DIABASTE DWREAN SEC 132
techmail
DIGITAL TV 171
securityreport e mag odhgos 2021
21 Αυγούστου 2017 06:02

Πώς να επιλέξετε την σωστή κάμερα ασφαλείας για το χώρο σας

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=WyJ3cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyMi8wNS82OTU2Yzc4N2VmNTI1OWU3OTQyNjgxODkzMDUzMzgxMV9YTC5qcGciLFtbImRvUmVzaXplIixbMTIwMCwxMjAwLDEyMDAsMTIwMF1dLFsiZG9Dcm9wIixbMTIwMCw2MDAsMCwzMDBdXV0sMTY1MjI3OTI1Nl0%3D&file=2b%2F6956c787ef5259e79426818930533811 XL 2b1c9bff

Οι κάμερες ασφαλείας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και έχουν αναμφίβολα πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας. Η ραγδαία ανάπτυξη των καμερών ασφαλείας και οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες που ενσωματώνουν, έχουν προσφέρει αμέτρητα οφέλη σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η επιλογή της κατάλληλης κάμερας στον χώρο μας, να είναι καταλυτική και πολύ σημαντική.

Οι κάμερες ασφαλείας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και έχουν αναμφίβολα πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας. Η ραγδαία ανάπτυξη των καμερών ασφαλείας και οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες που ενσωματώνουν, έχουν προσφέρει αμέτρητα οφέλη σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η επιλογή της κατάλληλης κάμερας στον χώρο μας, να είναι καταλυτική και πολύ σημαντική.

Τα κριτήρια για την αγορά μιας κάμερας ποικίλουν. Κάθε καταναλωτής που ετοιμάζεται να επενδύσει σε αυτού του είδους τις συσκευές ασφαλείας, θα πρέπει να προβεί αρχικά σε ένα σχεδιασμό με τη βοήθεια του εγκαταστάτη, έτσι ώστε να επιλέξει το σωστό τύπο κάμερας που θα ταιριάζει στις ανάγκες του ή στις ανάγκες της επιχείρησης. Μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, πριν αγοράσουμε μία κάμερα ασφαλείας, είναι αν οι κάμερες θα τοποθετηθούν εξωτερικά ή εσωτερικά, το μέγεθος της εγκατάστασης και της περιοχής που θέλουμε να καλύψουμε, αλλά και τις απαιτήσεις που θα έχουμε από τις κάμερες, μετά το τέλος της εγκατάστασής τους. Οι εγκαταστάτες των συστημάτων ασφαλείας, είναι οι αρμόδιοι για την τοποθέτηση και τη συνδεσμολογία της κάμερας και αναμφίβολα παρέχουν συμβουλές και οδηγίες, προκειμένου να επιλέξουμε την ιδανική λύση για το χώρο που θέλουμε να προστατεύσουμε. Παρακάτω θα συναντήσουμε ορισμένες συμβουλές για το σχεδιασμό που πρέπει να κάνουμε, καθώς και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε πριν επενδύσουμε σε μία κάμερα ασφαλείας.

Κάλυψη του χώρου

Η περιοχή που θα χρειαστεί να καλύψουμε, θα καθορίσει το τύπο και τη ποσότητα καμερών στις οποίες θα πρέπει να επενδύσουμε. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να καλύψουμε μία μεγάλη περιοχή (π.χ. στρατόπεδα ή εμπορικούς χώρους), μία PTZ κάμερα (εικόνα 1), είναι η ιδανική λύση, αφού δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιβλέπει πολλούς στόχους και περιοχές ταυτόχρονα, καθώς και να διαχειρίζεται τη κάμερα από απόσταση. Αυτό σημαίνει πως η επιτήρηση ενός χώρου, δεν απαιτεί επιπλέον κάμερες, άρα και περιττά έξοδα. Ωστόσο αν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του χώρου είναι λιγότερες, τότε ο καταναλωτής μπορεί να στραφεί σε άλλες εξίσου ποιοτικά επιλογές, όπως κάμερες τύπου Dome ή Bullet (εικόνα 2). Επιπλέον σημαντικός παράγοντας, είναι και το δίκτυο στο οποίο θα τοποθετηθούν οι κάμερες. Με άλλα λόγια στις περισσότερες επιχειρήσεις, το μόνο που απαιτείται, είναι ένα δίκτυο LAN, ενώ σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις οι κάμερες επιτήρησης θα πρέπει να συνδεθούν σε ένα δίκτυο WAN. Τέλος, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν οι κάμερα ή οι κάμερες που θέλουμε να τοποθετήσουμε, θέλουμε να είναι εμφανείς για να υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος προστατεύεται και να μειώσουμε τις πιθανότητες παραβίασης, ή αν θέλουμε να είναι διακριτικές ακόμα και πολύ μικρές.

