Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Οκτωβρίου 2015 01:10

Dahua Tribrid HCVR

Ένα καταγραφικό… Αμέτρητες δυνατότητες!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
5e6a0457f5e520c811772db7d17e2893 XL 8c02b4d0

Το καταγραφικό DH-HCVR7104C-S2 της Dahua βασίζεται σε τεχνολογία CVI και υποστηρίζει κάμερες υψηλής ανάλυση HDCVI μέσω ομοαξονικού καλωδίου ή UTP, αναλογικές κάμερες, αλλά και IP. Το οικονομικό, «βολικό», εύχρηστο και καλαίσθητο DVR αφήνει όλα τα σενάρια εγκατάστασης ανοιχτά ως προς την επιλογή καμερών.

Το καταγραφικό DH-HCVR7104C-S2 της Dahua βασίζεται σε τεχνολογία CVI και υποστηρίζει κάμερες υψηλής ανάλυση HDCVI μέσω ομοαξονικού καλωδίου ή UTP, αναλογικές κάμερες, αλλά και IP. Το οικονομικό, «βολικό», εύχρηστο και καλαίσθητο DVR αφήνει όλα τα σενάρια εγκατάστασης ανοιχτά ως προς την επιλογή καμερών. Με αφορμή τις ευέλικτες δυνατότητές του, η KEEPER Hellas προτείνει τη χρήση του Tribrid HCVR με κάμερες CVI, αλλά και IP, για την καταγραφή και την επιμέρους αξιοποίηση των πληθωρικών δυνατοτήτων των IP καμερών μέσω Smartphone, CMS ή Web Interface. Ουσιαστικά λοιπόν, η KEEPER Hellas συνιστά στους τεχνικούς να χρησιμοποιήσουν το οικονομικό DVR, να αξιοποιήσουν όλες του τις δυνατότητες, χωρίς να “περιοριστούν” σε αναλογικές κάμερες, είτε HD, είτε SD, αλλά και να το παντρέψουν με IP κάμερες, των οποίων τις δυνατότητες θα εξαντλήσουν μέσα από τα επιμέρους λογισμικά διαχείρισης. Η πρόταση είναι πραγματικά αξιόλογη και εφαρμόσιμη, αφού η τεχνολογία είναι πλέον σε αυτό το επίπεδο και μέσα από μια τέτοια σύνθεση δεν μένει τίποτα ανεκμετάλλευτο!

Το καταγραφικό DH-HCVR7104C-S2 της Dahua υποστηρίζει 4 κανάλια. Βασισμένο σε τεχνολογία CVI, σε αυτά τα κανάλια μπορεί να δεχτεί κάμερες CVI υψηλής ανάλυσης αναλογικής μετάδοσης HD εικόνας, αναλογικές συμβατικές κάμερες και IP κάμερες. Με προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης είτε τοπικά, είτε απομακρυσμένα, το DVR αποτελεί εξαιρετική πρόταση για αναβάθμιση υπάρχουσας εγκατάστασης και προσθήκη εικόνας HD σε ένα σύστημα παρακολούθησης. Οι κάμερες CVI μπορούν να τοποθετηθούν μέσω της υπάρχουσας ομοαξονικής εγκατάστασης και υποστηρίζουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και UTP καλώδιο με balun. Μάλιστα, μέσα από το ομοαξονικό καλώδιο, το CVI μπορεί να προσφέρει κίνηση PTZ, όπως θα δούμε παρακάτω στη δοκιμή μας.

Και γιατί IP αφού υπάρχει το CVI;

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, στο οποίο θα επικεντρωθούμε σε αυτήν την παρουσίαση, είναι η συμβατότητα του καταγραφικού με κάμερες IP. Υποστηρίζοντας εγγραφή ανάλυσης 1080p, μπορεί να συνεργαστεί με κάμερες IP της Dahua, αλλά και άλλων κατασκευαστών μέσω πρωτοκόλλου ONVIF. Έχοντας όμως εξασφαλίσει την ανάλυση των 2MP μέσω των CVI καμερών, θα μπορούσε να αναρωτηθεί εύλογα κάποιος, γιατί να χρησιμοποιηθούν κάμερες IP. Ποιο είναι το ουσιαστικό, πρακτικό κέρδος, αφού οι κάμερες CVI υποστηρίζουν πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις, παρέχουν έλεγχο PTZ μέσω καλωδίου, είναι ανθεκτικές σε παρεμβολές και αποδίδουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας; Οι IP κάμερες πλεονεκτούν σε σχέση με τις CVI και φυσικά τις συμβατικές αναλογικές, στην υψηλή ανάλυση που ξεπερνά τα 2MP, όμως το DVR δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα. Ένα άλλο σημείο υπεροχής των IP καμερών είναι οι προηγμένες δυνατότητες ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Επίσης αυτές οι δυνατότητες δεν είναι άμεσα προσβάσιμες από το καταγραφικό, όμως είναι αξιοποιήσιμες μέσα από τα επιμέρους εργαλεία διαχείρισης των καμερών, όπως το λογισμικό CMS, το Web Interface και ακόμα πιο εύκολα το smartphone/tablet.

