Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
17 Μαρτίου 2020 14:31

Κορωνοϊός

Πως αντιδρά η βιομηχανία της ασφάλειας και ποιες οι προκλήσεις

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F5c2add372e133454532882542eb4d6b5 XL

Με περισσότερα από 180.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 7.000 θανάτους, ο κορωνοϊός (Novel Coronavirus ή COVID 19) που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Γουχάν, προκαλεί αναστάτωση σε παγκόσμια κλίμακα.

Με περισσότερα από 180.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 7.000 θανάτους, ο κορωνοϊός (Novel Coronavirus ή COVID 19) που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Γουχάν, προκαλεί αναστάτωση σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο νέος ιός επικεντρώνεται κυρίως στην Κίνα, ωστόσο νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην κεντρική -νότια Ιταλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Περίπου 10 με 20 άτομα ανά 100.000 μολύνσεις πεθαίνουν από τη γρίπη. Ο νέος ιός μεταδίδεται από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης.

Και εδώ ακριβώς η βιομηχανία της ασφάλειας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Σκεφτείτε τους χιλιάδες ανθρώπους που τοποθετούν τα δάχτυλά τους ή ολόκληρα τα χέρια τους σε βιομετρικούς αναγνώστες προκειμένου να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους. Οι εν λόγω συσκευές ενισχύουν την ασφάλεια και προσφέρουν άνεση και μεγαλύτερη ευελιξία π.χ. στους ταξιδιώτες. Η δημοτικότητα των βιομετρικών αναγνωστών και των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Τώρα αυτές οι συσκευές μπορούν δυστυχώς να βοηθήσουν στη εξάπλωση του ιού.

Φυσικά τα βιομετρικά συστήματα δεν επιτρέπουν την επαλήθευση της ταυτότητας ενός ατόμου μόνο με την επαφή. Δύο από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες βιομετρικές τεχνολογίες, είναι η αναγνώριση προσώπου και ίριδας. Έτσι, αν ο φόβος για τη διάδοση του ιού είναι η επαφή, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τεχνολογίες επαλήθευσης ταυτότητας που χρησιμοποιούν μία σειρά  διαφορετικών βιολογικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο προκλήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουμε και σε αυτό το σενάριο.

Αν ρίξουμε μια ματιά στους επιβάτες, τους επισκέπτες, ακόμα και τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε διεθνές αεροδρόμιο σήμερα, θα παρατηρήσουμε πως η πλειοψηφία αυτών των ατόμων φοράει μάσκες, γυαλιά και άλλα προστατευτικά προσώπου. Αυτά τα «αξεσουάρ» μπορούν εύκολα να νικήσουν οποιοδήποτε σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Ακόμα και όταν οι επιβάτες αφαιρούν τη μάσκα προσώπου, η ταχύτητα και η ευκολία που πρόσφεραν τα εν λόγω συστήματα μειώνεται.

Άλλες βιομετρικές επιλογές, όπως η ίριδα του ματιού, η φωνή, ακόμα και το βάδισμα, έρχονται στο προσκήνιο. Μεταξύ αυτών, η αναγνώριση ίριδας θεωρείται από τις πιο αναπτυχθείσες τεχνολογίες σήμερα. Είναι ιδανική για πολλούς λόγους όπως για την ταχύτητα και την ακρίβειά αναγνώρισης. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν φορητούς αναγνώστες στους ασθενείς τους πριν ξεκινήσουν θεραπείες ή χορηγήσουν φάρμακα. Ένα εύλογο ερώτημα είναι, αξίζει η μετάβαση αυτή; Η αντικατάσταση συσκευών έλεγχου πρόσβασης με δαχτυλικό αποτύπωμα, από συσκευές ελέγχου με αναγνώριση ίριδας δεν θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή;

Το κόστος για τις επιχειρήσεις της Κίνας, της Ιταλίας, της Αμερικής και άλλων χωρών από το ξέσπασμα του ιού, μετριέται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η αντικατάσταση των βιομετρικών αναγνωστών με δακτυλικό αποτύπωμα θα μπορούσε να κάνει αισθητή τη διαφορά. Φυσικά, αν δούμε ρεαλιστικά την όλη κατάσταση, οι εν λόγω συσκευές δεν οφείλονται για την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο αν ο ιός εξελιχθεί σε «πανδημία», τότε ο φορείς ανά τον κόσμο θα πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η ώρα των θερμικών καμερών

Στους δρόμους της Γουχάν, της πόλης όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν 11 εκατομμύρια κάτοικοι. Το περασμένο μήνα δεν κυκλοφορούσε κανένας άνθρωπος στους δρόμους της πόλης, με τη Γουχάν να μετατρέπεται σε πόλη φάντασμα. Οι κάτοικοι της πόλης ακολουθούν τις οδηγίες μεταξύ των οποίων είναι να αποφεύγονται οι συναθροίσεις-συγκεντρώσεις και οι άσκοπες μετακινήσεις. Ήδη υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο τουριστών-επισκεπτών ή στην έξοδο των κατοίκων από την πόλη,  στην προσπάθεια περιορισμού και ελέγχου της επιδημίας, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Όμως, το εργοστάσιο της Guide Infrared Co., που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην κατασκευή εξοπλισμού θερμικής απεικόνισης είναι γεμάτο ζωή, με τους 2.600 υπαλλήλους να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να ολοκληρώσουν μια σειρά παραγγελιών για συστήματα ανίχνευσης πυρετού.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού θερμικής απεικόνισης της Κίνας, πούλησε χιλιάδες συστήματα ελέγχου για την ανίχνευση πυρετού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι αρχές και οι επιχειρήσεις βιάζονται να τοποθετήσουν τις εν λόγω λύσεις σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους συγκέντρωσης. Συνήθως, η εταιρεία τυπικά πουλάει περίπου 100 συστήματα το χρόνο. Ο στρατός της Κίνας, που θεωρείται και ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του εργοστασίου, θα πρέπει να περιμένει, καθώς η εταιρία έχει σταματήσει την παραγωγή οθονών νυχτερινής όρασης και άλλων προϊόντων και έχει εστιάσει στα συστήματα ανίχνευσης πυρετού, τα οποία κυμαίνονται σε τιμές από  5.000 έως 30.000 δολάρια.

Θερμικές κάμερες έχουν τοποθετηθεί σε χιλιάδες αεροδρόμια ανά τον κόσμο για την ανίχνευση πυρετού. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν κάμερες που ανιχνεύουν την υπέρυθρη «αόρατη» ενέργεια που εκπέμπουν οι άνθρωποι και τα αντικείμενα. Στη συνέχεια ένα λογισμικό κατασκευάζει έναν χάρτη θερμότητας του εκτεθειμένου δέρματος. Ορισμένα συστήματα είναι σε θέση να έχουν μια ακριβή εικόνα ενός ατόμου που κινείται, ενώ άλλα απαιτούν από τους ταξιδιώτες να σταματήσουν μπροστά στη κάμερα και να παραμείνουν ακίνητοι για ορισμένο χρόνο. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι οι θερμικές κάμερες σε αεροδρόμια και λιμάνια μπορούν να «ξεγελαστούν» από τα αντιπυρετικά κι έτσι ένας ενδεχόμενος φορέας κορωνοϊού θα εμφανίζεται απύρετος στη θερμική κάμερα.

{gallery}8118{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...