DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
DIGITAL TV 167
securityreport e mag odhgos 2021
energiatec banner
23 Ιουνίου 2016 15:55

Επιχείρηση «ασφαλές Euro 2016»

Τα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφάλεια των αγώνων

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης

Από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου χτυπά στη Γαλλία, καθώς φιλοξενείται το Euro 2016, μαζί με την αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στα τελικά της διοργάνωσης. Οι γαλλικές αρχές έχουν παραδεχθεί ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν «μηδενικό κίνδυνο» όσον αφορά την πιθανότητα εκδήλωσης μιας τρομοκρατικής …

Από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου χτυπά στη Γαλλία, καθώς φιλοξενείται το Euro 2016, μαζί με την αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στα τελικά της διοργάνωσης.

Οι γαλλικές αρχές έχουν παραδεχθεί ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν «μηδενικό κίνδυνο» όσον αφορά την πιθανότητα εκδήλωσης μιας τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια του Euro 2016, καθώς η κυβέρνηση παρουσίασε τα μέτρα ασφαλείας για το τουρνουά ποδοσφαίρου μόλις έξι μήνες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.

Χιλιάδες αστυνομικοί και σεκιούριτι

Συνολικά, θα επιστρατευτούν περίπου 42.000 αστυνομικοί και 30.000 ένοπλοι της ειδικής στρατιωτικής αστυνομίας –συμπεριλαμβανομένων και πρακτόρων της ειδικής γαλλικής μονάδας SAS – οι οποίοι θα λάβουν θέσεις καθόλη τη διάρκεια του μηνός που θα λάβει χώρο το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Οι διοργανωτές του Euro 2016 δε θα αρκεστούν όμως μόνο στα κρατικά όργανα της τάξης, καθώς έχουν αποφασίσει να επιστρατεύσουν και άλλους 10.000 περίπου υπαλλήλους ιδιωτικής ασφάλειας από τις γαλλικές επιχειρήσεις σεκιούριτι.

Επιπλέον, στη «μάχη» θα ριχτούν και άλλοι 200 αστυνομικοί οι οποίοι θα συνεργάζονται με τη γαλλική αστυνομία περιμετρικά των σταδίων, των fan zones (ζώνες φανατικών οπαδών), των αεροδρομίων και των σταθμών του μετρό ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Παρόλα αυτά, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ παραδέχτηκε ότι παρά τα πολύ σκληρά μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν, δεν μπορεί να εγγυηθεί σε απόλυτο βαθμό, ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης έχει αποκλειστεί.

Μπορεί λοιπόν τα μέτρα που έχει σχεδιάσει η γαλλική κυβέρνηση να είναι τα πιο εκτεταμένα και «σκληρά», αλλά ο κ. Κουσνέρ ουσιαστικά εξήγησε ότι «πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Γάλλους», τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε 100% ασφαλείς»! Πρόσθεσε όμως ότι «κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να αποκλείσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επιθετική πρόκληση».

Οι γάλλοι αστυνομικοί θα είναι σε διαρκή επιφυλακή και επιστράτευση, δε θα δοθούν άδειες κατά τη διάρκεια του τουρνουά, και η εκπαίδευσή τους θα αναβληθεί, ώστε όλοι να είναι επί ποδός και να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς του μετρό, αθλητικά στάδια, χώροι προετοιμασίας των ομάδων και ξενοδοχεία, όπως επίσης και οι ζώνες των φανατικών οπαδών, θα είναι σε διαρκή αστυνομική επιτήρηση, με έντονη παρουσία γάλλων αστυνομικών.

Κάθε εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που θα λάβει μέρος στο Euro 2016 θα έχει στην υπηρεσία της 17 αστυνομικούς και δύο πράκτορες από την ελίτ της γαλλικής αστυνομίας ειδικευμένους σε αντιτρομοκρατικές επιθέσεις και σε καταστάσεις ομηρίας, προκειμένου να προστατευτούν οι παίκτες των ομάδων.

Οι λεγόμενες fan zones –δηλαδή οι φανατικοί οπαδοί των ομάδων- ειδικά στην περιοχή κοντά στον Πύργο του Άιφελ, που μπορεί να συγκεντρώσει έως και 100.000 άτομα, θα είναι υπό μέγιστη ασφάλεια και παρακολούθηση.

