creta electronix 2022
DIABASTE DWREAN SEC 130
techmail
DIGITAL TV 169
securityreport e mag odhgos 2021
energiatec banner
24 Μαΐου 2017 12:39

Οι απαγωγές στη θάλασσα έσπασαν ρεκόρ δεκαετίας το 2016

Οι πειρατές ζητούν λύτρα και συνήθως τα εισπράττουν

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης

Το έγκλημα στις θάλασσες παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως στον Κόλπο της Γουινέας, όπου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά τα πράγματα χειροτέρεψαν. Σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά στοιχεία στον τομέα της θαλάσσιας πειρατείας για το 2016 που παρουσίασε η Dryad Security, στην περιοχή αυτή ο απολογισμός των 49 επιθέσεων ενάντια…

Το έγκλημα στις θάλασσες παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως στον Κόλπο της Γουινέας, όπου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά τα πράγματα χειροτέρεψαν. Σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά στοιχεία στον τομέα της θαλάσσιας πειρατείας για το 2016 που παρουσίασε η Dryad Security, στην περιοχή αυτή ο απολογισμός των 49 επιθέσεων ενάντια σε πλοία κατά το 2016 αποτελούν τεράστια αύξηση σε σχέση με τα 20 περιστατικά που είχαν επισήμως καταγραφεί το 2015. Το ίδιο ισχύει και για την στατιστική των απαγωγών μελών του πληρώματος, αφού πέρσι έφτασαν τις 51 όταν την προηγούμενη χρονιά είχαν περιοριστεί σε 31.

Από την άλλη, στα νερά του Ινδικού Ωκεανού, υπάρχουν και οι Σομαλοί πειρατές, αν και με πολύ λιγότερες επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την περιοχή, αλλά και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη. Ως αποτέλεσμα της ύφεσης του πειρατικού φαινομένου στην περιοχή, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ολοκληρώσει την αντι-πειρατική αποστολή του, ενώ αρκετά κράτη που πλαισίωσαν την συμμαχία αυτή, περιόρισαν ή μετακίνησαν εντελώς τις ναυτικές πολεμικές δυνάμεις τους προς άλλες θάλασσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η EUNAVFOR αντιμετώπισε μόλις ένα περιστατικό με Σομαλούς πειρατές, ενώ τόσο το ΝΑΤΟ όσο και το βρετανικό πολεμικό ναυτικό (UKMTO), δεν αναγνώρισαν το περιστατικό αυτό ως επίθεση.

Όσον αφορά την Υεμένη, αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη ένταση υπάρχει στην περιοχή Βab al Mandeb, όπου όμως οι επιθέσεις σε πλοία σχετίζονται απολύτως με δυνάμεις που εμπλέκονται στις πολεμικές συγκρούσεις και όχι σε εμπορικά διερχόμενα πλοία.

Πάντως συνολικά το κύριο νέο στοιχείο που προκύπτει από τα στατιστικά των ναυτικών εγκλημάτων της χρονιάς που μας πέρασε, είναι η αξιοσημείωτη αύξηση των απαγωγών στον Κόλπο της Γουινέας και στη Νοτιοανατολική Ασία. Ενώ ο αριθμός των ναυτικών είναι μικρός, σε σύγκριση με όσους απάγονταν ως όμηροι στο απόγειο της σομαλικής πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό, δεν παύει να αποτελεί πολύ σημαντική ποσοστιαία αύξηση.

Στη δική μας Μεσόγειο, το βασικότερο πρόβλημα που καταγράφει η έκθεση της Dryad Maritime παραμένει η συνεχιζόμενη μετανάστευση εκατοντάδων προσφύγων από την Μέση Ανατολή αλλά και τη Βόρεια Αφρική. Να σημειωθεί εδώ ότι το τέλος του ελέγχου της οργάνωσης Daesh/IS (παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη), αποτελεί ένα μικρό θετικό σημάδι για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης στη χώρα, η οποία ακόμα μαστίζεται από εμφύλιο σπαραγμό. Στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, η πειρατεία έχει περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τον κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα από τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην Υεμένη.

