Skip to main content
DIGITAL TV 181
securityreport e mag odhgos 2021
20 Ιανουαρίου 2016 16:14

Οι κάρτες ελεγχόμενης πρόσβασης… θα είναι εδώ!

Γιατί ακόμη αντέχουν στην αγορά

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
66c7f58622da0e59024b5414de111c30 XL e03ab5e5

.Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας ασφάλειας τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, γνωρίζουν την εκτίμηση όλο και περισσότερων εταιρειών βιομετρικών συστημάτων πρόσβασης ότι επίκειται το «τέλος» των καρτών ελεγχόμενης πρόσβασης. Είναι όμως έτσι; Έχουν μέλλον οι κάρτες που πλέον τις χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες;

Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας ασφάλειας τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, γνωρίζουν την εκτίμηση όλο και περισσότερων εταιρειών βιομετρικών συστημάτων πρόσβασης ότι επίκειται το «τέλος» των καρτών ελεγχόμενης πρόσβασης. Είναι όμως έτσι; Έχουν μέλλον οι κάρτες που πλέον τις χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες; Ποιος είναι ο βαθμός ασφαλείας τους; Μπορούν να αναβαθμιστούν τα συστήματα που λειτουργούν με κάρτες ή πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα, πιο ασφαλή, όπως τα βιομετρικά συστήματα;

Όσο σωστό είναι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και η αυξημένη ασφάλεια είναι με το μέρος των βιομετρικών συστημάτων πρόσβασης, άλλο τόσο έγκυρο είναι ότι χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα συστήματα ελέγχου πρόσβασης με χρήση καρτών εγκαθίστανται για πρώτη φορά.

Βέβαια, τα βιομετρικά συστήματα πρόσβασης έχουν ήδη κατακτήσει μια σημαντική θέση στην αγορά access control, καθώς η τεχνολογία τους εξελίσσεται και καθίσταται ολοένα και πιο αξιόπιστη και λιγότερο δαπανηρή. Από την άλλη, η τεχνολογία αυτή θα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην αγορά, ειδικά σε ορισμένα συστήματα και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται αντί των έξυπνων καρτών ή των καρτών proximity (λειτουργούν με προσέγγιση δηλαδή ανέπαφα με το σύστημα πιστοποίησης).

Πάντως, οι κάρτες θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βασική επιλογή στη μεγάλη πλειοψηφία των συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης ειδικά σε νέα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου πρόσβασης για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Ας δούμε τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους υπάρχει η εκτίμηση στην αγορά ότι οι κάρτες ελεγχόμενης πρόσβασης… θα είναι εδώ για πολλά ακόμα χρόνια!

Κουλτούρα

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πορτοφόλι μας. Τι μπορούμε να δούμε μέσα; Χρήματα και κάρτες. Οι κάρτες δε βρίσκονται στις θήκες του πορτοφολιού μας… κατά λάθος. Σχεδόν όλος ο κόσμος τουλάχιστον και στη χώρα μας αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες –και αλλού- έχουν χρησιμοποιήσει κάρτες για πάσης φύσεως αγορές. Ακόμα και οι Έλληνες συνταξιούχοι που «αντιστέκονταν» σθεναρά στην απόκτηση κάρτας ανάληψης, η τελευταία οδυνηρή εμπειρία με τα capital controls τους έπεισε κακήν κακώς να αποκτήσουν κι αυτοί κάρτες. Ο περισσότερος κόσμος, λοιπόν, διαθέτει διάφορες πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Αλλά δεν έχουμε πλέον στην κατοχή μας μόνο τέτοιου είδους κάρτες. Αρκετοί από εμάς διαθέτουμε κάρτα πρόσβασης στο χώρο εργασίας μας, κάρτα εισόδου σε βιβλιοθήκες, κάρτα υγείας για νοσοκομεία κ.ά. Μπορεί καθένας από εμάς να ελέγξει πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιεί μια κάρτα και πως αυτό το αντικείμενο είναι… πανταχού παρόν στην καθημερινότητά μας, παρέχοντάς μας ασφάλεια, άνεση και εξυπηρέτηση.

