Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
16 Δεκεμβρίου 2015 17:10

Η ασφάλεια συναντά το «έξυπνο σπίτι»

Ποιες τάσεις θα κυριαρχήσουν στo Intersec Forum

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fd93532bcc039fb499ab6deddd295471b XL

Τα έξυπνα συστήματα και το μοντέρνο design αποτελούν τα θεμέλια της ποιότητας στη ζωή μας. Για αυτό και στο φετινό Intersec Forum, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Light + Building 2016, της διεθνούς έκθεσης για το κτίριο και το φωτισμό, στην γερμανική πόλη της Φρανκφούρτης, από τις 13…

Τα έξυπνα συστήματα και το μοντέρνο design αποτελούν τα θεμέλια της ποιότητας στη ζωή μας. Για αυτό και στο φετινό Intersec Forum, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Light + Building 2016, της διεθνούς έκθεσης για το κτίριο και το φωτισμό, στην γερμανική πόλη της Φρανκφούρτης, από τις 13 ως τις 18 Μαρτίου, το μότο των διοργανωτών είναι digital-individual-networked ( «ψηφιακά-αυτόνομα-δικτυωμένα»). Οι τρεις αυτές πτυχές αποτελούν θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία των «σύγχρονων χώρων» που συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε αυτό το μότο είναι «υποταγμένες» και όλες οι εξελίξεις που αφορούν τα συστήματα ασφαλείας και τις νέες καινοτομίες στο χώρο της τεχνολογίας ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η συνειδητοποίηση της σημασίας της εγκατάστασης κατάλληλων μέτρων προστασίας και ασφάλειας έχει αυξηθεί σταθερά, τόσο στα περιβάλλοντα κατοικίας όσο και στους χώρους εργασίας και τις επιχειρήσεις. Για του λόγου το αληθές, πολύ διαφωτιστικά είναι τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το τμήμα υγιεινής και ασφάλειας του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Υλικού (ZVEI), σύμφωνα με τα οποία η αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού ασφάλειας σημείωσε αξιόλογη αύξηση το 2014, πολύ παραπάνω από την αναμενόμενη. Συγκρίνοντας άμεσα τα δεδομένα με το προηγούμενο έτος, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,4% και ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την γερμανική ένωση ZVEI, η αύξηση αυτή επήλθε σε όλους τους επιμέρους τομείς της αγοράς, όπως βιντεοεπιτήρηση, έλεγχος πρόσβασης, συστήματα συναγερμών, συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης και τεχνολογία voice alarm. Η διαδικασία ενοποίησης όλων αυτών των επιμέρους συστημάτων ασφάλειας πρόκειται να αποτελέσει τη μεγάλη πρόκληση για την αγορά ηλεκτρονικής επιτήρησης και τεχνολογίας security στο μέλλον.

Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, ο τομέας της ασφάλειας και της προστασίας εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από ένα πρόβλημα που απαιτεί αντιμετώπιση. Τα χρήματα που δαπανώνται για συστήματα και τεχνολογίες ασφάλειας συχνά θεωρούνται αποκλειστικά ως δαπάνη. Η αξία όμως αυτής της «δαπάνης» αναδεικνύεται όταν και εάν επέλθει μια σχετική ζημία. Γενικά τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις συνήθως αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα μια τέτοια επένδυση σε εξοπλισμό ασφάλειας και προστασίας.

Βέβαια, για εμπόρους αλλά και για τη βιομηχανία, η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος προστασίας και ασφάλειας θεωρείται ότι αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς τη φύση της απειλής και τις συνθήκες που αφορούν σε διαφορετικά κτίρια: στην περίπτωση των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, η πρόληψη της κλοπής και της επίθεσης είναι ένα βασικό ζητούμενο. Σε κτίρια διοίκησης και γραφείων, τα συστήματα πυρανίχνευσης και ελέγχου πρόσβασης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και, σε βιομηχανικά κτίρια, οι κύριες απειλές προέρχονται από την πυρκαγιά, τη δολιοφθορά και τους βανδαλισμούς. Αυτές οι διαφορετικές απαιτήσεις σε διάφορους τομείς εφαρμογής απαιτούν ευέλικτα συστήματα, προσαρμοσμένα στον κάθε χρήστη. Τα διάφορα σημεία όπου θα δοθεί και η κατάλληλη έμφαση πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το στάδιο του σχεδιασμού.

