Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
17 Μαρτίου 2020 14:32

Ασφάλεια συνόρων και έξυπνες πόλεις

Και όμως μοιράζονται τις ίδιες τεχνολογίες

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
96edda9acfffdc9feec33917b21a707c XL dee99320

Δύο κυρίαρχες τάσεις που απασχολούν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ιδίως από την πλευρά της ασφάλειας, είναι η προστασία των συνόρων και οι έξυπνες πόλεις. Η ασφάλεια των συνόρων και το έντονο ενδιαφέρον των κυβερνήσεων που θέλουν να μετατρέψουν μία κοινότητα σε έξυπνη πόλη…

Δύο κυρίαρχες τάσεις που απασχολούν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ιδίως από την πλευρά της ασφάλειας, είναι η προστασία των συνόρων και οι έξυπνες πόλεις. Η ασφάλεια των συνόρων και το έντονο ενδιαφέρον των κυβερνήσεων που θέλουν να μετατρέψουν  μία κοινότητα σε έξυπνη πόλη, φαίνεται με μία πρώτη ματιά πως δεν έχουν κάτι κοινό, κάτι που φυσικά δεν ισχύει..

Η προστασία των συνόρων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας ή ακόμη και ο συνδυασμός των δύο. Ανεξάρτητα από κάθε άποψη, η ασφάλεια των συνόρων είναι σίγουρα σημαντική για τις χώρες και τους πολίτες τους και η ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με τις έξυπνες πόλεις, υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη κοινότητα. Για ορισμένους ανθρώπους, η πιο σημαντική πτυχή μία έξυπνης πόλης μπορεί να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια. Για άλλους, βασική προτεραιότητα μπορεί να αποτελεί η δημόσια ασφάλεια. Ακόμα, άλλοι θεωρούν την αμφίδρομη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών (ΜΜΜ, αστυνομία κ.λπ.), ως το πιο κρίσιμο κομμάτι μιας έξυπνης πόλης. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές «υποκατηγορίες»  που μπορούν να διαμορφώσουν μια πόλη σε… έξυπνη πόλη. Με τον αυξανόμενο αριθμό συσκευών και συστημάτων που μπορούν να ενσωματωθούν και να διασυνδεθούν μεταξύ τους, το μέγεθος και το εύρος των εφαρμογών της έξυπνης πόλης φαινομενικά περιορίζεται μόνο από τη φαντασία, την εφευρετικότητα και, ας πούμε, τον προϋπολογισμό ή / και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Με βάση αυτές τις περιγραφές φαίνεται πως οι δύο αυτοί κόσμοι (προστασία συνόρων και έξυπνες πόλεις) δεν έχουν κάτι κοινό να μοιραστούν, ωστόσο με μία προσεχτική ματιά θα αντιληφθούμε πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες σε ορισμένες από τις τεχνολογίες και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για κάθε μια από αυτές τις εφαρμογές. Τα Video Analytics για παράδειγμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις δύο περιπτώσεις, προσφέρουν πραγματική επίγνωση μίας κατάστασης, ανάλυση σε πραγματικό χρόνο και επιχειρησιακή ευφυΐα.

Άμεση αντίδραση σε ένα συμβάν

Στην προστασία των συνόρων, η επίγνωση μίας κατάστασης σε πραγματικό χρόνο μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση αναλυτικών στοιχείων (V.A.) για να ειδοποιηθεί ο χειριστής εάν έχει παραβιαστεί μια περιοχή ή εάν υπάρχουν άνθρωποι σε μια απαγορευμένη περιοχή όπου κανείς δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση. Από την πλευρά της έξυπνης πόλης, η επίγνωση μία κατάστασης, επιτυγχάνεται με τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας, τα Video Analytics. Ένα λογισμικό μπορεί να αναγνωρίσει τυχόν ανωμαλίες σε μία σκηνή, μπορεί να ανιχνεύσει τροχαία ατυχήματα, άτομα που οπλοφορούν, πυροβολισμούς και γενικότερα ότι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα όπως π.χ. οι πλημμύρες!

Και στις δύο περιπτώσεις, εξίσου σημαντική είναι και η τεχνολογία ανίχνευσης και η όλη διαδικασία που «τρέχει» πίσω από αυτήν για την επικύρωση και την άμεση ανταπόκριση σε ένα συμβάν που έχει εντοπιστεί.

Επιχειρηματική ευφυΐα

Οι έμποροι λιανικής πώλησης τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχουν στραφεί στα V.A. για να βελτιώσουν την επιχείρησή τους. Χρησιμοποιώντας τα αναλυτικά στοιχεία που προσφέρει σήμερα ο κλάδος της ασφάλειας, οι έμποροι  συλλέγουν χρήσιμα δεδομένα, δίνοντας τεράστια αξία στην επιχείρηση τους. Όταν τα δεδομένα παρουσιάζονται με γραφική αναπαράσταση, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος μπορεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τα προϊόντα που έχει εμπορευθεί, τη στελέχωση και τη βελτιστοποίηση του χώρου, προσφέροντας μία νέα εμπειρία στους πελάτες του.

