DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
electec 2022 3
ψηφιακή τηλεόραση
securityreport e mag odhgos 2021
21 Μαΐου 2020 14:11

Αναβάθμιση οικιακού συστήματος συναγερμού και παρακολούθησης

Πότε και πόσο πρέπει να αναβαθμιστούν;

Γράφει: Ευάγγελος Διαμαντάτος, Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος-KNX Integrator και ιδιοκτήτης της εταιρίας INTELECTA.

Μετακομίσατε πρόσφατα σε ένα σπίτι με υπάρχοντα ενσύρματα ή ασύρματα συστήματα ασφαλείας, τα οποία θέλετε είτε να διατηρήσετε, είτε να αναβαθμίσετε. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο πολλοί από εμάς να αγοράζουμε ή να μετακομίζουμε σε ένα σπίτι το οποίο διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού…

Μετακομίσατε πρόσφατα σε ένα σπίτι με υπάρχοντα ενσύρματα ή ασύρματα συστήματα ασφαλείας, τα οποία θέλετε είτε να διατηρήσετε, είτε να αναβαθμίσετε. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο πολλοί από εμάς να αγοράζουμε ή να μετακομίζουμε σε ένα σπίτι το οποίο διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού που συνδέεται επίσης με ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ερωτήσεις λίγο – πολύ είναι πάντα οι εξής: Πρέπει να αναβαθμίσω τον κεντρική μονάδα ή και ολόκληρο το σύστημα; Πώς μπορώ να παρακολουθώ μόνος μου αυτά τα συστήματα μέσω του τηλεφώνου μου; Που και τι πρέπει να ψάξω εάν αποφασίσω να αντικαταστήσω το υπάρχον σύστημα ασφαλείας; Αλλά και κατά πόσο ασφαλές είναι ένα σύστημα από προηγούμενη ιδιοκτησία.

Ορισμένα συστήματα συναγερμού που είναι προ-εγκατεστημένα σε μία οικία, μπορούν να παραμετροποιηθούν και να δεχθούν αναβάθμιση (ενδεχομένως να μην γνωρίζετε όλες τις δυνατότητες του συστήματος). Σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις ο τεχνικός που θα επισκεφθεί την οικία σας μπορεί μαζί με εσάς να επαναδιαμορφώσει ή να επαναπρογραμματίσει το σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες σας,  ώστε να έχετε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα συναγερμού. Η αναβάθμιση αυτή θα σας επιτρέψει μεταξύ άλλων, να επεκτείνετε και τις δυνατότητες του. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις θα συναντήσουμε παλιά συστήματα ασφαλείας, τα οποία ήταν σε αδράνεια για αρκετά χρόνια. Αυτά τα συστήματα και οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν, είναι δυστυχώς παλιές και δεν μπορούν να πάρουν κάποια αναβάθμιση ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά. Και πάλι και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί εγκατάσταση από την αρχή. Άλλη μία περίπτωση, είναι το ενδεχόμενο ναι μεν το σύστημα να ανήκει σε άλλη δεκαετία, αλλά τα καλώδια μετά από απαραίτητο τεχνικό έλεγχο να παραμένουν σε καλή κατάσταση. Σε αυτό το σενάριο η υφιστάμενη καλωδίωση χρησιμοποιείται ξανά και με την χρήση νέων τεχνολογιών επέκτασης, πολλές φορές η εγκατάσταση επεκτείνεται.

Έτσι οι επιλογές που έχουμε είναι οι εξής:

 • Χρησιμοποιήστε το υπάρχον σύστημα παρακολούθησης ή συναγερμού στο σπίτι ως έχει, αφού αλλαχθεί ο κωδικός πρόσβασης. Προγραμματίστε άμεσο ραντεβού για τεχνικό έλεγχο με τον αδειούχο τεχνικό σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε δικό σας τεχνικό συστημάτων ασφαλείας, αναζητήστε τον προηγούμενο που το εγκατέστησε.
 • Αναβαθμίστε την κεντρική μονάδα και ρωτήστε τον τεχνικό σας για τις δυνατότητες που έχει το εγκατεστημένο σύστημα και τις εφαρμογές που διαθέτει (π.χ. εύκολη πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου). Μεριμνήστε για την σύνδεση με τον Κεντρικό Σταθμό (Κέντρο Λήψεως Σημάτων).
 • Εγκαταλείψτε το υπάρχον σύστημα και αντικαταστήστε το με ένα ολοκαίνουργιο σύστημα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο (λόγω παλαιότητας).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε με το υπάρχον σύστημα ασφαλείας που θα βρείτε στο σπίτι που μετακομίσατε, ώστε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη και παράλληλα να αποφύγετε τυχόν κινδύνους. Ο τρόπος επιλογής ενός συστήματος ασφαλείας οικίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο σπίτι μας, θα πρέπει να έχει πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και να είναι πλήρως λειτουργικό.

