DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
18 Σεπτεμβρίου 2018 13:54

Επιλέγοντας το ιδανικό ασύρματο πρωτόκολλο για μία έξυπνη πόλη

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F97f79f79a08b533ec43abbe996211e70 XL

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις έξυπνες πόλεις. Σύμφωνα με στοιχεία της MarketsandMarkets, η αγορά των έξυπνων πόλεων θα αυξηθεί σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 424,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2017. Οι νέες τεχνολογίες, καθώς και το IoT, χαρίζουν μία νέα διάσταση στον τρόπο…

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις έξυπνες πόλεις. Σύμφωνα με στοιχεία της MarketsandMarkets, η αγορά των έξυπνων πόλεων θα αυξηθεί σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 424,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2017.

Οι νέες τεχνολογίες, καθώς και το IoT, χαρίζουν μία νέα διάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στις κυβερνήσεις και σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μίας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες. Μερικές από τις τεχνολογίες, αλλά και τομείς που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία μίας έξυπνης πόλης είναι ασφαλώς τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, οπού επιτρέπουν την εποπτεία ενός χώρου, τη αποθήκευση δεδομένων, αλλά και την ανάλυση δεδομένων μέσω των video analytics.

Ωστόσο, η ασύρματη συνδεσιμότητα, είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Προς το παρόν, υπάρχουν αρκετά ασύρματα πρωτόκολλα που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον και οι πελάτες-χρήστες δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιο από αυτά τελικά είναι το ιδανικό, καθώς βρισκόμαστε στα προκαταρκτικά στάδια της ανάπτυξης των έξυπνων πόλεων.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές υποσχόμενες τεχνολογίες στην αγορά, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν κάνει μια λίστα με πρωτόκολλα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν καλύτερα από τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με πρόσφατο ερευνητικό έγγραφο που δημοσίευσε ο Gaurav Sarin της Delhi School of Business, τα πέντε βασικά πρωτόκολλα είναι τα 6LoWPAN, Zigbee, BLE, CoAP και MQTT. Άλλοι προσθέτουν πρωτόκολλα όπως το Z-Wave, το Wi-Fi, το cellular, το LoRaWan, το SigFox, το NB IoT, κλπ.

Τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην σωστή επιλογή ενός πρωτόκολλου είναι η ασφάλεια, η ισχύς, η διάρκεια ζωής των μπαταριών και οι απαιτήσεις των δεδομένων. Σύμφωνα με τον Sarin, ανάμεσα στα πρωτόκολλα που επεσήμανε, το 6LoWPAN είναι μία από τις καλύτερες επιλογές (για χρήση σε μία πόλη), καθώς μπορεί να υποστηρίξει τεράστιους αριθμούς συσκευών σε μεγάλες περιοχές, ενώ θεωρείται ιδανικό και για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης που μεταδίδουν δεδομένα.

Για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, ο εγκαταστάτης- αρμόδιος του έργου θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε διάφορα «σημεία» για να διασφαλιστεί ότι η λύση που αναπτύσσεται είναι επαρκής για τις ανάγκες.

Κόστος: Αυτό αφορά τα έξοδα εγκατάστασης του δικτύου. Ενώ τα σχέδια έξυπνων πόλεων είναι συχνά χρηματοδοτούμενα από το κράτος και με μεγάλο προϋπολογισμό, τα άτομα που θα αναλάβουν το έργο, πρέπει να διασφαλίσουν ότι το κόστος δεν θα «ξεφύγει».

Συντήρηση: Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι αναμφίβολα η συντήρηση του δικτύου. Εδώ υπάρχουν δύο ερωτήματα: θα πρέπει οι διαχειριστές του συστήματος να ελέγξουν κάθε συσκευή ξεχωριστά για να μάθουν πώς είναι η κατάσταση του δικτύου ή θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου; Αυτή η ερώτηση καθίσταται εξαιρετικά σημαντική στην περίπτωση των έξυπνων πόλεων όπου ενσωματώνονται πολλές τεχνολογίες και συσκευές, κάτω από την ίδια «στέγη».

Ευελιξία: Ένα δίκτυο μπορεί να λειτουργήσει καλά μέσα σε ένα προκαθορισμένο τομέα, ωστόσο όταν θα θελήσουμε να το επεκτείνουμε περεταίρω, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να το υποστηρίξουν.

Ασφάλεια: Πριν επιλέξουμε ένα από τα πρωτόκολλα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να δούμε προσεκτικά πόσο ασφαλή είναι για οποιαδήποτε εφαρμογή. Ταυτόχρονα ο διαχειριστής του συστήματος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η πρόσβαση σε εξοπλισμό και συσκευές «IoT» θα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα. 

Το μέλλον: Ο υπεύθυνος του έργου θα πρέπει να εξετάσει πόσο έτοιμο είναι το πρωτόκολλο για τις αλλαγές που συνεχώς φέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού ασφαλείας στον τομέα της επιτήρησης των πόλεων έχει σημειώσει έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη «Shenzhen» της Κίνας, όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 10.000 κάμερες αναγνώρισης προσώπου το 2018. Ο Jacky Zhang, αναλυτής της IHS δήλωσε ότι τα κρατικά κεφάλαια και οι μεγάλες πόλεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς αυτής, ενώ τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι η παροχή βοήθειας προς τις αστυνομικές δυνάμεις ώστε να διατηρήσουν τη δημόσια ασφάλεια και να μειώσουν το έγκλημα.

{gallery}6142{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design