Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Δεκεμβρίου 2018 20:53

Χρηματοκιβώτια για κάθε χρήση

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
863b7b0794dfba221cd7d1146c96ea37 XL bf8316cb

Η πρώτη παραγωγή χρηματοκιβωτίων ξεκίνησε στην Αγγλία κατά το δεύτερο μέρος του 19 αιώνα. Το πρώτο χρηματοκιβώτιο, προσέφερε την απλή λειτουργία της διατήρησης των τιμαλφών ασφαλή από τους διαρρήκτες και σύντομα αναπτύχθηκε, ώστε να γίνει ανθεκτικό στη φωτιά, στα ατυχήματα κ.λπ. Σήμερα, τα χρηματοκιβώτια έρχονται σε διάφορους τύπους…

Η πρώτη παραγωγή χρηματοκιβωτίων ξεκίνησε στην Αγγλία κατά το δεύτερο μέρος του 19 αιώνα. Το πρώτο χρηματοκιβώτιο, προσέφερε την απλή λειτουργία της διατήρησης των τιμαλφών ασφαλή από τους διαρρήκτες και σύντομα αναπτύχθηκε, ώστε να γίνει ανθεκτικό στη φωτιά, στα ατυχήματα κ.λπ. Σήμερα, τα χρηματοκιβώτια έρχονται σε διάφορους τύπους με πολλά χαρακτηριστικά που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία..

Στην αγορά της ασφάλειας θα συναντήσουμε διάφορα χρηματοκιβώτια, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του χρήστη. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να προμηθευτούμε ένα χρηματοκιβώτιο για να προστατεύσουμε κοσμήματα, χρήματα, οικογενειακά κειμήλια, έγγραφα ακόμα και όπλα.

Στο παρόν άρθρο θα συναντήσουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς τύπους χρηματοκιβωτίων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την προστασία των περιουσιακών μας στοιχείων, καθώς και το είδος κλειδαριάς που φιλοξενούν στην πρόσοψή τους.

 

Τύποι χρηματοκιβωτίων

Χρηματοκιβώτια ασφαλείας: Τα χρηματοκιβώτια ασφαλείας έρχονται σε πολλές περιπτώσεις και σε μικρά μεγέθη, ώστε να χωρέσουν κάτω από το κρεβάτι ή ακόμα και πίσω από ένα έπιπλο, ωστόσο παρά το μέγεθός τους, προσφέρουν μεγάλη προστασία και μας επιτρέπουν να αποθηκεύσουμε αντικείμενα μεγάλης αξίας. Καλό θα ήταν, πριν προβείτε στην αγορά ενός τέτοιου χρηματοκιβωτίου, να βεβαιωθείτε πως διαθέτει υψηλό βαθμό πρόσκρουσης (Impact rating), για να μην σπάσει ακόμα και στην περίπτωση που πέσει από μεγάλο ύψος.

Media safe: Τα εν λόγω χρηματοκιβώτια έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν αντικείμενα όπως το φορητό σας υπολογιστή, τα μετρητά, αλλά και σημαντικά έγγραφα, όπως αυτά των τραπεζών, τα διαβατήρια, τις ταυτότητες, τα πιστοποιητικά γέννησης κ.λπ. Τα περισσότερα από αυτά, προστατεύουν τα προσωπικά μας αντικείμενα από το νερό και τη φωτιά και είναι μικρότερα σε μέγεθος από ότι τα κανονικά χρηματοκιβώτια, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στα προσωπικά του αντικείμενα.

Χρηματοκιβώτια για όπλα: Τα χρηματοκιβώτια αυτά έρχονται σε διάφορα μεγέθη και διαστάσεις ανάλογα με το/τα όπλα που θέλουμε να τοποθετήσουμε στο εσωτερικό τους (πιστόλια-περίστροφα, κυνηγετικά όπλα κ.ά.) και μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και κάτω από το κρεβάτι. Και είναι  κατασκευασμένα από χάλυβα, για να αντέχουν τη διάτρηση. Ακόμα σε αυτή την κατηγορία θα συναντήσουμε και χρηματοκιβώτια χειρός, τα οποία είναι σχεδιασμένα για τους χρήστες που παίρνουν ένα όπλο παντού.

Φορητά χρηματοκιβώτια: Εάν χρειάζεται να μεταφέρετε τα περιουσιακά στοιχεία μαζί σας όταν ταξιδεύετε, τότε είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε ένα φορητό χρηματοκιβώτιο. Αυτά, είναι πολύ μικρότερα από άλλα είδη χρηματοκιβωτίων για να εξασφαλιστεί ότι μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και έχουν γενικά ισχυρή λαβή.

Safe Boxes: Αυτά τα μικρά κιβώτια έρχονται με μια ποικιλία επιλογών κλειδαριάς (πληκτρολόγιο, δακτυλικό αποτύπωμα κ.λπ.) και είναι αρκετά μεγάλα για να αποθηκεύσουν διάφορα αντικείμενα. Μπορούν συχνά να βιδωθούν στο πάτωμα για επιπλέον ασφάλεια ή ακόμα και να τοποθετηθούν στον τοίχο.

