creta electronix 2022
DIABASTE DWREAN SEC 130
techmail
DIGITAL TV 169
securityreport e mag odhgos 2021
energiatec banner
24 Φεβρουαρίου 2021 14:37

Video Software as a Service και NVR

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Η παγκόσμια αγορά παρακολούθησης βίντεο μέσω cloud -VSaaS (Video Software as a Service) αναμένεται να φτάσει την αξία των 131,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027 από 41,2 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2019. Η διαρκής ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών θέλει πλέον τα προϊόντα, τις υπηρεσίες…

Η παγκόσμια αγορά παρακολούθησης βίντεο μέσω cloud -VSaaS (Video Software as a Service) αναμένεται να φτάσει την αξία των 131,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027 από 41,2 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2019.

Η διαρκής ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών θέλει πλέον τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, αλλά τις βιομηχανίες να στηρίζονται σιγά – σιγά ολοένα και περισσότερο στο Cloud. Η αγορά της βιντεοεπιτήρησης ως υπηρεσία-VSaaS, θα συνεχίσει να αυξάνεται, κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο κλάδο της ασφάλειας, κυρίως λόγω της υψηλής ποιότητας ανάλυσης της εικόνας και των δυνατοτήτων ανάλυσης βίντεο (Video Analytics).

Η νέα αυξανόμενη τάση που ακούει στο όνομα VSaaS, αναφέρεται στην παρακολούθηση βίντεο που βασίζεται σε Cloud. Σήμερα, το 93% των επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, καθώς η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνει συνήθως εγγραφή βίντεο, αποθήκευση, απομακρυσμένη προβολή, ειδοποιήσεις διαχείρισης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα. Η πρόοδος της τεχνολογίας του Cloud και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εύρους ζώνης καθιστούν το VSaaS, που ονομάζεται επίσης παρακολούθηση βίντεο μέσω cloud, όλο και πιο ελκυστικό για μεγάλους οργανισμούς, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αύξηση των IP καμερών υψηλής ανάλυσης οδηγεί στην ανάγκη για περισσότερο χώρο αποθήκευσης και υπολογιστικής ισχύος. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του χώρου αποθήκευσης που βασίζεται σε cloud και ως εκ τούτου, λειτούργησε ως κινητήριος μοχλός για την επέκταση της εν λόγω αγοράς. Οι λύσεις VSaaS προσφέρουν αυξημένη επεκτασιμότητα με μειωμένο κόστος, επιτρέποντας παράλληλα στους χρήστες τη δυνατότητα να προσθέσουν πρόσθετες υπηρεσίες στο σύστημα παρακολούθησης βίντεο, όπως δυνατότητα απομακρυσμένης προβολής και παρακολούθηση του συστήματος για τυχόν βλάβες.

NVR ή VSaaS;

Σε μια αρχιτεκτονική-εγκατάσταση NVR, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού που απαιτείται για την παρακολούθηση βίντεο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του τελικού χρήστη. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει IP κάμερες, δικτυακά καταγραφικά – NVR, server, δικτυακά switch, κ.λπ. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τους «εσωτερικούς πόρους» του εύρους ζώνης και να καταγράψει βίντεο σε υψηλή ανάλυση χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αρχιτεκτονική είναι πιο απλή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού συνδέεται με τοπικό δίκτυο. Έτσι, η λειτουργικότητα του δεν βασίζεται σε σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για περιοχές όπου η συνδεσιμότητα είναι αναξιόπιστη. Ως συσκευή αποθήκευσης, το NVR μπορεί να λειτουργήσει τοπικά με την κάμερα, σχηματίζοντας ένα μόνο σύστημα στο δίκτυο LAN. Δεν καταλαμβάνει το εύρος ζώνης του δημόσιου δικτύου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι εικόνες εμφανίζονται σε υψηλή ανάλυση. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων παρακολούθησης βίντεο.

