Skip to main content
tech 2024 03 05 at 08 27 29 TM 462
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
23 Οκτωβρίου 2019 13:29

Ασφάλεια στο χώρο εργασίας

Γράφει: Μπλιάμπτης Ευθύμιος, Εκπαιδευτής ενηλίκων και ειδικός σε θέματα ασφαλείας
e3c6ca91ac62eaea047f8cd2a3102369 XL e111e3d1

.Ένας μεγάλος μύθος σχετικά με την βία στο χώρο εργασίας, είναι ότι συνήθως διαπράττεται από δυσαρεστημένους εργαζόμενους. Είναι γεγονός ότι το ποσοστό εργοδοτών που δολοφονήθηκαν από μαινόμενους πρώην εργαζόμενους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο τα εγκλήματα αυτά αποτελούν μόνο το 10% των ανθρωποκτονιών στο χώρο εργασίας.

Ένας μεγάλος μύθος σχετικά με την βία στο χώρο εργασίας, είναι ότι συνήθως διαπράττεται από δυσαρεστημένους εργαζόμενους. Είναι γεγονός ότι το ποσοστό εργοδοτών που δολοφονήθηκαν από μαινόμενους πρώην εργαζόμενους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο τα εγκλήματα αυτά αποτελούν μόνο το 10% των ανθρωποκτονιών στο χώρο εργασίας.

Τα περισσότερα εγκλήματα στον εργασιακό χώρο όπως, ληστείες, βιασμοί και σεξουαλικές παρενοχλήσεις διαπράττονται από αγνώστους ή άτομα που γνωρίζουμε ελάχιστα. Οι εγκληματίες  φτάνουν εύκολα στα ενδότερα των γραφείων προφασιζόμενοι ότι βρίσκονται εκεί για κάποια συντήρηση ή επισκευή. Δυσαρεστημένοι πελάτες, επίσης, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο, αφού αισθάνονται πως θίγονται τα συμφέροντά τους από την εταιρεία..Για παράδειγμα, σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρείες, εργοστάσια, πολυεθνικές, βιομηχανίες έχουν συμβεί ακραία βίαια περιστατικά.

Βομβιστική απειλή και σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης

Συνήθως οι περισσότερες τηλεφωνικές απειλές καταλήγουν σε φάρσες, για να ελέγξουν εκ των προτέρων την ετοιμότητα των δραστών στον συγκεκριμένο χώρο. Σε περίπτωση που θέλουν να σκοτώσουν ανθρώπους δεν ενημερώνουν. Ο εργοδότης οποιουδήποτε εργάζεται σε γραφείο, εργοστάσιο ή σε οποιοδήποτε κτίριο, είναι υπεύθυνος να παρέχει έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης βομβιστικής απειλής. Σε αυτό το σχέδιο πρέπει να προβλέπονται:

1) Οδηγίες σε όλο το προσωπικό, ειδικά στους υπαλλήλους υποδοχής, σχετικές με την αντιμετώπιση βομβιστικής απειλής.

2) Εκπαίδευση αυτών που απαντούν στα τηλέφωνα ή κάνουν αναγγελίες στο κοινό.

3) Διαδικασίες εκκένωσης και προστασίας οποιουδήποτε επιμέρους χώρου εργασίας.

4) Διαδικασίες για την εγκατάλειψη του κτιρίου και την καταμέτρηση των εργαζομένων.

5) Τρόποι ειδοποίησης για Ιατρική βοήθεια.

6) Εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στην αναγνώριση ύποπτων δεμάτων και ύποπτων αλλοιώσεων του φυσικού περιβάλλοντος.

7) Προκαθορισμένο προσωπικό εξοικειωμένο με τις εγκαταστάσεις, για να βοηθήσει τις αρχές στις έρευνές τους.

8) Υπάλληλοι αρμόδιοι για την προστασία ευαίσθητων εγγράφων και δεδομένων σε περίπτωση έκρηξης.

9) Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως ποια είναι η ακριβής μέρα και ώρα της απειλής, πως αναφέρθηκε και ποιες ακριβώς ήταν οι λέξεις του καλούντος.