Εσωτερικές και εξωτερικές κάμερες

Οι περισσότερες σύγχρονες κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, ωστόσο ορισμένες κάμερες δεν πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα τις κάνουν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες. Έτσι αν θέλουμε μία κάμερα για χρήση αποκλειστικά σε εξωτερικό περιβάλλον, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ενσωματώνει ορισμένα πρότυπα, όπως το βαθμό στεγανότητας IP (π.χ. IP67) (εικόνα 3), που προστατεύει τη κάμερα από το νερό και τη σκόνη ή το δείκτη IK (π.χ. IK10), ο οποίος δηλώνει την ανοχή της κάμερας σε χτυπήματα από εργαλεία ή αντικείμενα. Μία κάμερα που δεν διαθέτει ανθεκτικό σχεδιασμό ή δεν υποστηρίζει κάποιο δείκτη προστασίας, είναι λιγότερο αξιόπιστη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρατηρείται πρόβλημα κατά τη μετάδοση της εικόνας, ακόμα και βλάβη στην ίδια την κάμερα. Ωστόσο και οι κάμερες ασφαλείας εσωτερικού χώρου οφείλουν να παρέχουν κάποιου είδους προστασία, όταν πρόκειται να τοποθετηθούν σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπως βιομηχανίες και εργοστάσια. Σε περίπτωση που μία κάμερα δεν διαθέτει κάποιο κάλυμμα ή άλλου είδους προστασία, τότε θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο οπού να μην είναι εύκολα προσβάσιμη.

Χαρακτηριστικά

Το μέγεθος της περιοχής που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, θα καθορίσει επίσης και την ανάλυση που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, μεγάλοι χώροι λιανικής πώλησης και εγκαταστάσεις όπου απαιτείται υψηλή ασφάλεια, απαιτούν κάμερες υψηλής ανάλυσης για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα της εικόνας θα είναι αναλλοίωτη και κατά τη μεγέθυνση. Μικρότερες περιοχές, όπως γραφεία ή αίθουσες υποδοχής, απαιτούν τυπικά μόνο κάμερες χαμηλής ανάλυσης. Επιπλέον σημαντικό κριτήριο για τον τύπο της κάμερας που θα επιλέξουμε σε μία εγκατάσταση είναι ο φωτισμός. Κατά τη διάρκεια της μέρας το φως του ήλιου, δημιουργεί λάμψη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καθαρή εικόνα. Ωστόσο πολλές σύγχρονες κάμερες διαθέτουν λειτουργίες και τεχνολογίες, όπως φίλτρα IR Cut και IR LED (για νυχτερινή λειτουργία) (εικόνα 4), που μειώνουν αισθητά τη ποσότητα φωτός που φτάνει στον αισθητήρα, δημιουργώντας πιο ευκρινείς εικόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Άλλα χαρακτηριστικά στα οποία ένας καταναλωτής μπορεί να δώσει έμφαση, είναι η ευαισθησία της κάμερας “Lux”, λειτουργίες τύπου 3D DNR (για τη μείωση του θορύβου σε μία εικόνα) και WDR (εικόνα 5) και οι δείκτες προστασίας που αναφέραμε παραπάνω.

 

Video Analytics

Τα video analytics, είναι λογισμικό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση βίντεο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και βοηθούν σημαντικά στην εξασφάλιση ενός αποτελεσματικότερου ελέγχου των επιτηρούμενων χώρων. Το λογισμικό εντοπίζει χαρακτηριστικά, συμβάντα ή μοτίβα συγκεκριμένης συμπεριφοράς μέσω της ανάλυσης του βίντεο του επιτηρούμενου περιβάλλοντος. Το λογισμικό της ανάλυσης του βίντεο δημιουργεί αυτόματες ειδοποιήσεις και μπορεί να διευκολύνει την ανάλυση ιστορικών δεδομένων για να εντοπίσει τάσεις, μοτίβα και συμβάντα. Οι συσκευές που ενσωματώνουν αυτού του είδους τη τεχνολογία συνήθως τοποθετούνται σε μεγάλες εγκαταστάσεις, για την ανάλυση και την ταυτοποίηση προσώπων (εικόνα 6), αριθμό πινακίδας οχημάτων, ανίχνευση ύποπτων αντικειμένων κ.ά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, τα video analytics χρησιμοποιούνται και για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς, όπως το marketing. Μέσω αυτής της τεχνολογίας οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπορούν να καταμετρήσουν την ροή των ατόμων σε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου μέσα σε ένα κτήριο, σε μία εγκατάσταση ή σε μία θύρα διέλευσης (εικόνα 7), και αυτό σε πραγματικό χρόνο ή για συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς.

