Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Οκτωβρίου 2015 01:05

Η Microsoft… καταργεί τα password

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fadbc118734351cc8fb51e77c74d06608 XL

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του CNN Money, η Microsoft έχει ένα φιλόδοξο στόχο για τα Windows 10. Μέσω έργων προμήθειας λογισμικού να εγκαταστήσει το νέο λειτουργικό της σύστημα Windows 10 σε ένα δισεκατομμύρια συσκευές έως το 2017.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του CNN Money, η Microsoft έχει ένα φιλόδοξο στόχο για τα Windows 10. Μέσω έργων προμήθειας λογισμικού να εγκαταστήσει το νέο λειτουργικό της σύστημα Windows 10 σε ένα δισεκατομμύρια συσκευές έως το 2017.

Μια πρόσφατη μελέτη από εδικούς αναλυτές στο χώρο του ΙΤ διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τα Windows 10, εντός δύο ετών από τον Ιούλιο που η εταιρεία ανακοίνωσε την ελεύθερη αναβάθμιση του τελευταίου λογισμικού της. Η έκθεση αναφέρει ότι το 60 % των τμημάτων πληροφορικής έχουν δοκιμάσει το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, και το 40 % σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανάπτυξη των Windows 10 εντός της τρέχουσας χρονιάς. Αν η έρευνα είναι σωστή, και το 73 % των επιχειρήσεων προχωρήσει στην ανάπτυξη των Windows 10 ως το 2017, το λειτουργικό σύστημα των Windows 10 θα καταστεί η πιο γρήγορα εγκατεστημένη έκδοση των Windows μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι τα πιο πρόσφατα Windows 7 υπήρξαν αρκετά δημοφιλή στην αγορά, μόνο το 60 % των επιχειρήσεων προέβηκε σε εγκατάστασή τους εντός 24 μηνών από το αρχικό λανσάρισμά τους στην αγορά.

Η γρήγορη υιοθέτηση του λογισμικού των Windows 10 θα σήμαινε ουσιαστικά την ενδεχόμενη κατάργηση του κωδικού πρόσβασης. Όπως είναι γνωστό, το σήμα κατατεθέν του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft θα είναι το βιομετρικό σύστημα ελέγχου για την ταυτοποίηση και την αυθεντικοποίηση, χωρίς κωδικό πρόσβασης. Το σύστημα στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία “Hello”, θα επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό, το τάμπλετ ή το PC τους σκανάροντας απλώς το πρόσωπό τους, την ίριδα του ματιού τους ή τα δακτυλικά αποτυπώματά τους. Η βασική διαφορά είναι ότι με τα Windows Hello, η βιομετρική λειτουργία ασφαλείας θα υποστηρίζεται με φυσικό τρόπο, και η Microsoft ισχυρίζεται ότι τα Windows 10 θα υποστηρίζουν τους υφιστάμενους στην αγορά αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων (fingerprint readers). Τα Windows Hello όπως είναι φυσικό, προϋποθέτουν την ύπαρξη ειδικού hardware, συμπεριλαμβανομένου fingerprint reader, φωτιζόμενου αισθητήρα IR ή άλλους βιομετρικούς αισθητήρες.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι μόνο μία εταιρεία, η Intel, κατασκευάζει τις κάμερες RealSense 3D που η Microsoft επιδεικνύει σε συνδυασμό με την τεχνολογία του Hello. Ενώ οι κάμερες της Intel είναι ευρέως διαθέσιμες, μόνο 15 διαφορετικά μοντέλα για PC θα υποστηρίζουν την τεχνολογία κατά το λανσάρισμά της.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές του κλάδου δεν αναμένουν οι κωδικοί πρόσβασης να οδηγηθούν σε εξάλειψη σύντομα μετά από την παρουσίαση των Windows 10. Η τελική υιοθέτηση των νέων υπολογιστών και των περιφερειακών υλικών που βασίζονται στις κάμερες για υπολογιστές, μαζί με την αύξηση της χρήσης των αναβαθμισμένων Windows Phones, θα οδηγήσουν σε μια μετρημένη, αλλά σταθερή αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας αυτής.

