DIABASTE DWREAN SEC 132
techmail
DIGITAL TV 171
securityreport e mag odhgos 2021
23 Νοεμβρίου 2016 16:11

Video Analytics

Η ευφυής χρήση των συστημάτων επιτήρησης

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=WyJ3cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyMi8wNS8xMzA4YjQ4OWVkMzJmZDBhYTQyNjg4NmU4M2UxNWYzY19YTC5qcGciLFtbImRvUmVzaXplIixbMTIwMCwxMjAwLDEyMDAsMTIwMF1dLFsiZG9Dcm9wIixbMTIwMCw2MDAsMCwzMDBdXV0sMTY1MjI4MDcwMF0%3D&file=2d%2F1308b489ed32fd0aa426886e83e15f3c XL 2dd2e587

Η παλιά μέθοδος λειτουργίας των συστημάτων επιτήρησης με βίντεο είναι με την απασχόληση ενός φύλακα, ο οποίος κάθεται σε ένα δωμάτιο παρακολουθώντας τη ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες στα μόνιτορ, ελπίζοντας να αντιληφθεί μία ύποπτη δραστηριότητα. Το μοντέλο αυτό όμως, με ένα πρόσωπο να παρακολουθεί και να αξιολογεί όλα τα βίντεο, δεν είναι ούτε πρακτικό, ούτε αποδοτικό. Επιπλέον, τα διάφορα άτομα…

Η παλιά μέθοδος λειτουργίας των συστημάτων επιτήρησης με βίντεο είναι με την απασχόληση ενός φύλακα, ο οποίος κάθεται σε ένα δωμάτιο παρακολουθώντας τη ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες στα μόνιτορ, ελπίζοντας να αντιληφθεί μία ύποπτη δραστηριότητα. Το μοντέλο αυτό όμως, με ένα πρόσωπο να παρακολουθεί και να αξιολογεί όλα τα βίντεο, δεν είναι ούτε πρακτικό, ούτε αποδοτικό. Επιπλέον, τα διάφορα άτομα που εργάζονται ως φύλακες μπορεί να έχουν διαφορετική αντίληψη για το ποια είναι ύποπτη δραστηριότητα, αλλά και διαφορετικά επίπεδα προσοχής. Το λογισμικό διαχείρισης και ανάλυσης βίντεο, που ειδικότερα αποκαλείται video analytics, αλλάζει αυτά τα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα αποδοτικότερης και πιο αξιόπιστης χρήσης ενός συστήματος επιτήρησης.

Η αναγκαιότητα ελέγχου και επιτήρησης των διάφορων χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών, σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες, οργανισμούς, αλλά και σε οικίες, θεωρείται πλέον δεδομένη. Η διασφάλιση των χώρων αυτών όμως δεν είναι πάντα εύκολη, αφού μπορούν να παρουσιαστούν αρκετά προβλήματα που δυσκολεύουν τον έλεγχο σε αυτούς. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι οι άνθρωποι, τα οχήματα, τα ζώα, που διασχίζουν τους χώρους, οι καιρικές συνθήκες, οι αλλαγές του φωτισμού, οι αποστάσεις κάλυψης, κ.ά.

Η τεχνολογία των video analytics βοηθά σημαντικά στην εξασφάλιση ενός αποτελεσματικότερου ελέγχου των επιτηρούμενων χώρων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά τεχνητής ευφυΐας σε εφαρμογές κλειστών κυκλωμάτων επιτήρησης (CCTV).

Τα video analytics ή διαφορετικά η ευφυής ανάλυση βίντεο, είναι λογισμικό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση βίντεο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Το λογισμικό εντοπίζει χαρακτηριστικά, συμβάντα ή μοτίβα συγκεκριμένης συμπεριφοράς μέσω της ανάλυσης του βίντεο του επιτηρούμενου περιβάλλοντος. Το λογισμικό της ανάλυσης του βίντεο δημιουργεί αυτόματες ειδοποιήσεις και μπορεί να διευκολύνει την ανάλυση ιστορικών δεδομένων για να εντοπίσει τάσεις, μοτίβα και συμβάντα. Το λογισμικό δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αναλύει, να οργανώνει και να μοιράζεται τη γνώση που αποκτήθηκε από τα δεδομένα, για να λαμβάνει καλύτερες και εξυπνότερες αποφάσεις. Οι εφαρμογές του έχουν ευρεία διάδοση, και περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των μοτίβων κίνησης οχημάτων, τις παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τα άτομα που εισέρχονται σε περιοχές περιορισμένης πρόσβασης, και σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Τα δεδομένα μπορούν να ταξινομηθούν ανά ώρα και ημερομηνία για μεγάλες χρονικές περιόδους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας μίας ανάλυσης των τάσεων.

Μία απλή λειτουργία των video analytics είναι η ανίχνευση κίνησης σε ένα σταθερό φόντο. Περισσότερο περίπλοκες λειτουργίες περιλαμβάνουν την τρισδιάστατη κίνηση μίας κάμερας μέσα σε ένα περιβάλλον και το video tracking. Από αυτό μπορεί να γίνει εντοπισμός και ανάλυση της συμπεριφοράς. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επίτευξη των video analytics περιλαμβάνει αισθητήρες, κάμερες, τεχνικές συμπίεσης της εικόνας και τεχνικές συνδεσιμότητας.