Στη Νοτιοανατολική Ασία η μείωση των περιστατικών πειρατείας έφτασε στο 55% σε σύγκριση με το 2015, μια τάση η οποία είχε καταγραφεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους αυτού. Αυτή η επιτυχία πιστώνεται στην ένταση των προσπαθειών των ναυτικών αρχών ασφαλείας της Ινδονησίας και της Μαλαισίας. Το ενδιαφέρον στην περιοχή αυτή εστιάζεται στην θάλασσα Sulu και στις επιθέσεις που εξαπολύει η οργάνωση Abu Sayyaf. Οι επιθέσεις αυτές έχουν στόχο κυρίως αλιευτικά σκάφη και φορτηγίδες άνθρακα, ενώ σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, στόχος πειρατών έγιναν και μεγαλύτερα εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα να απαχθούν τα πληρώματά τους.

Κόλπος Γουινέας: Μεγάλη αύξηση

Τo στοιχείο των 49 επιθέσεων για το 2016 αποτελεί τεράστια αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα στατιστικά του 2015, όταν οι συνολικές επιθέσεις ήταν είκοσι. Απήχθηκαν συνολικά 51 μέλη πληρωμάτων, στοιχείο το οποίο επίσης είναι πολύ αυξημένο σε σύγκριση με τους 31 απαχθέντες του προηγούμενου έτους. Η πλειοψηφία των επιθέσεων έλαβαν χώρα στη θαλάσσια περιοχή που αντιστοιχεί την πολιτεία Rivers and Baylesa της Νιγηρίας και οι δεκατρείς από αυτές έληξαν επιτυχώς για τους πειρατές. Έξι ακόμα μέλη πληρώματος απήχθηκαν σε δύο περιστατικά στην πολιτεία Akwa Ibom, ανεβάζοντας στα 46 τα θύματα απαγωγής από μέρους βίαιων και οπλισμένων συμμοριών στο Δέλτα του Νίγηρα την περσινή χρονιά. Συνοψίζοντας, το 2016 θα το θυμόμαστε για την ραγδαία άνοδο των περιστατικών πειρατείας και ομηρίας δεκάδων αθώων και εργαζόμενων ανθρώπων στο χώρο της ναυτιλίας στον Κόλπο του Γουινέας.

Ινδικός Ωκεανός: Κανένα περιστατικό

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά πειρατικών επιθέσεων στον Ινδικό Ωκεανό και στην ζώνη υψηλού κινδύνου που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, κατά το 2016. Παρά τις αναφορές για ύποπτα σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με ελάχιστη ή καμία ένδειξη σχετικών παράνομων ενεργειών, η πλειοψηφία των περιστατικών που αξιολογούνται σχετίζονται με το τοπικό μοντέλο κυκλοφορίας των πλοίων, σε αντίθεση με τις συνεχείς προσπάθειες από εγκληματίες να επιβιβαστούν σε εμπορικά πλοία. Αυτή η μείωση της πειρατικής δραστηριότητας οδήγησε, εν μέρει, και στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό λειτουργίας της επιχείρησης Ocean Shield για την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2009. Η επιχείρηση Atalanta της EUNAVFOR θα παραμείνει σε ισχύ, αφού μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου επεκτάθηκε μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2018.

Νοτιοανατολική Ασία: Πτώση στο ήμισυ

Το 2016 ήταν για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας μια θετική χρονιά στον αγώνα κατά της πειρατείας. Κι αυτό γιατί χαρακτηρίστηκε από μια πολύ μεγάλη μείωση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, της τάξης του 55% σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία της Dryad, έλαβαν χώρα 106 περιστατικά όταν μόλις ένα χρόνο πριν είχαν καταγραφεί 236 επιθέσεις. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016 συνεχίστηκε η ύφεση των επιθέσεων που καταγράφηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, αν και στην θαλάσσια περιοχή Sulu/Celebes τα περιστατικά πειρατείας σημείωσαν αύξηση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Μεσόγειος: Ενδιαφέρον για μετανάστευση

Στη Μεσόγειο Θάλασσα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στρατιωτική δραστηριότητα που καταγράφεται στη Λιβύη. Περιστατικά στα οποία εμπλέκονται εγκληματικές ή τρομοκρατικές ομάδες έχουν λάβει χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Αλλά το βασικό στοιχείο στη Μεσόγειο είναι η μετανάστευση.

