Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε ανελκυστήρες
Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα συστήματα access control για να περιορίσουν την πρόσβαση, εξουσιοδοτώντας μόνο επιλεγμένα άτομα. Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εισέρχονται και να εξέρχονται από ένα κτίριο, τα ασανσέρ.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα συστήματα access control για να περιορίσουν την πρόσβαση, εξουσιοδοτώντας μόνο επιλεγμένα άτομα. Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εισέρχονται και να εξέρχονται από ένα κτίριο, τα ασανσέρ.
Σε ένα πολυώροφο κτήριο, οι περισσότεροι επισκέπτες θα χρησιμοποιήσουν το ασανσέρ για να φτάσουν στον επιθυμητό όροφο, αλλά υπάρχουν και επίπεδα μέσα στα κτήρια αυτά, όπου η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα σε αυτή τη περίπτωση και μπορούν να λειτουργήσουν εντός των ανελκυστήρων.
Τα βασικά στοιχεία του ελέγχου πρόσβασης σε έναν ανελκυστήρα είναι τα ίδια με οποιοδήποτε άλλο σύστημα access control. Περιορίζουν την πρόσβαση σε επιλεγμένους ορόφους ή άλλα μέρη του κτηρίου. Οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες επαληθεύουν την ταυτότητά τους χρησιμοποιώντας PIN, κάρτες, fobs ή βιομετρικά στοιχεία. Όταν χρησιμοποιείται ένα από αυτά τα διαπιστευτήρια, το σύστημα μεταφέρει τον επισκέπτη στον επιθυμητό όροφο.
Εάν ο π.χ. ο τέταρτος όροφος ενός κτηρίου είναι προσβάσιμος μόνο για τους εργαζόμενους της εταιρίας και κάποιος χωρίς τα κατάλληλα «δικαιώματα» πατήσει το κουμπί τέσσερα, τότε ο ανελκυστήρας απλά δεν θα κινηθεί. Μόνο μετά τη χρήση των σωστών διαπιστευτηρίων και την επαλήθευση, το ασανσέρ μετακινείται. Ο έλεγχος ασφαλείας των ανελκυστήρων μπορεί να πραγματοποιείται ανά πάσα στιγμή ή μόνο σε συγκεκριμένες ώρες. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους ορόφους κατά τις εργάσιμες ώρες και να περιορίζεται η πρόσβαση τις νυχτερινές ώρες ή τα σαββατοκύριακα. Ορισμένοι όροφοι, όπως αυτοί που φιλοξενούν το Data Center, η οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό, θα είναι προσβάσιμοι μόνο από εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με άλλους τύπους ελέγχου πρόσβασης ή να λειτουργήσει και αυτόνομα. Για παράδειγμα, μόλις φτάσουμε στο λόμπι του ανελκυστήρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κάρτα για δεύτερη φορά σε μια πόρτα μεταξύ του λόμπι του ανελκυστήρα και του εσωτερικού χώρου που θέλουμε να εισέλθουμε. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ανελκυστήρας παρέχει άμεση πρόσβαση στην εσωτερική περιοχή που επιθυμούμε να πάμε. Πως λειτουργούν όμως τα εν λόγω συστήματα για ανελκυστήρες;
Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης ανελκυστήρα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα από αυτά που συνδέονται με τις κλειδαριές πόρτας. Πρέπει να ενσωματωθούν στο πάνελ του ανελκυστήρα, ώστε η συσκευή εισόδου και ο ανελκυστήρας να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ανάλογα με το σύστημα ελέγχου πρόσβασης ανελκυστήρα που επιλέγετε, ενδέχεται να απαιτείται η εγκατάσταση καλωδίων στον άξονα του ανελκυστήρα, το μέρος δηλαδή όπου κινείται το ασανσέρ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι λίγο πιο δαπανηρή. Οι πίνακες ελέγχου πρόσβασης για ανελκυστήρες συνδέονται σε 3 διαφορετικές κύριες συσκευές, στα πλήκτρα ελέγχου ανελκυστήρα, στον αναγνώστη καρτών και στο σύστημα ελέγχου πρόσβασης. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, οι κεντρικές μονάδες ελέγχου περιορίζουν την πρόσβαση μόνο σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ορόφων, (π.χ. 10 ορόφους), ωστόσο μπορούμε να επεκτείνουμε την όλη εγκατάσταση χρησιμοποιώντας πλακέτες επέκτασης.
Τύποι ελέγχου πρόσβασης σε ανελκυστήρες
Οι περισσότερες από τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης που τοποθετούνται στις πόρτες μπορούν επίσης να εγκατασταθούν και στα ασανσέρ, ίσως με τη χρήση περισσότερων καλωδίων. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους ελέγχου πρόσβασης ανελκυστήρων περιλαμβάνουν PIN pads, αναγνώστες καρτών, βιομετρικούς σαρωτές, κ.λπ.
Υπάρχουν επίσης ορισμένες μέθοδοι ελέγχου πρόσβασης για ανελκυστήρα που δεν απαιτούν την εγκατάσταση καλωδίων, όπως τα key switches και τα Push button pins. Όσον αφορά τα key switches, αντί για ένα κουμπί, υπάρχει μια βασική υποδοχή και μόνο οι χρήστες με κλειδί έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους ορόφους. Τα key switches και τα κουμπιά PIN είναι σε αρκετές περιπτώσεις φθηνότερα, ωστόσο δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο προστασίας από ότι π.χ. οι αναγνώστες καρτών.
Γιατί να τοποθετήσουμε ένα τέτοιο σύστημα σε έναν ανελκυστήρα;
Ένας επίδοξος εισβολέας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός κτηρίου απλά και μόνο χρησιμοποιώντας τον ανελκυστήρα. Μπορεί να εισέλθει σε περιοχές όπου φυλάσσεται ακριβός εξοπλισμός, όπως π.χ. ένα server room. Ένας ανελκυστήρας ωστόσο, οδηγεί και σε άλλα στρώματα όπως π.χ. τον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Οι ανελκυστήρες ενός κτιρίου συνιστούν περιοχή υψηλού κινδύνου και οποιοσδήποτε μπορεί να τον χώρο αυτό για να εισέλθει σε απαγορευμένες περιοχές, ακόμα και για να παγιδεύσει ένα άτομο. Οι ανελκυστήρες ελλοχεύουν πολλαπλούς κινδύνους ακόμα για τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών.
{gallery}8733{/gallery}