Άλλος ένα πιθανός στόχος επιθέσεων είναι οι περιοχές όπου θεατές χωρίς εισιτήριο θα συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τον αγώνα που επιθυμούν σε δημόσιους χώρους μέσω γιγαντοοθονών.

Κάμερες παντού!

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 8 εκατ. ευρώ σε μέτρα ασφαλείας που αφορούν τις ζώνες φανατικών οπαδών, εκ των οποίων 1,9 εκατ. ευρώ σε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης τηλεόρασης CCTV στις δέκα πόλεις της χώρας που θα φιλοξενήσουν το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα βρίσκονται περιμετρικά των fan zones στο Παρίσι. Επίσης έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα ανίχνευσης μετάλλων και κλειστά κυκλώματα CCTV, ενώ 400 υπάλληλοι ιδιωτικής ασφάλειας θα παρακολουθούν το πλήθος μέσω καμερών και εκ των έσω.

Ιδιαίτερο άγχος εκφράζουν οι γαλλικές Αρχές για τον κόσμο που θα βρίσκεται κάθε μέρα και βράδυ στην περιοχή του Πύργου του Άιφελ. Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας, Φρεντερίκ Πεσενάρντ, σημείωσε ότι μια τεράστια fan zone κοντά στον Πύργο του Άιφελ μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία στους τρομοκράτες για εκδήλωση επίθεσης, και εξέφρασε την αγωνία του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Να σημειωθεί ότι παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που υπήρξαν στα γήπεδα μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Stade de France, οπαδοί κατάφεραν να περάσουν λαθραία στις εξέδρες διάφορα επικίνδυνα αντικείμενα όπως κροτίδες, βόμβες καπνού, και γυάλινα μπουκάλια, τα οποία και εκτόξευσαν κατά τη διάρκεια αγωνιστικής αναμέτρησης.

Κατά τον κ. Μπ. Κουσνέρ, τα «λάθη» που έγιναν στον τομέα της ασφάλειας και του ελέγχου των οπαδών θα «διορθωθούν», ενώ πρόσθεσε ότι οι διοργανωτές που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του τουρνουά, δεν είναι υπεύθυνοι για την αστυνόμευση του Euro 2016.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αναμένονται στη Γαλλία πάνω από 10 εκατομμύρια οπαδοί, οι οποίοι θα ταξιδέψουν προς τις διάφορες πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες τόσο από τη Γαλλία όσο και από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Αντι-drone τεχνολογία

Η Γαλλία ανάμεσα στα άλλα, θα επιστρατεύσει και την αντι-drone τεχνολογία, προκειμένου να επέμβει και να ανακτήσει τον έλεγχο οποιουδήποτε ιπτάμενου μηχανικού αντικειμένου παρατηρηθεί να κινείται στον αέρα των γαλλικών πόλεων. Μάλιστα έχει θεσπίσει και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων drones πάνω και από τα δέκα στάδια που θα φιλοξενήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Euro 2016, όπως επίσης και στους αθλητικούς χώρους τους οποίους θα χρησιμοποιούν οι 24 εθνικές ομάδες που θα πλαισιώσουν το γεγονός.

Την κατηγορηματική αυτή δήλωσε έκανε ο υπεύθυνος ασφαλείας του Euro 2016 Ζιάντ Κιουρί, ο οποίος παρατήρησε ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτή την τεχνολογία, επειδή έχουν αντιληφθεί τη σημαντική εξάπλωση τέτοιων συσκευών στο ευρύ κοινό και τη δυνάμει επικίνδυνη χρήση τους.

Οι γαλλικές αργές έχουν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσουν κατάλληλα την πιθανότητα χρήσης των drones για πλήγμα με χημικά όπλα ενάντια στο πλήθος. Μια τέτοια άσκηση έγινε τον περασμένο Απρίλιο στο στάδιο της Σεντ Ετιέν, που συγκαταλέγεται στις δέκα πόλεις που θα πλαισιώσουν τους αγώνες. Το σενάριο ήθελε ένα drone να μεταφέρει χημικούς παράγοντες να προσγειώνεται ανάμεσα στους θεατές του Geoffroy Guichard Stadium.

