DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
electec 2022 3
ψηφιακή τηλεόραση
securityreport e mag odhgos 2021
17 Μαρτίου 2020 14:33

10 συμβουλές για την σωστή επιλογή καμερών ασφαλείας

Γράφει: Ευάγγελος Διαμαντάτος, Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος-KNX Integrator και ιδιοκτήτης της εταιρίας INTELECTA.

Η επιλογή της κατάλληλης κάμερας ασφαλείας για τον κατάλληλο χώρο είναι μια δύσκολη απόφαση που αντιμετωπίζουν τόσο οι εγκαταστάτες όσο και το αγοραστικό κοινό, μιας και η αγορά έχει «ανοίξει» πολύ και οι προσφερόμενες συσκευές είναι άπειρες.

Η επιλογή της κατάλληλης κάμερας ασφαλείας για τον κατάλληλο χώρο είναι μια δύσκολη απόφαση που αντιμετωπίζουν τόσο οι εγκαταστάτες όσο και το αγοραστικό κοινό, μιας και η αγορά έχει «ανοίξει» πολύ και οι προσφερόμενες συσκευές είναι άπειρες.

Όμως, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και η πρόοδος του λογισμικού αλλάζει, οι κάμερες CCTV μπορούν να προσαρμοστούν και να δώσουν τις μέγιστες δυνατότητές τους στον τελικό πελάτη. Η σωστή επιλογή λοιπόν του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης μπορεί να εξατομικευτεί και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του χώρου επιτήρησης.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις 10 πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που απασχολούν συχνά τόσο τους εγκαταστάτες όσο και τους πελάτες. Οι εταιρίες εγκαταστάσεων κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης έχουν την υποχρέωση να συμβουλεύουν σωστά τον πελάτη και να γνωρίζουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

1. Πρέπει οι κάμερες ασφαλείας να είναι διακριτικές ή να λειτουργούν αποτρεπτικά;

Η τοποθεσία και το αντικείμενο παρακολούθησης θα καθορίσουν εάν απαιτούνται άμεσα αντιληπτές ή διακριτικές κάμερες.

Οι κάμερες τύπου bullet είναι σαφώς μεγαλύτερες και πιο εμφανείς, καθώς γίνονται αντιληπτές αμέσως, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι παρακολουθούνται και μειώνουν την πιθανότητα κλοπής. Οι κάμερες Dome είναι πιο μικρές και άρα καταλληλότερες εάν θέλετε να υπάρχει μια διακριτικότητα στον χώρο, λόγω του σφαιρικού τους σχήματος, ενώ υπάρχουν και πολύ συμπαγή μοντέλα, τόσο μικρά, ώστε να χωρούν στην παλάμη του χεριού σας. Τέλος, οι κάμερες PZT (Pan Tilt Zoom) είναι κατάλληλες για την παρακολούθηση των μεγάλων περιοχών και την εύκολη παρακολούθηση «στόχων».

Σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται το αυτοκόλλητο της εταιρίας που υπενθυμίζει στους παρευρισκόμενους ότι ο χώρος παρακολουθείται βάσει του νόμου 2472/1997 και το οποίο αναγράφει τον υπεύθυνο επεξεργασίας του εκάστοτε χώρου.

2. Θα χρησιμοποιηθούν οι κάμερες ασφαλείας σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους;

Ενώ οι περισσότερες σύγχρονες κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό χώρο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη χαρακτηριστικά όπως η τοποθέτηση και η στέγαση. Για χρήση σε εξαιρετικά ψυχρά περιβάλλοντα, η επιλογή μιας κάμερας με ανθεκτικό σχεδιασμό και ενσωματωμένο θερμαντήρα σημαίνει ότι θα έχει την ικανότητα να λειτουργεί ανεξαρτήτως θερμοκρασίας.

