Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
16 Απριλίου 2020 14:06

Πόσο σημαντική είναι η συντήρηση των Συστημάτων Ασφαλείας

Γράφει: Ευάγγελος Διαμαντάτος, Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος-KNX Integrator και ιδιοκτήτης της εταιρίας INTELECTA.
bb6911430d3a04dcf35d2bfa313f715a XL 07bfb0e7

Φανταστείτε πως το σύστημα ασφαλείας σας είναι το αυτοκίνητό σας. Το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και το συντηρείτε τακτικά, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το σύστημα ασφαλείας σας, στου οποίου τη φθορά συμβάλλει ο χρόνος και κάθε φορά…

Φανταστείτε πως το σύστημα ασφαλείας σας είναι το αυτοκίνητό σας. Το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και το συντηρείτε τακτικά, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το σύστημα ασφαλείας σας, στου οποίου τη φθορά συμβάλλει ο χρόνος και κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε μπορεί να βγάλει κάποια άμεση βλάβη απροειδοποίητα. Πώς όμως ξέρετε πότε έχει δυσλειτουργήσει; Πως ξέρετε ότι όλα δουλεύουν όπως θα έπρεπε; Πως ξέρετε ότι σας παρέχει την μέγιστη ασφάλεια; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι μια: Σωστή συντήρηση!

Μερικές φορές η συντήρηση του συστήματος ασφαλείας που απαιτείται για να λειτουργεί απροβλημάτιστα ένα σύστημα συναγερμού ή και τα ενεργά ή παθητικά του αισθητήρια στη μέγιστη απόδοσή τους, παραβλέπεται συστηματικά, ακόμα και από τους πιο τυπικούς πελάτες, οι οποίοι κατά την επιλογή του συστήματος ασφαλείας είχαν πολύ αυστηρά κριτήρια.  

Ακόμα και μεγάλες εταιρίες όπου το σύστημα ασφαλείας τους αποτελεί τον πυρήνα όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για λόγους στρατηγικού σχεδιασμού, μερικές φορές επιλέγουν να αναβάλουν την συντήρησή του λόγω των περιορισμών του προϋπολογισμού τους.

Ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική είναι η συντήρηση, ορισμένες εταιρίες αλλά και ιδιοκτήτες κατοικιών καλούν έναν επαγγελματία εγκαταστάτη μόνο αν προκύψει κάποιο τεχνικό ζήτημα, αντί να προβαίνουν σε προληπτική συντήρηση.

Αυτή η προσέγγιση είναι εσφαλμένη και μπορεί να αφήσει κενές τρύπες στην ασφάλεια των κτιρίων. Οι πίνακες ελέγχου πρόσβασης μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικοί με την πάροδο του χρόνου, οι κάμερες μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν ή να χρειάζονται αναπροσαρμογή και η καλωδίωση μπορεί να αποσυντεθεί ή να διακοπεί για πολλούς λόγους. Παρόλο που πολλοί επικαλούνται τον προϋπολογισμό ως λόγο, αγνοώντας τη συντήρηση του συστήματος ασφαλείας, η παραμέληση ενός συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο δαπανηρές ζημίες, καθώς κάτι που θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και να αντικατασταθεί στην ώρα του, φτάνει στο σημείο να χαλάσει και να χρειάζεται αντικατάσταση εξ ολοκλήρου.

Το 2016 σε ένα πολυτελές θέρετρο στο Palm Beach, ήταν τοποθετημένο ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο με την πάροδο του χρόνου παρουσίασε διάφορες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν αμεληθεί. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε χρηματικές ζημίες, οι οποίες ξεπέρασαν το ποσό που θα κόστιζε η επισκευή του συστήματος. Ένα κόσμημα αξίας 30.000 δολαρίων κλάπηκε από ένα κατάστημα κοσμημάτων στο θέρετρο. Οι κάμερες ασφαλείας, οι οποίες είχαν ρυθμιστεί να καταγράφουν δεν το είχαν καταφέρει, λόγω των υποβαθμισμένων καλωδίων και φυσικά λόγω του δυσλειτουργικού συστήματος συναγερμού στην πόρτα του καταστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν μια απώλεια αξίας 30.000 δολαρίων στο θέρετρο και η απόλυση ενός υπαλλήλου, καθώς το σύστημα αποδείχθηκε άχρηστο για την αποτροπή της απώλειας και ως εκ τούτου τον εντοπισμό του διαρρήκτη.

Και για να έρθουμε στο αρχικό παράδειγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαν ένα αυτοκίνητο να έχει βγάλει ένδειξη για έλλειψη ψυκτικού υγρού και να περιμένουμε να καταστραφεί το ψυγείο του, αντί να συμπληρώσουμε απλά λίγο υγρό σε αυτό και να αποφύγουμε μία μεγαλύτερη βλάβη. Τα συστήματα ασφαλείας, όπως ακριβώς και τα αυτοκίνητα, έχουν έναν κύκλο ζωής που μπορεί να παραταθεί ικανοποιητικά αν ακολουθούμε την σωστή συντήρηση αυτών με τις οδηγίες των  τεχνικών.