Πάντως ο Khoury ξεκαθάρισε ότι οι Αρχές δεν έχουν κάποιες ενδείξεις για μια τέτοια επικείμενη επίθεση, αλλά λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για κάθε περίπτωση. Η ιδέα είναι δε, όχι να καταστραφούν τα drones, αλλά προληφθούν οι πτήσεις πάνω από τα στάδια που θα φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους και εάν κάτι τέτοιο τελικά συμβεί, να καταστραφούν και να συλληφθούν οι χειριστές τους.

{gallery}3083{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Τεύχος 129

  Security Report, Τεύχος 129

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Αυγούστου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Κέντρα Λήψεως Σημάτων Συναγερμού

  Κέντρα Λήψεως Σημάτων Συναγερμού

  Τα συστήματα συναγερμού και πυρανίχνευσης θεωρούνται ίσως τα ιδανικότερα μέσα αποτροπής διαρρήξεων και ειδοποίησης για έκτακτες ανάγκες, στέλνοντας σήματα συναγερμού στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε π...
 • Ajax Pro Desktop 3.2

  Ajax Pro Desktop 3.2

  Η εφαρμογή PRO Desktop PC συνδυάζει εργαλεία για τη σύνδεση, τη συντήρηση και την παρακολούθηση των συστημάτων ασφαλείας Ajax. Το λογισμικό επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμών για εταιρείες, διαθέ...
 • CCTV στην Ακρόπολη

  CCTV στην Ακρόπολη

  Με σύγχρονα μέσα ασφαλείας θωρακίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και των Κλιτύων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος λ...
 • Μία νέα έρευνα φέρνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους ψευδείς συναγερμούς

  Μία νέα έρευνα φέρνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους ψευδείς συναγερμούς

  Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, οι μέθοδοι οπτικής επαλήθευσης ενός συναγερμού, αλλά και οι αισθητήρες, συχνά δημιουργούν ανεπιθύμητους ψευδείς συναγερμούς, καθώς αδυνατούν να διακρίν...
 • IP Θυροτηλεοράσεις

  IP Θυροτηλεοράσεις

  Σήμερα, οι θυροτηλεοράσεις και γενικότερα οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών των πολιτών όπως η ασφάλεια, η επικοινωνία και η άνεση, τόσο στον οικιακό ...
 • Θερμικές κάμερες

  Θερμικές κάμερες

  Οι θερμικές κάμερες αποτελούν βασικό πυλώνα της ασφάλειας, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι εν λόγω κάμερες δεν είναι «κάτι νέο» για τον κλάδο της ασφάλειας, ωστόσο εξελίσσονται συνεχώς κα...
 • Vodafone Smart Forest

  Vodafone Smart Forest

  H Vodafone Ελλάδας παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες που συλλέγονται από την πιλοτική πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest, του πρώτου «έξυπνου» δάσους στην Ελλάδα που δημιούργησε στην περιοχή της Πάρνη...
 • Διαπιστευτήρια και έλεγχος πρόσβασης

  Διαπιστευτήρια και έλεγχος πρόσβασης

  Ο έλεγχος ταυτότητας είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος, τον οποίο θα συναντήσουμε σε πολλούς τομείς, πέρα από αυτόν της ασφάλειας. Γενικά, αναφέρεται στα μέσα επαλήθευσης ή αλλιώς τα διαπισ...
 • Παίρνοντας προληπτικά μέτρα για την κυβερνοασφάλεια

  Παίρνοντας προληπτικά μέτρα για την κυβερνοασφάλεια

  Όταν μιλάμε για ασφάλεια, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι καμία εταιρεία δεν είναι άτρωτη, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται, το μέγεθος ή τον τρόπο λειτουρ...
 • AMC Lario Hub

  AMC Lario Hub

  Ο Lario, είναι ο νέος έξυπνος πίνακας συναγερμού της AMC, ο οποίος προγραμματίζεται πολύ εύκολα και γρήγορα μέσω εφαρμογής για smartphone κινητά. Το app έρχεται με οδηγίες εγκατάστασης διευκολύνον...
 • Optex FlipX

  Optex FlipX

  Η νέα γενιά εσωτερικών ανιχνευτών της Optex “FlipX” έφτασε και είναι διαθέσιμη από την G.I. Security! Το βασικό μοντέλο της σειράς FlipX έρχεται με εμβέλεια που αγγίζει τα 12 μέτρα απόσταση και γω...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design