Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Αυγούστου 2016 03:03

Βιομηχανία ασφάλειας αεροδρομίων

Επενδύσεις που αγγίζουν τα 12.67 δισ. δολάρια ως το 2023

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F48808e128cefc059fe416d32c06387e3 XL

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών γίνεται πιο επίκαιρη η έκθεση της Frost & Sullivan με τίτλο «Αξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας ασφάλειας αεροδρομίων». Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η αγορά ασφάλειας αεροδρομίων είχε κύκλο εργασιών 8,22 δισ. δολάρια το 2014 και εκτιμάται ότι έως το 2023 μπορεί να ανέλθει σε 12,67 δισ. δολάρια.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών γίνεται πιο επίκαιρη η έκθεση της Frost & Sullivan με τίτλο «Αξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας ασφάλειας αεροδρομίων». Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η αγορά ασφάλειας αεροδρομίων είχε κύκλο εργασιών 8,22 δισ. δολάρια το 2014 και εκτιμάται ότι έως το 2023 μπορεί να ανέλθει σε 12,67 δισ. δολάρια.

Η έρευνα της Frost & Sullivan εξετάζει παραμέτρους, όπως η περιμετρική ασφάλεια, η διοίκηση, ο έλεγχος και η ενοποίηση συστημάτων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι επικοινωνίες, η βιντεοεπιτήρηση, ο έλεγχος πρόσβασης και το screening. Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, οι τεχνολογίες αιχμής εκτιμάται ότι θα είναι για την επόμενη πενταετία το screening, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και η ενοποίηση των αγορών, και ότι αυτές οι τεχνολογίες θα προσελκύσουν τα σημαντικότερα επενδυτικά σχέδια. Να σημειωθεί επίσης ότι προβλέπεται πως οι δαπάνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό, για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο ειδικός αναλυτής Έρευνας Αεροδιαστημικής & Άμυνας της Frost & Sullivan, Robert Haddon, σημείωσε ότι «οι διεθνείς και εγχώριες νομοθεσίες για τις αερομεταφορές ενισχύουν την προμήθεια τεχνολογιών ασφαλείας στα αεροδρόμια» και πως «διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Πολιτικής Αεροπορίας (ECAC) και η αμερικανική Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (ΤSA) ασκούν επιρροή στον καθορισμό των προτύπων ασφάλειας των αεροδρομίων σε βασικές περιοχές του κόσμου, ενισχύοντας περαιτέρω το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς».

Παρά την πρόβλεψη για ταχεία ανάπτυξη, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα αποτελέσουν ένα εμπόδιο.

Οι οδηγοί της ανάπτυξης

Ο Paul Baker, διευθύνων σύμβουλος της Smiths Detection, εξηγεί ότι ένα από τα ζητήματα κλειδιά που ορίζουν την παραπέρα ανάπτυξη της τεχνολογίας ασφάλειας αεροδρομίων σχετίζεται με έναν απλό παράγοντα, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν με αεροπλάνα ολοένα και αυξάνεται.

«Η αύξηση του αριθμού των επιβατών που μετακινούνται μέσω αεροπλάνων, ειδικά από περιοχές όπως Μέση Ανατολή και Ασία του Ειρηνικού, διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των υποδομών ασφαλείας των αεροδρομίων», σημείωσε. Αξίζει να αναφερθεί, η περίπτωση του αεροδρομίου του Ντουμπάι, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της ΙΑΤΑ, ανακοίνωσε την εντυπωσιακή πρόβλεψη ότι θα διακινεί πάνω από 126 εκατομμύρια επιβάτες ως το 2020, καθώς η επιβατική ζήτηση στην πολιτική αεροπορία διαρκώς αυξάνεται. Όπως επίσης και στο γειτονικό Κατάρ, όπου η αντίστοιχη αύξηση των επιβατών εκτιμάται σε 4,8% ετησίως ως το 2034, και με σημείο σταθμό το έτος 2022 που διοργανώνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Με την εκθετική αύξηση της επιβατικής κίνησης, οι φορείς εκμετάλλευσης των αερολιμένων στην περιοχή είναι πλέον πρόθυμοι να εφαρμόσουν έξυπνες λύσεις ελέγχου επιβατών, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των αερολιμένων.

