DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
ψηφιακή τηλεόραση
securityreport e mag odhgos 2021
16 Απριλίου 2020 14:06

Πόσο σημαντική είναι η συντήρηση των Συστημάτων Ασφαλείας

Γράφει: Ευάγγελος Διαμαντάτος, Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος-KNX Integrator και ιδιοκτήτης της εταιρίας INTELECTA.

Φανταστείτε πως το σύστημα ασφαλείας σας είναι το αυτοκίνητό σας. Το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και το συντηρείτε τακτικά, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το σύστημα ασφαλείας σας, στου οποίου τη φθορά συμβάλλει ο χρόνος και κάθε φορά…

Φανταστείτε πως το σύστημα ασφαλείας σας είναι το αυτοκίνητό σας. Το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και το συντηρείτε τακτικά, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το σύστημα ασφαλείας σας, στου οποίου τη φθορά συμβάλλει ο χρόνος και κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε μπορεί να βγάλει κάποια άμεση βλάβη απροειδοποίητα. Πώς όμως ξέρετε πότε έχει δυσλειτουργήσει; Πως ξέρετε ότι όλα δουλεύουν όπως θα έπρεπε; Πως ξέρετε ότι σας παρέχει την μέγιστη ασφάλεια; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι μια: Σωστή συντήρηση!

Μερικές φορές η συντήρηση του συστήματος ασφαλείας που απαιτείται για να λειτουργεί απροβλημάτιστα ένα σύστημα συναγερμού ή και τα ενεργά ή παθητικά του αισθητήρια στη μέγιστη απόδοσή τους, παραβλέπεται συστηματικά, ακόμα και από τους πιο τυπικούς πελάτες, οι οποίοι κατά την επιλογή του συστήματος ασφαλείας είχαν πολύ αυστηρά κριτήρια.  

Ακόμα και μεγάλες εταιρίες όπου το σύστημα ασφαλείας τους αποτελεί τον πυρήνα όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για λόγους στρατηγικού σχεδιασμού, μερικές φορές επιλέγουν να αναβάλουν την συντήρησή του λόγω των περιορισμών του προϋπολογισμού τους.

Ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική είναι η συντήρηση, ορισμένες εταιρίες αλλά και ιδιοκτήτες κατοικιών καλούν έναν επαγγελματία εγκαταστάτη μόνο αν προκύψει κάποιο τεχνικό ζήτημα, αντί να προβαίνουν σε προληπτική συντήρηση.

Αυτή η προσέγγιση είναι εσφαλμένη και μπορεί να αφήσει κενές τρύπες στην ασφάλεια των κτιρίων. Οι πίνακες ελέγχου πρόσβασης μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικοί με την πάροδο του χρόνου, οι κάμερες μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν ή να χρειάζονται αναπροσαρμογή και η καλωδίωση μπορεί να αποσυντεθεί ή να διακοπεί για πολλούς λόγους. Παρόλο που πολλοί επικαλούνται τον προϋπολογισμό ως λόγο, αγνοώντας τη συντήρηση του συστήματος ασφαλείας, η παραμέληση ενός συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο δαπανηρές ζημίες, καθώς κάτι που θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και να αντικατασταθεί στην ώρα του, φτάνει στο σημείο να χαλάσει και να χρειάζεται αντικατάσταση εξ ολοκλήρου.

Το 2016 σε ένα πολυτελές θέρετρο στο Palm Beach, ήταν τοποθετημένο ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο με την πάροδο του χρόνου παρουσίασε διάφορες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν αμεληθεί. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε χρηματικές ζημίες, οι οποίες ξεπέρασαν το ποσό που θα κόστιζε η επισκευή του συστήματος. Ένα κόσμημα αξίας 30.000 δολαρίων κλάπηκε από ένα κατάστημα κοσμημάτων στο θέρετρο. Οι κάμερες ασφαλείας, οι οποίες είχαν ρυθμιστεί να καταγράφουν δεν το είχαν καταφέρει, λόγω των υποβαθμισμένων καλωδίων και φυσικά λόγω του δυσλειτουργικού συστήματος συναγερμού στην πόρτα του καταστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν μια απώλεια αξίας 30.000 δολαρίων στο θέρετρο και η απόλυση ενός υπαλλήλου, καθώς το σύστημα αποδείχθηκε άχρηστο για την αποτροπή της απώλειας και ως εκ τούτου τον εντοπισμό του διαρρήκτη.

Και για να έρθουμε στο αρχικό παράδειγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαν ένα αυτοκίνητο να έχει βγάλει ένδειξη για έλλειψη ψυκτικού υγρού και να περιμένουμε να καταστραφεί το ψυγείο του, αντί να συμπληρώσουμε απλά λίγο υγρό σε αυτό και να αποφύγουμε μία μεγαλύτερη βλάβη. Τα συστήματα ασφαλείας, όπως ακριβώς και τα αυτοκίνητα, έχουν έναν κύκλο ζωής που μπορεί να παραταθεί ικανοποιητικά αν ακολουθούμε την σωστή συντήρηση αυτών με τις οδηγίες των  τεχνικών.