Ένα άλλος συνηθισμένος χώρος στον οποίο χρησιμοποιούμε κάρτα πρόσβασης είναι τα ξενοδοχεία, προκειμένου να εισέλθουμε στο δωμάτιό μας, ακόμα και για να ενεργοποιήσουμε το φωτισμό και τον κλιματισμό, όταν εισερχόμαστε σε αυτό. Αρκετά σύγχρονα καταλύματα προσφέρουν στους πελάτες τους ειδικές κάρτες, με τις οποίες μπορούν να απολαμβάνουν τις διάφορες υπηρεσίες που τους προσφέρουν. Σε μορφή κάρτας είναι πλέον και τα νέας γενιάς διπλώματα αυτοκινήτου.

Είμαστε πλέον συνηθισμένοι να χρησιμοποιούμε κάρτες στη ζωή μας, καθημερινά. Οι κάρτες είναι εύκολες στη χρήση αλλά και αξιόπιστες. Θα χρειαστεί πολύ καιρό, ώστε να εξαλειφθεί η χρήση τους –εάν αυτό γίνει ποτέ- και να αντικατασταθούν από συστήματα βιομετρικής πρόσβασης.

Για αυτούς τους λόγους, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη χρήση των καρτών, ειδικά στον τομέα της ελεγχόμενης πρόσβασης, για πολλά χρόνια ακόμα. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει μια κουλτούρα χρόνων, εάν δεν υπάρξει μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση στην καθημερινότητά μας.

Μεγάλος αριθμός εγκατεστημένων συστημάτων

Ο αριθμός των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης με χρήση καρτών είναι τεράστιος, τόσο τεράστιος που πολλοί εξακολουθούν να μη χρησιμοποιούν ούτε καν τις έξυπνες κάρτες, ακόμα κι αυτές που λειτουργούν χωρίς επαφή, προτιμώντας τη… σεβάσμια μαγνητική κάρτα τους.

Σε πολλές δυτικές χώρες οι μαγνητικές κάρτες χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές πρόσβασης σε χώρους εργασίας, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά. Οι πιθανότητες των συστημάτων αυτών να μετατραπούν σε αποκλειστικά βιομετρικές λύσεις αναγνώρισης / πιστοποίησης ταυτότητας, χωρίς πρώτα να αναβαθμιστούν σε συστήματα ανέπαφων καρτών (contactless card systems) είναι ελάχιστες. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τον αριθμό των συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης που λειτουργούν με contactless κάρτες και «έξυπνες» κάρτες, τότε ο αριθμός των συστημάτων καρτών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια.

Από την άλλη, ο τεράστιος αριθμός εργατοωρών αλλά και η διαθεσιμότητα των βιομετρικών συστημάτων που απαιτούνται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση από τη μια μορφή ελεγχόμενης πρόσβασης στην άλλη, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι αποτελούν παράγοντες επιμήκυνσης του «χρόνου ζωής» των συστημάτων που λειτουργούν με κάρτα.

Τα περισσότερα συστήματα δεν απαιτούν υψηλή ασφάλεια

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος έχει σχέση με το βαθμό ύψιστης ασφάλειας που καλούνται να προσφέρουν τα διάφορα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης. Υπάρχουν χώροι, όπως για παράδειγμα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώροι εργασίας, νοσοκομεία ή και εργοστάσια, που απλώς απαιτούν έναν στοιχειώδη έλεγχο πρόσβασης. Με αυτή την έννοια, οι κάρτες ελεγχόμενης πρόσβασης μπορούν να προσφέρουν μια τέτοια υπηρεσία που δεν απαιτεί μεγάλο δείκτη ασφάλειας, όπως για παράδειγμα, προσφέρουν τα βιομετρικά συστήματα εισόδου.

