Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
21 Οκτωβρίου 2015 01:09

Οι νέες τάσεις στον τομέα των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης

Υψηλή ευκρίνεια με Full HD και 4K & κάλυψη 360 μοιρών

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F651be53d72f920c6b8ea8a746cdabe55 XL

Ο τομέας των συστημάτων καταγραφής και παρακολούθησης παρουσίασε τη χρονιά που διανύουμε ορισμένα σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά τη βελτιωμένη ανάλυση εικόνας, την πιο καλή λειτουργία και ανταπόκριση στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, ενώ κατάφερε να διεισδύσει σε διάφορες νέες αγορές…

Ο τομέας των συστημάτων καταγραφής και παρακολούθησης παρουσίασε τη χρονιά που διανύουμε ορισμένα σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά τη βελτιωμένη ανάλυση εικόνας, την πιο καλή λειτουργία και ανταπόκριση στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, ενώ κατάφερε να διεισδύσει σε διάφορες νέες αγορές και να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των σύγχρονων τεχνολογικών τάσεων.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα ορισμένες από τις νέες τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά.

Επανάσταση στην ανάλυση

Η ανάλυση της εικόνας και της ποιότητας θα εξακολουθήσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης και των επιδόσεων της αγοράς συστημάτων καταγραφής και παρακολούθησης στο επόμενο διάστημα. Ως κύρια τάση είναι πλέον η ανάλυση Full HD, η οποία έχει καθιερωθεί σε ευρεία κλίμακα στη διεθνή αγορά προσφέροντας υψηλής ποιότητας ευκρίνεια στα βίντεο. Ωστόσο, η εικόνα 4K η οποία αναπτύσσεται στα στάνταρτ του HD, αναμένεται να απογειωθεί πραγματικά. Το 4Κ ή Ultra High Definition, προσφέρει υπερυψηλή ευκρίνεια και πιο συγκεκριμένα, τετραπλάσια οπτική πληροφορία από την «απλή», καθιερωμένη πλέον υψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 3840×2160 pixel, αντί για 1920×1080 pixel ). Η πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, η ευρύτερη γκάμα χρωμάτων και κάποιες ακόμη ιδιότητες της εικόνας 4Κ έχουν ως αποτέλεσμα εντυπωσιακά «καθαρότερη» και περισσότερο λεπτομερή εικόνα. Ειδικότερα, στον τομέα του security, η εικόνα 4Κ δε γνωρίζει… συμβιβασμούς τόσο στην ταχύτητα του καρέ όσο και στην ευαισθησία στο φως, τα οποία ήταν δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που χαρακτήριζαν τις προηγούμενες γενιές καμερών με τα υψηλά megapixels.

Η τεχνολογία 4K θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στην εμπειρία του χρήστη, καθιστώντας εφικτή την παρακολούθηση μεγαλύτερων περιοχών με λιγότερες κάμερες, κι αυτό γιατί οι χρήστες των συστημάτων παρακολούθησης θα έχουν τη δυνατότητα να μεγεθύνουν στο μόνιτόρ τους τις εικόνες υπερ-υψηλής ευκρίνειας.

Κάλυψη… 360 μοιρών

Πρόσθετες τεχνολογίες οπτικής βελτίωσης θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς και στην ώθησή της προς τα εμπρός. Ολοένα και περισσότερο, η ζήτηση για κάμερες με ευαισθησία στο χαμηλό φωτισμό και με υπέρυθρη τεχνολογία στην ανάλυση HD συμπληρώνεται από τα νέα επιτεύγματα όσον αφορά στην υψηλή απόδοση της επεξεργασίας εικόνας, ώστε να εξασφαλίζεται η διάθεση μιας εικόνας ποιοτικής, η οποία δε θα επηρεάζεται από σκοτεινές ή δύσκολες συνθήκες φωτισμού.