Το σενάριο λοιπόν είναι το εξής: Έχοντας το οικονομικό καταγραφικό DH-HCVR7104C-S2 της Dahua ο τεχνικός μπορεί να καταγράψει το υλικό από τις κάμερες IP και να αξιοποιήσει τις προηγμένες δυνατότητες ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας, όπως Video Analytics, προβολή εικόνας FishEye κτλ., είτε στην real time εικόνα, είτε στο εγγεγραμμένο υλικό! Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες όλων των σύγχρονων τεχνολογιών, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Tribrid HCVR, CVI motorize, Video Analytics, Wi-Fi, Fish Eye…

Το setup που εξετάζουμε σε αυτήν την παρουσίαση είναι αυτό της εικόνας 1 και βασίζεται στο καταγραφικό HCVR7104C-S2 της Dahua. Για να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του συστήματος η KEEPER Hellas μας εξόπλισε με τα παρακάτω:

HDVCI / ΗΑC-HFW2220RP-Z (εικόνα 2): Η κάμερα βασίζεται σε τεχνολογία HDCVI και υποστηρίζει κίνηση zoom απευθείας μέσα από το ομοαξονικό καλώδιο.

IP Fish Eye / IPC-EB5400 (εικόνα 3): Την κάμερα την έχουμε παρουσιάσει αυτόνομα στο περιοδικό και έχουμε δει τις εντυπωσιακές δυνατότητες ψηφιακής διαχείρισης της εικόνας Fish Eye που αποδίδει, επιτρέποντας στον χρήστη να περιηγηθεί μέσω λογισμικού σε κάθε σημείο του χώρου!

IP Video Analytics / IPC-HFW8301 (εικόνα 4): Η συγκεκριμένη IP κάμερα ενσωματώνει προηγμένες δυνατότητες Video Analytics, που σε ορισμένες εφαρμογές μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες (cross line, καταμέτρηση ατόμων, κτλ.).

IP Wi-Fi / IPC-AW12W (εικόνα 5): Η All In One κάμερα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα με εγγραφή σε τοπική μνήμη, αποστολή εικόνας σε smartphone, διαχείριση PTΖ απομακρυσμένα κτλ. Στο συγκεκριμένο setup της δοκιμής αποστέλλει ασύρματα την εικόνα στο καταγραφικό για εγγραφή στο ενιαίο σύστημα.

Όλες οι παραπάνω κάμερες μπορούν να συνεργαστούν με το Tribrid HCVR καταγραφικό της δοκιμής για real time παρακολούθηση εικόνας και εγγραφή του live feed στο δίσκο του DVR. Παρακάτω θα δούμε πως μπορεί να γίνει και η πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των IP καμερών.

Dahua Tribrid HCVR

Το καταγραφικό διαθέτει 4 εισόδους BNC, υποστηρίζει ανάλυση εγγραφής 1080p με συμπίεση H.264 και αντίστοιχα αποδίδει εικόνα υψηλής ανάλυσης μέσω HDMI/VGA συνδέσεων. Στο εσωτερικό του δέχεται έναν δίσκο SATA, έως 4ΤΒ και για backup/mouse διαθέτει 2 θύρες USB. Μέσω θύρας Ethernet, προσφέρει απομακρυσμένη πρόσβαση, αλλά και δέχεται τις κάμερες IP. Συνολικά μπορεί να δεχτεί 2 κάμερες IP ανάλυσης 1080p/720p. Η επιλογή αναλογικών καμερών ή IP γίνεται μέσω του OSD μενού του καταγραφικού. Όπως βλέπουμε στην εικόνα 6 ο τεχνικός ορίζει το είδος της κάμερας για το κάθε ένα από τα τέσσερα κανάλια. Εάν πρόκειται να συνδεθεί μια κάμερα μέσω BNC, τότε πρέπει να οριστεί εάν το είδος του καλωδίου είναι ομοαξονικό ή UTP (μέσω balun), για να κάνει την κατάλληλη προσαρμογή.