Τα συστήματα που λειτουργούν με κάρτα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και όπως δείχνουν αρκετές έρευνες, δε θα ήταν και πολλοί οι υπεύθυνοι, διοικητές νοσοκομείων, διευθυντές σχολών ή CEO εταιρειών που θα υπέγραφαν την αντικατάσταση των υπαρχόντων συστημάτων με άλλα, που θα ελέγχουν βιομετρικά δεδομένα, αφού δεν θα προσέφεραν κάτι σημαντικά περισσότερο, από αυτό που απαιτεί το είδος των χώρων που διευθύνουν.

Τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας υφιστάμενων εγκαταστάσεων

Προκειμένου να βελτιώσουμε την ασφάλεια ενός συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης με κάρτα, δεν χρειάζεται να προβούμε σε δραστικά μέτρα, όπως «ξήλωμα» της παλιάς εγκατάστασης και εγκατάσταση νέους βιομετρικού συστήματος. Υπάρχουν κάποιοι πιο απλοί τρόποι παρέμβασης με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μία από τις πιο απλές λύσεις είναι να δημιουργήσουμε πιστοποίηση δύο παραγόντων για κάθε άτομο που διέρχεται από μια ελεγχόμενη είσοδο, προκειμένου να εισέλθει στο χώρο. Δηλαδή, όχι μόνο να κατέχουν κάτι (όπως μια πιστοποιημένη κάρτα προσπέλασης του συστήματος ελέγχου στην είσοδο) αλλά και να γνωρίζουν κάτι (όπως έναν προσωπικό αριθμό πιστοποίησης-PIN)

Για τις περιπτώσεις που απαιτείται μεγαλύτερος βαθμός ασφάλειας, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ενός αναγνώστη καρτών (card reader) με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο. Για να αποκτήσει πρόσβαση, το άτομο θα επιδεικνύει την κάρτα contactless με την οποία είναι εφοδιασμένο, θα λαμβάνει ένα ηχητικό σήμα και φλας, και στη συνέχεια, θα πληκτρολογεί το μοναδικό PIN στο πληκτρολόγιο. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσβασης ζητά στη συνέχεια ένα δεύτερο μπιπ και φλας από τον αναγνώστη, η πόρτα ξεκλειδώνει και το άτομο που είναι πιστοποιημένο μπορεί να εισέλθει στο χώρο.

Για υψηλότερες εφαρμογές ασφαλείας, μπορεί κανείς επίσης να επιλέξει μια κίνηση του χεριού ή έναν κωδικό μεταξύ της κάρτας ή ετικέτας και του αναγνώστη καρτών, προκειμένου να βοηθήσει στην πρόληψη κινδύνων από επικαλύψεις κατά την πιστοποίηση και να διασφαλιστεί ότι ο αναγνώστης καρτών συλλέγει δεδομένα μόνο από τα ειδικά κωδικοποιημένα πιστοποιητικά.

Κατά μία έννοια, πρόκειται για το ηλεκτρονικό ισοδύναμο ασφάλειας ενός συστήματος διαχείρισης με μηχανικό κλειδί, όπου ο διαχειριστής του ελεγχόμενου χώρου είναι ο μόνος που έχει το κλειδί που χρησιμοποιεί για να εισέλθει το άτομο που «ελέγχεται». Τέτοια «κλειδιά» είναι διαθέσιμα μόνο μέσω του integrator κάθε οργανισμού. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ποτέ και για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να παρασχεθεί ένα ίδιο κλειδί στον τελικό χρήστη.

Όσον αφορά το σενάριο ηλεκτρονικού ελέγχου πρόσβασης, καμία άλλη εταιρεία δεν θα πρέπει να έχει τον ίδιο συνδυασμό κάρτας εισόδου και αναγνώστη καρτών, κι αυτό μπορεί να το διασφαλίσει μόνο ο integrator με τον οποίο συνεργάζεται κάθε φορέας, οργανισμός ή επιχείρηση. Ο card reader της συγκεκριμένης εταιρείας θα είναι σε θέση να διαβάσει την κάρτα ή την ετικέτα του εισερχόμενου. Αντίθετα, δε θα είναι σε θέση να διαβάζει καμία άλλη κάρτα ή ετικέτα.

