DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIGITAL TV 177
securityreport e mag odhgos 2021
26 Αυγούστου 2020 20:15

Ασφαλέστερες δημόσιες συγκοινωνίες εν μέσω πανδημίας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F94189da0d4317c5ef546855f78bc616e XL

Ο περιορισμός των επαφών, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του Covid-19. Η επιβολή αυτών των οδηγιών για τη δημόσια υγεία αποτελεί καθήκον κάθε πολίτη σήμερα, όχι μόνο για στους χώρους εργασίας…

Ο περιορισμός των επαφών, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του Covid-19.

Η επιβολή αυτών των οδηγιών για τη δημόσια υγεία αποτελεί καθήκον κάθε πολίτη σήμερα, όχι μόνο για στους χώρους εργασίας, αλλά κυρίως για τις υπηρεσίες δημόσιας συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρένα και μετρό), όπου καθημερινά χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως το έργο των υπαλλήλων που εργάζονται στα ΜΜΜ είναι δύσκολο. Με ποιο τρόπο όμως οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και τη ορθή λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, θα καταφέρουν να δώσουν τις κατάλληλες συστάσεις σε όλα αυτά τα άτομα; Πως θα βελτιστοποιήσουν τη ροή των ανθρώπων που διέρχονται και εξέρχονται από ένα σταθμό;

Για την επίλυση αυτών των προκλήσεων, οι αρμόδιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα δίκτυα παρακολούθησης βίντεο, σε συνδυασμό με λογισμικά βίντεο. Τα λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου βίντεο, που υποστηρίζονται από τη Βαθιά Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, εξάγουν, προσδιορίζουν και ταξινομούν πολύτιμα μεταδεδομένα βίντεο. Με την ανάλυση βίντεο, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την ορθή λειτουργία των μέσων μεταφοράς και οι ομάδες ασφαλείας τους, μπορούν να λάβουν δεδομένα και ειδοποιήσεις, ώστε να ανταποκριθούν σε πραγματικό χρόνο.

Εντοπισμός των σημείων συνωστισμού και μείωση του πλήθους

Ο συνωστισμός δεν αφήνει περιθώρια σωματικής απόστασης. Και όπως συμβαίνει συνήθως τις ώρες αιχμής, σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό ή ένα σταθμό του μετρό, χιλιάδες κόσμος θα συγκεντρωθεί σε διαδρόμους, πλατφόρμες, τρένα, κ.λπ. Οι μπάρες στο μετρό και τα turnstiles, αναμφίβολα επιβραδύνουν τη ροή κυκλοφορίας, αλλά δεν περιορίζουν άμεσα τον συνολικό αριθμό ατόμων που βρίσκεται σε ένα χώρο. Για τη διασφάλιση των εγκαταστάσεων, οι διαχειριστές ενός δημόσιου χώρου πρέπει να γνωρίζουν πότε ο αριθμός των ατόμων υπερβαίνει το καθορισμένο όριο.

Τα συστήματα ανάλυσης περιεχομένου βίντεο μπορούν να διαμορφωθούν έτσι ώστε να ανιχνεύουν «ανωμαλίες» με βάση τα μοτίβα κυκλοφορίας, τους κανόνες και τα σημεία αναφοράς και η τεχνολογία μπορεί να μετρήσει άτομα σε έναν σταθμό, σε ένα χώρο στάθμευσης κ.λπ. και να προειδοποιήσει σε περίπτωση που ανιχνευθεί υπερ-συνωστισμός. Όταν οι διαχειριστές του συστήματος και του λογισμικού βιντεοεπιτήρησης ορίζουν ένα κανόνα, μπορούν ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουν ειδοποιήσεις καταμέτρησης ατόμων, μειώνοντας το αριθμό των επισκεπτών και αυξάνοντας τη δημόσια ασφάλεια. Μπορούν επίσης να στείλουν επιπλέον προσωπικό ή να τοποθετήσουν σημάνσεις, όπου απαιτείται, για να ανακατευθύνουν το πλήθος σε άλλους διαδρόμους ή σημεία πρόσβασης.

Τα δεδομένα ανάλυσης βίντεο μπορούν επίσης να συγκεντρωθούν με την πάροδο του χρόνου και να οπτικοποιηθούν με τη μορφή γραφημάτων και χαρτών θερμότητας, ώστε π.χ. οι υπεύθυνοι ενός σταθμού μετρό να μπορούν να συγκρίνουν πρότυπα, να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις και να αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Επιβολή φυσικής απόστασης

Εν μέσω της πανδημίας, οι οδηγίες από τα κράτη για τη διατήρηση των αποστάσεων έγινε μονόδρομος, λόγω της μεταδοτικότητας του ιού. Η τεχνολογία ανάλυσης περιεχομένου βίντεο μπορεί να ανιχνεύσει την απόσταση μεταξύ 2 ή και περισσότερων ατόμων. Αυτό επιτρέπει στους χειριστές βίντεο να αναζητήσουν και να φιλτράρουν βίντεο για να δουν το κατά πόσο τηρούνται οι οδηγίες αυτές από τα άτομα που επισκέπτονται ένα δημόσιο χώρο. Επειδή η τεχνολογία μπορεί να διακρίνει την απόσταση μεταξύ των ατόμων, μπορούν να ρυθμιστούν και προσαρμοσμένοι κανόνες για την ενεργοποίηση ειδοποιήσεων, έτσι ώστε το προσωπικό ασφαλείας να ανταποκρίνεται άμεσα και όποτε αυτό απαιτείται.

