Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
20 Φεβρουαρίου 2018 23:49

Hikvision 8MP (4Κ) Turbo HD 4.0 solution

Νέα καταγραφικά DS-72xxHTHI-Kx και κάμερες U8T με υποστήριξη 4Κ και H.265+

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
9ab8fa7a6c7a3e1b502ee5721926ea31 XL c336b550

Διαθέσιμες πλέον είναι στην ελληνική αγορά η νέα 5-υβριδική σειρά καταγραφικών DS-72xxΗΤΗΙ-Κx και η νέα σειρά αναλογικών καμερών U8T της Hikvision, του μεγαλύτερου κατασκευαστή συστημάτων ασφαλείας και βιντεοεπιτήρησης στον κόσμο. Τα νέα μοντέλα έρχονται με κορυφαία χαρακτηριστικά και καινοτομίες όπως, ανάλυση 4Κ μέσα από ομοαξονικό ή UTP καλώδιο…

Διαθέσιμες πλέον είναι στην ελληνική αγορά η νέα 5-υβριδική σειρά καταγραφικών DS-72xxΗΤΗΙ-Κx και η νέα σειρά αναλογικών καμερών U8T της Hikvision, του μεγαλύτερου κατασκευαστή συστημάτων ασφαλείας και βιντεοεπιτήρησης στον κόσμο. Τα νέα μοντέλα έρχονται με κορυφαία χαρακτηριστικά και καινοτομίες όπως, ανάλυση 4Κ μέσα από ομοαξονικό ή UTP καλώδιο, πρότυπο συμπίεσης Η.265+, πολύ υψηλή ευαισθησία (starlight) και αποτελούν ιδανική επιλογή για νέες και υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

H υψηλή ανάλυση είναι το σπουδαιότερο εργαλείο στη βιντεοεπιτήρηση, καθώς μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές με τις συμβατικές αναλύσεις εικόνας. Πράγματι, η ανάλυση 8MP (4K) προσφέρει 15πλάσια πληροφορία και λεπτομέρεια σε σχέση με τη συμβατική ανάλυση 960Η των κοινών αναλογικών καμερών. Μέχρι πρόσφατα οι τόσο υψηλές αναλύσεις ήταν διαθέσιμες μόνο σε ακριβότερες λύσεις IP. Τώρα η Hikvision, με την τεχνολογία Turbo HD 4.0 και τις νέες σειρές προϊόντων της, φέρνει την υψηλή ανάλυση και στο αναλογικό CCTV, κάνοντας τη εφικτή και προσιτή για όλους.

Νέα καταγραφικά

Όλα τα καταγραφικά Turbo HD 4.0 ξεχωρίζουν με το γράμμα K στο τέλος της ονομασίας του μοντέλου τους και είναι πεντα-υβριδικά, υποστηρίζοντας, με αυτόματη αναγνώριση, κάμερες Turbo HD (TVI) ως 8MP, AHD ως 5MP (4MP στις σειρές HQHI), CVI ως 4MP (1080p στις σειρές HQHI), κοινές αναλογικές (CVBS) κάμερες καθώς και επιπρόσθετες δικτυακές κάμερες, σε αναλύσεις από 4 ως 12 MP (ανάλογα με το καταγραφικό). Όλα επίσης, εφαρμόζουν τη νέα επαναστατική τεχνολογία συμπίεσης βίντεο H.265+ (Hikvision Smart Codec), η οποία είναι έως 75% αποδοτικότερη από το Η.264 και 50% από το H.265, για ταχύτερη ως 4 φορές αποστολή στο δίκτυο και ως 4 φορές χαμηλότερες απαιτήσεις αποθήκευσης σε σκληρούς δίσκους (εικόνα 1). Η νέα σειρά καταγραφικών DS-72xxHTHI-Kx διαθέτει τα ίδια κοινά χαρακτηριστικά με τα λοιπά μοντέλα, αλλά είναι εξοπλισμένη με περισσότερες δυνατότητες και υπολογιστική ισχύ για να υποστηρίζει καλύτερα τη σύνδεση καμερών υψηλότερης ανάλυσης, καταγράφοντας σε μεγαλύτερες ταχύτητες καταγραφής, κ.λ.π.

