DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
electec 2022 3
ψηφιακή τηλεόραση
securityreport e mag odhgos 2021
25 Ιουνίου 2020 00:55

6 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε το σύστημα συναγερμού μας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Το σπίτι και η επιχείρηση, αποτελούν ίσως τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία ενός ανθρώπου, με μεγάλη οικονομική και συναισθηματική αξία, για αυτό και η προστασία τους από κάθε τυχαίο γεγονός με τις πιο στοχευμένες λύσεις ασφάλειας, όπως ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού…

Το σπίτι και η επιχείρηση, αποτελούν ίσως τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία ενός ανθρώπου, με μεγάλη οικονομική και συναισθηματική αξία, για αυτό και η προστασία τους από κάθε τυχαίο γεγονός με τις πιο στοχευμένες λύσεις ασφάλειας, όπως ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού, είναι επιτακτική. Επομένως, η συνεχής αναβάθμιση του συστήματος συναγερμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση. 

Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά όπου στο εσωτερικό τους έχουν τοποθετημένο ένα σύστημα συναγερμού ξεπερασμένης τεχνολογίας. Ένα σύστημα συναγερμού που λειτουργεί με μια τεχνολογία που είναι ηλικίας λίγων δεκαετιών ή και περισσότερο, δεν θα κρατήσει το σπίτι ασφαλές. Οι τεχνολογίες και τα πάνελ συναγερμού βελτιώνονται μέρα με τη μέρα, ωστόσο άλλο τόσο αυξάνονται και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να εισέλθουν σε μία κατοικία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η συνεχής αναβάθμιση του συναγερμού φαντάζει επιτακτική. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 5 σημάδια που δείχνουν πως είναι καιρός για αναβάθμιση του οικιακού συναγερμού.

Ξεπερασμένη τεχνολογία

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις αναφορικά με τα συστήματα συναγερμού ήταν ραγδαίες. Το μόνο που έκαναν τα παλαιότερης τεχνολογίες συστήματα (όχι όλα…) ήταν απλά να αρχίσουν να παράγουν πολύ θόρυβο σε περίπτωση που ένας διαρρήκτης κατάφερνε να εισέλθει στο εσωτερικό μίας οικίας. Η τεχνολογία έχει πραγματικά απογειωθεί από τότε και έτσι τα σημερινά συστήματα συναγερμού μπορούν να αποστείλουν ειδοποιήσεις συναγερμού στον ιδιοκτήτη μέσω κινητού τηλεφώνου, να επικοινωνήσουν με το κέντρο λήψης σημάτων, την αστυνομία, κ.λπ. Με τα σημερινά επαγγελματικά συστήματα συναγερμού μπορούμε ακόμα να καλέσουμε και την πυροσβεστική! Αυτοί οι τύποι ειδοποιήσεων δεν ήταν διαθέσιμοι πριν κάποια χρόνια και δεν είναι λίγα τα σπίτια τα οποία έχουν ακόμα ένα τέτοιο σύστημα συναγερμού στο εσωτερικό τους. Ο έλεγχος και η διαχείριση είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας σήμερα. Με την έλευση των smartphones τηλεφώνων, έχουμε τώρα τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε το οικιακό σύστημα συναγερμού εξ’ αποστάσεως και από οπουδήποτε στον κόσμο.

Ψευδείς συναγερμοί

Οι ψευδείς συναγερμοί εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες συναγερμού (στο σπίτι). Συνήθως ο «ένοχος» είναι ο χρήστης, αλλά μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ένας ανιχνευτής/αισθητήρας κίνησης παλιάς τεχνολογίας, ο οποίος ανιχνεύει κάθε είδους κίνηση στο οπτικό του πεδίο (κατοικίδια ζώα, έντομα, κ.λπ.). Οι ψευδείς συναγερμοί μειώνουν την εγκυρότητα των πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα μας κοστίσουν και χρήματα. Μερικοί ανιχνευτές κίνησης θα ενεργοποιηθούν από τα κατοικίδια ζώα, ακόμα και από διάφορα έντομα. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού με κατοικίδια ζώα θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι έχει αισθητήρες με τεχνολογία-λειτουργία «pet immunity», καθώς τα κατοικίδια που περιπλανούνται στο εσωτερικό του σπιτιού, θα  ενεργοποιήσουν τους ανιχνευτές κίνησης. Τα έντομα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιου τύπου συναγερμούς.