Ενοποίηση συστημάτων

Η επιδιωκόμενη ενοποίηση των συστημάτων ασφάλειας είναι, βέβαια, πιο εύκολο να υλοποιηθεί, εάν η υποδομή για τεχνολογίες ασφαλείας περιλαμβάνεται στο στάδιο σχεδιασμού ενός κτιρίου. Το σημείο εκκίνησης είναι μια λεπτομερής ανάλυση των πιθανών κινδύνων και απειλών. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια εξέταση των απαιτούμενων τεχνικών και κατασκευαστικών προϋποθέσεων. Ιδιαίτερα στις εμπορικές και βιομηχανικές καταστάσεις πρέπει να καταστεί σαφές και με ακρίβεια ποιος θα είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την επισκευή των συστημάτων ασφαλείας.

Συνοψίζοντας, ο σχεδιασμός της ασφάλειας και της προστασίας του κτιρίου πρέπει να πληροί τις νομικές απαιτήσεις και τους όρους δόμησης, καθώς και τις διατάξεις των ασφαλιστών. Κατά την εξέταση όλων αυτών των πτυχών που περιγράφονται παραπάνω, ένα πράγμα πάνω απ ‘όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε: η χρηστικότητα του κτιρίου πρέπει να είναι πάντα εγγυημένη και η επιχειρησιακή λειτουργία να είναι διασφαλισμένη.

Ασύρματη τεχνολογία

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της L+B 2016, επιβεβαιώνεται από την αγορά η εκτίμηση ότι στις περιπτώσεις που απαιτείται μετασκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε κτίρια ή κατοικίες, η καλύτερη λύση είναι συνήθως η ασύρματη τεχνολογία. Είναι όμως και πιο εύκολη αλλά και λιγότερο «ακατάστατη» επιλογή η εγκατάσταση ενός ασύρματου συστήματος προστασίας για ανθρώπους και ιδιοκτησίες. Για να επιτευχθεί η επέκταση της κάλυψης σε μεγάλα δημόσια και εμπορικά κτίρια, υπάρχουν συστήματα ενίσχυσης της ασύρματης τεχνολογίας που μπορούν να βοηθήσουν. Και αν το κτίριο αλλάζει ιδιοκτήτη, όλα τα ασύρματα εξαρτήματα μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας ή στη νέα κατοικία.

Οι δυνατότητες της αγοράς δικτυακών συστημάτων ασφάλειας είναι τεράστιες. Προς το παρόν, η βιντεοεπιτήρηση διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και πρωτοποριακό ρόλο στον τομέα της τεχνολογίας ασφάλειας. Η εισαγωγή των πρωτοκόλλων IP υπόσχεται να παρέχει τον απαιτούμενο υψηλό βαθμό ευελιξίας, και επιπρόσθετα μειωμένο κόστος λειτουργίας. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας, οι διάφορες λειτουργίες του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της ελεγχόμενης πρόσβασης, των συστημάτων αντικλεπτικού συναγερμού και συναγερμού πυρόσβεσης, της βιντεοεπιτήρησης, του voice alarm, καθώς και των συστημάτων εκκένωσης, μπορούν να υπερσυνδεθούν, όπως επίσης και να υπόκεινται σε διαχείριση επί τόπου, στο ίδιο μέρος.

