Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
23 Οκτωβρίου 2019 13:31

VSaaS

Η βιντεοεπιτήρηση ως υπηρεσία αλλάζει τον κλάδο της ασφάλειας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fd973e37f0d9bdf13c90aa76876854927 XL

Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια εξάπλωση νέων τεχνολογιών και τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, αλλά και οι βιομηχανίες αρχίζουν σιγά – σιγά να πηγαίνουν προς το Cloud. Τα συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε τεχνολογία IP, θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς…

Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια εξάπλωση νέων τεχνολογιών και τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, αλλά και οι βιομηχανίες αρχίζουν σιγά – σιγά να πηγαίνουν προς το Cloud. Τα συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε τεχνολογία IP, θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς,  κυρίως λόγω της υψηλής ποιότητας ανάλυσης της εικόνας και των δυνατοτήτων ανάλυσης βίντεο (VA). Σε παρόμοιους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν και τα VSaaS/ ACaaS, όπως δείχνει η παγκόσμια αγορά των συστημάτων ασφαλείας, αλλά και η πρόσφατη έκθεση στο Λονδίνο IFSEC 2019.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Credence Research, η παγκόσμια αγορά της βιντεοεπιτήρησης ως υπηρεσία (Video Surveillance as a Service), η οποία ανερχόταν σε 842,5 εκατομμύρια δολάρια το 2015, εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με σύνθετο ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης 19,3% μέχρι το 2024, ξεπερνώντας τα 4,207.8 εκατομμύρια δολάρια.

Η νέα αυξανόμενη τάση που ακούει στο όνομα VSaaS, αναφέρεται στην παρακολούθηση βίντεο που βασίζεται σε Cloud. Σήμερα, το 93% των επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, καθώς η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει συνήθως εγγραφή βίντεο, αποθήκευση, απομακρυσμένη προβολή, ειδοποιήσεις διαχείρισης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα. Η πρόοδος της τεχνολογίας του Cloud και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εύρους ζώνης καθιστούν το VSaaS, που ονομάζεται επίσης παρακολούθηση βίντεο μέσω cloud, όλο και πιο ελκυστικό για μεγάλους οργανισμούς, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Περισσότερες από 9 στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σήμερα τεχνολογία cloud, όπως για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένα τηλέφωνο, αντίγραφα ασφαλείας και άλλου τύπου εφαρμογές. Τώρα, είναι η σειρά της βιντεοεπιτήρησης! Μία παρόμοια έρευνα με αυτή της Credence Research, απευθύνθηκε σε 930 άτομα που χρησιμοποιούν υποδομές cloud και έδειξε ότι το 88% πέτυχε εξοικονόμηση πόρων. Το 60% κατάφερε να μειώσει την υποστήριξη του ΙΤ, συχνά ανακατανέμοντας το προσωπικό αυτό σε άλλα έργα. Το VSaaS απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και αποτελεί μία προσιτή λύση για τους system integrators που αναζητούν αξιόπιστες και κλιμακούμενες εναλλακτικές λύσεις στα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας.

Καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις υιοθετούν την τεχνολογία που βασίζεται σε cloud, είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να κατανοήσουν τα βασικά πλεονεκτήματα του VSaaS για να επωφεληθούν από αυτά. Τα πλεονεκτήματα της παρακολούθησης βίντεο ως υπηρεσίας περιλαμβάνουν:

Ασφάλεια: Το σημαντικότερο πρόβλημα που επιλύθηκε από τα VSaaS είναι η ασφάλεια. Τα δεδομένα και οι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν ασφαλείς όταν αποθηκεύονται στο cloud, εξασφαλίζοντας  την προστασία προσωπικών δεδομένων και βίντεο με ασφαλή επικοινωνία και προσβασιμότητα. Οι κάμερες παρακολούθησης περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να κλαπούν, ακόμα και να καταστραφούν. Έτσι, τα ζητήματα προστασίας δεδομένων μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια του VSaaS, αποθηκεύοντάς τα σε τοποθεσίες «offsite» με περιορισμούς πρόσβασης.

Εμπιστευτικότητα: Εξασφαλίζει ότι μόνο οι κατάλληλοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα την κατάλληλη στιγμή. Το τοπικό σύστημα CCTV είναι συχνά απροστάτευτο και οι εγγραφές δεν είναι κρυπτογραφημένες. Με τη βοήθεια του VSaaS, η κρυπτογράφηση δεδομένων χρησιμοποιείται για την προστασία των εγγραφών και η πρόσβαση παρέχεται μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται και διατίθενται με τα κατάλληλα κλειδιά αποκρυπτογράφησης.