Για τη δοκιμή μας είχαμε το καταγραφικό DS-7208HTHI-K2, που διαθέτει 8 εισόδους για σύνδεση αναλογικών καμερών μέσω ομοαξονικού καλωδίου ή καλωδίου UTP με χρήση των κατάλληλων video baluns. Οι εν λόγω είσοδοι υποστηρίζουν κάμερες HDTVI σε αναλύσεις 8MP / 5MP / 4MP / 3MP / 1080p / 720p, κάμερες CVI σε αναλύσεις 4MP / 1080p / 720p, κάμερες AHD σε αναλύσεις 5MP / 4MP / 1080p / 720p και κοινές αναλογικές κάμερες (CVBS). Επιπλέον, μπορούν να συνδεθούν και 4 IP κάμερες σε ανάλυση ως 8MP. H ταχύτητα καταγραφής για κάθε αναλογική κάμερα είναι 12.5 fps @ 8MP, 20 fps @ 5MP και 25 fps @ 4MP ή σε μικρότερη ανάλυση, ενώ για κάθε IP κάμερα είναι 25fps ανεξαρτήτως ανάλυσης.

Στην πρόσοψή του διαθέτει 3 φωτεινές ενδείξεις (Power / HDD / Network) και μία θύρα USB2.0, ενώ στο πίσω μέρος του θα συναντήσουμε μία θύρα USB3.0, από μία έξοδο VGA και HDMI σε 4K ανάλυση, 4 εισόδους και μία έξοδο ήχου, 8 εισόδους και 4 εξόδους alarm και μία θύρα RS-485 (εικόνα 3). Στο εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει 2 σκληρούς δίσκους χωρητικότητας ως 8TB ο καθένας. Το καταγραφικό συνοδεύεται από το τροφοδοτικό του, ένα ποντίκι USB και ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο.

Μενού και δυνατότητες

Αρχικά με την ενεργοποίηση του DVR ο χρήστης θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο Admin password. Στη συνέχεια, οι κάμερες που έχουμε συνδέσει στο καταγραφικό αναγνωρίζονται άμεσα και πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι οπουδήποτε πάνω στην οθόνη, μπορούμε να προβάλλουμε ταυτόχρονα εικόνα από όλες τις κάμερες που είναι συνδεδεμένες στο καταγραφικό ή από μία κάμερα της επιλογής μας. Για την άμεση αναπαραγωγή ή την άμεση εγγραφή του κάθε καναλιού, διατίθεται μια μπάρα επιλογών στο κάτω μέρος της εικόνας (εικόνα 4). Αντίστοιχα, πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μενού, από όπου και μπορούμε να μεταβούμε στο κυρίως μενού του DVR.

Η εγγραφή κάθε καναλιού μπορεί να είναι αυτόματη ή να επιτευχθεί με τη βοήθεια χρονοδιαγραμμάτων και ενεργοποιείται σε περίπτωση συναγερμού, ανίχνευσης κίνησης, ενώ μπορεί να είναι και συνεχόμενη. Το χρονοδιάγραμμα είναι ρυθμισμένο ώστε να καταγράφει συνεχόμενα. Εναλλακτικά μπορούμε να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε, μια εγγραφή βίντεο να ξεκινάει όταν ενεργοποιείται ένας συναγερμός, όταν ανιχνευτεί μία κίνηση, ή ακόμα και με συνδυασμό των παραπάνω (εικόνα 5). Ένας συναγερμός μπορεί να ενεργοποιηθεί, όταν ανιχνευθεί μια κίνηση, σε περίπτωση απώλειας σήματος, ακόμα και σε περίπτωση μετακίνησης. Ακόμα, μέσα από το μενού ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ορίσει μία «μάσκα» για κάθε κάμερα, να ελέγξει απομακρυσμένα PTZ κάμερες, να λάβει βίντεο σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να μετακινήσει την κάμερα και να πραγματοποιήσει ένα διαγνωστικό έλεγχο, σε περίπτωση που η κάμερα έχει σταματήσει να αποδίδει την επιθυμητή εικόνα (θολή εικόνα, αλλαγή χρωμάτων κ.ά.) (εικόνα 6).

