Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
26 Ιουλίου 2020 23:08

Βιομετρική ασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

Οι τάσεις για το 2020

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
5af466457c23f101311b88e07caf15e3 XL c0a36719

Η βιομετρική τεχνολογία δεν είναι πλέον ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπως συνηθίζαμε να βλέπουμε σε παλαιότερες ταινίες, αλλά μία αρκετά ώριμη λύση. Πρόκειται για μια βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική λύση, ωστόσο η υιοθέτησή της ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο…

Η βιομετρική τεχνολογία δεν είναι πλέον ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπως συνηθίζαμε να βλέπουμε σε παλαιότερες ταινίες, αλλά μία αρκετά ώριμη λύση. Πρόκειται για μια βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική λύση, ωστόσο η υιοθέτησή της ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι χαμηλή, προς το παρόν. Παρόλο που η τεχνολογία εξακολουθεί να θεωρείται αντικαταστάτης των κωδικών πρόσβασης, οι σημερινές εφαρμογές χρησιμοποιούν συχνά τα βιομετρικά στοιχεία ως δευτερεύουσα μορφή ταυτοποίησης που λειτουργεί σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ασφάλεια.

Η εισαγωγή της βιομετρικής ασφάλειας στην αγορά ελέγχου πρόσβασης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τάσεις που έχουμε δει στον έλεγχο πρόσβασης μετά και την εισαγωγή των καρτών.

Η βιομετρική τεχνολογία είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα άτομο με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα δακτυλικά αποτυπώματά του, την υπογραφή του, το DNA ή το σχήμα της ίριδας του ματιού του και στη συνέχεια να μεταδώσει μια ασφαλή και εύχρηστη μέθοδο για σκοπούς ελέγχου ταυτότητας. Οι βιομετρικές λύσεις εξαλείφουν την ανάγκη για χρήση καρτών σάρωσης, fobs ή κλειδιά που μπορεί να χαθούν ή να κλαπούν από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Τα βιομετρικά μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης σχεδιαστεί για να παρέχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση. Κανένας δεν χρειάζεται να γυρίσει πίσω στο γραφείο του για να δει αν έχει αφήσει το fob στο συρτάρι, ενώ δεν υπάρχουν κωδικοί πρόσβασης ή αριθμοί PIN που πρέπει να θυμόμαστε συνεχώς.

Πολλοί από εμάς θεωρούν ότι η βιομετρική ασφάλεια είναι κάτι σχετικά νέο και καινοτόμο. Ωστόσο, βασικά χαρακτηριστικά της εν λόγω τεχνολογίας υπήρξαν ήδη πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η αναγνώριση ίριδας του ματιού ξεκινά από τη δεκαετία του 1930, ενώ οι μελέτες για την αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων φαίνεται πως ξεκίνησαν στα τέλη του 1800. Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 έγιναν τεράστια βήματα για να καταστούν αυτές οι τεχνολογίες διαθέσιμες στον κλάδο της ασφάλειας. Έτσι λοιπόν διάφορα βιομετρικά χαρακτηριστικά γίνονται αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας των επιχειρήσεων. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ανερχόμενες τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν στο κλάδο του ελέγχου πρόσβασης το 2020.

Αναγνώριση προσώπου με AI και Deep Learning

Για την αναγνώριση προσώπου έχει γίνει αρκετός λόγος και όχι άδικα, καθώς έχει αρχίσει και γίνεται ευρέως διαθέσιμη. Εάν έχετε ένα smartphone τελευταίας γενιάς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιείτε ήδη την εν λόγω τεχνολογία καθημερινά, απλά για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας. Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εξελίσσεται ραγδαία χάρις την τεχνική νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση. Διάφορες συσκευές που τρέχουν ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τη «βαθιά μάθηση» για να εξελιχθούν χωρίς να παρέμβει ο άνθρωπος. Διάφοροι προγραμματιστές ισχυρίζονται πως αυτό πραγματοποιείται έως και 13 φορές ταχύτερα από τα αντίστοιχα συστήματα που ενημερώνονται από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο άνθρωπος. Η αναγνώριση προσώπου αποτελεί την πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδο των βιομετρικών συστημάτων, γεγονός που εξηγεί γιατί εταιρείες όπως το Facebook και η Google έχουν επενδύσει σε αυτήν.