Μην περιμένετε μέχρι να συμβεί κάποιο συγκλονιστικό περιστατικό για να μάθετε πόσο λειτουργικό είναι το σύστημά ασφαλείας σας. Από την ημέρα αρχικής εγκατάστασης του συστήματος ασφαλείας σας μπορείτε να οργανώσετε με τον τεχνικό σας τις επισκέψεις του, ώστε να είστε σίγουροι για την εγκατάσταση σας και να την αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Ένα σύστημα ασφαλείας χρειάζεται τακτική συντήρηση για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά. Αυτό περιλαμβάνει την επιθεώρηση των μεμονωμένων εξαρτημάτων, την αλλαγή των μπαταριών όταν απαιτείται, και τη διασφάλιση ότι όλα τα μεμονωμένα μέρη επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Όλα τα παραπάνω μόνο ένας αδειοδοτούμενος εγκαταστάτης μπορεί να σας τα εγγυηθεί.

Όμως μπορείτε να διεξάγετε και τις δικές σας εβδομαδιαίες και μηνιαίες επιθεωρήσεις για να βεβαιωθείτε για την απόδοση του συστήματος. Πως; Παρακάτω θα βρείτε μερικούς εύκολους τρόπους ελέγχου.

Εκτελέστε εβδομαδιαίους ελέγχους περιμέτρου

Περπατήστε στο σπίτι σας κάθε εβδομάδα για να ελέγξετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Ελέγξτε επίσης το πλαίσιο γύρω από κάθε πόρτα και παράθυρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια στρέβλωση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που καθιστά ευκολότερη την είσοδο ή αφήνει το ενδεχόμενο παραβίασης. Ελέγξτε επίσης τους αισθητήρες (παγίδες) σε κάθε πόρτα και παράθυρο. Οι αισθητήρες συνήθως μένουν στη θέση τους, αλλά κάποιες φορές είναι εύκολο να αποκολληθεί μέρος αυτών, οπότε μπορεί να επανασυνδέονται περιστασιακά και να μην επικοινωνούν σωστά. Οι αισθητήρες ασύρματης επικοινωνίας είναι τροφοδοτούμενοι από μπαταρία και οι μπαταρίες χρειάζονται δοκιμή, όπως και έλεγχος καλής λειτουργίας αυτών.

Δοκιμάστε τον Πίνακα Ελέγχου

Ο πίνακας ελέγχου είναι ο εγκέφαλος ολόκληρου του συστήματος ασφαλείας. Το σήμα κάθε αισθητήρα περνά μέσα από αυτό και ερμηνεύει αυτά τα σήματα για να καταλάβει πότε πρέπει να ενεργοποιηθεί. Ο πίνακας σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτει λειτουργία “δοκιμής”, η οποία εκτελείται με αυτοδιάγνωση για να διασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούν σωστά. Ενημερώστε τον εγκαταστάτη σας ειδικά εάν χρησιμοποιείτε κάποιο κέντρο λήψεως σημάτων. Πρέπει να ενημερωθεί πριν εκτελέσετε τη λειτουργία δοκιμής, εκτός εάν το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας δεν το απαιτεί. Αυτό εμποδίζει το κέντρο λήψης σημάτων από την αποστολή αστυνομίας εάν ενεργοποιηθεί συναγερμός κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Επιθεωρήστε οπτικά την καλωδίωση, για να αναζητήσετε χαλαρά καλώδια ή τυχόν σημεία βλάβης. Ενημερώστε αμέσως τον εγκαταστάτη εάν η οθόνη του πίνακα αρχίσει να δυσλειτουργεί ή αν εμφανίζει ένδειξη προβλήματος (trouble) και σημάδια φθοράς.

Εξετάστε τα φώτα σας

Ελέγξτε όλα τα εξωτερικά φώτα σας μηνιαίως για να διασφαλίσετε ότι (τα φώτα) όλοι οι λαμπτήρες λειτουργούν κανονικά. Ο άνεμος μερικές φορές μετατοπίζει τον φωτισμό. Ρυθμίστε αναλόγως τα φώτα, για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά τους.

Επιθεωρήστε όλες τις κάμερες

Εάν έχετε ενσωματωμένες κάμερες στο σύστημά σας, εξετάστε τις καθημερινά για να σιγουρευτείτε ότι διαθέτουν ισχύ, έχουν σωστή στόχευση και δεν έχουν υποστεί βανδαλισμούς. Ελέγξτε επίσης τις συσκευές παρακολούθησης και καταγραφής, για να επαληθεύσετε ότι κάθε κάμερα λαμβάνει εικόνα και καταγράφει κατάλληλα.