Επιπρόσθετα, μέσω της νέας λειτουργίας VCA, έχουμε τη δυνατότητα ειδοποίησης για άτομα που εισέρχονται σε έναν χώρο μέσω τεχνολογίας διέλευσης γραμμής ή ανίχνευσης εισβολής (εικόνα 7). Για τις IP κάμερες που συνδέονται στο DVR είναι διαθέσιμες και οι λειτουργίες για την ανίχνευση προσώπων, τον εντοπισμό εγκαταλειμμένων αποσκευών και τον εντοπισμό πινακίδας οχήματος κ.ά., εφόσον οι κάμερες που διαθέτουμε υποστηρίζουν τα αντίστοιχα video analytics. Η συμπίεση βίντεο είναι από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις προκαθορισμένη σε Η.265, αλλά μπορούμε παράλληλα να ενεργοποιήσουμε και την κωδικοποίηση Η265+.

Στην επιλογή «αναπαραγωγή», μέσα από το μενού ρυθμίσεων του καταγραφικού, μπορούμε να αναζητήσουμε παλαιότερες εγγραφές, βάσει ώρας, ημερομηνίας και σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης (εικόνα 8). Η εξαγωγή βίντεο πραγματοποιείται πολύ εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σύνδεση ενός αποθηκευτικού μέσου, π.χ. USB stick.

Στο μενού της συσκευής περιλαμβάνεται πληθώρα άλλων επιλογών, για τις ρυθμίσεις του συστήματος, που βοηθούν στην εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ρυθμίσεις είναι δυνατόν να γίνουν και μέσω δικτύου, από το web interface της συσκευής ή από το πρόγραμμα διαχείρισης iVMS-4200.

Νέες κάμερες TURBO HD στα 8MP!

Βασικό συστατικό της λύσης Turbo HD 4.0, σε ανάλυση 8MP, είναι η νέα κορυφαία σειρά καμερών U8T, η οποία διαθέτει πολλά προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως: αισθητήριο progressive scan CMOS στα 8.3MP, υψηλή ευαισθησία (starlight) ως και 0.003 Lux, 120 dB WDR, 3D DNR, HLC, Defog, υπέρυθρο φωτισμό EXIR 2.0 Smart IR εμβέλειας ως και 80m, τηλεχειριζόμενους motorized φακούς auto focus στα μοντέλα varifocal, υβριδική λειτουργία με επιπρόσθετη κοινή αναλογική έξοδο CVBS (composite video), OSD μενού, δυνατότητα λειτουργίας σε μικρότερες αναλύσεις, υψηλό βαθμό προστασίας IP67, κλπ. H νέα σειρά περιλαμβάνει μοντέλα καμερών τύπου dome, turret και bullet, με σταθερούς ή motorized varifocal φακούς και διαφορετικές εμβέλειες υπέρυθρου φωτισμού.

Για τη δοκιμή των δυνατοτήτων του καταγραφικού είχαμε στη διάθεσή μας τέσσερα αντιπροσωπευτικά μοντέλα καμερών από τη νέα σειρά U8T (εικόνα 9). Η κάμερα bullet DS-2CE18U8T-IT3 2.8 και η κάμερα dome τύπου turret DS-2CE78U8T-IT3 2.8 διαθέτουν σταθερό ευρυγώνιο φακό 2.8 mm και υπέρυθρο φωτισμό εμβέλειας 60m. Η κάμερα bullet DS-2CE19U8T-IT3Z και η κάμερα dome τύπου turret DS-2CE79U8T-IT3Z διαθέτουν τηλεχειριζόμενο motorized varifocal φακό 2.8 ~ 12mm auto focus και υπέρυθρο φωτισμό εμβέλειας 80m. Όλα τα μοντέλα είχαν τα ίδια κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά της σειράς U8T που αναφέραμε προηγουμένως. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, μας εντυπωσίασε η υψηλή ανάλυση και λεπτομέρεια στην εικόνα, η υψηλή ευαισθησία των καμερών, που μπορούσαν να δίνουν έγχρωμη εικόνα ακόμη και σε πολύ χαμηλό φωτισμό, καθώς και η ποιότητα της εικόνας σε αντίξοο φωτισμό χάρη στο υψηλό WDR των 120 dB.

{gallery}5225{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...