Επιπρόσθετα των Windows 10 που δεν απαιτούν κωδικό πρόσβασης για σύνδεση, το νέο λειτουργικό σύστημα εφεξής δε θα απαιτεί την αποστολή κωδικών πρόσβασης χρήστη μέσω του Διαδικτύου προκειμένου να δρομολογηθεί η σύνδεση σε ιστοσελίδες ή εφαρμογές για κινητά. Αντ ‘αυτού, τα Windows 10 θα έχουν ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται “Passport” («Διαβατήριο») το οποίο θα στέλνει την ταυτότητα του χρήστη μέσω του Διαδικτύου, χωρίς όμως να απαιτείται κωδικός πρόσβασης, ο οποίος θα μπορούσε εύκολα υποκλαπεί και να τεθούν έτσι σε κίνδυνο πολύτιμα προσωπικά δεδομένα.

Τα Windows 10 θα ζητούν από τους χρήστες για πιστοποιήσουν ότι είναι αυτοί οι κάτοχοι της συσκευής, προτού αυτή πιστοποιήσει τη συμπεριφορά τους, με έναν κωδικό PIN ή Windows Hello μέσω συσκευών με βιομετρικούς αισθητήρες. Μόλις πιστοποιηθεί το Passport, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ένα ολοένα αυξανόμενο σύνολο σελίδων και υπηρεσιών Web από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων κορυφαίων ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, όπως επίσης τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρηματικά δίκτυα και άλλα πολλά.

Το Passport θα συνεργάζεται επίσης με χιλιάδες επιχειρήσεις του Azure Αctive Directory αρχικά, και θα παρέχει, επίσης, κορυφαία ασφάλεια και προστασία ταυτότητας για τις επιχειρήσεις,

Οι τεχνολογίες της Microsoft, «Hello» και «Passport», θα αποτελέσουν τεχνολογίες κλειδιά όσον αφορά τον τομέα των συστημάτων βιομετρικής ασφάλειας και της ενσωμάτωσής τους στο χώρο των υπολογιστών και το ΙΤ.

Έρευνα: Το δακτυλικό αποτύπωμα δεν αλλάζει!

Υπό το φόντο αυτών των εξελίξεων στην Microsoft και τον κομβικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα βιομετρικά δεδομένα στην ασφάλεια χρήσης των υπολογιστικών συστημάτων, μια σημαντική έρευνα έρχεται να δικαιώσει την επιλογή αυτή της κορυφαίας εταιρείας πληροφορικής στον κόσμο.

Ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ένας πρώην φοιτητής του δημοσίευσαν πρόσφατα μια νέα ερευνητική εργασία η οποία αποδεικνύει ότι η ακρίβεια της αναγνώρισης ανάμεσα σε δύο ίδια δακτυλικά αποτυπώματα παραμένει ίδια παρά το πέρασμα του χρόνου.

«Θέλαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα που απασχολούσε επί χρόνια τόσο τους εκπροσώπους του νόμου όσο και του δικανικού συστήματος: Εάν το δακτυλικό αποτύπωμα παραμένει το ίδιο με την πάροδο του χρόνου», σχολίασε ο Anil Jain καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και της μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Έχουμε πλέον προσδιορίσει, με την πολυεπίπεδη στατιστική μοντελοποίηση, ότι η ακρίβεια της αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων παραμένει σταθερή παρά το πέρασμα του χρόνου».

Για τη μελέτη τους, ο Jain και ο Soweon Yoon, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας, χρησιμοποίησαν τα αρχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων 15.597 ατόμων, που συλλέχθηκαν πολλές φορές από το Αστυνομικό Τμήμα του Μίσιγκαν για ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από πέντε έως 12 χρόνια.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μελέτη που πραγματεύεται το ζήτημα της ακρίβειας των συστημάτων αυτοματοποιημένης αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων (AFIS). Πολλοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει τη θέση του Jain για την ακρίβεια της αναγνώρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Christophe Champod του ελβετικού πανεπιστημίου της Λοζάνης.

{gallery}2084{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...