Επίσης, ο χρήστης έχει γρηγορότερη πρόσβαση στα δεδομένα και σε φωτογραφίες στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης. Χάρη στις νέες τεχνολογίες, αυτά τα δεδομένα μπορούν να μεταβιβαστούν σε κινητές συσκευές. Με αυτό τον τρόπο, οι ψευδείς συναγερμοί άμεσα αναγνωρίζονται από το προσωπικό ασφαλείας, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη παρέμβασης επί τόπου. Επιπλέον, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS ή ζωντανά ηχογραφημένα μηνύματα διασφαλίζουν ότι ο τεχνικός της υπηρεσίας ασφαλείας έχει πλήρως ενημερωθεί. Με βάση όλα τα παραπάνω, απαιτείται λιγότερο προσωπικό ασφαλείας, και σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης, οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις από μεριάς των υπηρεσιών ασφαλείας είναι πιο άμεσες και πιο καλά οργανωμένες.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι ο δικτυακός εξοπλισμός ασφαλείας προσφέρει μεγάλη άνεση στις όποιες επεκτάσεις του συστήματος, όπως για παράδειγμα, εγκατάσταση επιπρόσθετων καμερών επιτήρησης, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς μεγάλο κόστος σε χρήμα, σε χρόνο και σε κόπο. Τέλος, το IP πρωτόκολλο λειτουργεί και ως πλατφόρμα η οποία συμβάλει στην εύκολη αναβάθμιση του εξοπλισμού ασφαλείας και στην ενοποίησή του με τα διάφορα συστήματα κτιριακής διαχείρισης (BMS).

Η ψηφιακή δικτύωση όλων των διαφορετικών τεχνολογιών καθιστά δυνατή μια συνολική άποψη και εικόνα όλων των διαφόρων λειτουργιών των συστημάτων ασφαλείας και διαχείρισης κτιρίων σε μια ενιαία εφαρμογή. Πληροφορίες από το σύστημα ελέγχου πρόσβασης μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν στη ρύθμιση του φωτισμού. Ή εάν υπάρξει μια διάρρηξη, τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν τα φώτα σε ολόκληρο το σπίτι και τον κήπο. Είναι επίσης δυνατό να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους το σύστημα πυροπροστασίας μπορεί να συνδεθεί με τα συστήματα ελέγχου θέρμανσης, κλιματισμού και εξαερισμού.

Το φόρουμ της ασφάλειας

Η Light + Building φέτος για πρώτη φορά συναντά την ασφάλεια με το Intersec Forum να διοργανώνεται για τις 14 και 15 Μαρτίου. Μότο του φόρουμ είναι «η ασφάλεια συναντά στο έξυπνο σπίτι» και αποτελεί μια συνέργια του οργανισμού της έκθεσης της Φρανκφούρτης με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχανίας Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Υλικού (ZVEI) στο πλαίσιο του «Safety+Security» portfolio της έκθεσης L+B.

Φέτος αναμένεται να αποτελέσει βήμα προβολής των τεχνολογιών, των τάσεων και των προϊόντων που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες του τομέα ασφάλειας, με έμφαση στο πώς όλα αυτά μπορούν δικτυωθούν και / ή να ενοποιηθούν δημιουργώντας το «έξυπνο κτίριο». Εκτός όμως από την παρουσίαση των νέων προϊόντων των μεγαλύτερων διεθνώς ονομάτων εταιρειών, το νέο σόου με τίτλο «Ψηφιακό Κτίριο» (‘Digital Building’) θα παρουσιάσει λύσεις που θα σχετίζονται με την τεχνολογία ασφάλειας.

Το φόρουμ της ασφάλειας θα εστιάσει και στην ειδική έκθεση με τίτλο «Δωμάτια σε μη οικιστικά κτίρια», όπου θα παρουσιαστούν ορισμένα παραδείγματα μοντέλων με χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών, όπως επίσης και τη συστηματική και δικτυωμένη αλληλεπίδραση των συστατικών μέσα σε μοντέρνους χώρους. Τα διάφορα στοιχεία της τεχνολογίας υπηρεσιών κτιρίου θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστές «νησίδες τεχνολογίας» συνδεδεμένες μεταξύ τους σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα – όπως, θα είναι και η τεχνολογία ασφάλειας. Ως συμπλήρωμα στις «νησίδες τεχνολογίας», θα υπάρξει μια επίδειξη των διαφόρων δυνατοτήτων και επιλογών για νέες εφαρμογές που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ψηφιοποίησης στην τεχνολογία των κτιριακών υπηρεσιών.

{gallery}2331{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...