DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
DIGITAL TV 167
securityreport e mag odhgos 2021
energiatec banner
24 Αυγούστου 2016 03:03

Βιομηχανία ασφάλειας αεροδρομίων

Επενδύσεις που αγγίζουν τα 12.67 δισ. δολάρια ως το 2023

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών γίνεται πιο επίκαιρη η έκθεση της Frost & Sullivan με τίτλο «Αξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας ασφάλειας αεροδρομίων». Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η αγορά ασφάλειας αεροδρομίων είχε κύκλο εργασιών 8,22 δισ. δολάρια το 2014 και εκτιμάται ότι έως το 2023 μπορεί να ανέλθει σε 12,67 δισ. δολάρια.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών γίνεται πιο επίκαιρη η έκθεση της Frost & Sullivan με τίτλο «Αξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας ασφάλειας αεροδρομίων». Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η αγορά ασφάλειας αεροδρομίων είχε κύκλο εργασιών 8,22 δισ. δολάρια το 2014 και εκτιμάται ότι έως το 2023 μπορεί να ανέλθει σε 12,67 δισ. δολάρια.

Η έρευνα της Frost & Sullivan εξετάζει παραμέτρους, όπως η περιμετρική ασφάλεια, η διοίκηση, ο έλεγχος και η ενοποίηση συστημάτων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι επικοινωνίες, η βιντεοεπιτήρηση, ο έλεγχος πρόσβασης και το screening. Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, οι τεχνολογίες αιχμής εκτιμάται ότι θα είναι για την επόμενη πενταετία το screening, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και η ενοποίηση των αγορών, και ότι αυτές οι τεχνολογίες θα προσελκύσουν τα σημαντικότερα επενδυτικά σχέδια. Να σημειωθεί επίσης ότι προβλέπεται πως οι δαπάνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό, για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο ειδικός αναλυτής Έρευνας Αεροδιαστημικής & Άμυνας της Frost & Sullivan, Robert Haddon, σημείωσε ότι «οι διεθνείς και εγχώριες νομοθεσίες για τις αερομεταφορές ενισχύουν την προμήθεια τεχνολογιών ασφαλείας στα αεροδρόμια» και πως «διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Πολιτικής Αεροπορίας (ECAC) και η αμερικανική Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (ΤSA) ασκούν επιρροή στον καθορισμό των προτύπων ασφάλειας των αεροδρομίων σε βασικές περιοχές του κόσμου, ενισχύοντας περαιτέρω το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς».

Παρά την πρόβλεψη για ταχεία ανάπτυξη, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα αποτελέσουν ένα εμπόδιο.

Οι οδηγοί της ανάπτυξης

Ο Paul Baker, διευθύνων σύμβουλος της Smiths Detection, εξηγεί ότι ένα από τα ζητήματα κλειδιά που ορίζουν την παραπέρα ανάπτυξη της τεχνολογίας ασφάλειας αεροδρομίων σχετίζεται με έναν απλό παράγοντα, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν με αεροπλάνα ολοένα και αυξάνεται.

«Η αύξηση του αριθμού των επιβατών που μετακινούνται μέσω αεροπλάνων, ειδικά από περιοχές όπως Μέση Ανατολή και Ασία του Ειρηνικού, διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των υποδομών ασφαλείας των αεροδρομίων», σημείωσε. Αξίζει να αναφερθεί, η περίπτωση του αεροδρομίου του Ντουμπάι, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της ΙΑΤΑ, ανακοίνωσε την εντυπωσιακή πρόβλεψη ότι θα διακινεί πάνω από 126 εκατομμύρια επιβάτες ως το 2020, καθώς η επιβατική ζήτηση στην πολιτική αεροπορία διαρκώς αυξάνεται. Όπως επίσης και στο γειτονικό Κατάρ, όπου η αντίστοιχη αύξηση των επιβατών εκτιμάται σε 4,8% ετησίως ως το 2034, και με σημείο σταθμό το έτος 2022 που διοργανώνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Με την εκθετική αύξηση της επιβατικής κίνησης, οι φορείς εκμετάλλευσης των αερολιμένων στην περιοχή είναι πλέον πρόθυμοι να εφαρμόσουν έξυπνες λύσεις ελέγχου επιβατών, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των αερολιμένων.