10) Ερωτήσεις που θα πρέπει να τεθούν στον τρομοκράτη που ειδοποιεί: πότε θα εκραγεί η βόμβα, πού είναι η βόμβα αυτή την στιγμή, το είδος της βόμβας, με τι μοιάζει και γιατί την τοποθέτησε. Ακόμη, βασιζόμαστε στην φωνή τους καλούντος, το φύλο, την ηλικία, την προφορά, γλώσσα και διάλεκτο που χρησιμοποιεί και τη διάρκεια της κλήσης. Αυτοί που απαντούν  στα τηλέφωνα για την εταιρεία θα πρέπει να έχουν αυτές τις ερωτήσεις γραμμένες σε μια κόλλα χαρτί. Η αναφορά όσο το δυνατόν περισσότερων λεπτομερειών, σε επιχειρήσεις όπου  μαγνητοφωνούνται οι τηλεφωνικές συνομιλίες, είναι ακόμα καλύτερα. Ραδιοτηλέφωνα ή κινητά τηλέφωνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, από την στιγμή που η απειλή γνωστοποιείται. Τα μέσα αυτά είναι δυνατόν να ενεργοποιήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό της βόμβας.

Βία στον χώρο εργασίας

Τα περισσότερα περιστατικά βίας στον χώρο εργασίας προκαλούνται από πελάτη ή κάποιον άλλον τρίτο εις βάρος της εταιρείας και όχι από δυσαρεστημένο εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που συναλλάσσονται απευθείας με το κοινό είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο εργασιακής βίας. Ο εργοδότης οφείλει, επίσης, να έχει έτοιμα ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης της εργασιακής βίας. Πρέπει να γνωρίζει πού αναπτύσσονται τριβές μεταξύ προσώπων αλλά και μεταξύ των διαφόρων τμημάτων, η τριβές στην ιεραρχία και να είναι σε θέση να προλαμβάνει βίαιες ενέργειες. Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει συμβουλές, ώστε οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα της βίας. Η αυστηρή προειδοποίηση και η απόλυση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, είναι βασικά εργαλεία για την πρόληψη της εργασιακής βίας.

Ενδοεργασιακή βία

Πολύ συχνά η εργασιακή βία εκδηλώνεται μέσα στους χώρους της δουλειάς. Η καλύτερη άμυνα είναι η κατανόηση προς τους συναδέλφους και γενικά προς τους εργαζομένους. Μάθετε να παρατηρείτε τα σημάδια που προειδοποιούν για την εκδήλωση της βίας. Τέτοια προειδοποιητικά σημάδια είναι: τηλεφωνήματα που κάνουν τον εργαζόμενο στεναχωρημένο, αδικαιολόγητες απουσίες του, απροθυμία να κάνει φιλίες και, βεβαίως, οι μώλωπες στο σώμα του. Αυτά δείχνουν ότι ο εργαζόμενος περνάει δύσκολες στιγμές και ότι η συμπεριφορά του στον χώρο εργασίας πιθανόν να μην είναι η ιδανική. Ο εργοδότης, παρόλο που τον αφορούν τα προβλήματα των υπαλλήλων του, γιατί έχουν άμεση επίπτωση στην απόδοσή τους, δεν έχει υποχρέωση να προστατεύει τον εργαζόμενο. Ωστόσο, έχει κάθε συμφέρον να πάρει στα σοβαρά υπόψη του την κατάσταση, προτείνοντας ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει σε όλους νομική βοήθεια και συμπαράσταση κοινωνικών λειτουργών, οικογενειακών συμβούλων και οίκων προστασίας κακοποιημένων ατόμων. Οι εργοδότες πρέπει να έχουν αναρτημένο κανονισμό, σχετικά με τη βία, όπου θα απαγορεύονται οι λεκτικές και φυσικές απειλές, η άσκηση σωματικής βίας οποιουδήποτε είδους, η κατοχή όπλων και θα αναφέρονται ξεκάθαρα τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού αυτού. Ενώ, οι παραπάνω πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας, μην επιδιώξετε να εφαρμόσετε τακτικές μηδενικής ανοχής οι οποίες δεν αφήνουν χώρο για διέξοδο από άδικη κρίση εις βάρος ενός καταπιεσμένου υπαλλήλου, γιατί τέτοιες άκαμπτες τακτικές μπορεί να οξύνουν περισσότερο την κατάσταση. Οπωσδήποτε, οι προληπτικές συμβουλές αποτελούν τα αποτελεσματικότερα μέσα για την αντιμετώπιση της ενδοεργασιακής βίας. Σε αντίθεση με άλλες μορφές βίας, η ενδοεργασιακή βία μπορεί εύκολα να προληφθεί, γιατί συνήθως προηγείται μια μακρά σειρά από προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία με την κατάλληλη επαγγελματική επιμόρφωση αναγνωρίζονται εύκολα προτού συμβεί μια τραγωδία.

