DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
24 Αυγούστου 2018 00:04

IP ή Αναλογική Κάμερα;

Πώς να επιλέξετε

Γράφει: Μητρόπουλος Δημήτρης, Γενικός Διευθυντής iSecurity
eed1a214d7725c6cf05e241f491d8e9f XL 1968e35f

.Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που θέτουν οι καταναλωτές πριν αγοράσουν μια κάμερα, είναι αν θα πρέπει να αγοράσουν IP ή αναλογική κάμερα. Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια και αυτό που νομίζατε ως ενδεικτική λύση, ίσως να μην ισχύει πλέον. Στο άρθρο αυτό, σας βοηθούμε να επιλέξετε τον τύπο της κάμερας που ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση σας..

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που θέτουν οι καταναλωτές πριν αγοράσουν μια κάμερα, είναι αν θα πρέπει να αγοράσουν IP ή αναλογική κάμερα. Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια και αυτό που νομίζατε ως ενδεικτική λύση, ίσως να μην ισχύει πλέον. Στο άρθρο αυτό, σας βοηθούμε να επιλέξετε τον τύπο της κάμερας που ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση σας..

iSecurity

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι για ποιο λόγο χρειάζεστε μια κάμερα και για ποια χρήση προορίζεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναλογική κάμερα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας και άλλες που μία IP κάμερα είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ας γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι και ας αναφερθούμε στις συχνότερες περιπτώσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως εταιρία.

 

Κάμερες εξωτερικών χώρων

Πολλοί πελάτες μας ζητούν κάμερες για να τοποθετηθούν στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους (δηλαδή στο μπαλκόνι, την αυλή ή τον κήπο τους) με σκοπό την καλύτερη προστασία τους σε περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων. Φαντασθείτε να είστε μέσα στο σπίτι σας, να βλέπετε τηλεόραση ή να έχετε ξαπλώσει στο υπνοδωμάτιο και να ακούσετε θορύβους. Προφανώς, δεν θέλετε να ανοίξετε την μπαλκονόπορτα ή την κεντρική πόρτα του σπιτιού σας και να διακινδυνεύσετε να έρθετε σε οπτική επαφή με τον επίδοξο διαρρήκτη. Η εγκατάσταση μιας κάμερας θα σας δώσει τη δυνατότητα να βλέπετε ανά πάσα στιγμή και μέσα από μια κινητή συσκευή (smart phone ή tablet) τι γίνεται έξω από το σπίτι σας. Στις περιπτώσεις αυτές, η αναλογική κάμερα είναι κατά κανόνα η ενδεδειγμένη λύση για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, η ποιότητα της εικόνας είναι πάρα πολύ καλή, εξίσου καλή με την εικόνα μιας IP κάμερας, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και καλύτερη. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ετών έχουν αναβαθμίσει πολύ την ποιότητα της εικόνας των αναλογικών καμερών.

Δεύτερον, το κόστος των αναλογικών καμερών είναι σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος της αντίστοιχης IP κάμερας. Ιδιαίτερα αν η IP κάμερα συνοδεύεται και από καταγραφικό που είναι συμβατό με την τεχνολογία IP, ώστε να έχετε την επιπλέον δυνατότητα καταγραφής των συμβάντων, τότε η διαφορά στο κόστος γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που αγοράσετε οικονομικότερο καταγραφικό (δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η IP κάμερα μπορεί να συνδεθεί αποτελεσματικά με απλό καταγραφικό, και όχι IP), η διαφορά του κόστους δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Κάμερες εσωτερικών χώρων

Εκτός από των εξωτερικό χώρο, μία κάμερα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για την παρακολούθηση των εσωτερικών χώρων ενός σπιτιού. Η ανάγκη παρακολούθησης των εσωτερικών χώρων ενός σπιτιού δημιουργείται στις περιπτώσεις που ένα μικρό παιδί μένει μόνο του με έναν ενήλικα και ο γονιός θέλει να παρακολουθεί απομακρυσμένα (μέσω κινητής συσκευής ή PC), τι γίνεται μέσα στο σπίτι του. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ο ενήλικας είναι σχετικά ηλικιωμένος (παππούς ή γιαγιά), οι πιθανότητες να συμβεί κάτι απρόσμενα άσχημο (όπως να γλιστρήσει ή να ζαλιστεί ή ακόμα και να λιποθυμήσει), χωρίς να μπορεί να ειδοποιήσει κάποιον για βοήθεια, είναι αυξημένες. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ζήτησης καμερών για τους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού, ώστε να μπορεί να δει κάποιος τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι του σε περίπτωση που χτυπήσει ο συναγερμός. Όπως και στις περιπτώσεις χρήσης καμερών για εξωτερικούς χώρους, έτσι και στις περιπτώσεις των καμερών για τους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού, οι αναλογικές κάμερες είναι  κατά κανόνα  η περισσότερο συμφέρουσα λύση. Και μάλιστα για δύο λόγους: εξίσου καλή ποιότητα εικόνας (κάτι που έχει γίνει εφικτό τα τελευταία χρόνια λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων) και πολύ χαμηλότερο κόστος.

