης και κινητών συσκευών.

Το επόμενο έτος, πολλές κυβερνήσεις θα αυξήσουν τις δαπάνες τους και θα συνεχίσουν τα υφιστάμενα προγράμματά τους, όπως το PAC2 στη Βραζιλία και το C4I4 στο Μεξικό. Άλλες Αρχές θα στοχεύσουν τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η βιομηχανία και η εκπαίδευση.

{gallery}1844{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...