Ζητήστε Ετήσιες Επιθεωρήσεις

Οι δικοί σας έλεγχοι βοηθούν στην πρόληψη σημαντικών δυσλειτουργιών στο σύστημα ασφαλείας σας, αλλά μια ετήσια επιθεώρηση από έναν εξειδικευμένο αδειοδοτούμενο τεχνικό βοηθάει να διασφαλιστεί ότι όλα θα παραμείνουν σε βέλτιστη λειτουργία για τα επόμενα χρόνια. Ένας τεχνικός διενεργεί λεπτομερή έλεγχο όλων των εξαρτημάτων, καλωδίων, τροφοδοτικών και αισθητήρων στο σύστημα και αντικαθιστά ή επισκευάζει οτιδήποτε δεν έχει απόδοση στο 100%. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ετήσιους ελέγχους σε προνομιακό κόστος εφόσον είναι μέρος της αρχικής συμφωνίας εγκατάστασης. Αυτό βοηθά στην αποτροπή πιο δαπανηρών επισκευών στο δρόμο και επίσης μειώνει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας του συστήματος όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Ο τεχνικός επίσης έχει την δυνατότητα να αναβαθμίσει το λογισμικό της κάθε πλακέτας, καθώς η εκάστοτε μάρκα συναγερμού που έχει επιλεχθεί προς εγκατάσταση έχει τις δικές της βελτιώσεις. Αυτό βέβαια μπορεί να επιτευχθεί και  μερικές φορές εξ’ αποστάσεως μέσω του κεντρικού πίνακα ελέγχου. Ρωτήστε τον εγκαταστάτη σχετικά με το λογισμικό, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού. Οι εν λόγω ενημερώσεις εξαλείφουν τα σφάλματα και μειώνουν τον κίνδυνο δυσλειτουργίας.

Εκτελέστε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας

Ένας πολύ σημαντικός επιπρόσθετος έλεγχος ασφαλείας είναι αυτός της πυρανίχνευσης. Το σπίτι ωστόσο πάντα πρέπει να έχει πυροσβεστήρα και αν είναι πολυεπίπεδο τότε πρέπει να υπάρχει πυροσβεστήρας σε κάθε επίπεδο. Επιθεωρήστε τον μετρητή των πυροσβεστήρων κάθε μήνα και φροντίστε να τον επισκευάσετε αν οι μετρήσεις είναι χαμηλές.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μιλάμε με τα παιδιά μας και να τους εξηγούμε εκτενώς και τακτικά τις διαδικασίες ασφάλειας του σπιτιού. Επαναλαμβάνουμε συχνά τους σημαντικούς κανόνες, όπως ποτέ να μην αφήνουμε ξένους στο σπίτι, ποτέ δεν δίνουμε άγνωστους πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, δεν λέμε τον κωδικό του συναγερμού σε κανέναν ούτε και στους φίλους μας αλλά και ποιο είναι το σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η δική σας επιμέλεια είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του συστήματος και τη διασφάλιση της σωστής χρήσης του. Επικοινωνήστε με την εταιρεία εγκατάστασης του συστήματος ασφαλείας σας οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με το σύστημα ή τη σωστή χρήση του. Μην ξεχνάτε πως οι ερωτήσεις, σας εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο και χρήμα…

{gallery}8270{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούλιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Έλεγχος πρόσβασης με Akuvox
Η PartnerNET με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον ICT κλάδο, είναι ο επίσημος διανομέας της Akuvox Company και παρουσιάζει τις έξυπνες λύσεις πρόσβασης και ενδοεπικοινωνίας σε σπίτια, κτίρι...
Η αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης «γίνεται» έξυπνη!
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των όλο αυξανόμενων δεδομένων παρακολούθησης. Οι μέρες της απλής εγγραφής και αναθεώρησης των πλάνων βίντεο που παράγου...
Κάμερες αντιεκρηκτικού τύπου
Πυρηνικά και πετροχημικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και αποθήκες εκρηκτικών είναι μόνο μερικοί από τους βιομηχανικούς χώρους και τις κρίσιμες υποδομές που ενέχουν πολλές προκλήσεις, ακό...
Red Dot για την Ajax Systems
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ajax Systems κατακτά τα πρώτα βραβεία Red Dot σε Ασφάλεια και Οικιακό Αυτοματισμό! Φέτος, τα προϊόντα συναγερμού και έξυπνου αυτοματισμού της εταιρείας έλαβαν...
Οι μεγαλύτερες τάσεις CCTV για το 2024
Στον κόσμο της βιντεοεπιτήρησης παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, με τις καινοτομίες στην τεχνολογία να έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο το...
Μέτρα προστασίας για τα Data Centers
Τα κέντρα δεδομένων ή αλλιώς Data Centers, όπου φιλοξενείται εξοπλισμός υψηλής αξίας, όπως υπολογιστές, servers, αποθηκευτικά μέσα και άλλες δικτυακές συσκευές, πλέον θεωρούνται κινητήριος μοχλός ...
Hikvision 2-wire HD Apartment
Η λύση 2-wire HD Apartment αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα θυροτηλεφώνου για αντικατάσταση ενός παλαιού συστήματος με χρήση των υπαρχ...
Πρωτοποριακή υπεροχή στα συστήματα επικοινωνίας Rakson A.E.
Έχοντας ιδρυθεί πριν από 70 χρόνια, η Golmar είναι πρωτοπόρα στην παγκόσμια αγορά, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας. O αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα ...
TP-Link Omada EAP215-Bridge
Το TP-Link Omada EAP215-Bridge kit αποτελεί την ιδανική λύση για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση με μεγάλη εμβέλεια πο...