 

Αρχιτεκτονική του χώρου

Βεβαίως, πριν την τελική απόφαση για αγορά αναλογικής ή IP κάμερας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαρρύθμιση και αρχιτεκτονική του χώρου σας. Και αυτό διότι, μπορεί να υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες του χώρου, οι οποίες να δίνουν προτεραιότητα στον έναν ή τον άλλο τύπο κάμερας. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Τόσο για τις IP όσο και για τις αναλογικές κάμερες, υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις καλωδίωσης. Η IP κάμερα θα πρέπει να συνδεθεί με το router, άρα καλό θα είναι το router να βρίσκεται σχετικά κοντά στο σημείο που έχουμε την ανάγκη να τοποθετήσουμε την κάμερα. Ακόμα και αν είναι Wi-Fi IP κάμερα, θα πρέπει να συνδεθεί με μια πρίζα. Η αναλογική κάμερα θα πρέπει απαραιτήτως να συνδεθεί με το καταγραφικό, το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο σε μια πρίζα. Οι παραπάνω ανάγκες σε συνδυασμό με την σχετική απόσταση που δημιουργείται μεταξύ της κάμερας και του σημείου καλωδιακής σύνδεσης, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς τον έναν τύπο κάμερας έναντι του άλλου. Μία αντιπροσωπευτική περίπτωση που έχουμε συναντήσει πολλές φορές, είναι σε διώροφες και τριώροφες μεζονέτες. Στις περιπτώσεις αυτές, οι αναλογικές κάμερες δημιουργούν αυξημένες ανάγκες καλωδίωσης (μεταξύ των ορόφων), οι οποίες αυξάνουν το κόστος και πιθανώς, δημιουργούν ένα οπτικό αποτέλεσμα που δεν ικανοποιεί την αισθητική του ιδιοκτήτη τους. Αντίθετα, η εγκατάσταση IP καμερών στις περιπτώσεις αυτές, γίνεται πολύ εύκολα, με σύνδεση αυτών σε πρίζες Ethernet.

Σύγκριση κόστους IP και αναλογικής κάμερας

Κατά κανόνα, οι IP κάμερες είναι ακριβότερες των αναλογικών. Όμως, επειδή μία αναλογική κάμερα λειτουργεί απαραιτήτως με καταγραφικό, ενώ η IP κάμερα μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς καταγραφικό, στις περιπτώσεις αγοράς IP κάμερας χωρίς καταγραφικό, είναι πιθανό, η IP κάμερα να κοστίσει λιγότερο από την αναλογική. Εξυπακούεται όμως ότι στην περίπτωση IP κάμερας χωρίς καταγραφικό, δεν καταγράφεται κανένα συμβάν του χώρου παρακολούθησης και η μόνη χρησιμότητα της κάμερας είναι η ζωντανή παρακολούθηση απομακρυσμένα. Είναι προφανές ότι μία τέτοια σύγκριση μπορεί να μην είναι σκόπιμη, εφόσον συγκρίνουμε επί της ουσίας ανόμοια πράγματα, λόγω της μη ύπαρξης καταγραφικού στη μία περίπτωση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα πρέπει να εξετάσετε και να συγκρίνετε και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο τύπων καμερών. Σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να μειωθεί το εγγενές υψηλό κόστος αγοράς μίας IP κάμερας, γίνονται εκπτώσεις στις ποιοτικές προδιαγραφές της, με αποτέλεσμα η αναλογική κάμερα να υπερτερεί ποιοτικά ή για παράδειγμα  να πετυχαίνει καλύτερη εικόνα υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας).

 

Συμπέρασμα

Στο 90% των περιπτώσεων, η εγκατάσταση μιας καλής αναλογικής κάμερας με καταγραφικό καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του ιδιοκτήτη και επιτυγχάνεται πολύ καλό αποτέλεσμα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί στο αντικείμενο τα τελευταία λίγα έτη, έχουν λειτουργήσει υπέρ των αναλογικών καμερών, με αποτέλεσμα να έχουν ανατραπεί πολλά δεδομένα σχετικά με την πρότερη υπεροχή των IP καμερών. Σήμερα, ολοένα και περισσότερος κόσμος γνωρίζει τα πλεονεκτήματα των αναλογικών καμερών και τις προτιμά λόγω κόστους και εξίσου καλού ποιοτικού αποτελέσματος. Τεχνικά, μία IP κάμερα έχει τις δυνατότητες να πετύχει ανώτερο ποιοτικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις αναλογικές κάμερες, ωστόσο αυτό επιτυγχάνεται με πολύ υψηλότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αρχιτεκτονική και διαρρύθμιση του χώρου για τον οποίο προορίζεται μια κάμερα, σε συνδυασμό με τις πραγματικές ανάγκες, μπορεί να δώσει την οριστική απάντηση για τον καταλληλότερο τύπο κάμερας. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξετε έναν εγκαταστάτη με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, όχι μόνο στο κομμάτι της εμπορίας, αλλά και στο κομμάτι της σωστής μελέτης του χώρου, ώστε να μπορεί να σας προτείνει τον καταλληλότερο τύπο κάμερας για την περίπτωσή σας.

{gallery}5998{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design