O Philip Verner, Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων της CEM Systems, σημειώνει άλλους δύο βασικούς λόγους για την αύξηση των δαπανών στον τομέα της ασφάλειας αεροδρομίων: «Πρώτον, η μεγάλη αύξηση των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο μεταφράζεται σε δαπάνη σε όλους τους τομείς της ασφάλειας, όπως έλεγχος πρόσβασης, ΙΤ, ασφάλεια επιβατών, καθώς και προστασία των εγκαταστάσεων και των επιβατών. Και δεύτερον, έχουμε ταχεία αύξηση της ανάπτυξης των νέων αεροδρομίων διεθνώς, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες όπου η πολιτική αεροπορία έχει αυξήσει σημαντικά το ρόλο της, σε περιοχές όπως Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική και Κίνα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση δαπανών για τεχνολογίες ασφάλειας αεροδρομίων».

Ο Jason Burger, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Navtech, δίνει και μια άλλη διάσταση στα δεδομένα του κλάδου, ειδικά στο χώρο της Ευρώπης, τονίζοντας τα εξής: «Τα αεροδρόμια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2015 δαπάνησαν αρκετά ποσά προκειμένου να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ορίζει ότι όλα τα διεθνή αεροδρόμια της ΕΕ θα πρέπει να έχουν επαρκή περιμετρική ασφάλεια και ασφάλεια πεδίων προσγειώσεως ώστε να αποκλειστούν ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις». Έτσι ως αποτέλεσμα είχαμε πολλά αεροδρόμια της ΕΕ να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση ή την ενεργοποίηση διαδικασιών συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή πέριξ των αεροδρομίων.

Τα πλεονεκτήματα των ραντάρ

Η έκθεση της Frost & Sullivan αναφέρει ότι τα αεροδρόμια θα πρέπει να καταστούν πιο ενεργητικά, και όχι απλώς να αντιδρούν στις καθιερωμένη απειλές. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι και οι εταιρείες που παρέχουν λύσεις ασφαλείας αεροδρομίων θα πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση για εξελισσόμενες απειλές.

Ο κ. Verner της CEM System επισημαίνει: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα και επίπεδα απειλών ασφαλείας στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, από τα χαμηλού κινδύνου αδικήματα, έως τις μεγάλες ενέργειες τρομοκρατικού προφίλ. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν όλες οι απειλές, ωστόσο υπάρχει πολλή δουλειά σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση των διαφόρων κινδύνων. Η CEM Systems έχει εργαστεί πολύ στενά με τα αεροδρόμια παγκοσμίως για πάνω από 25 χρόνια για να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και να επιδράσουμε στις λύσεις που παρέχουμε. Ένα παράδειγμα είναι η δουλειά που έχουμε κάνει με τα αεροδρόμια για την πρόληψη της κλωνοποίησης καρτών και υπεξαίρεσης χρήσης δελτίων ταυτότητας».

Ο κ. Burger της Navtech Radar σημειώνει ότι τα αεροδρόμια δαπανούν σημαντικά κεφάλαια στα «βαριά» συστήματα CCTV για περιμετρική προστασία, σε μια προσπάθειά τους να αντιδρούν άμεσα σε κάθε επικίνδυνη ενέργεια. «Λόγω του νομικού καθεστώτος που περιορίζει τη χρήση των συστημάτων κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, οι λήψεις δεν επιτρέπονται σε χώρους εκτός της περιμετρικής προστασίας των αεροδρομίων. Τα ραντάρ δεν εμπίπτουν σε θέματα ιδιωτικότητας, και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάλυψη χώρων εκτός περιμέτρου, προσφέροντας μια ενεργητική απάντηση σε κινδύνους που προσεγγίζουν το αεροδρόμιο, πριν αυτοί εκδηλωθούν.

