Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
23 Νοεμβρίου 2016 16:12

Η βιομετρική τεχνολογία στην καθημερινή ζωή

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
6f7f325422aed3822cba90f577abcf28 XL 87cabdb8

Η τεχνολογία διαχείρισης της βιομετρικής αναγνώρισης εφαρμόζεται ήδη από τον 19ο αιώνα, όταν η αστυνομία ξεκίνησε να την χρησιμοποιεί για την εύρεση των εγκληματιών. Οι εφαρμογές της βιομετρικής τεχνολογίας είναι γύρω μας σήμερα και επεκτείνονται με ταχύ ρυθμό, εξελισσόμενες σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Μία σειρά βιολογικών χαρακτηριστικών, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η γεωμετρία της παλάμης…

Η τεχνολογία διαχείρισης της βιομετρικής αναγνώρισης εφαρμόζεται ήδη από τον 19ο αιώνα, όταν η αστυνομία ξεκίνησε να την χρησιμοποιεί για την εύρεση των εγκληματιών. Οι εφαρμογές της βιομετρικής τεχνολογίας είναι γύρω μας σήμερα και επεκτείνονται με ταχύ ρυθμό, εξελισσόμενες σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Μία σειρά βιολογικών χαρακτηριστικών, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η γεωμετρία της παλάμης, η ίριδα του ματιού και η αναγνώριση της φωνής, έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στην εξέλιξη της βιομετρικής και των δυνατοτήτων της βιομετρικής αναγνώρισης, και βρίσκονται σήμερα σε πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Έλεγχος στα σύνορα

Η εφαρμογή της βιομετρικής τεχνολογίας για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων βοηθά την ασφάλεια και δυσχεραίνει την παράνομη μετανάστευση. Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν αναπτύξει ήδη βιομετρικά συστήματα ασφαλείας στα σύνορα, για την ταχεία και ακριβή ταυτοποίηση των ιθαγενών, αλλά και των ξένων ταξιδιωτών. Τα συστήματα διαχείρισης της βιομετρικής αναγνώρισης που αναπτύσσονται στα σύνορα περιλαμβάνουν εθνικές βάσεις δεδομένων, μετανάστευσης και ηλεκτρονικά διαβατήρια. Τα βιομετρικά συστήματα ελέγχου των συνόρων εξασφαλίζουν ότι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο δεν θα έχει τη δυνατότητα να περάσει χωρίς να ταυτοποιηθεί από τον έλεγχο μετανάστευσης στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και άλλα σημεία ελέγχου των συνόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας προστασίας των αμερικανικών τελωνείων και συνόρων, σε μία συνηθισμένη ημέρα του 2014 πραγματοποιήθηκαν 1.026.234 έλεγχοι επιβατών και πεζών που εισήλθαν στα σημεία εισόδου των ΗΠΑ. Διενεργήθηκαν 1.333 κρατήσεις, 21 συλλήψεις καταζητούμενων, 241 άτομα κρίθηκαν ανεπιθύμητα, ενώ ταυτοποιήθηκαν 548 άτομα που είχαν κριθεί ύποπτα ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το αυτοματοποιημένο σύστημα ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων (IAFIS) του FBI έδωσε προειδοποίηση για 118.557 υπόπτους για εγκλήματα που προσπάθησαν να μπουν στις ΗΠΑ.

Τα στατιστικά αυτά δείχνουν ότι η εφαρμογή των βιομετρικών τεχνολογιών ελέγχου σε αεροδρόμια και άλλα σημεία εισόδου σε μία χώρα κλείνει με επιτυχία πολλές τρύπες στην διασφάλιση των συνόρων. Η βιομετρική διαχείριση της ταυτοποίησης στον συνοριακό έλεγχο αυξάνει την ασφάλεια και προστατεύει τα άτομα και τα κράτη.

Η βιομετρική τεχνολογία στην υγεία

Η κύρια εφαρμογή της βιομετρίας στην υγειονομική περίθαλψη είναι η χρήση της σε ιατρικές μονάδες για την ασφαλή ταυτοποίηση των ασθενών. Επιπρόσθετες χρήσης της βιομετρίας στην υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνουν την διαχείριση του χρόνου και της παρουσίας του προσωπικού και η ασφαλής πρόσβαση για την διαφύλαξη προστατευμένων πληροφοριών που αφορούν την υγεία.

Τα μητρώα υγείας αποτελούν ορισμένα από τα πολυτιμότερα έγγραφα που πρέπει να προστατεύονται. Η χρήση ψευδών ιατρικών στοιχείων μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία ενός ατόμου και να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσει θύμα ιατρικών σφαλμάτων. Επιπλέον, η διαφύλαξη της ασφαλούς πρόσβασης στις προστατευμένες ιατρικές πληροφορίες έχει αποφασιστική σημασία για την ασφάλεια του ασθενούς, και για την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου συνοχής των δεδομένων που τον αφορούν.

