DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIGITAL TV 177
securityreport e mag odhgos 2021
11 Μαΐου 2022 16:21

Tα Audio Analytics καθίστανται αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F961d0f253805a2e346e112364d8596ef XL

Η επιτήρηση δεν είναι μόνο πλέον μόνο καταγραφή γεγονότων σε βίντεο με τις πιο εξελιγμένες κάμερες ασφαλείας. Τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τον ήχο για να διασφαλίσουν ότι οι λύσεις που προσφέρουν είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

Η επιτήρηση δεν είναι μόνο πλέον μόνο καταγραφή γεγονότων σε βίντεο με τις πιο εξελιγμένες κάμερες ασφαλείας. Τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τον ήχο για να διασφαλίσουν ότι οι λύσεις που προσφέρουν είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

Σύμφωνα με τον Richard Brent, διευθύνοντα σύμβουλο της Louroe Electronics, τα audio analytics αποτελούν πλέον μια σημαντική παράμετρο των σύγχρονων λύσεων επιτήρησης και ασφάλειας διότι επιτρέπουν την παρακολούθηση, την καταγραφή και τη μετατροπή δεδομένων σε σημαντικές πληροφορίες για έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη προβλημάτων ασφαλείας.

Το βασικό πλεονέκτημα των audio analytics είναι ότι παρέχουν μια πρώιμη και ενίοτε μια πρώτη προειδοποίηση στο προσωπικό ασφαλείας, ώστε να μπορούν να παρέμβουν πριν την κλιμάκωση της κατάστασης. Σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού, όπως φυλακές και σωφρονιστικά ιδρύματα, που συχνά καταγράφονται κρούσματα επιθετικότητας, τα audio analytics είναι ένα βασικό εργαλείο για τη μείωση των βίαιων επιθέσεων. Το προσωπικό θα ειδοποιηθεί όταν κάποιοι κρατούμενοι εμφανίζονται παράλογα εχθρικοί απέναντι σε άλλους κρατούμενους ή στους φρουρούς, επιτρέποντας στο προσωπικό ασφαλείας να αποκλιμακώσει την ένταση πριν εκδηλωθούν φαινόμενα φυσικής βίας.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των audio analytics είναι ο συντομότερος χρόνος απόκρισης. Ο Brent παρουσιάζει το παράδειγμα της επίθεσης του ελεύθερου σκοπευτή το 2013 στον υποσταθμό Metcalf της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας PG & E, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Τότε χρειάστηκαν 10 λεπτά για να ειδοποιηθεί το πιο κοντινό αστυνομικό τμήμα για τον πυροβολισμό. Μέχρι την άφιξη των πρώτων αστυνομικών, οι πυροβολισμοί είχαν σταματήσει και οι ύποπτοι είχαν εγκαταλείψει τον τόπο της εγκληματικής πράξης τους. Μέσω ενός ανιχνευτή πυροβολισμών, μετά την αναγνώριση χρήσης πυροβόλου όπλου, αποστέλλεται άμεση ειδοποίηση στο προσωπικό ασφαλείας και τήρησης του νόμου,  ώστε να υπάρξει η πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του όποιου παράνομου φαινομένου.

 

Κάθε ήχος λέει μια ιστορία

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις και  άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη σχετική αγορά. Ο Chris Mitchell, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Audio Analytic, δήλωσε πως η εταιρεία τους πιστεύει ότι κάθε ήχος λέει μια ιστορία. Από το γάβγισμα ενός σκύλου και το σπάσιμο του παραθύρου μέχρι τον ήχο συναγερμού καπνού ή ένα μωρό που κλαίει, το ηχητικό προφίλ ενός σπιτιού σηματοδοτεί διαρκώς μεταβαλλόμενα γεγονότα στο σπίτι, συχνά παρέχοντας το πρώτο στοιχείο για αυτό που συμβαίνει – ακόμα και πριν υπάρξουν ορατά σημάδια του.
«Μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ακουστικά μηνύματα όταν είμαστε στο σπίτι, αλλά τι γίνεται όταν είμαστε μακριά ή όταν κοιμόμαστε;», αναρωτιέται ο Chris Mitchell, ο οποίος προσθέτει: «Εδώ έρχεται να βοηθήσει το λογισμικό αναγνώρισης ήχου. Χρησιμοποιώντας προηγμένη μηχανική γνώση και τεχνητή νοημοσύνη, κάνουμε δυνατή την αυτόματη απόκριση των σπιτιών μας σε σημαντικούς ήχους, ακόμη και όταν απουσιάζουμε ή ασχολούμαστε με κάτι άλλο. Το ονομάζουμε ai3, και πρόκειται για μια ενσωματωμένη πλατφόρμα λογισμικού που εξουσιοδοτεί συσκευές με Τεχνητή Ηχητική Ευφυΐα».

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν ανοδικά τη ζήτηση για Audio Analytics; Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι η συνειδητοποίηση ότι η ανάπτυξη των καμερών ασφαλείας και των video analytics δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, όπως ο Brent της Louroe Electronics. Η σύγχρονη λύση ασφάλειας είναι αυτή που ενσωματώνει διάφορα συστήματα και αισθητηριακές τεχνολογίες, όπως ο ήχος, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας και των πιθανών κινδύνων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε οικίες και κτίρια.

Θεωρείται γεγονός ότι ενώ οι σημερινές όλο και πιο παραγωγικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πλέον να αποκωδικοποιήσουν με ακρίβεια και να ανταποκριθούν στην ανθρώπινη φωνή, παραμένουν ανίκανες να αναγνωρίσουν ή να απαντήσουν σε άλλους ήχους. Τα τελευταία χρόνια, η αναγνώριση φωνής έχει εισέλθει δυναμικά στο χώρο του έξυπνου σπιτιού, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράμε με προϊόντα και υπηρεσίες. Ας δούμε για παράδειγμα, την ταχεία ανάπτυξη της Alexa της Amazon.

Αναγνωρίζοντας τον ήχο, ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της απουσίας του συνδέσμου με τις διάφορες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Παρά την τεράστια ευκαιρία για νέα προϊόντα, υπηρεσίες και αύξηση του κύκλου εργασιών που προσφέρει η τεχνολογία της ηχητικής αναγνώρισης, η αλήθεια είναι ότι αυτό το πεδίο ως επί το πλείστον παραμένει ανεξερεύνητο από εμπορικής άποψης, λόγω της πολυπλοκότητας αυτής της τεχνικής πρόκλησης.
«Πιστεύουμε ότι ένα πραγματικά έξυπνο σπίτι ή κτίριο εξοπλισμένο με συστήματα βιντεοεπιτήρησης, θα πρέπει να διαθέτει επίσης και αντίστοιχο εξοπλισμό που να του επιτρέπει να «ακούει», να «κατανοεί» και να απαντά σε αξιοσημείωτους ήχους χωρίς να εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα, και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τους ανθρώπους όσο και τις ιδιοκτησίες», καταλήγει ο Mitchell.

{gallery}4557{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design