1. Υπάρχον οικιακό σύστημα παρακολούθησης συναγερμού

Εάν το υπάρχον σύστημα συναγερμού εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση, είτε πρόκειται για ενσύρματο σύστημα συναγερμού, είτε ασύρματο σύστημα συναγερμού, μπορείτε να το αναβαθμίσετε με χρήση GPRS, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, πολλές φορές από πολλαπλούς παρόχους (global sim) και έτσι να διασφαλίσετε αδιάλειπτη επικοινωνία στην υπηρεσία παρακολούθησης με τους παρόχους υπηρεσιών παρακολούθησης. Είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να ενισχύσετε την ασφάλεια στο σπίτι σας.

Χρησιμοποιώντας ή προσαρμόζοντας την υπάρχουσα υποδομή, με ανιχνευτές κίνησης υπερύθρων, ανιχνευτές καπνού, αισθητήρες θερμότητας, ανιχνευτές θραύσης γυαλιού, εξωτερικές σειρήνες, μειώνεται το κόστος εγκατάστασης και εξοπλισμού. Κατόπιν μπορείτε να επεκτείνετε το σύστημα σας, προαιρετικά και με εξωτερικά αισθητήρια.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον τεχνικό σας και επιλέξτε ένα κέντρο λήψεως σημάτων. Με γνώμονα τα παραπάνω, θα καταλήξετε πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείτε. Έχει το κέντρο λήψεως ικανοποιητική εξυπηρέτηση και υποστήριξη; Παρέχει όλες τις υπηρεσίες που αναζητάτε;

Για να μην κολλήσετε σε ένα κέντρο λήψεως που παρέχει μη ικανοποιητικές υπηρεσίες, λάβετε υπόψη την παρακάτω λίστα ελέγχου:

 • Συμβουλευτείτε τους παρόχους υπηρεσιών για τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.
 • Διαβάστε τις κριτικές των μέσων και των χρηστών για τις υπηρεσίες και τις εταιρείες.
 • Συγκρίνετε την τιμή των συμβάσεων παρακολούθησης ασφάλειας που εξετάζετε, πάντα παράλληλα με τις υπηρεσίες.
 • Διαπραγματευτείτε με τα κέντρα λήψεως σημάτων για να προσαρμόσετε τις υπάρχουσες υπηρεσίες συστήματος ασφαλείας σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλείας σας.
 • Εμπιστευτείτε τον εγκαταστάτη σας να σας καθοδηγήσει.

2. Αναβάθμιση συστήματος παρακολούθησης συναγερμού

Τρόποι αναβάθμισης συστημάτων συναγερμού:

# 1. Προσθέστε έναν πίνακα ελέγχου: Επιλέξτε έναν πίνακα ελέγχου για ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημά σας που χρησιμοποιεί ανάλογη τεχνολογία και επικοινωνήσετε με τον τεχνικό σας για να ελέγξει ποιες επιλογές έχετε. Πάντα να έχετε δυνατότητες επέκτασης. Τα μη επεκτάσιμα συστήματα, εάν και πιο οικονομικά, σε βάθος χρόνου τα αντικαθιστούμε επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τις νέες ανάγκες ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν.

# 2. Ενσωμάτωση με έξυπνες οικιακές συσκευές: Μπορείτε να βάλετε το υπάρχον ενσύρματο σύστημα ασφαλείας στο σπίτι και να χρησιμοποιήσετε τον υπάρχοντα εξοπλισμό και να το επεκτείνετε ασύρματα ή ενσύρματα στον οικιακό αυτοματισμό.

# 3. Προσθήκη συστημάτων ασφαλείας IP: Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα καλό σύστημα κλειστού κυκλώματος τεχνολογίας IP για να αναβαθμίσετε την εικόνα του συστήματος παρακολούθησης, αλλά περισσότερο για τις δυνατότητες που προσφέρει στον τομέα των video analytics.

# 4. Μετατρέψτε τα αναλογικά καταγραφικά συστήματα σε high definition: Εάν οι κάμερες ασφαλείας στο σπίτι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας, αλλά ίσως θέλετε απλώς να αποκτήσετε πρόσβαση απομακρυσμένα από τις κάμερες ασφαλείας και δεν το είχατε μέχρι σήμερα, θα μπορούσατε να αναβαθμίσετε το αναλογικό σύστημα με ένα νέο το οποίο σας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες…

3. Εγκαταλείψτε το υπάρχον σύστημα ασφαλείας και αντικαταστήστε το με ολοκαίνουργιο σύστημα

Πλεονεκτήματα: Αν το υπάρχον σύστημα ασφαλείας είναι ξεπερασμένο και δεν σας επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο μέσω κινητού ή δυνατότητες αυτοματισμού σπιτιού, τότε συστήνεται η σταδιακή κατάργηση και αντικατάστασή του με νέες και σύγχρονες κάμερες ή συστήματα συναγερμού. Τα νέα συστήματα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα χειριστήρια εφαρμογών για κινητά, ασύρματους αισθητήρες ή έξυπνες κάμερες υψηλής ανάλυσης HD με δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης όπως αναγνώριση προσώπου, παρακολούθηση κίνησης ή έξυπνη ενσωμάτωση αυτοματισμού σπιτιού, φωνητικός έλεγχος ή οποιαδήποτε άλλη εντολή. Τα σύγχρονα έξυπνα συστήματα ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια στο σπίτι και την αυτοπεποίθησή σας για να κοιμάστε ήσυχοι.