Σε βιομηχανίες για παράδειγμα, είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε μια ισχυρή λύση βιντεοεπιτήρησης η οποία μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ακόμα και σε χτυπήματα ή κραδασμούς. Σε βιομηχανικά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια, για παράδειγμα, οι κάμερες μπορεί να χρειαστεί να προστατεύονται από πριονίδια. Στις κουζίνες εστιατορίων, η κάμερα μπορεί να χρειαστεί να προστατεύεται από λίπη, ενώ σε μπαρ και κλαμπ, παράγοντες όπως ο καπνός μπορεί να επηρεάσουν την αποδοτικότητα του CCTV.

Οπότε είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας όλες τις συνθήκες για τον χώρο που θα καλύψουμε.

3. Πόσο μεγάλη περιοχή θέλετε να καλύψετε;

Η περιοχή που θέλετε να καλύψετε με ένα σύστημα επιτήρησης θα καθορίσει την καταλληλόλητα των καμερών που θα χρησιμοποιήσετε και τον τύπο δικτύου που χρειάζεστε. Είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα σχέδιο της περιοχής για να αξιολογήσετε την ποσότητα και τους τύπους καμερών που χρειάζεστε.

Οι κάμερες PTZ λειτουργούν καλύτερα για μεγαλύτερες περιοχές, δεδομένης της μεγάλης εμβέλειας και της δυνατότητάς τους να μεγεθύνουν την δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή. Με μια τέτοια κάμερα το άνοιγμα του φακού μπορεί να φτάσει σε εύρος έως και 112 μοίρες και να σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τεράστιες περιοχές με μία μόνο κάμερα.

Αυτό σημαίνει ότι τα δίκτυα επιτήρησης μπορούν να δημιουργηθούν με λιγότερες κάμερες CCTV, διατηρώντας χαμηλά το κόστος. Ακόμη και στις ευρύτερες οπτικές γωνίες, η ποιότητα της εικόνας παραμένει εντυπωσιακή. Οι μικρότερες περιοχές είναι πιθανό να απαιτούν μόνο στατικές κάμερες.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι τύποι δικτύων που απαιτούνται ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής που θέλετε να παρακολουθήσετε. Οι περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν μόνο ένα δίκτυο LAN, αλλά τα μεγαλύτερα δίκτυα απαιτούν δίκτυο WAN.

4. Πόση σαφήνεια και λεπτομέρεια της εικόνας χρειάζεστε;

Το μέγεθος της περιοχής που θέλετε να παρακολουθήσετε θα καθορίσει την ανάλυση που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, μεγάλοι χώροι λιανικής πώλησης απαιτούν κάμερες υψηλής ανάλυσης για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα της εικόνας δεν θα αλλοιώνεται κατά τη μεγέθυνση.

Εναλλακτικά, μικρότερες περιοχές όπως γραφεία ή αίθουσες υποδοχής, τυπικά απαιτούν μόνο κάμερες χαμηλής ανάλυσης. Δεν ισχύει κατά κανόνα ότι η κάμερα υψηλότερης ανάλυσης είναι η κατάλληλη για κάθε περίπτωση. Αντ’ αυτού, είναι καλύτερα να αξιολογήσετε κάθε χώρο ξεχωριστά, δαπανώντας αποτελεσματικά τα χρήματά σας.

5. Ποιες είναι οι συνθήκες φωτισμού;

Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε κάμερες για να δείτε ποια μοντέλα λειτουργούν καλύτερα στις συνθήκες φωτισμού που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις σας. Οι περιοχές μέσα και έξω θα βιώσουν διαφορετικές ποσότητες ηλιακού φωτός καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, για να μην αναφερθούμε καθόλη τη διάρκεια του έτους καθώς οι εποχές αλλάζουν.

Η σκέψη για το πού θα είναι το φως είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, θα υπάρξει ανάκλαση από το πάτωμα; Υπάρχει ισχυρός οπίσθιος φωτισμός που δημιουργεί λάμψη; Για περιβάλλοντα όπως νυχτερινά κέντρα, ο φωτισμός στροβοσκοπίου μπορεί να έχει επίδραση στην κάμερα.