Σεξουαλική παρενόχληση

     Σεξουαλική παρενόχληση είναι η συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, που μπορεί να είναι λεκτική, μη λεκτική ή σωματική, όπως ανεπιθύμητη επαφή, προσβλητική πρόταση, χειρονομία ή θωπεία σεξουαλικής φύσης, η οποία εκδηλώνεται με σκοπό την προσβολή της αξιοπρέπειας του ατόμου, ιδίως με την δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Η σεξουαλική παρενόχληση χρησιμοποιείτε συχνά και ως εκβιαστική απειλή, προκειμένου να εξαναγκάσει κάποιον να υποκύψει στην πίεση αυτή, για να βρει εργασία ή για να διατηρηθεί στην εργασία, για να μπει σε μια σχολή και , γενικά να αποφύγει τις οποιεσδήποτε δυσάρεστες συνέπειες από κάποιον ιεραρχικά ανώτερο του. Η Σεξουαλική παρενόχληση τιμωρείται και από τον νέο ποινικό κώδικα. (Ο Νόμος 3488/2006 περί σεξουαλικής παρενόχλησης έχει καταργηθεί)

Άρθρο 343  Κατάχρηση σε γενετήσια πράξη νέου Ποινικού κώδικα Ν.4619/2019

Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρούνται: α) όποιος υποχρεώνει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, β) όποιος υποχρεώνει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, εκμεταλλευόμενος την άμεση ανάγκη του να εργασθεί, γ) οι διορισμένοι ή οπωσδήποτε εργαζόμενοι σε φυλακές ή άλλα κρατητήρια, σε αστυνομικές υπηρεσίες, σε σχολές, παιδαγωγικά ιδρύματα, νοσοκομεία, κλινικές ή κάθε είδους θεραπευτικά καταστήματα ή σε άλλα ιδρύματα προορισμένα να περιθάλπουν πρόσωπα που έχουν ανάγκη από βοήθεια αν, με κατάχρηση της θέσης τους, υποχρεώσουν σε γενετήσια πράξη πρόσωπο που έχει εισαχθεί σ’ αυτά τα ιδρύματα.

Είναι πλημμέλημα και τιμωρείται αυτεπάγγελτα. Φυσικά για να τιμωρηθεί ο δράστης θα πρέπει  και να υπάρχουν αποδείξεις, γι’ αυτό επιβάλλετε να: διατηρείται γραπτό ιστορικό των γεγονότων όπως, ώρες, συναντήσεις, προτάσεις, σχόλια, χειρονομίες, μάρτυρες. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταλθεί συστημένο γράμμα σε αυτόν που σας παρενοχλεί, ώστε να υπάρχει γραπτή απόδειξη της απαίτησής σας, προκειμένου να πάψει να σας παρενοχλεί. Εάν η προσβλητική πιεστική συμπεριφορά συνεχίζεται, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να διαμαρτυρηθείτε επισήμως στη διεύθυνση. Ενδέχεται σε ακραίες περιπτώσεις, να χρειαστούν ένδικα μέσα. Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση της εταιρείας ή του οργανισμού, όπου εργάζεστε είναι άξια εμπιστοσύνης σας και ότι είναι σε θέση να σας προσφέρει εχεμύθεια, ασφάλεια και προστασία, ώστε να προστατεύσει την προσωπικότητά σας. Εάν συμβεί να φοβηθείτε για την ασφάλεια σας, μη διστάσετε να εγκαταλείψετε το μέρος όπου παρενοχλείστε, πηγαίνετε σε φίλους ή συναδέλφους, αναζητείστε βοήθεια ή απευθυνθείτε στην Αστυνομία. Πάντοτε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας.

