Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
24 Φεβρουαρίου 2016 16:44

Η καινοτομία στην ασφάλεια

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
33702fafe493ac4046540634dd269336 XL 58247e53

Η φετινή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων CES χαρακτηρίστηκε από μια στροφή στα έξυπνα προϊόντα όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία προσφέρουν και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες αλλά και διευκολύνουν την καθημερινότητα των χρηστών τους.

Η φετινή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων CES χαρακτηρίστηκε από μια στροφή στα έξυπνα προϊόντα όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία προσφέρουν και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες αλλά και διευκολύνουν την καθημερινότητα των χρηστών τους.

Ανάμεσα στα προϊόντα που ξεχώρισαν και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών ήταν μια έξυπνη «μπάλα»-κάμερα επιτήρησης που κινείται ανεμπόδιστα σε όλη την επιφάνεια της κατοικίας, ένα νέο σύστημα πιστοποίησης της ίριδας του ματιού που προσαρμόζεται σε ΑΤΜ, έξυπνες κλειδαριές που λειτουργούν με φωνητικό έλεγχο ή μέσω bluetooth, που αντλούν ενέργεια από τον ήλιο, ακόμα και έξυπνο οικιακό ρούτερ που λειτουργεί και ως συναγερμός.

Ας πάρουμε μια γεύση από τα highlights των προϊόντων ασφαλείας που κέρδισαν τις εντυπώσεις στη φετινή CES 2016.

SensorSphere

Η έξυπνη κάμερα-μπάλα

Η SensorSphere είναι μια συγκλονιστική καινοτομία. Πρόκειται για μια σφαιρική κάμερα που θυμίζει μπάλα, και η οποία μπορεί να κυλάει μέσα στους χώρους του σπιτιού ανεμπόδιστα, κατευθυνόμενο μέσω smartphone του χρήστη. Αυτή η καινοτομία καταργεί την ανάγκη για πολλαπλές κάμερες σε διάφορα δωμάτια. Διαθέτει κάμερα HD θερμικής απεικόνισης, καθώς και δυνατότητες νυχτερινών λήψεων, διάφορους αισθητήρες όπως ανιχνευτή καπνού, θερμοκρασίας / υγρασίας, φλας κ.ά. Η SensorSphere μπορεί επίσης να εντοπίσει στο χώρο το σταθμό φόρτισης και να λάβει από μόνη της την κατάλληλη θέση για απομακρυσμένη επαναφόρτιση. Η ιδέα αυτής της καινοτομίας δημιουργήθηκε από την ανάγκη ελέγχου έκτακτων καταστάσεων σε χώρους όπως κτίρια, κατοικίες κ.ά., όπως για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας διάρρηξης, μιας πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος.

Eyelock

ATM με πιστοποίηση ίριδας

Μια από τις συνηθισμένες αγωνίες χρηστών καρτών ανάληψης μπροστά από ένα ΑΤΜ τράπεζας είναι μήπως ακουστούν οι ήχοι από την πληκτρολόγηση του PIN ή μήπως με κάποιο έξυπνο τέχνασμα ένας επίδοξος κακοποιός αποσπάσει τον «μαγικό» αριθμό εισόδου στον τραπεζικό λογαριασμό του. Με την τελευταία καινοτομία της Eyelock, εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στις εξωτραπεζικές συναλλαγές μέσω ΑΤΜ, καθώς πλέον μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα πιστοποίησης ίριδας ματιού του κατόχου του λογαριασμού, ενσωματωμένα σε ΑΤΜ. Επί του παρόντος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι απαιτούμενες δοκιμές από την Citibank στα νέα ΑΤM μηχανήματα, τα οποία δεν διαθέτουν ούτε οθόνη, ούτε πληκτρολόγιο για pin-code, και τα οποία υπόσχονται να μειώσουν τους αμέτρητους κωδικούς πρόσβασης και τους κωδικούς PIN που ως σήμερα είναι υποχρεωμένος να θυμάται ο μέσος άνθρωπος. «Πρέπει να είσαι ζωντανός μπροστά από την κάμερα, προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει», δήλωσε εμφατικά στέλεχος της εταιρείας Eyelock, η οποία δοκιμάζει ανάλογη τεχνολογία και για χρήση της στον τομέα των αυτοκινήτων. Στη φετινή CES παρουσιάζει μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στον οδηγό του μέλλοντος να προσωποποιεί τις προδιαγραφές οδήγησης, όπως για παράδειγμα, η θέση του καθίσματος και των καθρεφτών, οι επιθυμητές συχνότητες του ραδιοφώνου και άλλες λειτουργίες, όπως βέβαια και η πιστοποίηση της ταυτότητάς του, προκειμένου να μπορεί ξεκλειδώνει και να εισέρχεται στο όχημα.