Επιπλέον, τα ραντάρ μπορούν με ακρίβεια και εύκολα να εντοπίσουν άτομα που μετακινούνται σε απαγορευμένες περιοχές ή και ομάδες ατόμων που περιφέρονται ύποπτα εντός της περιμέτρου του αεροδρομίου. Μια κάμερα CCTV θα καταγράψει το γεγονός μόνο εάν είναι στραμμένη προς την σωστή κατεύθυνση και αν ο χειριστής στην αίθουσα ελέγχου είδε την κίνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Baker, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στην εξεύρεση λύσεων όσον αφορά την παρακολούθηση και καταγραφή νέων απειλών. «Τα αεροδρόμια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ανίχνευσης απειλών από εκρηκτικά και όπλα, αλλά και για εντοπισμό ναρκωτικών σε επιβάτες ή τις αποσκευές τους, καθώς και την εξουδετέρωση των πιο σοβαρών χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών».

Λύσεις τεχνολογικής καινοτομίας

Οι Security Manager των αεροδρομίων έχουν πλέον σήμερα πολλές επιλογές για να ορίσουν τις παραμέτρους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα:

Checkpoint.Evo: Μια λύση που συνδέει επιμέρους αισθητήρες για τη δημιουργία ενός διασυνδεμένου συστήματος ελέγχου για την παροχή, τη διανομή και τη διαχείριση, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένων (εικόνα 1).

IONSCAN 600: Μια μικρή φορητή συσκευή που μειώνει το κόστος και το χρόνο σάρωσης για μια μεγάλη γκάμα υψηλού κινδύνου εκρηκτικών υλών (εικόνα 2).

HI-SCAN 10080 XCT: Νέας γενιάς και υψηλής ταχύτητας σύστημα ελέγχου συσκευών με εκρηκτικά (EDS) (εικόνα 3).

RadSeeker: Ανιχνευτής χειρός ραδιοϊσοτόπων και που έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (εικόνα 4).

Διάφορα τέτοια συστήματα αρκετών εταιρειών έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου τα τελευταία 25 χρόνια, ανάμεσά τους το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι, το διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ, του Κεφλαβίκ, του Χίθροου στο Λονδίνο κ.ά.

Ένα από τα σύγχρονα συστήματα που προσφέρει, για παράδειγμα, η CEM είναι το CEM Systems AC2000 Airport, το οποίο είναι ένα πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πρόσβασης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αεροδρόμια και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του εκάστοτε αεροδρομίου.

Η εταιρεία Ogier Electronics διαθέτει επίγεια ραντάρ, κάμερες, IR φώτα, προϊόντα περίφραξης και εξοπλισμό control room και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το αεροδρόμιο του Λάγκος της Νιγηρίας, όπου υπάρχει περίφραξη μήκους 20 χλμ όπου δεν υπάρχει άλλο μέτρο ασφάλειας και το κόστος είναι ελάχιστο.

Η Navtech Radar παρουσιάζει πλήρως customized λύσεις radar για μια ιδανική υποστήριξη ασφάλειας σε συνδυασμό με συστήματα CCTV, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού αριθμού καμερών και πιο αποτελεσματική διαχείριση από το control room. Η Navtech Radar συνεργάζεται με 20 αεροδρόμια στην ΕΕ, και το πιο δημοφιλές σύστημα ασφάλειας είναι το AGS 1600, που υποστηρίζεται ένα λογισμικό της εταιρείας, το οποίο ανιχνεύει την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων με μεγάλη ακρίβεια, μέσω ανακλαστικών ιδιοτήτων ανάμεσά τους, και με μεγάλη ακρίβεια όσον αφορά την ταχύτητα κίνησής τους.