Χρηματοκιβώτια τοίχου: Αυτά απευθύνονται στους χρήστες που θέλουν ένα εύκολα προσβάσιμο και παράλληλα κρυφό χρηματοκιβώτιο. Ταιριάζουν εύκολα στον τοίχο, χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο και καλύπτονται συνήθως από ένα πίνακα ζωγραφικής. Είναι μια ιδανική επιλογή για τοποθέτηση μικρών αντικειμένων όπως κοσμήματα, αλλά όχι  για όπλα ή άλλα μεγάλα αντικείμενα λόγω του μεγέθους τους.

Τύποι κλειδαριάς

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια ενός χρηματοκιβωτίου, παίζει και ο τύπος κλειδαριάς που χρησιμοποίει. Ας δούμε ποιους τύπους συναντάμε πιο συχνά στην αγορά.

Χρηματοκιβώτια με μηχανικό περιστρεφόμενο επιλογέα: Ίσως μία από τις πιο γνωστές μεθόδους για το άνοιγμα ενός χρηματοκιβωτίου, είναι αυτή με τη χρήση του μηχανικού επιλογέα. Στην περίπτωση που ο χρήστης θέλει να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, θα πρέπει να γυρίσει τον μηχανικό επιλογέα στους σωστούς αριθμούς με τη σωστή σειρά. Αν εισάγει τον λάθος αριθμό ή στρέψει τον μηχανισμό πολλές φορές προς μία λάθος κατεύθυνση, τότε η πόρτα κλειδώνει. Κάποια χρηματοκιβώτια απαιτούν επίσης και ένα «κλειδί» ή ακόμα και ένα κωδικό για να μπορείτε να τα ανοίξετε, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση στα μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Το μειονέκτημα εδώ, είναι πως αν χάσετε το κλειδί ή ξεχάσετε τον κωδικό, δεν θα μπορέσετε να έχετε εύκολη πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο.

Ηλεκτρονική κλειδαριά: Για την πρόσβαση σε αυτά τα χρηματοκιβώτια το μόνο που χρειάζεται είναι η εισαγωγή ενός κωδικού πρόσβασης, καθώς ενσωματώνουν ένα πληκτρολόγιο στην πρόσοψή τους. Και σε αυτού του τύπου τα χρηματοκιβώτια θα συναντήσουμε συνδυασμό επιλογών για την πρόσβαση, δηλαδή εισαγωγή κωδικού και κλειδί.

Χρηματοκιβώτια με βιομετρικά χαρακτηριστικά και καρταναγνώστη: Τα εν λόγω χρηματοκιβώτια δεν βασίζονται σε πλήκτρα ή κωδικούς και προγραμματίζονται για να ανοίξουν με την χρήση ενός δακτυλικού αποτυπώματος. Αυτά τα χρηματοκιβώτια ενσωματώνουν αισθητήρες και συνήθως (ανάλογα με τον κατασκευαστή) μπορούν να δεχτούν δακτυλικά αποτυπώματα πολλών χρηστών. Σε αυτή την περίπτωση ο φόβος της απώλειας ενός κλειδιού εξαλείφεται, ενώ κάποιο μη εξουσιοδοτημένο άτομο δεν θα έχει πρόσβαση εύκολα. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και τα χρηματοκιβώτια που έχουν ενσωματωμένο ένα καρταναγνώστη. Έτσι η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στα άτομα τα οποία έχουν στην κατοχή τους μία κάρτα τύπου RFID.

Φυσικά η αγορά διαθέτει και χρηματοκιβώτια που συνδυάζουν όλα τα χαρακτηριστικά που μόλις αναφέραμε (δακτυλικό αποτύπωμα – κωδικό πρόσβασης – κάρτα). Κλείνοντας ας δούμε μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά που θα συναντήσουμε σε διάφορα χρηματοκιβώτια

  • Αδιάβροχα: σχεδιασμένα για να αντέχουν στο νερό, σε πλημύρες
  • Ανθεκτικά στη φωτιά: Ανάλογα με τον βαθμό προστασίας μπορούν να αντέξουν για ορισμένο χρονικό διάστημα σε περίπτωση πυρκαγιάς
  • Αντοχή στην πρόσκρουση: ορισμένα χρηματοκιβώτια προστατεύονται ακόμα και αν πέσουν από τεράστιο ύψος
  • Ανοχή στη μούχλα και την υγρασία
  • Φωτισμός στο εσωτερικό του χρηματοκιβωτίου για μεγαλύτερη ευελιξία
  • Επιπρόσθετος «κρυφός» χώρος στο κάτω μέρος του χρηματοκιβωτίου
  • Οθόνη με φωτεινές ενδείξεις στην πρόσοψη
  • Χρονική καθυστέρηση: κλειδαριά με χρονοδιακόπτη      

{gallery}6593{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...