Η μπαταρία είναι ένας ακόμα λόγος για να στραφούμε σε άμεση αναβάθμιση-αντικατάσταση. Τα περισσότερα ασύρματα συστήματα οικιακής ασφάλειας περιέχουν μπαταρίες που κατά καιρούς πρέπει να αντικατασταθούν. Όταν λοιπόν η στάθμη της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλή και η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί, τότε το σύστημα συνήθως μας παρέχει προειδοποιητικές ενδείξεις. Ωστόσο, κατά καιρούς υπάρχουν και αναφορές πως αντί για προειδοποίηση, ενεργοποιείται συναγερμός.

Επομένως, αν σε περίπτωση που τα συστήματα συναγερμού σας αποστέλλουν ψευδείς ειδοποιήσεις, πρέπει να απευθυνθείτε σε μια επιχείρηση και ένα επαγγελματία εγκαταστάτη για να αναβαθμίσετε τα συστήματά σας εγκαίρως.

Μετάβαση από ενσύρματο σε ασύρματο ή υβριδικό συναγερμό

Η πλειοψηφία των συστημάτων συναγερμού χρησιμοποιεί ενσύρματη καλωδίωση. Ένα ενσύρματο σύστημα συνδέει το πληκτρολόγιο συναγερμού, αισθητήρες, ανιχνευτές και άλλες συσκευές μέσω φυσικών καλωδίων. Η καλωδίωση αυτή τοποθετείται πίσω από τοίχους, οροφές ακόμα και δάπεδα.

Τα ενσύρματα συστήματα είναι αρκετές φορές ευάλωτα σε παραβιάσεις ασφαλείας. Ένας εισβολέας μπορεί απλά να κόψει ένα καλώδιο για να απενεργοποιήσει ολόκληρο το σύστημα ασφαλείας της οικίας. Η μετάβαση από ενσύρματο σε ασύρματο ή υβριδικό συναγερμό θα δώσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα και θα εξαλείψει τυχόν «μερεμέτια» που μπορεί να γίνουν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τα συστήματα συναγερμού και ειδικότερα τα υβριδικά, έχουν γνωρίσει σπουδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφού προσφέρουν υψηλή αξιοπιστία στο τρόπο λειτουργίας τους, προηγμένες τεχνικές, καινοτομίες και είναι κατάλληλα και για περιμετρική τοποθέτηση σε μια οικία. Ωστόσο, αυτό που κάνει τα υβριδικά συστήματα συναγερμού να ξεχωρίζουν είναι η υψηλή ασφάλεια, η γρήγορη εγκατάσταση, η δυνατότητα μεταφοράς του συναγερμού σε ένα άλλο χώρο, καθώς και η εύκολη μελλοντική επέκταση των αισθητήρων σε σημεία που δεν έχουν προβλεφθεί. Τα περισσότερα υβριδικά συστήματα που διατίθενται σήμερα, είναι συναγερμοί ασφαλείας υψηλής ποιότητας που μπορούν να παραμείνουν πλήρως λειτουργικοί για πολλά χρόνια.