Επίσης, αναμένεται μια μεγαλύτερη εξάπλωση των πολύ-διάστατων καμερών, ιδιαίτερα τα μοντέλα 360 μοιρών, επιτρέποντας στους χρήστες να μεγιστοποιούν τα επίπεδα κάλυψης με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ενοποιημένες λύσεις

Στην εποχή μας, οι εφαρμογές και οι λύσεις βιντεοεπιτήρησης είναι πολύ πιο εύχρηστες από τα προηγούμενα έτη. Την επόμενη περίοδο, πολλά συστήματα ασφαλείας, όπως τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, τα συστήματα συναγερμού και τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης θα δούμε να ενσωματώνονται σε ευρύτερες υποδομές.

Μια αντανάκλαση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας τάσης είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες όσο και εγκαταστάτες εξελίσσονται προκειμένου να προσφέρουν περισσότερο ενοποιημένες λύσεις στους πελάτες τους. Λύσεις που θα περιλαμβάνουν, όχι μόνο την ασφάλεια, αλλά και άλλες υπηρεσίες, όπως… φωτισμό, θέρμανση και εξαερισμό. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πολύ πιο ενοποιημένο περιβάλλον, που θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις συνθήκες και να παρακολουθούν χώρους με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων ή περιοχές υψηλής προτεραιότητας, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων σε άδειους από άτομα χώρους.

Άνοδος των «κάθετων» αγορών

Οι λεγόμενες κάθετες αγορές θα είναι όλο και πιο δεκτικές στις ευκαιρίες που προσφέρουν τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης. Χωρίς προβλήματα όσον αφορά τη μετάβαση σε λύσεις IP θα ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν τη μετάβαση από τα υπάρχοντα αναλογικά συστήματα στις πιο βελτιωμένες εναλλακτικές λύσεις IP.

Να σημειωθεί ότι ως κάθετη αγορά θεωρείται η αγορά στην οποία οι πωλητές προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες ειδικά για μια βιομηχανία, ή εμπόριο, ή επάγγελμα, ή άλλη ομάδα πελατών με εξειδικευμένες ανάγκες, σε αντίθεση με τις οριζόντιες αγορές, στις οποίες οι πωλητές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε μια μεγάλη ομάδα πελατών με ένα ευρύ φάσμα αναγκών.

Η υιοθέτηση λύσεων ασφάλειας όπως είναι τα συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και λιανικό εμπόριο θα αυξηθεί, με τους χρήστες να εντυπωσιάζονται με τα σημαντικά και συγκεκριμένα οφέλη που τους προσφέρουν, όπως προϊόντα που είναι άκρως ανθεκτικά σε προσπάθειες βανδαλισμού και καταστροφής τους, όσο και διακριτικά στην εμφάνισή τους.

Τέλος, οι λύσεις ασφαλείας που προσφέρουν τα συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής τείνουν να είναι πιο ευέλικτες από ποτέ, αλλά το 2016 θα δούμε μια ώθηση στην τάση για ζήτηση των πιο εξειδικευμένων λύσεων, καθώς οι χρήστες φαίνεται πως προτιμούν να προστατεύουν την επένδυσή τους με λύσεις που ανταποκρίνονται και στις πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις τους.

Γεωγραφική μετατόπιση

Κοιτάζοντας τη βιομηχανία του video security από μια ευρύτερη προοπτική, θα παρατηρήσουμε μια γεωγραφική μετατόπιση όσον αφορά τις χώρες που οδηγούν την αγορά προς τα εμπρός. Ενώ η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα διατηρήσουν τη θέση τους ως ηγέτες στην αγορά, η βιομηχανία θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις ευκαιρίες που αναπτύσσονται στην Κίνα.

Αναμένεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – οι ΗΠΑ έχασαν την πρωτοκαθεδρία τους για πρώτη φορά στα τελευταία 140 χρόνια- θα επιδιώξει ενεργά να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες αλλά και δυνατότητές της στην παγκόσμια αγορά, δράττοντας από μια άποψη και τους καρπούς που μπορεί να της προσφέρει το μεγάλο ποσοστό δαπανών που διαθέτει για έρευνα και ανάπτυξη στο έδαφος. Η Κίνα θα παράγει το δικό της πλούσιο και τεχνολογικά εξελιγμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, καθιστώντας τόσο το τρέχον έτος όσο και το 2016, μια άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική χρονιά για τον τομέα των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης.

{gallery}2087{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...