Μην περιμένετε μέχρι να συμβεί κάποιο συγκλονιστικό περιστατικό για να μάθετε πόσο λειτουργικό είναι το σύστημά ασφαλείας σας. Από την ημέρα αρχικής εγκατάστασης του συστήματος ασφαλείας σας μπορείτε να οργανώσετε με τον τεχνικό σας τις επισκέψεις του, ώστε να είστε σίγουροι για την εγκατάσταση σας και να την αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Ένα σύστημα ασφαλείας χρειάζεται τακτική συντήρηση για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά. Αυτό περιλαμβάνει την επιθεώρηση των μεμονωμένων εξαρτημάτων, την αλλαγή των μπαταριών όταν απαιτείται, και τη διασφάλιση ότι όλα τα μεμονωμένα μέρη επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Όλα τα παραπάνω μόνο ένας αδειοδοτούμενος εγκαταστάτης μπορεί να σας τα εγγυηθεί.

Όμως μπορείτε να διεξάγετε και τις δικές σας εβδομαδιαίες και μηνιαίες επιθεωρήσεις για να βεβαιωθείτε για την απόδοση του συστήματος. Πως; Παρακάτω θα βρείτε μερικούς εύκολους τρόπους ελέγχου.

Εκτελέστε εβδομαδιαίους ελέγχους περιμέτρου

Περπατήστε στο σπίτι σας κάθε εβδομάδα για να ελέγξετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Ελέγξτε επίσης το πλαίσιο γύρω από κάθε πόρτα και παράθυρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια στρέβλωση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που καθιστά ευκολότερη την είσοδο ή αφήνει το ενδεχόμενο παραβίασης. Ελέγξτε επίσης τους αισθητήρες (παγίδες) σε κάθε πόρτα και παράθυρο. Οι αισθητήρες συνήθως μένουν στη θέση τους, αλλά κάποιες φορές είναι εύκολο να αποκολληθεί μέρος αυτών, οπότε μπορεί να επανασυνδέονται περιστασιακά και να μην επικοινωνούν σωστά. Οι αισθητήρες ασύρματης επικοινωνίας είναι τροφοδοτούμενοι από μπαταρία και οι μπαταρίες χρειάζονται δοκιμή, όπως και έλεγχος καλής λειτουργίας αυτών.

Δοκιμάστε τον Πίνακα Ελέγχου

Ο πίνακας ελέγχου είναι ο εγκέφαλος ολόκληρου του συστήματος ασφαλείας. Το σήμα κάθε αισθητήρα περνά μέσα από αυτό και ερμηνεύει αυτά τα σήματα για να καταλάβει πότε πρέπει να ενεργοποιηθεί. Ο πίνακας σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτει λειτουργία “δοκιμής”, η οποία εκτελείται με αυτοδιάγνωση για να διασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούν σωστά. Ενημερώστε τον εγκαταστάτη σας ειδικά εάν χρησιμοποιείτε κάποιο κέντρο λήψεως σημάτων. Πρέπει να ενημερωθεί πριν εκτελέσετε τη λειτουργία δοκιμής, εκτός εάν το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας δεν το απαιτεί. Αυτό εμποδίζει το κέντρο λήψης σημάτων από την αποστολή αστυνομίας εάν ενεργοποιηθεί συναγερμός κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Επιθεωρήστε οπτικά την καλωδίωση, για να αναζητήσετε χαλαρά καλώδια ή τυχόν σημεία βλάβης. Ενημερώστε αμέσως τον εγκαταστάτη εάν η οθόνη του πίνακα αρχίσει να δυσλειτουργεί ή αν εμφανίζει ένδειξη προβλήματος (trouble) και σημάδια φθοράς.

Εξετάστε τα φώτα σας

Ελέγξτε όλα τα εξωτερικά φώτα σας μηνιαίως για να διασφαλίσετε ότι (τα φώτα) όλοι οι λαμπτήρες λειτουργούν κανονικά. Ο άνεμος μερικές φορές μετατοπίζει τον φωτισμό. Ρυθμίστε αναλόγως τα φώτα, για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά τους.

Επιθεωρήστε όλες τις κάμερες

Εάν έχετε ενσωματωμένες κάμερες στο σύστημά σας, εξετάστε τις καθημερινά για να σιγουρευτείτε ότι διαθέτουν ισχύ, έχουν σωστή στόχευση και δεν έχουν υποστεί βανδαλισμούς. Ελέγξτε επίσης τις συσκευές παρακολούθησης και καταγραφής, για να επαληθεύσετε ότι κάθε κάμερα λαμβάνει εικόνα και καταγράφει κατάλληλα.

