Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Αυγούστου 2015 22:28

Sigma SD-02

Με ευφυΐα που δεν ξεγελιέται…

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
5f5c7ce2dd7c9637875b878871bde182 XL c3cc1769

Ο σεισμικός ανιχνευτής είναι κατάλληλος για προστασία χρηματοκιβωτίων, ATMs, τοίχων και θυρών χρυσοχοείων, θησαυροφυλακίων και γενικά χώρων αποθήκευσης αντικειμένων αξίας. Αποτελείται από ένα επιλεκτικό μικρόφωνο, το οποίο ανιχνεύει τους θορύβους που αναπτύσσονται στην επιφάνεια στην οποία είναι στερεωμένος ο ανιχνευτής…

Ο σεισμικός ανιχνευτής είναι κατάλληλος για προστασία χρηματοκιβωτίων, ATMs, τοίχων και θυρών χρυσοχοείων, θησαυροφυλακίων και γενικά χώρων αποθήκευσης αντικειμένων αξίας. Αποτελείται από ένα επιλεκτικό μικρόφωνο, το οποίο ανιχνεύει τους θορύβους που αναπτύσσονται στην επιφάνεια στην οποία είναι στερεωμένος ο ανιχνευτής, και από έναν ανιχνευτή θερμοκρασίας, ο οποίος ανιχνεύει τις μεταβολές της θερμοκρασίας πάνω στην προστατευόμενη επιφάνεια. Μέσα από τέσσερα διαφορετικά κανάλια, η συσκευή αναλύει όλες τις μεταβολές που ανιχνεύει και μπορεί να αναγνωρίσει την παραβίαση από φλόγιστρο, από τρυπάνι, από σφυρί, κτλ. Η ρύθμιση της ευαισθησίας στους πολύ χαμηλούς θορύβους γίνεται με ένα ποντεσιόμετρο και βάση ενός LED στην εσωτερική πλακέτα, που καλύπτεται από το εξωτερικό μεταλλικό κουτί. Μέσα από τέσσερα Dip Switch στο εσωτερικό του μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία του ανάλογα τις απαιτήσεις τις εφαρμογής.

Ο σεισμικός ανιχνευτής SD-02 έχει σχεδιαστεί και κατασκευάζεται από την ελληνική εταιρία Sigma Security. Η μονάδα επιτρέπει τη ρύθμιση της λειτουργίας της και διαθέτει «ευφυΐα» ώστε να επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνει από τους αισθητήρες της για να οδηγείται σε συμπεράσματα, δίνοντας συναγερμό ακριβώς εκεί όπου πραγματοποιείται η απόπειρα παραβίασης. Ο σεισμικός ανιχνευτής είναι κατάλληλος για προστασία χρηματοκιβωτίων, ATMs, τοίχων και θυρών χρυσοχοείων, θησαυροφυλακίων και γενικά χώρων αποθήκευσης αντικειμένων αξίας.

Βασίζεται σε ένα επιλεκτικό μικρόφωνο και σε έναν ανιχνευτή θερμοκρασίας για να ανιχνεύει τους θορύβους που αναπτύσσονται στην επιφάνεια στην οποία είναι στερεωμένος και τις μεταβολές της θερμοκρασίας πάνω στην προστατευόμενη επιφάνεια. Όπως βλέπουμε στην εικόνα 1 υποβάλλαμε τον ανιχνευτή σε δοκιμή, ζεσταίνοντας την επιφάνεια στην οποία τον τοποθετήσαμε με ένα φλόγιστρο και στην εικόνα 2, χτυπώντας την επιφάνεια, όπως θα συνέβαινε σε μια παραβίαση. Όπως θα δούμε παρακάτω η συμπεριφορά του ανιχνευτή σε αντίστοιχα περιστατικά ρυθμίζεται, ώστε να αποδίδει συναγερμό μονάχα όταν πρόκειται για αληθινή παραβίαση.

Διαδικασία ανίχνευσης συναγερμού

Η συσκευή αναλύει όλες τις μεταβολές που ανιχνεύει, μέσα από τέσσερα διαφορετικά κανάλια:

1. Το πρώτο κανάλι αναλύει τους πολύ χαμηλούς θορύβους (φλόγα οξυγόνου, ήχο τρυπανιού κλπ) και η ευαισθησία του ρυθμίζεται ανάλογα με την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε.

2. Το δεύτερο κανάλι αναλύει μετρίας εντάσεως χτυπήματα που δημιουργούνται στην προστατευόμενη επιφάνεια και δίνει συναγερμό σε περίπτωση που υπερβούν τα 5 ή 10 χτυπήματα, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουμε.