Τα video analytics επιφέρουν πολλαπλά οφέλη σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της προστασίας και της δημόσιας ασφάλειας. Χρησιμοποιούνται συχνά για να ενισχύσουν τους δύο αυτούς τομείς με ολοκληρωμένες δυνατότητες πληροφόρησης, ασφάλειας και έρευνας. Τα δεδομένα που προέρχονται από τα video analytics έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες που βοηθούν μία πόλη ή τους πολεοδόμους, την επιβολή του νόμου ή ακόμα και τους μάνατζερ και τους διαχειριστές να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν σε υφιστάμενες καταστάσεις. Τα video analytics χρησιμοποιούνται επίσης στην εκπαίδευση, στις μεταφορές, στον τραπεζικό τομέα και σε οικονομικούς οργανισμούς, σε καζίνο, και σε κυβερνητικές βιομηχανίες.

Τα video analytics σε συστήματα περιμετρικής προστασίας

Τα video analytics σε περιμετρικά συστήματα προστασίας παρέχουν επιπρόσθετη κάλυψη σε κάμερες, σε φράχτες, σε εξωτερικούς αισθητήρες υπερύθρων, σε ανιχνευτές κραδασμών, κλπ, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να καθορίσει συγκεκριμένες περιοχές και ζώνες όπου μπορεί να εντοπιστεί ένας εισβολέας. Για παράδειγμα, σε μία κάμερα που ελέγχει έναν χώρο περιμετρικά μπορεί να οριστεί μία ζώνη (εικονική γραμμή / φράχτης) που θα ενεργοποιήσει τον συναγερμό σε περίπτωση διέλευσης ενός εισβολέα ή αντικειμένου στη ζώνη, όταν η διέλευση γίνει με συγκεκριμένη φορά και από συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως από έναν παρακείμενο δρόμο, κι όχι από τον φύλακα που περιπολεί κατά μήκος της γραμμής αυτής. Μπορεί επίσης να εντοπίσει αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα, που παραμένουν πολλή ώρα στην περιοχή επιτήρησης. Με τον συνδυασμό συγκεκριμένων κανόνων, απλοποιείται η αξιολόγηση των συμβάντων και διασφαλίζεται η ενεργοποίηση του συναγερμού μόνο από ύποπτες συμπεριφορές, κι όχι για παράδειγμα από κάποια ζώα της περιοχής.

O συνδυασμός των καμερών που επιτηρούν συγκεκριμένες ζώνες με τη βοήθεια των video analytics, με τις υπόλοιπες κάμερες του χώρου, είναι μία ακόμα μέθοδος χρήσης των συστημάτων ανάλυσης βίντεο. Αν το σύστημα του video analytics εντοπίσει μία ύποπτη κίνηση, μπορεί να δοθεί εντολή σε κάμερα τύπου speed dome να εστιάσει το σημείο του συμβάντος, παρέχοντας καλύτερη ανάλυση και εικόνα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί με αποτελεσματικότερο τρόπο πλήρη κάλυψη του χώρου.

Τα video analytics σε περιοχές μεγάλης παραμονής

Οι εφαρμογές των video analytics σε επιτηρούμενες περιοχές, όπως σε χώρους πάρκινγκ, σε μονόδρομους, σε θύρες διέλευσης, και σε άλλες συγκεκριμένες περιοχές, δίνουν την δυνατότητα αποτροπής εγκατάλειψης αυτοκινήτων σε χώρους που δεν επιτρέπεται η στάθμευση, ο εντοπισμός οχημάτων ή προσώπων που κινούνται σε λάθος κατεύθυνση (σε μονόδρομους, ή σε εξόδους κτηρίων ή αεροδρομίων), και η επισήμανση του υπερβολικού χρόνου περιφοράς ατόμων ή οχημάτων σε αυτούς τους χώρους.

Εντοπισμός εγκαταλελειμμένων αποσκευών με τα video analytics

Τα συστήματα εγκαταλελειμμένων αποσκευών επιτρέπουν τον εντοπισμό αντικειμένων που έχουν ξεχαστεί ή έχουν αφεθεί σε μία θέση για πολλή ώρα, ιδιαίτερα στον τομέα των συγκοινωνιών, αν και αυτό μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό σε περιβάλλοντα με μεγάλα πλήθη. Κάποια συστήματα ανάλυσης παρόλα αυτά μπορούν να αναγνωρίζουν την ύπαρξη μεγάλου πλήθους στον χώρο, και εφόσον αντιληφθούν ότι δεν μπορούν σε αυτή την περίπτωση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, παραχωρούν την ευθύνη της επιτήρησης στην ομάδα ασφαλείας του χώρου.