Επικίνδυνα σημεία στον χώρο εργασίας

    Οι ανελκυστήρες ενός κτιρίου συνιστούν περιοχή υψηλού κινδύνου. Ληστές, βιαστές και άλλοι κακοποιοί συχνά χρησιμοποιούν αυτό τον χώρο για να παγιδεύσουν το θύμα τους, πατώντας το stop  ανάμεσα στους ορόφους ή οδηγώντας το θύμα σε όροφο, όπου άλλη εγκληματική ομάδα τους περιμένει. Όταν αναμένετε τον ανελκυστήρα, να στέκεστε σε κάποια απόσταση από την πόρτα, ώστε να μην μπορούν να σας σπρώξουν ή να σας σύρουν μέσα, όταν ανοίξουν οι πόρτες. Όταν είστε μέσα στον ανελκυστήρα με έναν άγνωστο, μπορείτε να μείνετε μπροστά στον πίνακα των κουμπιών, ώστε να μπορείτε να βγείτε αμέσως έξω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δυσκολεύοντας συγχρόνως τον κακοποιό να χρησιμοποιήσει το stop. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα, μην διστάσετε να βγείτε αμέσως πριν κλείσουν οι πόρτες. Δύο λεπτά καθυστέρηση, δεν αξίζουν τίποτε μπροστά στην ψυχική σας ηρεμία.

Οι Τουαλέτες είναι επικίνδυνες και το μεγαλύτερο ποσοστό εγκλημάτων γίνεται σε αυτές. Προτιμότερες είναι οι κλειδωμένες τουαλέτες που δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό, όπως επίσης και οι πολυσύχναστες τουαλέτες, που είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις απομονωμένες. Αποφεύγετε τις τουαλέτες εκτός ωραρίου εργασίας  και γενικότερα σε ώρες μειωμένης κίνησης.

Εκτός ωραρίου εργασίας Μετά το πέρας της εργασίας, το καλύτερο είναι να αποχωρούν όλοι οι εργαζόμενοι μαζί ανά παρέες. Εάν όμως πρέπει να εργαστείτε εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας, φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιον φίλο η συνάδελφο.

Χώροι Στάθμευσης, Γκαράζ Αποφεύγετε τους χώρους στάθμευσης εκτός ωρών εργασίας. Εάν είναι Σαββατοκύριακο ή αργά το βράδυ, προσπαθήστε να σταθμεύσετε μπροστά στο κτίριο. Πάντα να έχετε μια φιλική παρέα, όταν επιστρέφετε στον χώρο στάθμευσης και πάντα να ελέγχετε γύρω και μέσα στο αυτοκίνητο, πριν μπείτε μέσα.

Μέτρα ασφαλείας στον χώρο Εργασίας  

Γενικά Μέτρα ασφαλείας

1) Σε περίπτωση που έχετε διαφορές με συναδέλφους και δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε, ζητήστε από ένα τρίτο πρόσωπο να σας βοηθήσει να λύσετε τις διαφορές σας ή ζητήστε την βοήθεια του προϊσταμένου σας. Οι βρισιές, οι προσβολές και η βία δεν είναι λύσεις, αντιθέτως επιδεινώνουν την κατάσταση. Εναλλακτικά, ζητείστε να σας αλλάξουν βάρδια, ώστε να μην συναντιέστε ή να μεταφερθείτε σε άλλο χώρο προσωρινά.

2) Μην φυλάτε στο γραφείο σας ταυτότητες, χρήματα, βιβλιάρια επιταγών και οποιαδήποτε προσωπικά είδη.

3) Προσπαθήστε να είστε με φιλική συντροφιά στην έξοδό σας από τον χώρο εργασίας σας, καθώς κι όταν επιστρέφετε με οποιοδήποτε μέσο στο σπίτι σας.

4) Καλό είναι να μην γίνεται αντιληπτό πότε πρόκειται να γίνει κατάθεση, ανάληψη ή μεταφορά χρημάτων. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις εργαζομένων, ταχυδρόμων, διαφόρων υπαλλήλων, που είχαν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά και τους λήστεψαν στο δρόμο. Τυχαίο; Δεν νομίζω, κι αυτό διότι γνώριζαν για τον όγκο του χρηματικού ποσού άτομα από το κοντινό περιβάλλον τους και τους παρακολουθούσαν, πριν τους ληστέψουν.

5) Προσέξτε αν οι εγκαταστάσεις που εργάζεστε είναι καλά φωτισμένες και φυλασσόμενες. Επίσης, τα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή; Εάν όχι, λάβετε δικά σας .

6) Ζητήστε από τον εργοδότη σας, να προβλέψει κάποια εκπαίδευση σχετικά με τις δυνατότητες αναγνώρισης και αντιμετώπισης επιθετικών συμπεριφορών, εφόσον υπάρχουν.