Σε σχέση με τα συστήματα έξυπνων καρτών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνήθως συγκρίνοντάς τα με το κόστος των συστημάτων καρτών proximity, τα συστήματα έξυπνης κάρτας μπορεί να είναι πιο ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές πέρα από τον έλεγχο της πρόσβασης, όπως σε εισόδους βιβλιοθηκών, καφετέριες νοσοκομείων κ.ά.

Όσον αφορά τις έξυπνες κάρτες, το επόμενο επίπεδο ασφαλείας είναι το ‘MIFARE’, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία ημιαγωγών NXP 13.56 MHz. Το MIFARE θεωρείται η πύλη για μια σειρά από επίπεδα ασφαλείας.

Συστήματα που λειτουργούν μόνο με online readers (π.χ. αναγνώστες καρτών με σταθερό link στο back office) είναι πιο εύκολο να προστατευτούν σε σχέση με συστήματα που λειτουργούν με offline readers, καθώς οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο δεν είναι εφικτοί και οι «μαύρες λίστες» δεν μπορούν να ενημερωθούν τόσο συχνά με τα offline συστήματα.

Το μέλλον ανήκει –και- στις κάρτες

Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που «φωνάζουν» για λύσεις που θα εδράζονται σε συστήματα βιομετρικής πιστοποίησης. Και υπάρχουν πολλές εταιρείες κατασκευής τέτοιων συστημάτων που μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις για τέτοιου είδους προβλήματα.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα, η αναγνώριση προσώπου, η σάρωση της ίριδας του ματιού ή κάποια άλλα βιομετρικά δεδομένα πρόκειται να αντικαταστήσουν τις κάρτες τόσο άμεσα ή μακροπρόθεσμα, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ελεγχόμενης πρόσβασης στηρίζεται σε κοινές κάρτες πρόσβασης.

Κι αυτό γιατί η είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η κουλτούρα που υπάρχει σε πολλές χώρες –και στην Ελλάδα- που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη χρήση των καρτών. Επιπλέον, γιατί δεν υπάρχει καμία βιομετρική εγκατάσταση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τόσα πολλά ήδη λειτουργούντα συστήματα κάρτας. Αλλά και επειδή πολλά από τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης με κάρτα δεν απαιτούν υψηλότερο βαθμό ασφάλειας από αυτόν που ήδη παρέχουν. Τέλος, είναι σημαντικός παράγοντας το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές λύσεις βελτίωσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λειτουργούν με κάρτα, ώστε να βελτιωθεί ο βαθμός ασφαλείας τους χωρίς να προσφύγει ο διαχειριστής σε λύσεις βιομετρικών συστημάτων.

{gallery}2466{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 143

  Security Report, τεύχος 143

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της οικιακής ασφάλειας, που σήμερα έχει υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένες και «σωτήριες» λύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των τελι...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics

  Video Analytics

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...
 • Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ραγδαίες και αυτός είναι ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που για κάποιους η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι συναρπαστικό, ενώ για άλλους δυνητι...
 • ONVIF

  ONVIF

  Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum), το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο διασύνδεσης φυσικών προϊόντων ασφαλείας IP, παρουσίασε το πρόσθετο διαμόρφωσης TLS, που θα επιτρέψει ταχύτερες και ασφαλ...
 • Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Η Oktabit Α.Ε., διακεκριμένη εταιρεία στον χώρο της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με 30 και πλέον έτη επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική συνε...
 • Uniview F & Q3 Series

  Uniview F & Q3 Series

  H Uniview είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων CCTV, με έδρα την Hangzhou της Κίνας, 4 κέντρα R&D, παραρτήματα ανά την υφήλιο και παρουσία σε 145 χώρες. Μέσα σε 15 μόνο χρόν...
 • IP κάμερες της Tiandy

  IP κάμερες της Tiandy

  Σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση δεν αφορά μόνο στην παρακολούθηση, αφορά στη λήψη και στην επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχημ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...