Η χρήση των video analytics στο εμπόριο και στην αγορά

Αυξημένη είναι επίσης η ζήτηση για video analytics που δεν αφορούν την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα σε εφαρμογές καταμέτρησης και διαχείρισης του πλήθους. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους τελικούς χρήστες, που μπορεί να είναι οι ομάδες μάρκετινγκ και ασφαλείας των επιχειρήσεων, να καταμετρήσουν την ροή των ατόμων σε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου μέσα σε ένα κτήριο, σε μία εγκατάσταση ή σε μία θύρα διέλευσης, και αυτό σε πραγματικό χρόνο ή για συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς. Τομείς όπως το λιανεμπόριο και η ψυχαγωγία έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές, που βοηθούν στην καταγραφή του χρόνου παραμονής μέσα σε ένα κατάστημα, εντοπίζοντας για παράδειγμα αν οι πελάτες σταματούν σε συγκεκριμένα σημεία παρουσίασης προϊόντων ή υπηρεσιών, ή στην μέτρηση των ατόμων που πηγαίνουν σε μία συναυλία, και αλλού.

Η εφαρμογή των video analytics στην εγκληματολογία

Η δύναμη των νέων συστημάτων ανάλυσης μπορούν να προσφέρει μία σημαντική βελτίωση στην εγκληματολογική έρευνα. Το καταγεγραμμένο βίντεο μπορεί να τροφοδοτήσει τα συστήματα ανάλυσης μετά από ένα συμβάν, και με ειδικά προσαρμοσμένους κανόνες να επιτρέψει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αναγνώριση των ατόμων ή των γεγονότων που εμπλέκονται ή σχετίζονται με το συμβάν.

Άλλες εφαρμογές

Τα video analytics δεν αφορούν όμως μόνο τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματικούς τομείς. Άλλες εφαρμογές τους περιλαμβάνουν την ανίχνευση καπνού και πυρκαγιάς, καθώς και τον οικιακό αυτοματισμό.

{gallery}3606{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 133

  Security Report, τεύχος 133

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
 • <strong>4η Διεθνής Έκθεση ENERGIA.TEC</strong>

  4η Διεθνής Έκθεση ENERGIA.TEC

  Η εξειδικευμένη έκθεση στην Ελλάδα για το ηλεκτρολογικό υλικό, το φωτισμό, τα συστήματα ασφαλείας και την ηλεκτροκίνηση, έκλεισε με περισσότερες συμμετοχές από κάθε προηγούμενη φορά,  με κορυ...
 • ΗΛΚΑ Α.Ε. : Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Τεχνολογίας της Dahua

  ΗΛΚΑ Α.Ε. : Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Τεχνολογίας της Dahua

  Με μεγάλη μαζικότητα διεξήχθη η Ημερίδα Τεχνολογίας που διοργάνωσαν από κοινού οι ΗΛΚΑ Α.Ε. και η Dahua Technology. Ο συνολικός αριθμός των παρευρισκομένων έφτασε σε τριψήφιο αριθμό, ενώ ξεχώρισε ...
 • <strong>Επιλέγοντας φακούς σε ένα Κλειστό κύκλωμα Τηλεόρασης</strong>

  Επιλέγοντας φακούς σε ένα Κλειστό κύκλωμα Τηλεόρασης

  Στα μάτια των περισσοτέρων όλοι οι φακοί κάμερας είναι ίδιοι και κάθε φακός κρίνεται ικανοποιητικός αρκεί να παρέχει εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Στον κόσμο των ειδικών όμως, τα πράγματα είναι αρκετ...
 • <strong>Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης</strong>

  Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης

  Ένα καλώδιο Ethernet είναι ένας κοινός τύπος καλωδίου δικτύου που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την ενσύρματη σύνδεση πολλών συσκευών, όπως οι υπολογιστές, τα switches, οι κάμερες ασφαλείας, τ...
 • <strong>Πώς θα καταλάβετε ότι ένα σύστημα συναγερμού χρειάζεται αναβάθμιση;</strong>

  Πώς θα καταλάβετε ότι ένα σύστημα συναγερμού χρειάζεται αναβάθμιση;

  Αναπόφευκτα κάποια στιγμή, κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναρωτηθεί - ή θα απευθυνθεί σε έναν ειδικό - για το εάν πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμισή των συστημάτων ασφαλείας του. Παρακάτω, παρατί...
 • <strong>Internet of Things</strong>

  Internet of Things

  Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) αποτελείται από έξυπνες συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους. Δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις συσκευές να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Εκτός αυτού, το...
 • <strong>U-PROX</strong>

  U-PROX

  Η PARADOX HELLAS S.A., αποκλειστικός αντιπρόσωπος και εισαγωγέας των ασύρματων συναγερμών U-PROX, διαθέτει στην αγορά μερικά νέα KIT της εταιρίας που προσφέρουν μεγάλη ευελιξία κατά τη διάρκεια τη...
 • <strong>BRADY M211 mobile</strong>

  BRADY M211 mobile

  Η γνωστή εταιρία BRADY που ειδικεύεται σε υλικά και εκτυπωτές σήμανσης εγκαταστάσεων παρουσίασε το νεότερο μοντέλο εκτυπωτή που λειτουργεί μέσω εφαρμογής απο το κινητό τηλέφωνο. Γι’ αυτό το λόγο κ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design