Επίσης, έντονο ενδιαφέρον υπάρχει στην χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, όπου συνεχίζονται οι εντάσεις με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφάλειας στην περιοχή του θαλάσσιου καναλιού του Σουέζ.

Να σημειωθεί πάντως ότι η επίπτωση της μετανάστευσης στην ναυτιλία δεν ήταν αξιοσημείωτη για το 2016, αν και ορισμένα πλοία ενεπλάκησαν σε επιχειρήσεις διάσωσης. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει ρευστή σε αυτόν τον τομέα, και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, νότια της Μάλτας.

Υπόλοιπος κόσμος: Στόχος τα ιστιοπλοϊκά

Η Dryad κατέγραψε μια αύξηση της τάξης του 25% στον τομέα του θαλάσσιου εγκλήματος τη χρονιά που μας πέρασε, στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς τα περιστατικά από 50 αυξήθηκαν σε 63. Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορούσε επιθέσεις ληστών σε βάρος ιστιοπλοϊκών σκαφών στην Καραϊβική, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.

Αυτό οφείλεται στην καλύτερη αναφορά τέτοιων περιστατικών από την κοινότητα της κρουαζιέρας και η Dryad εκτιμά ότι αυτό αντικατοπτρίζει καλύτερα τον πραγματικό αριθμό των περιστατικών που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Η επιβίβαση ληστών σε αγκυροβολημένα σκάφη αναψυχής σε όρμους και σε λιμάνια σε όλη την Καραϊβική, την Κεντρική και Νότια Αμερική, είναι ένα φαινόμενο που έχει εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ένα χαρακτηριστικό αυτών των εγκλημάτων είναι η χρήση της βίας, που περιστασιακά οδηγεί και σε θανάτους.

{gallery}4250{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Οκτωβρίου 2022

  Security Report, τεύχος Οκτωβρίου 2022

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Περιμετρική Ασφάλεια

  Περιμετρική Ασφάλεια

  Η περιμετρική ασφάλεια ή περιμετρική προστασία αναφέρεται σε εκείνες τις λύσεις που χρησιμοποιούν φυσικά συστήματα τεχνολογίας και λογισμικού για την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και ...
 • CRETA ELECTRONIX 2022

  CRETA ELECTRONIX 2022

  Για πρώτη φορά έκθεση συστημάτων ασφαλείας-τηλεόρασης & τεχνολογίας ξενοδοχείων στο Ηράκλειο Κρήτης Η 1η έκθεση CRETA ELECTRONIX 2022 είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου ...
 • Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Η φετινή χρονιά, είναι χρονιά γιορτής για την Sigma Security, καθώς συμπληρώνει 45 χρόνια επιτυχούς δραστηριότητας στο κλάδο της ηλεκτρονικής ασφάλειας! Η Sigma Security δημιουργήθηκε το 1977 και ...
 • VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  Επιχειρηματική ευφυΐα, βελτιωμένη διαχείριση συμβάντων, πλούσια αναλυτικά στοιχεία και υψηλή ασφάλεια, αυτές είναι μόνο μερικές από τις σύγχρονες δυνατότητες των νέων συστημάτων διαχείρισης βίντεο...
 • REACTION

  REACTION

  Το καινοτόμο πρόγραμμα REACTION παρουσίασε στη ΔΕΘ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το REACTION αναμένεται να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στον έγκα...
 • HIKVISION DS-KD-TDM

  HIKVISION DS-KD-TDM

  Στην σειρά Modular ΙP Video Intercom της Hikvision έρχεται να προστεθεί μία νέα συσκευή, το touch screen module DS-KD-TDM, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει 3 ή περισσότερα άλλα modules (card reade...
 • Προϊόντα και Λύσεις EGT

  Προϊόντα και Λύσεις EGT

  Η EGT LTD αποτελείται από μια έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ηλεκτρονικών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προηγμένων λύσεων κ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design