Ωστόσο, τα NVR έχουν και κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τις λύσεις VSaaS. Για αρχάριους, το κόστος αγοράς του εξοπλισμού μπορεί να είναι απαγορευτικό, ενώ και η ασφάλεια παίζει καθοριστικό ρόλο. Υπάρχουν τρεις κύριες ανησυχίες σε ότι αφορά τα NVR και αυτές είναι η κλοπή, η καταστροφή του εξοπλισμού και οι βλάβες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κατά τη διάρρηξη ενός καταστήματος το NVR «χάνεται», ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς καταστρέφεται ολοσχερώς. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε και τις κυβερνοαπειλές. Μία ενδεχόμενη παραβίαση στο δίκτυο μπορεί να σημαίνει απώλεια εγγραφής και διαχείρισης, για να μην αναφέρουμε και το κόστος ανάκτησης. Και εδώ ακριβώς έρχονται οι λύσεις VSaaS.

Καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις υιοθετούν την τεχνολογία που βασίζεται σε cloud, είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να κατανοήσουν τα βασικά πλεονεκτήματα του VSaaS για να επωφεληθούν από αυτά. Το σημαντικότερο πρόβλημα που επιλύθηκε από τα VSaaS είναι η ασφάλεια. Τα δεδομένα και οι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν ασφαλείς όταν αποθηκεύονται στο cloud, εξασφαλίζοντας  την προστασία προσωπικών δεδομένων και βίντεο με ασφαλή επικοινωνία και προσβασιμότητα. Οι κάμερες παρακολούθησης περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να κλαπούν, ακόμα και να καταστραφούν. Έτσι, τα ζητήματα προστασίας δεδομένων μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια του VSaaS, αποθηκεύοντάς τα σε τοποθεσίες «offsite» με περιορισμούς πρόσβασης. Η εμπιστευτικότητα είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις επιλέγουν ολοένα και περισσότερο το cloud.  Εξασφαλίζει ότι μόνο οι κατάλληλοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα την κατάλληλη στιγμή. Το τοπικό σύστημα CCTV είναι συχνά απροστάτευτο και οι εγγραφές δεν είναι κρυπτογραφημένες. Με τη βοήθεια του VSaaS, η κρυπτογράφηση δεδομένων χρησιμοποιείται για την προστασία των εγγραφών και η πρόσβαση παρέχεται μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται και διατίθενται με τα κατάλληλα κλειδιά αποκρυπτογράφησης.

Ακόμα, η βιντεοεπιτήρηση ως υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο λιανικό εμπόριο εξαλείφοντας τα τρωτά σημεία μία επιχείρησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τραπεζικό τομέα για 24ωρη τηλεοπτική επιτήρηση, σε κυβερνητικές εφαρμογές για την μείωση του εγκλήματος, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Η λήψη ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο σε οποιαδήποτε συσκευή από οπουδήποτε στον κόσμο, είναι εξίσου σημαντική. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα από εξουσιοδοτημένο προσωπικό, όποτε υπάρχει η ανάγκη πρόσβασης. Σε τοπικά συστήματα CCTV, η αποτυχία υλικού και η διακοπή ρεύματος θέτουν σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Επιπλέον, μία τυχόν απρόσεκτη απενεργοποίηση των συστημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σημαντικών στοιχείων. Ακόμη και αν η σύνδεση στο internet χαθεί, η κάρτα micro SD θα διαδραματίσει το ρόλο της, επιτρέποντας την εγγραφή χωρίς διακοπή. Οι εικόνες και το βίντεο μπορούν να μεταφορτωθούν μετά την αποκατάσταση της σύνδεσης. Επιπλέον, η καταστροφή και η αντικατάσταση των δεδομένων στο VSaaS είναι επίπονη, καθώς τα αρχεία καταγραφής δραστηριότητας πρέπει να διατηρηθούν για τη δημιουργία, τη διαγραφή ή την αντικατάσταση αρχείων.

