Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 189
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
21 Οκτωβρίου 2015 01:08

Εικόνες από το μέλλον των wearables συσκευών

Η τεχνολογία που… φοριέται στην διάθεση των επαγγελματιών της ασφάλειας

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F88c8acd23703263c3337f366e33481ec XL

Καθώς ο κόσμος της τεχνολογίας προϊόντων που ενσωματώνονται στο ανθρώπινο σώμα αναπτύσσεται, πολλές βιομηχανίες προσαρμόζονται στις αλλαγές και χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή προκειμένου να μετεξελίξουν τις δραστηριότητές τους.

Καθώς ο κόσμος της τεχνολογίας προϊόντων που ενσωματώνονται στο ανθρώπινο σώμα αναπτύσσεται, πολλές βιομηχανίες προσαρμόζονται στις αλλαγές και χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή προκειμένου να μετεξελίξουν τις δραστηριότητές τους.

Οι βιομηχανίες υγείας, άθλησης και fitness, αυτοκινήτου, καθώς και o κλάδος λιανικού εμπορίου έχουν ήδη αγκαλιάσει την αναδυόμενη τεχνολογία των συσκευών wearables, δηλαδή των συσκευών που φοριούνται στο ανθρώπινο σώμα (στο χέρι, στο πόδι, που ενσωματώνονται σε γυαλιά, κινητά κ.ά. ) και όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας θα επιδιώξουν να καρπωθούν τα οφέλη από αυτή την άνθιση της τεχνολογικής εξέλιξης.

Η βιομηχανία ασφάλειας είναι ένας από τους κλάδους που έχει σοβαρές δυνατότητες να αξιοποιήσει προς όφελός του την τεχνολογία συσκευών που μπορούν να φορεθούν από τους χρήστες τους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς τους τρόπους:

Συστήματα πρόσβασης

Για χρόνια οι εταιρείες εμπιστεύονταν τον έλεγχο της πρόσβασης τρίτων ατόμων στις εγκαταστάσεις τους σε προϊόντα και συστήματα όπως οι μαγνητικές κάρτες εισόδου ή οι κωδικοί πρόσβασης. Τα τελευταία χρόνια κάποιες εταιρείες έχουν εφαρμόσει κάρτες εντοπισμού τεχνολογίας Bluetooth για χρήση σε περιβάλλοντα ελεγχόμενης πρόσβασης. Το επόμενο βήμα, όμως, είναι η υπέρβαση των συσκευών ελεγχόμενης φυσικής πρόσβασης και η υιοθέτηση της wearable τεχνολογίας, δηλαδή συσκευών και διατάξεων που μπορούν να ενσωματωθούν σε ρούχα, σε γυαλιά ή σε τηλεφωνικές συσκευές παρέχοντας στον κάτοχό τους αυτόματα πρόσβαση κατά την προσέγγιση στο σημείο ελέγχου.

Είναι επίσης πιθανό ότι τα επόμενα χρόνια θα ξεκλειδώνουμε όλο και περισσότερο τις πόρτες, τα αυτοκίνητα και τα γραφεία μας χρησιμοποιώντας wearable συσκευές. Πιθανόν επίσης, να έχουμε πρόσβαση σε συναυλίες, αθλητικούς αγώνες και άλλες εκδηλώσεις που θα ελέγχεται μέσω αυτής της τεχνολογίας.

Για τους επαγγελματίες της ασφάλειας αυτού του είδους η πρόσβαση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μείνουν ξαφνικά χωρίς δουλειά. Αντίθετα, θα μπορούν να αντιλαμβάνονται και να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τις κινήσεις των εισερχόμενων ατόμων, καθώς και να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ελέγχου του πλήθους σε δύσκολες καταστάσεις.

Δυνατότητες καταγραφής

Οι δυνατότητες καταγραφής είναι ζήτημα κλειδί για λύσεις σε προβλήματα ασφαλείας. Τα διάφορα ενσωματωμένα καταγραφικά αξεσουάρ μπορούν να προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον χρήστη αλλά και με το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν, προσφέροντας μια πολύ βελτιωμένη γνώση και πληροφοριακό υλικό. Με τις νέες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, μπορεί να επιτευχθεί προσαρμογή με βάση τις κάθε φορά συγκεκριμένες ανάγκες του χρήστη διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ασφάλεια και δυνητικά προσφέροντας ένα ακόμα πιο αναβαθμισμένο επίπεδο ελέγχου που προηγουμένως δεν ήταν εφικτό.

Έχοντας τη δυνατότητα καταγραφής αυτών των δεδομένων μπορούμε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε πιο αποτελεσματικά τα μέτρα επιτήρησης της ασφάλειας ενός χώρου.

Χρήση τέτοιων συσκευών μπορεί να γίνει και σε εργασιακούς χώρους, όπου ο υπεύθυνος ανθρώπινων πόρων μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιον ακριβώς χώρο των επιχειρησιακών εγκαταστάσεων βρίσκεται ο κάθε εργαζόμενος, αλλά ακόμα και εκτός από αυτές! Ή σε ένα δημόσιο χώρο, με χρήση ανάλογης τεχνολογίας μπορεί να επιτευχθεί πιο ακριβής και αποτελεσματικός έλεγχος των συμβάντων σε μια δημόσια εκδήλωση, βελτιώνοντας τα επίπεδα επιτήρησης.

Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο

Οι πληροφορίες που μπορούν να μας παρέχουν οι wearables συσκευές σε πραγματικό χρόνο εκτιμάται ότι θα είναι το στοιχείο εκείνο που θα βοηθήσει στην μεταμόρφωση του κλάδου της ασφάλειας, σε σχέση με όπως τον γνωρίσαμε. Δεν θα είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να βασιζόμαστε αποκλειστικά στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης, εκτός και εάν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε τα άτομα που μας ενδιαφέρουν στην ακριβή θέση τους ανά πάσα στιγμή.

Πληροφορίες σχετικά με τις παραμέτρους ενός ατόμου θα μπορούν να συλλέγονται και να διαβιβάζονται μέσω cloud επιτρέποντας έτσι την άμεση λήψη των κατάλληλων αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές. Συστήματα όπως τα wearαbles θα εξασφαλίσoυν μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτερους χρόνους αντίδρασης.

Η προληπτική ασφάλεια θα βελτιωθεί επίσης. Το Geo-fencing (δημιουργείται με τον ορισμό μιας ορθογώνιας περιοχής με πλάτος και ύψος μεγαλύτερο από 90 μέτρα και το κεντρικό της σημείο να εντοπίζεται στον παγκόσμιο χάρτη με χρήση παραμέτρων γεωγραφικού πλάτους και μήκους) έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τις βιομηχανίες υγειονομικής περίθαλψης για να ρυθμίζονται θέματα ασφάλειας όσο και υγείας ηλικιωμένων ασθενών.

Όσο η τεχνολογία των wearables αναπτύσσεται τόσο αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει στον ακριβή καθορισμό του ποιος έχει απομακρυνθεί εκτός περιοχής geo-fence, που ζει, ενώ θα μπορούμε να αντλούμε πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης. Τέτοιου είδους πληροφορίες που μπορούν να προσφέρουν μόνο οι wearable συσκευές θα καταστούν καθοριστικές για την προσφορά ενός ανώτερου επιπέδου ασφάλειας.

Ιδιωτικότητα

Η τεχνολογία των wearable και η ιδιωτικότητα πάνε χέρι-χέρι. Η αύξηση των wearables θα συνεχίσει να μεταμορφώνει και να μετασχηματίζει την βιομηχανία ασφάλειας στο μέλλον.

Εξασφαλίζοντας ότι έχουμε ρυθμίσει τις σωστές παραμέτρους, τις επιλογές κοινής χρήσης και τις ρυθμίσεις κυριότητας δεδομένων, θα έχουμε διαμορφώσει ένα ασφαλές, αξιόπιστο αποτέλεσμα. Αρκεί να πούμε ότι καθώς ζούμε σε έναν κόσμο των όλο και μικρότερων και περισσότερο διασυνδεδεμένων τεχνολογιών, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις wearables συσκευές όχι μόνο για να απλουστεύσουμε τα μακρά λίστα καθηκόντων ασφαλείας, αλλά και για να καταστήσουμε το περιβάλλον μας ασφαλέστερο.

{gallery}2086{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουνίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Τα εργασιακά δικαιώματα στα τεχνικά επαγγέλματα
Στη σύγχρονη και γεμάτη προκλήσεις κοινωνία μας, η ασφάλεια αποτελεί τη σπουδαιότερη προτεραιότητα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις επιχειρήσεις. Η ασφάλεια όλων των συνανθρώπων μας ήταν, είνα...
Dahua Lab Tour
Το 2024 μπήκε δυναμικά για το πολύ επιτυχημένο «οδοιπορικό» hands on technical training της Keeper Group και της Dahua Technology με τον πρώτο προορισμό για τη φετινή χρονιά να είναι η Λάρισα. ...
Ανίχνευση Ομοιότητας
Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες αποκτούν μεγαλύτερη αξία εφαρμόζοντας στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο που χρησιμοποιούν λογισμικά ανάλυσης βίντεο βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. Οι εν λ...
Αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται μετρητά και άλλα τιμαλφή σε μεγάλες ποσότητες. ...
Συστήματα ήχου PA της Hikvision
H Hikvision εισέρχεται δυναμικά στον χώρο των επαγγελματικών ηχητικών συστημάτων PA (Public Address), τα οποία μπορεί να συνδυάζονται με τα συστήματα CCTV της, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις audi...
Hikvision HiWatch Series
Τα προϊόντα της σειράς HiWatch της Hikvision, που αποτελούνται από καταγραφικά και κάμερες με σύγχρονες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, θα τα βρείτε διαθέσιμα στο νέο B2B site της Stam Electronics...
Hikvision Turbo HD 8.0
Για τα προϊόντα Turbo HD της Hikvision δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Υψηλή ανάλυση, μετάδοση σήματος μέσω ομοαξονικού σε μεγάλες αποστάσεις, κορυφαία συμπίεση βίντεο, χαμηλότερες απαιτήσει...