Μειονεκτήματα: Αυξάνει σίγουρα το κόστος και αυξάνει τις δαπάνες για νέο εξοπλισμό συστήματος συναγερμού ή παρακολούθησης.

Χρησιμοποιήστε ή αντικαταστήστε τα υπάρχοντα συστήματα συναγερμού ή καμερών στο σπίτι σας:

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Παράγοντας 1: Η ηλικία και η αντοχή των υφιστάμενων συστημάτων ασφαλείας

Ας υποθέσουμε ότι τα υπάρχοντα συστήματα συναγερμού στο σπίτι σας έχουν τεθεί σε χρήση για λιγότερο από 5 χρόνια, ενδέχεται να λειτουργούν καλά και μπορείτε να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε για να ασφαλίσετε το σπίτι σας. Σε γενικές γραμμές, η μέση αναμενόμενη αντοχή ενός συστήματος ασφαλείας στο σπίτι είναι περίπου 10 χρόνια.

Εάν συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε συστήματα συναγερμού άνω των 10 ετών, τότε αυτά τα συστήματα θα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ορισμένα χρησιμοποιημένα αναλογικά συστήματα ασφαλείας ενδέχεται να μην συνεργάζονται με νέες κάμερες ασφαλείας IP και σύγχρονες έξυπνες οικιακές συσκευές. Εάν τα συστήματα είναι άνω των 10 ετών, είναι καλύτερο να λάβετε υπόψη τη διάρκεια ζωής και τα χαρακτηριστικά τους και να αποφασίσετε αν θα τα αντικαταστήσετε ή όχι.

Παράγοντας 2: Η προσδοκία και οι ανάγκες σας για οικιακή ασφάλεια

Όταν μετακινείστε σε ένα σπίτι με υφιστάμενα συστήματα ασφαλείας, ενδέχεται να βρείτε πολλά εξαρτήματα όπως κάμερες παρακολούθησης, ανιχνευτές καπνού, αισθητήρες κίνησης, μαγνητικές επαφές πόρτας / παραθύρου, σειρήνες κ.λπ.. Ωστόσο, όλες αυτές οι συσκευές ενδέχεται να μην καλύπτουν απαραίτητα τις ανάγκες ασφαλείας σας. Έτσι, προτού αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας στο σπίτι, αξιολογήστε εάν ο εν λόγω εξοπλισμός καλύπτει τις ανάγκες σας.

Η μετάβαση σε ένα σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή παρακολούθησης θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους του εξοπλισμού και να ενισχύσει την ασφάλεια του σπιτιού. Η διεξαγωγή διεξοδικής έρευνας πριν από τη λήψη περαιτέρω μέτρων είναι πάντα η ενδεδειγμένη κίνηση σε συνεννόηση πάντα με τον επαγγελματία τεχνικό σας.

{gallery}8402{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  Ένα νέο σημείο εξυπηρέτησης για τους επαγγελματίες συστημάτων ασφαλείας άνοιξε στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, το Περιστέρι. Πρόκειται για το καινούργιο κατάστημα της SIGMA SECURITY...
 • 2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  Ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, σε συνεργασία με την Dahua Technology Greece, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο τεχνικό σεμινάριο του...
 • Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την φυσική-περιμετρική ασφάλεια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή, αποτελείται από όλα εκείνα τα συστήματα και τις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπ...
 • Αναγνώριση Προσώπου

  Αναγνώριση Προσώπου

  Η βελτιωμένη ακρίβεια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σημερινή τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών. Οι επαγγελματίες του...
 • Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το 2020, η Fraunhofer HHI με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσημα το πρότυπο κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο επόμενης γενιάς H.266/VVC (Versatile Video Coding), το οποίο υποστηρίζεται πλέ...
 • Hikvision AX Hybrid PRO

  Hikvision AX Hybrid PRO

  Η Hikvision ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου συστήματος συναγερμού, το AX Hybrid PRO που έρχεται με μία νέα και καινοτόμα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, την «Speed-X». Με τη νέα αυτή τεχνολογί...
 • Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

  Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

   Η Supervoice πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας νέας σειράς HD IP μεγαφώνων και horn, που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα προϊόντων της. Πρόκειται για δύο προηγμένα IP speakers και ένα...
 • Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  H εταιρία Stam Electronics επεκτείνει την προϊόντική γκάμα βιντεοεπιτήρησης της και ανακοινώνει μία νέα συνεργασία με τη UNIVIEW, τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή CCTV προϊόντων στον κόσμο! Θέλον...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design