Αναγνώριση φωνής και… περπάτημα!

Ο ήχος της φωνής μας είναι μοναδικός και ξεχωρίζει όπως ακριβώς τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, το πρόσωπο και η ίριδα του ματιού μας. Στην αγορά υπάρχουν ήδη εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης φωνής που παρέχουν πρόσβαση συγκρίνοντάς ηχητικά μοτίβα. Η τράπεζα HSBC ανακοίνωσε πριν από λίγα χρόνια ότι θα λανσάρει υπηρεσίες ασφαλείας με αναγνώριση φωνής και αφής στη Βρετανία για 15 εκατομμύρια τραπεζικούς πελάτες της, ενώ και ο πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών TalkTalk έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδια του για χρήση του ίδιου συστήματος.

Ο κόσμος της βιομετρίας δεν περιορίζεται σε φυσικά χαρακτηριστικά όπως πρόσωπα και δακτυλικά αποτυπώματα. Περιλαμβάνει επίσης τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους κινούμαστε. Όπως και οι φωνές μας, έτσι και ο τρόπος που βαδίζουμε μπορεί να αντιγραφεί. Ως αποτέλεσμα ένα εξελιγμένο λογισμικό μπορεί να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο από τον τρόπο που περπατάει ακόμα και σε περίπτωση που προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο βαδίσματος. Ωστόσο περιθώρια σφάλματος υπάρχουν σε κάθε περίπτωση, οπότε η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυαστικά με την αναγνώριση προσώπου, την ανίχνευση φωνής κ.λπ.

Αναγνώριση ίριδας

Ανάμεσα σε όλες τις σχετικές διαθέσιμες τεχνολογίες βιομετρικών δεδομένων, η πιο διαδεδομένη και ταχέως εξελισσόμενη είναι η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Πρόκειται για μια τεχνολογία τόσο γρήγορη και απλή, όσο και το τράβηγμα μιας selfie, και δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή με κάποιον αισθητήρα. Η ίριδα του κάθε ματιού είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται, ούτε μπορεί να κλαπεί από κανέναν. Από την άλλη, τα μηχανήματα ανάγνωσης ίριδας δεν είναι δυνατό να «εξαπατηθούν» από χρήση μέικ-απ στο δέρμα, αλλαγή χτενίσματος ή κουρέματος μαλλιών ή μεταμφίεση σε ρούχα. Η χρησιμοποίηση σκάνερ ίριδας στα έξυπνα κινητά βοήθησε επίσης στο να υπάρξει ευρεία αποδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Επιπλέον, δε χρειάζεται καλωδιώσεις και αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος που προσθέτει σημαντική ευκολία στη χρήση της. Τα υποκείμενα της αναγνώρισης μπορούν να προσεγγίζουν ένα συγκεκριμένο σημείο εισόδου, με τα χέρια τους φορτωμένα με αντικείμενα, όπως βιβλία μέχρι αποσκευές, χωρίς να υποχρεούνται να επιδείξουν κάποια πιστοποιημένη κάρτα.

Στο μέλλον

Η αναγνώριση συμπεριφοράς, η ανάλυση της γεωμετρίας των χεριών ακόμα και συστήματα αναγνώρισης φλεβών φαίνεται πως θα είναι οι τάσεις που θα μας απασχολήσουν σε μερικά χρόνια από τώρα. Όσον αφορά την αναγνώριση συμπεριφοράς, η ταυτοποίηση πραγματοποιείται με βάση τις κινήσεις και την ανθρώπινη δραστηριότητα των ανθρώπων. Ο όρος έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική βιομετρία, η οποία περιλαμβάνει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή μοτίβα ίριδας. Οι μέθοδοι βιομετρικής επαλήθευσης συμπεριφοράς περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος βαδίζει, τα αναγνωριστικά φωνής, την ανάλυση υπογραφών κ.ά. Τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται για ασφαλή έλεγχο ταυτότητας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, κυβερνητικές εγκαταστάσεις, σημεία πώλησης κ.ά.

{gallery}8737{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...