O Philip Verner, Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων της CEM Systems, σημειώνει άλλους δύο βασικούς λόγους για την αύξηση των δαπανών στον τομέα της ασφάλειας αεροδρομίων: «Πρώτον, η μεγάλη αύξηση των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο μεταφράζεται σε δαπάνη σε όλους τους τομείς της ασφάλειας, όπως έλεγχος πρόσβασης, ΙΤ, ασφάλεια επιβατών, καθώς και προστασία των εγκαταστάσεων και των επιβατών. Και δεύτερον, έχουμε ταχεία αύξηση της ανάπτυξης των νέων αεροδρομίων διεθνώς, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες όπου η πολιτική αεροπορία έχει αυξήσει σημαντικά το ρόλο της, σε περιοχές όπως Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική και Κίνα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση δαπανών για τεχνολογίες ασφάλειας αεροδρομίων».

Ο Jason Burger, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Navtech, δίνει και μια άλλη διάσταση στα δεδομένα του κλάδου, ειδικά στο χώρο της Ευρώπης, τονίζοντας τα εξής: «Τα αεροδρόμια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2015 δαπάνησαν αρκετά ποσά προκειμένου να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ορίζει ότι όλα τα διεθνή αεροδρόμια της ΕΕ θα πρέπει να έχουν επαρκή περιμετρική ασφάλεια και ασφάλεια πεδίων προσγειώσεως ώστε να αποκλειστούν ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις». Έτσι ως αποτέλεσμα είχαμε πολλά αεροδρόμια της ΕΕ να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση ή την ενεργοποίηση διαδικασιών συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή πέριξ των αεροδρομίων.

Τα πλεονεκτήματα των ραντάρ

Η έκθεση της Frost & Sullivan αναφέρει ότι τα αεροδρόμια θα πρέπει να καταστούν πιο ενεργητικά, και όχι απλώς να αντιδρούν στις καθιερωμένη απειλές. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι και οι εταιρείες που παρέχουν λύσεις ασφαλείας αεροδρομίων θα πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση για εξελισσόμενες απειλές.

Ο κ. Verner της CEM System επισημαίνει: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα και επίπεδα απειλών ασφαλείας στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, από τα χαμηλού κινδύνου αδικήματα, έως τις μεγάλες ενέργειες τρομοκρατικού προφίλ. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν όλες οι απειλές, ωστόσο υπάρχει πολλή δουλειά σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση των διαφόρων κινδύνων. Η CEM Systems έχει εργαστεί πολύ στενά με τα αεροδρόμια παγκοσμίως για πάνω από 25 χρόνια για να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και να επιδράσουμε στις λύσεις που παρέχουμε. Ένα παράδειγμα είναι η δουλειά που έχουμε κάνει με τα αεροδρόμια για την πρόληψη της κλωνοποίησης καρτών και υπεξαίρεσης χρήσης δελτίων ταυτότητας».

Ο κ. Burger της Navtech Radar σημειώνει ότι τα αεροδρόμια δαπανούν σημαντικά κεφάλαια στα «βαριά» συστήματα CCTV για περιμετρική προστασία, σε μια προσπάθειά τους να αντιδρούν άμεσα σε κάθε επικίνδυνη ενέργεια. «Λόγω του νομικού καθεστώτος που περιορίζει τη χρήση των συστημάτων κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, οι λήψεις δεν επιτρέπονται σε χώρους εκτός της περιμετρικής προστασίας των αεροδρομίων. Τα ραντάρ δεν εμπίπτουν σε θέματα ιδιωτικότητας, και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάλυψη χώρων εκτός περιμέτρου, προσφέροντας μια ενεργητική απάντηση σε κινδύνους που προσεγγίζουν το αεροδρόμιο, πριν αυτοί εκδηλωθούν.