Ωστόσο και οι λύσεις VSaaS έχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Απαιτείται πάντα μια αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο για τη μετάδοση των δεδομένων βίντεο στο cloud. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι λύσεις VSaaS απαιτούν τεράστιο εύρος ζώνης, ειδικά όταν υπάρχουν πολλές κάμερες στο χώρο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το μηνιαίο κόστος μπορεί να είναι αρκετά υψηλό… Επιπλέον, με τον περιορισμό του εύρους ζώνης, η ποιότητα του βίντεο πρέπει να «θυσιαστεί» και έτσι ο χρήστης θα πρέπει να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο. Τέλος, σε σύγκριση με την αρχιτεκτονική NVR που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό, οι cloud λύσεις είναι σχετικά νέες και ως εκ τούτου, η ποιότητα των υπηρεσιών μπορεί να διαφέρει από πάροχο σε πάροχο.

Υβριδική λύση

Σήμερα, οι περισσότεροι χρήστες εξετάζουν μια υβριδική λύση που συνδυάζει την τοπική και cloud παρακολούθηση. Υπάρχουν διαθέσιμες υβριδικές λύσεις με τις οποίες χρησιμοποιείται hardware (NVR) για διαχείριση, εγγραφή κ.λπ., και το cloud ως εφεδρικό σύστημα για τη συμπληρωματική καταγραφή συμβάντων. Το υβριδικό αυτό μοντέλο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για δυναμικά ή εξαιρετικά μεταβαλλόμενα φορτία εργασίας. Το υβριδικό σύννεφο επιτρέπει επίσης σε μια επιχείρηση να χρησιμοποιεί ένα ευρύτερο μίγμα υπηρεσιών ΙΤ. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να εκτελέσει ένα κρίσιμο φόρτο εργασίας σε ένα ιδιωτικό σύννεφο, αλλά να χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων ή τις υπηρεσίες αρχειοθέτησης ενός δημόσιου παρόχου cloud.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες κάμερες σήμερα παρέχουν αυτό που είναι γνωστό ως «edge recording», όπου το βίντεο μπορεί να εγγραφεί σε κάρτα SD στην κάμερα. Με την εισαγωγή καρτών SD υψηλότερης χωρητικότητας, αυτό μπορεί να επιτρέψει την αποθήκευση υλικού εβδομάδων ή και μηνών, εξαλείφοντας την ανάγκη για NVR.

{gallery}9604{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Οκτωβρίου 2022

  Security Report, τεύχος Οκτωβρίου 2022

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Περιμετρική Ασφάλεια

  Περιμετρική Ασφάλεια

  Η περιμετρική ασφάλεια ή περιμετρική προστασία αναφέρεται σε εκείνες τις λύσεις που χρησιμοποιούν φυσικά συστήματα τεχνολογίας και λογισμικού για την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και ...
 • CRETA ELECTRONIX 2022

  CRETA ELECTRONIX 2022

  Για πρώτη φορά έκθεση συστημάτων ασφαλείας-τηλεόρασης & τεχνολογίας ξενοδοχείων στο Ηράκλειο Κρήτης Η 1η έκθεση CRETA ELECTRONIX 2022 είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου ...
 • Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Η φετινή χρονιά, είναι χρονιά γιορτής για την Sigma Security, καθώς συμπληρώνει 45 χρόνια επιτυχούς δραστηριότητας στο κλάδο της ηλεκτρονικής ασφάλειας! Η Sigma Security δημιουργήθηκε το 1977 και ...
 • VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  Επιχειρηματική ευφυΐα, βελτιωμένη διαχείριση συμβάντων, πλούσια αναλυτικά στοιχεία και υψηλή ασφάλεια, αυτές είναι μόνο μερικές από τις σύγχρονες δυνατότητες των νέων συστημάτων διαχείρισης βίντεο...
 • REACTION

  REACTION

  Το καινοτόμο πρόγραμμα REACTION παρουσίασε στη ΔΕΘ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το REACTION αναμένεται να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στον έγκα...
 • HIKVISION DS-KD-TDM

  HIKVISION DS-KD-TDM

  Στην σειρά Modular ΙP Video Intercom της Hikvision έρχεται να προστεθεί μία νέα συσκευή, το touch screen module DS-KD-TDM, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει 3 ή περισσότερα άλλα modules (card reade...
 • Προϊόντα και Λύσεις EGT

  Προϊόντα και Λύσεις EGT

  Η EGT LTD αποτελείται από μια έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ηλεκτρονικών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προηγμένων λύσεων κ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design