Ευτυχώς υπάρχει μια τεράστια ποικιλία τεχνολογιών που θα σας εξασφαλίσουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας ακόμα και σε συνθήκες με μηδαμινό ή ελάχιστο φωτισμό. Η τεχνολογία φιλτραρίσματος φωτός, όπως τα φίλτρα IR και οι τεχνητές συσκευές φωτισμού μπορούν να ενισχύσουν ή να μειώσουν την ποσότητα φωτός που φτάνει σε έναν αισθητήρα, δημιουργώντας σαφέστερες εικόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

6. Είναι ο ήχος σημαντικός;

Η ενσωμάτωση του ήχου σε ένα σύστημα παρακολούθησης επιτρέπει στο προσωπικό να ακούει και να μιλάει με πιθανούς δράστες. Μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα συστήματα διαχείρισης βίντεο. Από την άποψη της επιτήρησης, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητη μέθοδος ανίχνευσης που ενεργοποιεί εγγραφές και συναγερμούς όταν ο ήχος περάσει ένα συγκεκριμένο όριο. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ορισμός του νόμου είναι που θα καθορίσει αν θα ενσωματωθεί ο ήχος τις κάμερες.

7. Επιθυμείτε δυνατότητα επεκτασιμότητας; Θα μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες κάμερες όσο περνάει ο καιρός;

Ένα ευέλικτο και κλιμακωτό σύστημα παρακολούθησης είναι ιδιαίτερο σημαντικό. Το πρόβλημα με τα παραδοσιακά συστήματα CCTV είναι ότι είναι ένα κλειστό κύκλωμα, πράγμα που σημαίνει ότι όλα είναι καλωδιακά συνδεδεμένα. Ωστόσο, σε καταστήματα είναι προτιμότερο το καταγραφικό μηχάνημα να είναι μεγαλύτερο, ώστε να υπάρχει χώρος να προστεθούν περισσότερες κάμερες.

8. Ποια τμήματα της επιχείρησής σας θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αποτελεσματική παρακολούθηση;

Τα συστήματα επιτήρησης ευνοούν τις επιχειρήσεις όχι μόνο παρακολουθώντας την κλοπή, αλλά αυξάνοντας την ασφάλεια του προσωπικού και επιβεβαιώνοντας τα περιστατικά. Με τη γνώση ότι προστατεύονται, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ασφαλείς. Η απεικόνιση των γεγονότων που παρέχονται από ένα σύστημα παρακολούθησης είναι επίσης εξίσου σημαντική για την επιβεβαίωση περιστατικών όπως η κλοπή, η βία στο χώρο εργασίας, η βλάβη των περιουσιακών στοιχείων και ο βανδαλισμός. Αυτές οι πληροφορίες είναι ουσιώδεις όταν ζητούν αποζημίωση ή υποβάλλονται σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός καλού συστήματος επιτήρησης μπορεί να αποφέρει οφέλη όχι μόνο όσον αφορά την ασφάλεια και την παρακολούθηση, αλλά και σε ευρύτερες επιχειρησιακές λειτουργίες και αναλύσεις. Σε βιομηχανίες όπως το λιανικό εμπόριο, για παράδειγμα, η ικανότητα των συστημάτων επιτήρησης να παρέχουν δεδομένα και πελατειακές γνώσεις αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όχι μόνο τμήματα ασφαλείας, αλλά και τμήματα μάρκετινγκ, εξυπηρέτησης πελατών και πληροφορικής, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για να βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία των πελατών και την κερδοφορία.

Για παράδειγμα, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πελάτες μετακινούνται σε ένα κατάστημα είναι καθοριστικής σημασίας για τον τρόπο που θα τοποθετηθούν τα προϊόντα, αλλά και οι κάμερες. Με την σωστή τοποθέτηση καμερών(  και χάρις τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά που διαθέτουν), μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για το φύλο και την ηλικία των αγοραστών (μέσω αναγνώρισης προσώπου), οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν μετά για την καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων (με κριτήριο την ηλικία ή το φύλο).

Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να κατανοήσουν καλύτερα το προφίλ των αγοραστών τους, να εντοπίσουν τα δημοφιλέστερα προϊόντα του κοινού και άρα να προχωρήσουν σε μία πιο στοχευμένη διαφήμιση.

9. Τι προκλήσεις θέλετε να ξεπεράσετε με την παρακολούθηση βίντεο; Μπορούν τα video analytics να βοηθήσουν;

Ένα αποτελεσματικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι ο μέσος όρος χρόνου που κάποιος μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα βίντεο είναι μόνο 20 λεπτά. Το AI ή τα ενσωματωμένα στοιχεία ανάλυσης μπορούν να σας ειδοποιήσουν αυτόματα για ύποπτη δραστηριότητα και να εφαρμόσουν αναλυτικά στοιχεία, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε την επιχείρησή σας.

Η ενσωματωμένη ανίχνευση κίνησης και οι έξυπνοι αλγόριθμοι παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, όπως το συνολικό αριθμό ατόμων που μπαίνουν σε κατάστημα. Σε σύγκριση με τις πωλήσεις, οι λιανοπωλητές μπορούν να αξιολογήσουν τις καλύτερες ώρες της ημέρας για τις προσφορές και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

10. Πώς να επιλέξετε μια κατάλληλη λύση VMS;

Είναι σημαντικό οι απαιτήσεις ενός συστήματος διαχείρισης βίντεο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζετε να το χρησιμοποιήσετε, να επαληθεύονται με σαφήνεια κατά τη διάρκεια των σταδίων προγραμματισμού με την βοήθεια ενός Video Management Software. Τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν στην αγορά ενός συστήματος παρακολούθησης θα περιγράψουν τις πτυχές μιας λύσης VMS που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, τα άτομα που ταξιδεύουν ή έχουν πολυάριθμους ιστότοπους για διαχείριση μπορούν να απαιτούν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα επιτήρησής τους από οποιαδήποτε τοποθεσία. Επομένως, κάθε λύση VMS πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σε εσάς και την επιχείρησή σας.

{gallery}8122{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  Ένα νέο σημείο εξυπηρέτησης για τους επαγγελματίες συστημάτων ασφαλείας άνοιξε στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, το Περιστέρι. Πρόκειται για το καινούργιο κατάστημα της SIGMA SECURITY...
 • 2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  Ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, σε συνεργασία με την Dahua Technology Greece, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο τεχνικό σεμινάριο του...
 • Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την φυσική-περιμετρική ασφάλεια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή, αποτελείται από όλα εκείνα τα συστήματα και τις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπ...
 • Αναγνώριση Προσώπου

  Αναγνώριση Προσώπου

  Η βελτιωμένη ακρίβεια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σημερινή τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών. Οι επαγγελματίες του...
 • Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το 2020, η Fraunhofer HHI με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσημα το πρότυπο κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο επόμενης γενιάς H.266/VVC (Versatile Video Coding), το οποίο υποστηρίζεται πλέ...
 • Hikvision AX Hybrid PRO

  Hikvision AX Hybrid PRO

  Η Hikvision ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου συστήματος συναγερμού, το AX Hybrid PRO που έρχεται με μία νέα και καινοτόμα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, την «Speed-X». Με τη νέα αυτή τεχνολογί...
 • Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

  Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

   Η Supervoice πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας νέας σειράς HD IP μεγαφώνων και horn, που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα προϊόντων της. Πρόκειται για δύο προηγμένα IP speakers και ένα...
 • Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  H εταιρία Stam Electronics επεκτείνει την προϊόντική γκάμα βιντεοεπιτήρησης της και ανακοινώνει μία νέα συνεργασία με τη UNIVIEW, τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή CCTV προϊόντων στον κόσμο! Θέλον...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design