Από τα πλούσια χαρακτηριστικά του καταγραφικού αξίζει να αναφέρουμε την καρτέλα επιλογής «δράσης» ανάλογα με τη διέγερση ενός συναγερμού (εικόνα 7). Είτε η διέγερση προκαλείται από αναγνώριση κίνησης, απώλεια βίντεο, video masking, ή εξωτερικό alarm (σε ορισμένα μοντέλα), το καταγραφικό μπορεί να ανεβάσει υλικό σε FTP, να στείλει email, να ενεργοποιήσει εγγραφή σε οποιοδήποτε κανάλι, να πραγματοποιήσει κίνηση PTZ, να εμφανίσει μήνυμα κ.ά. Για την αναγνώριση κίνησης υποστηρίζει 4 ζώνες με διαφορετικές ρυθμίσεις ευαισθησίας και threshold για κάθε κάμερα (εικόνα 8). Χρήσιμη επίσης, μπορεί να φανεί η επιλογή δύο χρονικών περιόδων με διαφορετικές ρυθμίσεις χρώματος για κάθε κάμερα (εικόνα 9).

Για τη δοκιμή μας δεν χρειάστηκε καμία ιδιαίτερη παραμετροποίηση για την προβολή εικόνας των καμερών IP. Από το μενού της εικόνας 10 πραγματοποιούμε αυτόματη σάρωση και το DVR εντοπίζει τις κάμερες. Φυσικά, καμία απολύτως ρύθμιση δεν χρειάζεται για την κάμερα CVI, της οποίας μπορούμε άμεσα να διαχειριστούμε το ζουμ, απευθείας από το καταγραφικό και τη σύνδεση BNC (εικόνα 11).

Τα πάντα μέσω Ethernet!

Το καταγραφικό υποστηρίζει σύνδεση P2P (Cloud) για άμεση πρόσβαση μέσω ανάγνωσης QR Code (εικόνα 12). Με αυτόν τον τρόπο, ο τελικός χρήστης μπορεί να έχει εικόνα, αναπαραγωγή και διαχείριση του DVR, από υπολογιστή ή smartphone/tablet. Μέσω της εφαρμογής μπορεί άμεσα να γίνει χρήση των δυνατοτήτων PTZ των καμερών CVI και στη δική μας περίπτωση του ζουμ της κάμερας ΗΑC-HFW2220RP-Z (εικόνα 13).

Οι δυνατότητες του λογισμικού CMS της Dahua, του SmartPSS, της εφαρμογής για φορητές συσκευές και φυσικά των Web Interface των συσκευών, είναι αμέτρητες. Στην εφαρμογή που εξετάζουμε στη συγκεκριμένη παρουσίαση, το SmartPSS και το app DMSS (gDMSS για Android και iDMSS για iOS). Μέσω των εφαρμογών αυτών, είτε από υπολογιστή είτε από φορητή συσκευή, είναι προσβάσιμες όλες οι δυνατότητες των IP καμερών που φιλοξενεί το καταγραφικό. Για παράδειγμα, πολύ εύκολα μέσω του SmartPSS μπορεί να γίνει αξιοποίηση των Video Analytics, όπως και ψηφιακή αναπροσαρμογή της εικόνας της Fish Eye (εικόνα 14). Αυτές οι δυνατότητες είναι διαθέσιμες και για τα αρχεία που έχει καταγράψει το DVR. Οπότε, εάν για παράδειγμα έχει γίνει καταγραφή ενός συμβάντος στην περιοχή της Fish Eye κάμερας, αναπαράγοντας το αρχείο στο SmartPSS, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα Fisheye View. Με αυτήν ακριβώς τη λογική, ο τελικός χρήστης έχει πρόσβαση σε όλα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν οι κάμερες IP, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το Tribrid HCVR για καταγραφή εικόνας (μαζί με όλες τις δυνατότητες MD, masking, προγραμματισμού εγγραφής κτλ.), όπως και την αξιοποίηση των πρακτικών και οικονομικών HDCVI καμερών.

{gallery}2088{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Τύπος: Tribrid HCVRΚανάλια: 4Συμπίεση: Η.264Βίντεο: HDCVI / IP / AnalogΑνάλυση εγγραφής: 1080pΈξοδος: 1 HDMI / 1 VGAHDD: 1 SATAΉχος: 1 in / 1 out

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...