Ζητήστε Ετήσιες Επιθεωρήσεις

Οι δικοί σας έλεγχοι βοηθούν στην πρόληψη σημαντικών δυσλειτουργιών στο σύστημα ασφαλείας σας, αλλά μια ετήσια επιθεώρηση από έναν εξειδικευμένο αδειοδοτούμενο τεχνικό βοηθάει να διασφαλιστεί ότι όλα θα παραμείνουν σε βέλτιστη λειτουργία για τα επόμενα χρόνια. Ένας τεχνικός διενεργεί λεπτομερή έλεγχο όλων των εξαρτημάτων, καλωδίων, τροφοδοτικών και αισθητήρων στο σύστημα και αντικαθιστά ή επισκευάζει οτιδήποτε δεν έχει απόδοση στο 100%. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ετήσιους ελέγχους σε προνομιακό κόστος εφόσον είναι μέρος της αρχικής συμφωνίας εγκατάστασης. Αυτό βοηθά στην αποτροπή πιο δαπανηρών επισκευών στο δρόμο και επίσης μειώνει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας του συστήματος όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Ο τεχνικός επίσης έχει την δυνατότητα να αναβαθμίσει το λογισμικό της κάθε πλακέτας, καθώς η εκάστοτε μάρκα συναγερμού που έχει επιλεχθεί προς εγκατάσταση έχει τις δικές της βελτιώσεις. Αυτό βέβαια μπορεί να επιτευχθεί και  μερικές φορές εξ’ αποστάσεως μέσω του κεντρικού πίνακα ελέγχου. Ρωτήστε τον εγκαταστάτη σχετικά με το λογισμικό, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού. Οι εν λόγω ενημερώσεις εξαλείφουν τα σφάλματα και μειώνουν τον κίνδυνο δυσλειτουργίας.

Εκτελέστε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας

Ένας πολύ σημαντικός επιπρόσθετος έλεγχος ασφαλείας είναι αυτός της πυρανίχνευσης. Το σπίτι ωστόσο πάντα πρέπει να έχει πυροσβεστήρα και αν είναι πολυεπίπεδο τότε πρέπει να υπάρχει πυροσβεστήρας σε κάθε επίπεδο. Επιθεωρήστε τον μετρητή των πυροσβεστήρων κάθε μήνα και φροντίστε να τον επισκευάσετε αν οι μετρήσεις είναι χαμηλές.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μιλάμε με τα παιδιά μας και να τους εξηγούμε εκτενώς και τακτικά τις διαδικασίες ασφάλειας του σπιτιού. Επαναλαμβάνουμε συχνά τους σημαντικούς κανόνες, όπως ποτέ να μην αφήνουμε ξένους στο σπίτι, ποτέ δεν δίνουμε άγνωστους πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, δεν λέμε τον κωδικό του συναγερμού σε κανέναν ούτε και στους φίλους μας αλλά και ποιο είναι το σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η δική σας επιμέλεια είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του συστήματος και τη διασφάλιση της σωστής χρήσης του. Επικοινωνήστε με την εταιρεία εγκατάστασης του συστήματος ασφαλείας σας οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με το σύστημα ή τη σωστή χρήση του. Μην ξεχνάτε πως οι ερωτήσεις, σας εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο και χρήμα…

{gallery}8270{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  Ένα νέο σημείο εξυπηρέτησης για τους επαγγελματίες συστημάτων ασφαλείας άνοιξε στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, το Περιστέρι. Πρόκειται για το καινούργιο κατάστημα της SIGMA SECURITY...
 • 2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  Ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, σε συνεργασία με την Dahua Technology Greece, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο τεχνικό σεμινάριο του...
 • Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την φυσική-περιμετρική ασφάλεια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή, αποτελείται από όλα εκείνα τα συστήματα και τις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπ...
 • Αναγνώριση Προσώπου

  Αναγνώριση Προσώπου

  Η βελτιωμένη ακρίβεια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σημερινή τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών. Οι επαγγελματίες του...
 • Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το 2020, η Fraunhofer HHI με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσημα το πρότυπο κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο επόμενης γενιάς H.266/VVC (Versatile Video Coding), το οποίο υποστηρίζεται πλέ...
 • Hikvision AX Hybrid PRO

  Hikvision AX Hybrid PRO

  Η Hikvision ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου συστήματος συναγερμού, το AX Hybrid PRO που έρχεται με μία νέα και καινοτόμα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, την «Speed-X». Με τη νέα αυτή τεχνολογί...
 • Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

  Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

   Η Supervoice πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας νέας σειράς HD IP μεγαφώνων και horn, που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα προϊόντων της. Πρόκειται για δύο προηγμένα IP speakers και ένα...
 • Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  H εταιρία Stam Electronics επεκτείνει την προϊόντική γκάμα βιντεοεπιτήρησης της και ανακοινώνει μία νέα συνεργασία με τη UNIVIEW, τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή CCTV προϊόντων στον κόσμο! Θέλον...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design