Κάμερες χαμηλής ανάλυσης σε συσκευή υψηλής ισχύος

Μία κάμερα η οποία έχει ενσωματωθεί στο σύστημα συναγερμού και παρέχει θολές εικόνες πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Η μετάβαση από μία αναλογική κάμερα σε μία κάμερα με ανάλυση 1080p, είναι απαραίτητη. Ωστόσο δεν είναι μόνο η ανάλυση… Οι νέες κάμερες έρχονται με ευρύ οπτικό πεδίο, νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές λειτουργίες όπως δυνατότητα ψηφιακού ζουμ, ανίχνευση κίνησης με πολλαπλές ζώνες και το σημαντικότερο από όλα, νυχτερινή όραση! Οι νέες κάμερες έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι, εξασφαλίζοντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Ακόμα οι σύγχρονες κάμερες έρχονται και με πιστοποιήσεις αντοχής σε ακραία καιρικά φαινόμενα, χτυπήματα, ενώ ενσωματώνουν και τεχνικές κρυπτογράφησης που εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει το σήμα.

Οικιακός αυτοματισμός

Ο αυτοματισμός στο σπίτι είναι το μέλλον της ασφάλειας στο σπίτι. Αυξάνει την ασφάλεια, εξοικονομεί ενέργεια και αυξάνει το επίπεδο άνεσης. Ο αυτοματισμός στο σπίτι θέτει κυριολεκτικά τον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας και των συσκευών στα χέρια του χρήστη. Συνδέει τις συσκευές με ένα κεντρικό σύστημα και σε πολλές περιπτώσεις με το σύστημα συναγερμού, κάτι το οποίο επιτρέπει στο χρήστη την απομακρυσμένη διαχείριση μέσω smartphone κινητού. Ενέργειες, όπως ο απομακρυσμένος έλεγχος του φωτισμού, του θερμοστάτη και άλλων έξυπνων συσκευών, δεν ήταν διαθέσιμες πριν μερικά χρόνια στα συστήματα συναγερμού. Τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες!

Ενημερώσεις λογισμικού

Το λογισμικό του συστήματος ασφαλείας πρέπει να ενημερώνεται συχνά, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές της αγοράς. Αν το σύστημα συναγερμού δεν προβλέπει τις αυτόματες ενημερώσεις, τότε ίσως ήρθε η ώρα για ένα νέο. Οι αυτόματες ενημερώσεις εφαρμόζουν άμεσες αλλαγές στο σύστημα, επιλύοντας τυχόν σφάλματα που μπορεί να έχουν προκύψει. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα προστατεύεται από τις ευπάθειες του κυβερνοχώρου.

{gallery}8566{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  Ένα νέο σημείο εξυπηρέτησης για τους επαγγελματίες συστημάτων ασφαλείας άνοιξε στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, το Περιστέρι. Πρόκειται για το καινούργιο κατάστημα της SIGMA SECURITY...
 • 2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  Ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, σε συνεργασία με την Dahua Technology Greece, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο τεχνικό σεμινάριο του...
 • Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την φυσική-περιμετρική ασφάλεια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή, αποτελείται από όλα εκείνα τα συστήματα και τις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπ...
 • Αναγνώριση Προσώπου

  Αναγνώριση Προσώπου

  Η βελτιωμένη ακρίβεια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σημερινή τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών. Οι επαγγελματίες του...
 • Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το 2020, η Fraunhofer HHI με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσημα το πρότυπο κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο επόμενης γενιάς H.266/VVC (Versatile Video Coding), το οποίο υποστηρίζεται πλέ...
 • Hikvision AX Hybrid PRO

  Hikvision AX Hybrid PRO

  Η Hikvision ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου συστήματος συναγερμού, το AX Hybrid PRO που έρχεται με μία νέα και καινοτόμα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, την «Speed-X». Με τη νέα αυτή τεχνολογί...
 • Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

  Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

   Η Supervoice πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας νέας σειράς HD IP μεγαφώνων και horn, που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα προϊόντων της. Πρόκειται για δύο προηγμένα IP speakers και ένα...
 • Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  H εταιρία Stam Electronics επεκτείνει την προϊόντική γκάμα βιντεοεπιτήρησης της και ανακοινώνει μία νέα συνεργασία με τη UNIVIEW, τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή CCTV προϊόντων στον κόσμο! Θέλον...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design