Ring

Έξυπνο θυροτηλέφωνο

Το Ring Video Doorbell είναι ένα θυροτηλέφωνο που μεταφέρει ζωντανάεικόνες από την εξώπορτα στο smartphone του χρήστη, με την ενεργοποίηση του κουδουνιού. Στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί, αν επιθυμεί, να μιλήσει με έναν επισκέπτη μέσω ενός ηχείου. Όπως και τόσα πολλά έξυπνα προϊόντα, το Ring Video Doorbellαπευθύνεται στην… έμφυτη τεμπελιά μας! Γιατί να πάει κανείς στην πόρτα, όταν μπορεί από την άνεση του καναπέ του να αποφύγει πλασιέ ή άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες ή ακόμα και διάφορους φαρσέρ; ΤοRing Video Doorbell δεν προσφέρει ωστόσο live streaming, το οποίο όμως προσφέρεται από ένα άλλο προϊόν που παρουσίασε η εταιρεία Ring στην CES. Πρόκειται για το Stick-up Cam το οποίο «επιτρέπει πλήρη καταγραφή μέσω βίντεο του σπιτιού σας μέσα σε 15 λεπτά», σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Jamie Siminoff. Επιπλέον το προϊόν αυτό διαθέτει δυνατότητα νυχτερινής λήψης για αποτελεσματική επιτήρηση όλο το εικοσιτετράωρο.

Kwikset

Έξυπνη κλειδαριά με φωνητικό έλεγχο

Η εταιρεία Kwikset, η οποία κατασκευάζει κλειδαριές από το 1946, και είναι ιδιοκτησίας της Black and Decker, παρουσίασε μια κλειδαριά που μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί «υπακούοντας» στη φωνή του χρήστη. Η Kwikset Premis, η οποία ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές μέσω της πλατφόρμας της Apple, Siri, και του Homekit της Apple, συνδέεται με την Apple συσκευή σας μέσω Bluetooth και μπορεί να συγχρονιστεί με πολλά άλλα συστήματα έξυπνου σπιτιού. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης στην CES 2016 την Convert Kwikset, μια εφαρμογή που προσφέρει τον έξυπνο έλεγχο στις υφιστάμενες κλειδαριές ασφαλείας.

Roost

Έξυπνη μπαταρία για σήματα… καπνού

Το Roost Smart Battery επιλέχθηκε για το βραβείο Innovation Awards Honoree στη φετινή CES στην κατηγορία προϊόντων του Smart Home. Πρόκειται για μια έξυπνη μπαταρία η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε μόλις πέντε λεπτά. Έχει τη δυνατότητα να στέλνει ειδοποιήσεις σε ένα smartphone, όταν ηχήσει ο συναγερμός καπνού, ακόμα και όταν ο χρήστης είναι μακριά. Εντυπωσιακό είναι επίσης και το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας αυτής ανέρχεται σε πέντε χρόνια.

Brinks

Έξυπνη κλειδαριά με ηλιακό πάνελ

Η Brinks Array είναι μια έξυπνη κλειδαριά που για πρώτη φορά κατασκεύασε η Brinks και η οποία σύμφωνα με το cnet.com χρειάζεται μόλις 33 ώρες ηλιακού φωτός το έτος για να φορτιστεί για μια πλήρη ετήσια χρήση! Έτσι ακόμα και οι κάτοικοι της Φινλανδίας -όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου για 51 ολόκληρες ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα- μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προϊόντος. Επίσης μπορεί να φορτιστεί και με τεχνητό φωτισμό αλλά σε περίπτωση ανάγκης, διαθέτει και μπαταρία λιθίου για φόρτιση μέσω πρίζας.

Securifi

Έξυπνο οικιακό ρούτερ και συναγερμός

Ο Almond 3 της Securifi είναι ένας δρομολογητής που λειτουργεί με το πρότυπο ασύρματο δίκτυο Zigbee προκειμένου να συνδεθεί με διάφορες έξυπνες οικιακές συσκευές, ενώ λειτουργεί και ως σειρήνα. Υπάρχει δυνατότητα επαναρύθμισης των παραμέτρων ασφαλείας μέσω ενός αισθητήρα που ενεργοποιείται μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο της επιλογής του χρήστη. Η Almond app μπορεί να διασυνδέσει τον Almond 3 με άλλες έξυπνες συσκευές όπως ο έξυπνος θερμοστάτης Nest Learning Thermostat και ο έξυπνος λαμπτήρας της Philips, Hue LED.

Evziz

Εξωτερική κάμερα νυχτερινής λήψης

Διαθέτοντας ένα στιβαρό και ανθεκτικό στην υγρασία εξωτερικό περίβλημα και δυνατότητα νυχτερινής λήψης (έως 9 μέτρα), το Ezviz Mini Cube είναι μια κάμερα HD ανάλυσης για εξωτερική βιντεοεπιτήρηση. Η κάμερα διαθέτει επίσης αισθητήρα κίνησης, ο οποίος «αφυπνίζει» την κάμερα εντός 600 χιλιοστών του δευτερολέπτου, ενώ φέρει και μπαταρία για αυξημένη φορητότητα.

Master Lock

Έξυπνο λουκέτο με Bluetooth

Με σχεδόν έναν αιώνα δραστηριοποίησης στην αγορά κλειδαριών, η Master Lock εισέρχεται για πρώτη φορά στην αναπτυσσόμενη αγορά της έξυπνης κλειδαριάς, παρουσιάζοντας δύο κλειδαριές – μία για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, και μία για εξωτερικούς χώρους – που ενεργοποιούνται μέσω Bluetooth. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της κλειδαριάς και να ρυθμίσει προσωρινή ή / και χρονικά ελεγχόμενη πρόσβαση. Κάθε κλειδαριά έχει ένα πληκτρολόγιο αφής στο οποίο μπορεί ο χρήστης να ορίσει έναν κωδικό για να την ξεκλειδώνει.

{gallery}2608{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...