7) Αν ασχολείστε με εξωτερικές εργασίες πρέπει να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους που διατρέχετε, όταν βρεθείτε σε ένα ξένο περιβάλλον, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι κάποιος γνωρίζει πού είστε, με ποιον είστε και πώς μπορεί να σας βρει σε περίπτωση που σας ψάξει.

8) Σε ιδιαίτερα δύσκολες αποστολές , να έχετε μαζί σας ένα σκύλο που μπορεί να ταξιδεύει μαζί σας, όταν πρόκειται να συναντήσετε πελάτες. Εάν έχετε συνάντηση με πελάτη για πρώτη φορά, προτιμήστε να τον συναντήσετε στο δικό σας γραφείο. Εάν πρέπει να τον συναντήσετε στην δική του περιοχή και η διαίσθησή σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, πάρτε κάποιον μαζί σας.

9) Όταν μπαίνετε σε έναν κλειστό χώρο με έναν άγνωστο πελάτη, να τον ακολουθείτε από πίσω, να αφήνετε τις πόρτες ξεκλείδωτες πίσω σας ή ανοιχτές και πάντοτε να έχετε στο μυαλό σας τους δρόμους απόδρασης.

10) Μην αφήνετε έναν άγνωστο να στέκεται ανάμεσα στην πόρτα και σε εσάς κι εάν η διαίσθησή σας λέει να φύγετε, φύγετε!

Ειδικά Μέτρα Ασφαλείας

Αν είστε εμπορικοί αντιπρόσωποι, ή η δουλειά σας είναι τέτοια, ώστε να ταξιδεύετε συχνά και να αλλάζετε συνεχώς περιβάλλον, τότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε μόνιμη εγρήγορση με τον κόσμο και τις περιστάσεις γύρω σας.

1) Γνωρίστε τους ανθρώπους που συναντάτε κατά την τακτική σας διαδρομή: Υπαλλήλους ξενοδοχείων, εστιατορίων, πρατηρίων καυσίμων και οποιονδήποτε άλλον μπορεί να σας αναγνωρίσει. Δημιουργείστε ένα δίκτυο από ανθρώπους που σας γνωρίζουν, σας συμπαθούν και τους συμπαθείτε.

2) Κρατάτε τακτική επαφή με το γραφείο σας. Σιγουρευτείτε ότι κάποιος γνωρίζει πότε και πού θα συναντήσετε τον επόμενο πελάτη. Φροντίστε να φτάνετε στον προορισμό σας προτού νυχτώσει.

3) Να έχετε στο αυτοκίνητό σας ένα βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης που να περιλαμβάνει φακό, μπαταρίες, κουβέρτα, νερό, τροφή, σπίρτα, φαρμακευτικό υλικό, κινητό τηλέφωνο, φωτοβολίδες και εργαλεία.

4) Αν μένετε σε ξενοδοχείο, ελέγχετε το περιβάλλον σας όπως κάνετε στο σπίτι σας. Παρκάρετε κοντά στην είσοδο και φροντίστε ώστε ο υπάλληλος στην ρεσεψιόν να μη φωνάξει δυνατά το όνομά σας και τον αριθμό του δωματίου σας. Μην παρκάρετε σε αριθμημένη θέση που αντιστοιχεί στον αριθμό του δωματίου σας και να προσέχετε σε ποιον αφήνετε το αυτοκίνητό σας. Οι υπάλληλοι στον χώρο στάθμευσης μπορεί να μην είναι όλοι πραγματικοί υπάλληλοι.

5) Προτιμάτε ξενοδοχεία που έχουν κλειδιά με ηλεκτρονική κάρτα και όχι απλά μηχανικά κλειδιά. Όταν ένα κλειδί επαναπρογραμματιστεί, είναι δύσκολο για έναν ξένο να μπει στο δωμάτιο σας. Για να φυλάξετε ακριβά πράγματα, χρησιμοποιήστε το χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου.

6) Τα ασφαλέστερα δωμάτια του ξενοδοχείου, σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, βρίσκονται σε χαμηλούς ορόφους. Οι υψηλότεροι όροφοι προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια από τους κλέφτες. Δωμάτια κοντά στους ανελκυστήρες θεωρούνται γενικά πιο ασφαλή, γιατί συνήθως εκεί υπάρχει περισσότερη κίνηση. Αντίθετα, λιγότερο ασφαλή είναι τα δωμάτια που βρίσκονται κοντά στο κλιμακοστάσιο.