Συγκεντρώνοντας μακροπρόθεσμα δεδομένα και δημιουργώντας πίνακες ελέγχου που δείχνουν κορυφές και κοιλάδες κυκλοφορίας για ώρες, ημέρες ή εβδομάδες, οι χειριστές μπορούν να αποκτήσουν μια ολιστική προβολή πληροφοριών, όπως η μέση απόσταση μεταξύ πεζών, ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας όταν η φυσική απόσταση ήταν μεγαλύτερη (ή λιγότερο) κοινό. Το προσωπικό της επιχείρησης μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει εάν απαιτούνται επιχειρησιακές ή προσωπικές αλλαγές για την υποστήριξη της φυσικής απόστασης, όπως η αλλαγή των δρομολογίων, ή η είσοδος και η έξοδος.

Αποτελεσματική ανίχνευση

Εάν ένας υπάλληλος που εργάζεται π.χ. στον κλάδο των δημόσιων συγκοινωνιών έχει διαγνωσθεί θετικός στο κορωνοϊο, τότε η χρήση των Video Analytics μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «ερευνητικούς» σκοπούς. Το βίντεο από μία ή περισσότερες κάμερες θα μαρτυρήσει τις αλληλεπιδράσεις του υπαλλήλου με άλλους συναδέλφους ή επισκέπτες. Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με το άτομο αυτό, θα ενημερωθούν αντίστοιχα, ώστε να προβούν σε εξετάσεις, ενώ όσοι δεν είχαν επαφή με το άτομο αυτό μπορούν να είναι πιο ήσυχοι. Ο υπεύθυνος του βίντεο μπορεί να δημιουργήσει μία λίστα ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα του ατόμου που νόσησε κρυφή. Σε περιπτώσεις όπου η αναγνώριση προσώπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, η αναζήτηση βίντεο μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση την περιγραφή των ρούχων του υπαλλήλου, χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο ομοιότητας εμφάνισης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον υπεύθυνο να εντοπίσει την περιοχή, την ακριβή ώρα, ώστε να κατανοήσει ποιοι άλλοι εργαζόμενοι ενδέχεται να έχουν κολλήσει τον ιό.

 

Ανίχνευση παραβίασης μάσκας προσώπου

 Ένα άλλο βασικό φίλτρο κατά τη διάρκεια ανίχνευσης, είναι οι μάσκες προσώπου. Η ανίχνευση ενός ή περισσότερων ατόμων που δεν φορούν μάσκες, είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, χώροι εργασίας και κρατικές υπηρεσίες υποχρεώνουν τους ανθρώπους να φορούν μάσκες όποτε δεν είναι δυνατή η φυσική απόσταση μεταξύ τους. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε εγκαταστάσεις δημόσιας συγκοινωνίας είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα προσώπου για την προστασία του κοινού και των συναδέλφων τους. Τα συστήματα ανάλυσης περιεχομένου βίντεο μπορούν να ανιχνεύσουν αρκετά εύκολα εάν ένα άτομο φορά μάσκα ή όχι και αντίστοιχα- να στείλουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο κάθε φορά που εντοπίζουν κάποιον που δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Βελτιστοποίηση, συντήρηση και διαχείριση πληρότητας εγκαταστάσεων

Η συλλογή απορριμμάτων και η καθαριότητα είναι τα κλειδιά για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για σταθμούς μετρό, τρένων, λεωφορείων και γενικότερα οχημάτων, που φιλοξενούν στο εσωτερικό τους πολλά άτομα. Με τις έξυπνες ειδοποιήσεις, το βίντεο θα ενισχύσει τι προσπάθειες υγιεινής και συντήρησης χώρων, με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί ο παραδοσιακός προγραμματισμός καθαρισμού με βάση π.χ. ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Με την ενεργοποίηση ειδοποιήσεων, όπως τις μετρήσεις των ατόμων και των κανόνων διέλευσης γραμμών στις εισόδους και τους διαδρόμους, οι χώροι θα καθαρίζονται πιο αποτελεσματικά, και όποτε πραγματικά υπάρχει η ανάγκη, και όχι π.χ. μία φορά ανά 3 μέρες. Ακόμα, χρησιμοποιώντας  χάρτες θερμότητας οι υπεύθυνοι μπορούν να δουν τις περιοχές  με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και αντίστοιχα να  προσλάβουν προσωπικό καθαρισμού και συντήρησης με βάση τις τάσεις και τα πρότυπα κίνησης.

Η διαχείριση της πληρότητας των κτιρίων είναι ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας όπου πρέπει να εξεταστεί προσεχτικά για να παραμείνουν οι επισκέπτες και οι υπάλληλοι ασφαλείς και υγιείς. Χρησιμοποιώντας Video Analytics, ο υπεύθυνος ασφαλείας ενός κτιρίου γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα άτομα βρίσκονται  εντός του χώρου και φυσικά, αν τα προσαρμοσμένα όρια τηρούνται κατά γράμμα. Οι διαχειριστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν δεδομένα και ιστορικό για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τις δημοφιλείς ώρες, ειδικά όταν αναφερόμαστε στα καταστήματα λιανικής.

{gallery}8816{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design