Με την χρήση της βιομετρικής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, οι υγειονομικοί φορείς μπορούν να ταυτοποιήσουν με ακρίβεια κάθε ασθενή, με τη χρήση των δακτυλικών του αποτυπωμάτων, με την γεωμετρία της παλάμης ή με την ανάλυση της ίριδας του ματιού. Επειδή τα βιομετρικά δεδομένα ενός ατόμου είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και ακατόρθωτο να πλαστογραφηθούν και οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα στα βιομετρικά σκάνερ να επιτυγχάνουν σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς λανθασμένης αναγνώρισης και απόρριψης, διασφαλίζεται ότι κάθε ασθενής θα λαμβάνει την φροντίδα ή την φαρμακευτική περίθαλψη που του είναι απαραίτητη, αποτρέποντας τα ιατρικά λάθη που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή τον θάνατο. Η εφαρμογή της βιομετρικής τεχνολογίας αποτρέπει επίσης την κλοπή της ιατρικής ταυτότητας, και προστατεύει τις ευαίσθητες ιατρικές πληροφορίες.

Η αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης (passwords)

Η βιομετρική ταυτοποίηση δίνει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες να χρησιμοποιήσουν φυσικά χαρακτηριστικά αντί για κωδικούς πρόσβασης ή PIN, ως ασφαλή μέθοδο πρόσβασης σε ένα σύστημα ή σε μία βάση δεδομένων. Η βιομετρική τεχνολογία βασίζεται στην έννοια της αντικατάστασης «ενός πράγματος που έχεις μαζί σου», που σχετίζεται με το «ποιος είσαι», κάτι που έχει φανεί ότι είναι μία πιο ασφαλής τεχνολογία για την διαφύλαξη προσωπικών πληροφοριών. Οι δυνατότητες εφαρμογής της βιομετρικής ταυτοποίησης, είναι πραγματικά τεράστιες.

Σύμφωνα με έρευνα της Javelin Strategy & Research, το 2014 κλάπηκαν 16 δισεκατομμύρια δολάρια από 12,7 εκατομμύρια άτομα που έπεσαν θύματα κλοπής της ταυτότητας, μόνο στις ΗΠΑ. Και αυτό χωρίς καν να ληφθεί υπόψη τα οικονομικά προβλήματα και ψυχολογική καταπίεση που περνούν τα θύματα αυτής της απάτης.

Από τον τραπεζικό τομέα και τις επιχειρήσεις, έως την πρόσβαση στα σπίτια, στα αυτοκίνητα, ακόμα και στους προσωπικούς υπολογιστές, η βιομετρική τεχνολογία προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας, και της παροχής ασφαλούς πρόσβασης.

Διαχείριση μελών

Η απειλή της παραβίασης ασφαλείας και της δίχως εξουσιοδότησης πρόσβασης σε διάφορες εγκαταστάσεις, έχει οδηγήσει πολλούς οργανισμούς που λειτουργούν με μέλη να αναζητήσουν μία ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο διαχείρισης των βάσεων των δεδομένων τους. Λόγω των περιορισμών που παρουσιάζουν τα συστήματα πρόσβασης μελών που στηρίζονται στην χρήση πλαστικών καρτών ή PIN, η βιομετρική τεχνολογία έχει γίνει γρήγορα μία αναγκαιότητα για τις οργανώσεις που στηρίζονται σε μέλη, όπως τα γυμναστήρια, οι λέσχες, οι βιβλιοθήκες.

Πέρα από την ασφάλεια των δεδομένων, η βιομετρική τεχνολογία προσφέρει επίσης έναν αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο διαχείρισης της βάσης των μελών, που έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την ασφαλή, και μεθοδική μέθοδος διαχείρισης των πληροφοριών που αφορούν τα μέλη. Οι οργανώσεις που βασίζουν τη λειτουργία τους σε μέλη, ενημερώνονται γρήγορα για την αξία της βιομετρικής τεχνολογίας, όπως η ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο αντίκτυπος της βιομετρίας στην διαχείριση μελών είναι τεράστιος, και εξακολουθεί να εξελίσσεται.

Διαχείριση του χρόνου του εργατικού δυναμικού

Η χρήση της βιομετρίας στην διαχείριση του εργατικού δυναμικού, έχει επιτρέψει σε οργανισμούς την εξάλειψη του χτυπήματος της κάρτας ενός υπαλλήλου από άλλους συναδέλφους του, και την βελτίωση την αποδοτικότητας της μισθοδοσίας. Η χρήση της βιομετρικής τεχνολογίας στην διαχείριση του προσωπικού, σε ό,τι αφορά τον χρόνο και την παρουσία του στην εργασία, έχει γίνει σχεδόν μία αναγκαιότητα. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υιοθετούν την βιομετρική τεχνολογία ως μία ασφαλέστερη λύση ταυτοποίησης του προσωπικού, με τη βοήθεια των συστημάτων διαχείρισης του εργατικού δυναμικού τους.

Συμπεράσματα

Η ιδέα της χρήσης της βιομετρίας για την ταυτοποίηση των ατόμων δεν είναι ούτε νέα, ούτε τεχνολογία του μέλλοντος. Η Frost and Sullivan υποστήριξε ότι ενώ το 2012 η παγκόσμια καταναλωτική δαπάνη για βιομετρικές συσκευές ήταν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2019 θα έχει φτάσει τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια , πράγμα που αποδεικνύει ότι ο αντίκτυπος της βιομετρίας στην καθημερινότητα θα αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος.

Βιβλιογραφία: «5 Ways Biometric Technology Impacts Our Everyday Life: A Statistical Representation» του Farhan Abrar

{gallery}3607{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...