Εφαρμογές: Η βιντεοεπιτήρηση ως υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο λιανικό εμπόριο εξαλείφοντας τα τρωτά σημεία μία επιχείρησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τραπεζικό τομέα για 24ωρη τηλεοπτική επιτήρηση, σε κυβερνητικές εφαρμογές για την μείωση του εγκλήματος, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Προσβασιμότητα/Διαθεσιμότητα: Λήψη ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο σε οποιαδήποτε συσκευή από οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι σημαντικό τα δεδομένα να είναι διαθέσιμα σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό, όποτε υπάρχει η ανάγκη πρόσβασης. Σε τοπικά συστήματα CCTV, η αποτυχία υλικού και η διακοπή ρεύματος θέτουν σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Επιπλέον, μία τυχόν απρόσεκτη απενεργοποίηση των συστημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σημαντικών στοιχείων. Ακόμη και αν η σύνδεση στο internet χαθεί, η κάρτα micro SD θα διαδραματίσει το ρόλο της, επιτρέποντας την εγγραφή χωρίς διακοπή. Οι εικόνες και το βίντεο μπορούν να μεταφορτωθούν μετά την αποκατάσταση της σύνδεσης. Επιπλέον, η καταστροφή και η αντικατάσταση των δεδομένων στο VSaaS είναι επίπονη, καθώς τα αρχεία καταγραφής δραστηριότητας πρέπει να διατηρηθούν για τη δημιουργία, τη διαγραφή ή την αντικατάσταση αρχείων.

Ευελιξία: Χρησιμοποιείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς που θέλουν να μειώσουν το κόστος χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα ή την αποδοτικότητα.

Προσιτό /Έξυπνο: Εξαλείφει την ανάγκη για επένδυση σε αποκλειστικούς διακομιστές (Dedicated Servers), ενώ η διαχείριση του VMS μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προσωπικό IT.

ACaaS

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το ACaaS (Access Control as a Service). O έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) και τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης που έχουν εγκατασταθεί σε ένα χώρο. Το ACaaS επιτρέπει τον έλεγχο της πρόσβασης εξ’  αποστάσεως, την αποθήκευση δεδομένων με ασφάλεια και τη δημιουργία αντίγραφων ασφαλείας,  παρέχοντας αρχεία για το ποιος έχει πρόσβαση σε ελεγχόμενες περιοχές, πόρτες ή συστήματα. Από αποθήκες, χώρους στάθμευσης, γκαράζ, ξενοδοχεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι και επιχειρηματικά κέντρα, όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις διαθέτουν από ένα σύστημα για τον έλεγχο πρόσβασης. Turnstiles, κάρτες swipe, ενδοεπικοινωνία video και συστήματα συναγερμού αποτελούν μέρος ενός τέτοιου συστήματος και καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται, το AcaaS πάει την ασφάλεια σε ένα νέο επίπεδο.

Σε σύγκριση με τον παραδοσιακό έλεγχο πρόσβασης, ο έλεγχος πρόσβασης ως υπηρεσία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε απομακρυσμένους servers και έτσι δεν απαιτείται η εγκατάσταση ενός server π.χ. σε μία επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται αυτόματα το συνολικό κόστος. Ακόμα, χάρις το ACaaS ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τις συσκευές ελέγχου από απόσταση (εφόσον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο) και να παρακολουθήσει ταυτόχρονα πολλαπλές τοποθεσίες (π.χ. γραφεία). Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από όλες τις εγκαταστάσεις και όλα τα καταστήματα αποθηκεύονται σε ένα μόνο σημείο. Το σύστημα είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο και υποστηρίζεται από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, κάτι που σχεδόν καμία μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της εν λόγω λύσης, είναι πως μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες πόρτες, να εκχωρήσετε διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στους κατόχους καρτών, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε υλικό ή να πρέπει να αγοράσουμε επιπλέον λογισμικό. Αν και υπάρχει ανησυχία για πιθανές επιθέσεις χάκερ, το AcaaS χρησιμοποιεί ασφαλή κρυπτογράφηση, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για την ασφάλεια.

Με την εφαρμογή της υπηρεσίας ελέγχου πρόσβασης ως υπηρεσία, όχι μόνο ενισχύουμε την ασφάλειά, αλλά ελαχιστοποιούμε το κόστος εκ των προτέρων που σχετίζεται με την αγορά server που απαιτούνται για τον παραδοσιακό έλεγχο πρόσβασης.

{gallery}7599{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...