Επιπλέον, τα ραντάρ μπορούν με ακρίβεια και εύκολα να εντοπίσουν άτομα που μετακινούνται σε απαγορευμένες περιοχές ή και ομάδες ατόμων που περιφέρονται ύποπτα εντός της περιμέτρου του αεροδρομίου. Μια κάμερα CCTV θα καταγράψει το γεγονός μόνο εάν είναι στραμμένη προς την σωστή κατεύθυνση και αν ο χειριστής στην αίθουσα ελέγχου είδε την κίνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Baker, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στην εξεύρεση λύσεων όσον αφορά την παρακολούθηση και καταγραφή νέων απειλών. «Τα αεροδρόμια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ανίχνευσης απειλών από εκρηκτικά και όπλα, αλλά και για εντοπισμό ναρκωτικών σε επιβάτες ή τις αποσκευές τους, καθώς και την εξουδετέρωση των πιο σοβαρών χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών».

Λύσεις τεχνολογικής καινοτομίας

Οι Security Manager των αεροδρομίων έχουν πλέον σήμερα πολλές επιλογές για να ορίσουν τις παραμέτρους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα:

Checkpoint.Evo: Μια λύση που συνδέει επιμέρους αισθητήρες για τη δημιουργία ενός διασυνδεμένου συστήματος ελέγχου για την παροχή, τη διανομή και τη διαχείριση, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένων (εικόνα 1).

IONSCAN 600: Μια μικρή φορητή συσκευή που μειώνει το κόστος και το χρόνο σάρωσης για μια μεγάλη γκάμα υψηλού κινδύνου εκρηκτικών υλών (εικόνα 2).

HI-SCAN 10080 XCT: Νέας γενιάς και υψηλής ταχύτητας σύστημα ελέγχου συσκευών με εκρηκτικά (EDS) (εικόνα 3).

RadSeeker: Ανιχνευτής χειρός ραδιοϊσοτόπων και που έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (εικόνα 4).

Διάφορα τέτοια συστήματα αρκετών εταιρειών έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου τα τελευταία 25 χρόνια, ανάμεσά τους το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι, το διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ, του Κεφλαβίκ, του Χίθροου στο Λονδίνο κ.ά.

Ένα από τα σύγχρονα συστήματα που προσφέρει, για παράδειγμα, η CEM είναι το CEM Systems AC2000 Airport, το οποίο είναι ένα πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πρόσβασης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αεροδρόμια και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του εκάστοτε αεροδρομίου.

Η εταιρεία Ogier Electronics διαθέτει επίγεια ραντάρ, κάμερες, IR φώτα, προϊόντα περίφραξης και εξοπλισμό control room και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το αεροδρόμιο του Λάγκος της Νιγηρίας, όπου υπάρχει περίφραξη μήκους 20 χλμ όπου δεν υπάρχει άλλο μέτρο ασφάλειας και το κόστος είναι ελάχιστο.

Η Navtech Radar παρουσιάζει πλήρως customized λύσεις radar για μια ιδανική υποστήριξη ασφάλειας σε συνδυασμό με συστήματα CCTV, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού αριθμού καμερών και πιο αποτελεσματική διαχείριση από το control room. Η Navtech Radar συνεργάζεται με 20 αεροδρόμια στην ΕΕ, και το πιο δημοφιλές σύστημα ασφάλειας είναι το AGS 1600, που υποστηρίζεται ένα λογισμικό της εταιρείας, το οποίο ανιχνεύει την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων με μεγάλη ακρίβεια, μέσω ανακλαστικών ιδιοτήτων ανάμεσά τους, και με μεγάλη ακρίβεια όσον αφορά την ταχύτητα κίνησής τους.

{gallery}3292{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...