{gallery}3292{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Τεύχος 129

  Security Report, Τεύχος 129

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Αυγούστου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Κέντρα Λήψεως Σημάτων Συναγερμού

  Κέντρα Λήψεως Σημάτων Συναγερμού

  Τα συστήματα συναγερμού και πυρανίχνευσης θεωρούνται ίσως τα ιδανικότερα μέσα αποτροπής διαρρήξεων και ειδοποίησης για έκτακτες ανάγκες, στέλνοντας σήματα συναγερμού στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε π...
 • Ajax Pro Desktop 3.2

  Ajax Pro Desktop 3.2

  Η εφαρμογή PRO Desktop PC συνδυάζει εργαλεία για τη σύνδεση, τη συντήρηση και την παρακολούθηση των συστημάτων ασφαλείας Ajax. Το λογισμικό επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμών για εταιρείες, διαθέ...
 • CCTV στην Ακρόπολη

  CCTV στην Ακρόπολη

  Με σύγχρονα μέσα ασφαλείας θωρακίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και των Κλιτύων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος λ...
 • Μία νέα έρευνα φέρνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους ψευδείς συναγερμούς

  Μία νέα έρευνα φέρνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους ψευδείς συναγερμούς

  Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, οι μέθοδοι οπτικής επαλήθευσης ενός συναγερμού, αλλά και οι αισθητήρες, συχνά δημιουργούν ανεπιθύμητους ψευδείς συναγερμούς, καθώς αδυνατούν να διακρίν...
 • IP Θυροτηλεοράσεις

  IP Θυροτηλεοράσεις

  Σήμερα, οι θυροτηλεοράσεις και γενικότερα οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών των πολιτών όπως η ασφάλεια, η επικοινωνία και η άνεση, τόσο στον οικιακό ...
 • Θερμικές κάμερες

  Θερμικές κάμερες

  Οι θερμικές κάμερες αποτελούν βασικό πυλώνα της ασφάλειας, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι εν λόγω κάμερες δεν είναι «κάτι νέο» για τον κλάδο της ασφάλειας, ωστόσο εξελίσσονται συνεχώς κα...
 • Vodafone Smart Forest

  Vodafone Smart Forest

  H Vodafone Ελλάδας παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες που συλλέγονται από την πιλοτική πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest, του πρώτου «έξυπνου» δάσους στην Ελλάδα που δημιούργησε στην περιοχή της Πάρνη...
 • Διαπιστευτήρια και έλεγχος πρόσβασης

  Διαπιστευτήρια και έλεγχος πρόσβασης

  Ο έλεγχος ταυτότητας είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος, τον οποίο θα συναντήσουμε σε πολλούς τομείς, πέρα από αυτόν της ασφάλειας. Γενικά, αναφέρεται στα μέσα επαλήθευσης ή αλλιώς τα διαπισ...
 • Παίρνοντας προληπτικά μέτρα για την κυβερνοασφάλεια

  Παίρνοντας προληπτικά μέτρα για την κυβερνοασφάλεια

  Όταν μιλάμε για ασφάλεια, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι καμία εταιρεία δεν είναι άτρωτη, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται, το μέγεθος ή τον τρόπο λειτουρ...
 • AMC Lario Hub

  AMC Lario Hub

  Ο Lario, είναι ο νέος έξυπνος πίνακας συναγερμού της AMC, ο οποίος προγραμματίζεται πολύ εύκολα και γρήγορα μέσω εφαρμογής για smartphone κινητά. Το app έρχεται με οδηγίες εγκατάστασης διευκολύνον...
 • Optex FlipX

  Optex FlipX

  Η νέα γενιά εσωτερικών ανιχνευτών της Optex “FlipX” έφτασε και είναι διαθέσιμη από την G.I. Security! Το βασικό μοντέλο της σειράς FlipX έρχεται με εμβέλεια που αγγίζει τα 12 μέτρα απόσταση και γω...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design