 

DVR ή NVR

Οι δικτυακές συσκευές εγγραφής βίντεο (NVR) (εικόνα 8), διαφέρουν από αυτές των ψηφιακών καταγραφικών(DVR), καθώς λειτουργούν και δέχονται εικόνα μέσω δικτύου. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, οι συσκευές που πρωταγωνιστούν σε ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης, είναι τα υβριδικά καταγραφικά, τα οποία δέχονται βίντεο τόσο από αναλογικές όσο και από δικτυακές κάμερες. Με άλλα λόγια ένα υβριδικό καταγραφικό, επιτρέπει σε μία υπάρχουσα αναλογική εγκατάσταση, τη σύνδεση καμερών  IP τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται επιπρόσθετες δαπάνες, αλλά και αντικατάσταση των αναλογικών καμερών. Η επιλογή ενός καταγραφέα, είναι εξίσου σημαντική, όπως αυτή της κάμερας, αφού παρέχει πολλαπλά οφέλη τόσο στους εγκαταστάτες, όσο και στους καταναλωτές.

Αντί επιλόγου

Η τοποθέτηση ενός καλού συστήματος επιτήρησης μπορεί να αποφέρει οφέλη όχι μόνο στην ασφάλεια και την παρακολούθηση, αλλά και σε ευρύτερες επιχειρησιακές λειτουργίες.  Αυτού του είδους τα συστήματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες και οφέλη τόσο σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο. Η εύρεση του ιδανικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με την μελέτη του χώρου εγκατάστασης, απαιτούν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, προκειμένου ο τελικός χρήστης να επωφεληθεί πλήρως από τις τεχνολογικές καινοτομίες των καμερών ασφαλείας και γενικότερα των συστημάτων ασφαλείας.

{gallery}4556{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 133

  Security Report, τεύχος 133

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
 • <strong>4η Διεθνής Έκθεση ENERGIA.TEC</strong>

  4η Διεθνής Έκθεση ENERGIA.TEC

  Η εξειδικευμένη έκθεση στην Ελλάδα για το ηλεκτρολογικό υλικό, το φωτισμό, τα συστήματα ασφαλείας και την ηλεκτροκίνηση, έκλεισε με περισσότερες συμμετοχές από κάθε προηγούμενη φορά,  με κορυ...
 • ΗΛΚΑ Α.Ε. : Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Τεχνολογίας της Dahua

  ΗΛΚΑ Α.Ε. : Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Τεχνολογίας της Dahua

  Με μεγάλη μαζικότητα διεξήχθη η Ημερίδα Τεχνολογίας που διοργάνωσαν από κοινού οι ΗΛΚΑ Α.Ε. και η Dahua Technology. Ο συνολικός αριθμός των παρευρισκομένων έφτασε σε τριψήφιο αριθμό, ενώ ξεχώρισε ...
 • <strong>Επιλέγοντας φακούς σε ένα Κλειστό κύκλωμα Τηλεόρασης</strong>

  Επιλέγοντας φακούς σε ένα Κλειστό κύκλωμα Τηλεόρασης

  Στα μάτια των περισσοτέρων όλοι οι φακοί κάμερας είναι ίδιοι και κάθε φακός κρίνεται ικανοποιητικός αρκεί να παρέχει εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Στον κόσμο των ειδικών όμως, τα πράγματα είναι αρκετ...
 • <strong>Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης</strong>

  Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης

  Ένα καλώδιο Ethernet είναι ένας κοινός τύπος καλωδίου δικτύου που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την ενσύρματη σύνδεση πολλών συσκευών, όπως οι υπολογιστές, τα switches, οι κάμερες ασφαλείας, τ...
 • <strong>Πώς θα καταλάβετε ότι ένα σύστημα συναγερμού χρειάζεται αναβάθμιση;</strong>

  Πώς θα καταλάβετε ότι ένα σύστημα συναγερμού χρειάζεται αναβάθμιση;

  Αναπόφευκτα κάποια στιγμή, κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναρωτηθεί - ή θα απευθυνθεί σε έναν ειδικό - για το εάν πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμισή των συστημάτων ασφαλείας του. Παρακάτω, παρατί...
 • <strong>Internet of Things</strong>

  Internet of Things

  Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) αποτελείται από έξυπνες συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους. Δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις συσκευές να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Εκτός αυτού, το...
 • <strong>U-PROX</strong>

  U-PROX

  Η PARADOX HELLAS S.A., αποκλειστικός αντιπρόσωπος και εισαγωγέας των ασύρματων συναγερμών U-PROX, διαθέτει στην αγορά μερικά νέα KIT της εταιρίας που προσφέρουν μεγάλη ευελιξία κατά τη διάρκεια τη...
 • <strong>BRADY M211 mobile</strong>

  BRADY M211 mobile

  Η γνωστή εταιρία BRADY που ειδικεύεται σε υλικά και εκτυπωτές σήμανσης εγκαταστάσεων παρουσίασε το νεότερο μοντέλο εκτυπωτή που λειτουργεί μέσω εφαρμογής απο το κινητό τηλέφωνο. Γι’ αυτό το λόγο κ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design