3. Το τρίτο κανάλι αναλύει μεγάλης εντάσεως χτυπήματα που δημιουργούνται στην προστατευόμενη επιφάνεια και δίνει συναγερμό σε περίπτωση που υπερβούν το προεπιλεγμένο LOW ή HIGH όριο.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο ανιχνευτής λειτουργεί αθροιστικά, προσθέτοντας τους παλμούς που ανιχνεύει και δίνει συναγερμό όταν ξεπεράσει το όριο που είναι ρυθμισμένος ενώ, αντίθετα, αφαιρεί παλμούς, όταν για κάποιο χρονικό διάστημα σταματήσει να δέχεται θορύβους. Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε την πιθανότητα να έχουμε ψευδοσυναγερμούς, παρόλη τη μεγάλη ευαισθησία του ανιχνευτή.

4. Το τέταρτο κανάλι αναλύει τις μεταβολές της θερμοκρασίας που εμφανίζονται στην προστατευόμενη επιφάνεια, και δίνει συναγερμό σε περίπτωση που η θερμοκρασία μεταβληθεί κατά 5 ή 10 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε χρόνο 15 ή 30 δευτερολέπτων (επιλεγόμενο). Επίσης, δίνει συναγερμό και όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει του 60 βαθμούς Κελσίου, ανεξάρτητα από το ρυθμό ανόδου.

Επίσης η συσκευή δίνει συναγερμό όταν κάποιος προσπαθήσει να ανοίξει το καπάκι ή να αποκολλήσει τον ανιχνευτή από τη θέση που είναι στερεωμένος (από τον τοίχο ή από το χρηματοκιβώτιο).

Παραμετροποίηση και έλεγχος λειτουργίας

Η παραμετροποίηση της λειτουργίας τους ανιχνευτή πραγματοποιείται μέσω ενός ποντεσιόμετρου που ρυθμίζει την ευαισθησία του στους πολύ χαμηλούς θορύβους και μέσω τεσσάρων Dip Switch στην πλακέτα του (εικόνα 3). Το Dip Switch 1 καθορίζει εάν ο ανιχνευτής θα δώσει συναγερμό όταν η θερμοκρασία μεταβληθεί απότομα κατά 10ο ή 5ο. Το Dip Switch 2 καθορίζει εάν ο ανιχνευτής θα δώσει συναγερμό όταν η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας επέλθει μέσα σε 30 ή 15 δευτερόλεπτα. Το Dip Switch 3 καθορίζει εάν ο ανιχνευτής θα δώσει συναγερμό όταν ανιχνεύσει, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, 10 συνεχόμενα ή 4 συνεχόμενα χτυπήματα (παλμούς) μέσης ισχύος. Και τέλος, το Dis Switch 4 καθορίζει εάν ο ανιχνευτής θα δώσει συναγερμό όταν ανιχνεύσει μόνο ένα ισχυρό ή μόνο ένα πολύ ισχυρό χτύπημα.

Ο έλεγχος των παραπάνω μπορεί να γίνει με τα LED λειτουργίας (εικόνα 4). Το πράσινο LED που βρίσκεται στο εσωτερικό του ανιχνευτή και κρύβεται από το μεταλλικό του κουτί, χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ευαισθησίας του στους πολύ χαμηλούς θορύβους. Λειτουργεί σαν ενδεικτικό της στάθμης του θορύβου που ανιχνεύει, αυξάνοντας την φωτεινότητα του, ανάλογα με τη διάρκεια του θορύβου, ενώ τη μειώνει αντίστοιχα, όταν ο θόρυβος σταματήσει. Το κόκκινο LED λειτουργεί σαν ένδειξη ότι ο ανιχνευτής λειτουργεί κανονικά (ανάβει στιγμιαία) και ότι δίνει συναγερμό (ανάβει σταθερά για δύο δευτερόλεπτα). Τέλος, το κίτρινο LED ανάβει σταθερά όταν δοθεί συναγερμός (μνήμη συναγερμού).

Για την περίπτωση όπου πρέπει να ανοιχτεί το προστατευόμενο αντικείμενο (π.χ. χρηματοκιβώτιο) χωρίς να δοθεί συναγερμός, υπάρχει η σύνδεση TC, όπου με 12V από τον πίνακα συναγερμού ακυρώνεται η λειτουργία του ανιχνευτή. Όταν το σύστημα οπλίσει, τα 12V δεν υπάρχουν πλέον στην είσοδο TC και ο ανιχνευτής λειτουργεί κανονικά. Ταυτόχρονα, γίνεται reset της μνήμης (σβήνει το κίτρινο LED), αν αυτό είναι αναμμένο. Φυσικά, πέρα από την σύνδεση TC, είναι εξοπλισμένος με συνδέσεις Alarm, Tamper και τροφοδοσίας (12V).

{gallery}1846{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

: 11-14VDC: 20-22mA: 26mA: Solid State Relay με έξοδο NC: Έξοδος NC: 325γρ. : 62,5 x 99 x 22 χιλιοστά

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...