7) Να έχετε πρόχειρα τα κλειδιά του ξενοδοχείου και του αυτοκινήτου, ώστε να μπορείτε να μπείτε γρήγορα αν χρειαστεί. Αν επιθυμείτε να σας φέρουν κάτι στο δωμάτιό σας, ζητήστε από την ρεσεψιόν να σας πει το όνομα του υπαλλήλου που θα έρθει στο δωμάτιο και μην αφήσετε να μπουν άλλα, τρίτα πρόσωπα. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με κάποιον υπάλληλο του ξενοδοχείου, εξακριβώστε την ταυτότητά του στην ρεσεψιόν, πριν τον αφήσετε να μπει στο δωμάτιο σας.

8) Μην είστε σίγουροι ότι τα ακριβά ξενοδοχεία είναι ασφαλή. Για την ασφάλειά σας, σημαντικό στοιχείο είναι η γειτονιά και όχι η τιμή του ξενοδοχείου. Μια γειτονιά με υψηλή εγκληματικότητα δεν δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, ανεξάρτητα από το πόσο πολυτελή είναι το ξενοδοχείο. Όταν βρίσκεστε σε μια επαρχιακή πόλη εκτός της δικής σας πόλης, να φοράτε αθλητικά παπούτσια ώστε να μπορείτε να τρέξετε και ποτέ να μην φοράτε επώνυμα ρούχα. Τα επώνυμα ρούχα ίσως δείχνουν ότι έρχεστε από άλλη πόλη και ότι δε γνωρίζετε την περιοχή. Επομένως αποτελείτε εύκολο θύμα.

9) Στα Αεροδρόμια, στα ξενοδοχεία, σε σταθμούς λεωφορείων, εστιατόρια, ή άλλους δημόσιους χώρους, αποφεύγετε να τηλεφωνείτε, να πηγαίνετε στις τουαλέτες, να χαζεύετε τηλεόραση, να παρακολουθείτε φασαρίες ή συνομιλίες που αποσπούν την προσοχή σας από τις αποσκευές σας. Προσέχετε τις αποσκευές σας ενώ διαβάζετε, ακόμα και όταν τις έχετε ανάμεσα στα πόδια σας.

10)  Όταν βρίσκεστε σε μια ξένη πόλη, φροντίστε να έχετε δυο πορτοφόλια. Στο ένα να έχετε όσα χρήματα υπολογίζετε να ξοδέψετε την ημέρα. Τα υπόλοιπα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, επιταγές και άλλα σπουδαία έγγραφα, να τα τοποθετείτε στο άλλο πορτοφόλι, το οποίο δεν το εμφανίζετε δημόσια.

 

Απαντήσεις από ερωτήσεις συμμετεχόντων σε σεμινάριο

1)Περίπτωση σε γήπεδο

Συμμετέχων: Εργάζομαι φύλακας σε Ιδιωτική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, και συνεχώς απασχολούμαι στα γήπεδα. Αρκετές φορές με έχουν βρίσει και απειλήσει φίλαθλοι, για να τους επιτρέπουν ελεύθερη είσοδο. Τις προάλλες, χτύπησαν έναν άλλον φύλακα με σιδερογροθιά 30 άτομα μαζί. Οι επόπτες συνέχεια τονίζουν να μη δίνουμε σημασία. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε την ώρα που εργαζόμαστε εκεί;

 – Με τους συναδέλφους σου υπάρχει συνεργασία;

Συμμετέχων : Ναι, φυσικά.

–  Οι φίλαθλοι αυτοί πλησιάζουν ξαφνικά και γίνονται υβριστικοί; Η αστυνόμευση εκεί δεν επαρκεί;

Συμμετέχων : Οι αστυνομικοί χωρίζονται σε ομάδες  ανά θύρες και οι φύλακες επικυρώνουν τα εισιτήρια. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει καν σωματικός έλεγχος.