Αυτά τα είδη αναλύσεων (επιχειρηματικής ευφυΐας) χρησιμοποιούνται τόσο για την προστασία των συνόρων όσο και στις έξυπνες πόλεις. Οι εμπλεκόμενοι φορείς και στις δύο περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορους αισθητήρες «IoT» για να αποκτήσουν χρήσιμα δεδομένα, επιτρέποντας έτσι στους χειριστές να δημιουργούν αποτελεσματικές διαδικασίες και, τελικά, να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις.

Κατά μήκος των συνόρων, οι χειριστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να μάθουν την ακριβή διαδρομή των ατόμων που διασχίζουν τα σύνορα και στη συνέχεια να τοποθετήσουν κατάλληλα άτομα.

Μια έξυπνη πόλη αντίστοιχα, θα μπορούσε να αναπτύξει παρόμοιες τεχνολογίες για τη συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων για την κυκλοφορία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, τα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό και τους τύπους οχημάτων που ταξιδεύουν κατά μήκος ενός δρόμου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί εάν οι λωρίδες πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθεί η ροή της κυκλοφορίας. Οι οργανισμοί μεταφορών έχουν συλλέξει αυτά τα δεδομένα μέσω χειρωνακτικών διεργασιών, αλλά το IoT και η εμφάνιση των Video Analytics έχει αυτοματοποιήσει κατά πολύ την όλη διαδικασία. Ενώ τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν τελείως διαφορετικές αποφάσεις και στις δύο περιπτώσεις, μετατρέπονται σε πληροφορίες αυξάνουν την αποδοτικότητα και οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Φωτισμός

Εκτός από την ποικιλία των αναλυτικών στοιχείων που παρέχει ο τομέας της ασφάλειας σήμερα, υπάρχουν και άλλες λύσεις κλειδιά που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στα εθνικά σύνορα μίας χώρας όσο και σε μία πόλη, όπως ο φωτισμός. Πριν προχωρήσουμε στον ίδιο τον φωτισμό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια πρόκληση που υφίσταται σχετικά με τη διάδοση και τη μαζική ανάπτυξη του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) είναι η εύρεση κατάλληλης υποδομής. Οι προκλήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούν να ξεπεραστούν τόσο εύκολα, όταν δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή.

Εδώ μπαίνει ο φωτισμός. Οι πυλώνες-στύλοι  φωτισμού μπορούν να φιλοξενήσουν αυτές συσκευές και αισθητήρες, προσφέροντας πολύτιμα αναλυτικά στοιχεία. Ο φωτισμός αποτελεί κρίσιμη πτυχή για την ασφάλεια σε εφαρμογές συνόρων και έξυπνων πόλεων και προσφέρει επίσης υψηλή αισθητική αξία, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Η τάση αναβάθμισης των φωτιστικών από λαμπτήρες εκκένωσης υψηλής έντασης (HID), σε υπερσύγχρονα φωτιστικά LED, παρέχει κέρδος στην αποδοτικότητα και βελτιωμένο δείκτη χρωματισμού.

Άρα σιγά-σιγά δημιουργείται ένα δίκτυο “έξυπνων πυλώνων φωτισμού” που επιτρέπει την ενσωμάτωση  αισθητήρων και κεραιών επικοινωνίας. Αυτές οι συσκευές τοποθετούνται σε ένα αρκετά μεγάλο ύψος για να αποφευχθούν οι προσπάθειες βανδαλισμού. Τόσο στην ασφάλεια των συνόρων, όσο και στις έξυπνες πόλεις, βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερη χρήση αυτών των έξυπνων πυλώνων, οι οποίοι όπως φαίνεται πως είναι ιδανικά καταλύματα για την φιλοξενία τεχνολογιών τύπου Wi-Fi, LTE και 5G. Η περιβαλλοντική ανίχνευση, η ανάλυση του ήχου, η παρακολούθηση της κυκλοφορίας και η δημόσια ασφάλεια είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που θα συναντήσουμε σε αυτή την περίπτωση. Από τη σκοπιά της χρηματοδότησης, επειδή τα LED χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες εκκένωσης υψηλής έντασης, η εξοικονόμηση κόστους που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τις δαπάνες που μπορούν να γίνουν μελλοντικά για τους πυλώνες φωτισμού.

Παρόλο που οι περιπτώσεις χρήσης στην ασφάλεια των συνόρων και στις εφαρμογές έξυπνων πόλεων φαίνονται διαφορετικές, τα αποτελέσματα και τα οφέλη είναι παρόμοια. Η υιοθέτηση αισθητήρων IoT, αναλυτικών στοιχείων και φωτισμού LED, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

{gallery}8119{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...