–  Ξεκινάτε διάλογο;

Συμμετέχων : Ναι

Απάντηση: Να γνωρίζετε ότι στα γήπεδα επικρατεί η ψυχολογία του πλήθους δηλαδή να φωνάζει ένας κάποιο σύνθημα και να ακολουθούν οι υπόλοιποι. Ποτέ δεν πιάνουμε την κουβέντα και δεν διαπραγματευόμαστε στις θύρες, καθότι αποτελεί κίνδυνο γα τη σωματική ακεραιότητα του καθένα. Παρατηρούνται συχνά επιθέσεις είτε λεκτικές είτε σωματικές. Επίσης, όταν βρισκόμαστε μέσα στο γήπεδο ποτέ δεν κοιτάμε τους φιλάθλους στα μάτια ή μεμονωμένα άτομα για πολύ ώρα. Αυτό τους εξαγριώνει και προκαλούν επίθεση. Σε περίπτωση που το πλήθος εξεγερθεί, δεν προσπαθούμε να τους σταματήσουμε γιατί αυτό τους εξαγριώνει. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις, ενωμένοι όλοι μαζί και όχι απομακρυσμένοι μεταξύ σας.

2)Εξευτελισμός από προϊστάμενο

Συμμετέχων: Δάσκαλε έχω απογοητευτεί από τον εργασιακό μου χώρο και θέλω να αποχωρήσω. Εργάζομαι σε εταιρία, στην οποία ο προϊστάμενος ελάχιστες φορές ενδιαφέρθηκε να μάθει υπό ποιες συνθήκες εργάζεται ο καθένας. Τις προάλλες σε μια εταιρική συνάντηση, με προσέβαλε μπροστά σε όλους τους συναδέλφους μου εξαιτίας ενός περιστατικού.

– Περιέγραψε μου πιο συγκεκριμένα τον λόγο που μίλησε έτσι;

Συμμετέχων: Με δυο συναδέλφους που δεν μιλάμε, έγινε ένα περιστατικό το οποίο αντιμετώπισα μόνη μου εκείνη την ημέρα. Την επόμενη μαθεύτηκε στον προϊστάμενο μου, ο όποιος πειράχθηκε γιατί δεν το έμαθε από μένα, αλλά από τρίτους, παρότι εγώ έκανα το καθήκον μου, ακόμη και πέρα από τις αρμοδιότητές μου, όποτε χρειάστηκε. Με απείλησε ότι θα περάσω πειθαρχικό, και δεν είπε τίποτα για εκείνη την δύσκολη στιγμή που πέρασα και τα κατάφερα άψογα μόνη μου.

Απάντηση: Ένας προϊστάμενος πρέπει να ακούει όλες τις απόψεις και να ενδιαφέρεται για όλους τους εργαζόμενους. Έχει υποχρέωση να ελέγχει τους υφισταμένους του και να βρίσκεται μαζί τους συχνά για να βλέπει πως εργάζεται ο καθένας. Αν κάτι δεν πάει καλά, οφείλει να ψάξει να βρει τι συμβαίνει. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι, με τους συναδέλφους σου δεν υπάρχει συνεργασία, επικοινωνία, ενώ ο προϊστάμενος είναι απών και είναι υποχρεωμένος να μεσολαβήσει ώστε να λύσετε τις όποιες διαφορές σας. Αναφέρθηκε λανθασμένα στο Πειθαρχικό, μια διαδικασία που αφορά όσους κάνουν παραπτώματα στην δουλειά τους. Την στιγμή που έκανες την δουλειά σου σωστά και τα έβγαλες πέρα με τον καλύτερο τρόπο, δεν νομίζω να ενδιαφέρει το διοικητικό συμβούλιο για το αν μιλάς με τους συνάδελφους η όχι την στιγμή που δεν έγινε κάποιο επεισόδιο ή καβγάς στον χώρο εργασίας. Αυτό που θα σου έλεγα είναι να μην παρατήσεις την δουλειά σου για ασήμαντη αφορμή, γιατί δεν αξίζεις να την χάσεις. Δεν πειράζει που δεν αναγνωρίζουν την αξία σου οι συνάδελφοι και ο προϊστάμενος σου, εσύ έκανες το καθήκον σου κι αυτό είναι που μετράει.

(Το περιστατικό αφορούσε πελάτη ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του και η υπάλληλος εντελώς μόνη και χωρίς καμιά βοήθεια του παρείχε πρώτες βοήθειες και του έσωσε την ζωή, το ασθενοφόρο έκανε 35′ για να έρθει.. αν δεν τον βοηθούσε τότε, σήμερα αυτός ο άνθρωπος δεν θα ζούσε…)

{gallery}7597{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...