DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
electec 2022 3
ψηφιακή τηλεόραση
securityreport e mag odhgos 2021
21 Απριλίου 2021 20:26

Πανοραμικές κάμερες

Εξαλείφουν τα τυφλά σημεία και μειώνουν το συνολικό κόστος της εγκατάστασης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

.

Τα τυφλά σημεία σε ένα χώρο μπορούν να καθορίσουν την αξιοπιστία του συστήματος παρακολούθησης. Οι πανοραμικές κάμερες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο σε σύγκριση με τις τυπικές κάμερες, από 180 έως και 360 μοίρες. Οι εν λόγω κάμερες είναι ιδανικές για την παρακολούθηση της δραστηριότητας σε ένα χώρο, την επίγνωση της κατάστασης, την παρακολούθηση της ροής των ατόμων και τη βελτίωση της διαχείρισης της περιοχής.

 

Μια και μόνο πανοραμική κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μίας μεγάλης περιοχής. Χρησιμοποιώντας περισσότερους από 2 ή και 3 αισθητήρες, σε συνδυασμό με μερικά από τα πιο πρόσφατα Video Analytics, μια πανοραμική κάμερα θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε κίνηση σε μία περιοχή θα εντοπιστεί και θα καταγραφεί άμεσα και αποτελεσματικά. Οι πανοραμικές κάμερες όμως προσφέρουν και κάτι ακόμα. Εκτός από την υψηλή αξιοπιστία και την ευρεία κάλυψη, οι κάμερες αυτές μειώνουν το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας-εγκατάστασης, γνωστό και ως “TCO”.

Μείωση του συνολικού κόστους της εγκατάστασης

Το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) είναι η τιμή αγοράς ενός συστήματος, στην προκειμένη περίπτωση ενός CCTV εξοπλισμού, συν το κόστος λειτουργίας. Όσον αφορά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας, όταν επιλέγουμε έναν εξοπλισμό τέτοιου τύπου, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πέρα από την τιμή αγοράς-και τη μακροπρόθεσμη τιμή. Το σύστημα με το χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας έχει μεγαλύτερη αξία μακροπρόθεσμα. Ένα παράδειγμα επιχειρηματικής επένδυσης που απαιτεί διεξοδική ανάλυση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας είναι αυτό ενός εξοπλισμού ασφαλείας. Τα πρόσθετα έξοδα που μπορεί να προκύψουν από αυτή την αγορά μπορεί να είναι ένα νέο λογισμικό, μία εκ νέου εγκατάσταση, η εκπαίδευση, η υποστήριξη, η συντήρηση και άλλες μελλοντικές αναβαθμίσεις. Αναλύοντας αυτές τις παραμέτρους, ο αγοραστής ή η εταιρεία θα συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εκάστοτε λύσεων, αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την επιχείρηση, πράττοντας ανάλογα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι πανοραμικές κάμερες.

Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά των πανοραμικών καμερών που συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας. Όλες σχεδόν οι πανοραμικές μπορούν να καλύψουν μια περιοχή όπως ακριβώς κάνουν και αρκετές PTZ κάμερες της αγοράς. Μία πανοραμική κάμερα (ανάλογα με τον εκάστοτε χώρο), μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και 4 με 5 κάμερες, προσφέροντας ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Επιπλέον, κατά την εγκατάσταση, απαιτείται μόνο ένα καλώδιο και μόνο μία άδεια VMS. Ο μειωμένος αριθμός καλωδίων διευκολύνει τον εγκαταστάτη κατά τη διάρκεια της συντήρησης ή του εντοπισμού του προβλήματος. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι πως μπορούν να επαναρυθμιστούν από απόσταση, για να διασφαλιστεί ότι καταγράφουν το σημείο ενδιαφέροντος. Είναι επίσης πολύ πιο συμπαγείς από άλλες κάμερες της αγοράς, που σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα ακόμα και σε περιβάλλοντα με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τώρα, μετά και τις νέες εξελίξεις στο τομέα της ασφάλειας, οι νέες πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων χρησιμοποιούν ένα ενιαίο επεξεργαστή. Αυτό από μόνο του συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και την μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας, ιδίως σε περιοχές όπου είναι τοποθετημένες περισσότερες από 4 διαφορετικές κάμερες ασφαλείας. Επιπρόσθετα, χάρις το ευρύτερο οπτικό πεδίο των πανοραμικών καμερών μηχανών μειώνεται το κόστος αποθήκευσης και του εύρους ζώνης. Ακόμα, οι κάμερες έρχονται επίσης με προεγκατεστημένες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στη μείωση του συνολικού εύρους ζώνης και του χώρου αποθήκευσης που χρησιμοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγοραστές μπορούν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα σε κάμερες καλύτερης ποιότητας και ανάλυσης, μεγιστοποιώντας την προστασία του χώρου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πανοραμικών καμερών και κάθε μία από αυτές τις κάμερες υπερέχει σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Πανοραμική κάμερα ενός αισθητήρα: Οι πανοραμικές κάμερες που φιλοξενούν στο εσωτερικό τους έναν αισθητήρα είναι ιδανικές για τοποθέτηση σε σχετικά μικρούς εσωτερικούς χώρους, όπως σε καταστήματα, διαδρόμους, λόμπι κ.λπ. Οι εν λόγω κάμερες είναι μικρές, διακριτικές και τοποθετούνται εύκολα προσφέροντας εικόνα 360 μοιρών. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειριστής της κάμερας έχει μία πλήρη επισκόπηση του χώρου, χωρίς τυφλά σημεία. Μία πανοραμική κάμερα τέτοιου τύπου μπορεί να χρησιμοποιεί φακό fisheye, ωστόσο χάρη στην τεχνολογία Dewarping, η εικόνα θα φαίνεται φυσική και δεν θα παραμορφώνεται. Έχοντας μια τόσο μεγάλη επισκόπηση του χώρου σε συνδυασμό με υψηλή ανάλυση, τα μικρά καταστήματα μπορούν να εντοπίσουν ύποπτες συμπεριφορές και να δράσουν άμεσα. Εναλλακτικά, οι κάμερες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους, προσφέροντας  εικόνα 180 μοιρών. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η κάμερα, μπορεί να παραμετροποιηθεί έτσι ώστε να καταγράφει βίντεο σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη (πλήρης πανοραμική προβολή, διπλή πανοραμική, δύο προβολές 180 μοιρών, τετραπλή προβολή ή τυπική κυκλική). Αυτές οι κάμερες μπορούν ακόμη και να επιτρέψουν στον χρήστη να κάνει zoom σε έως και τέσσερα προκαθορισμένα σημεία.

Πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων: Οι πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων αποτελούνται από τρεις ή τέσσερις αισθητήρες, οι οποίοι καλύπτουν μαζί οριζόντιες και κατακόρυφες περιοχές. Αυτό δημιουργεί μια λεπτομερή εικόνα (ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις) με ελάχιστη παραμόρφωση και χωρίς τυφλά σημεία. Οι αισθητήρες συνεργάζονται παράγοντας μία ενιαία εικόνα και χρειάζονται μία άδεια, ένα καλώδιο δικτύου και μόνο μία IP διεύθυνση. Σε πολυσύχναστες πλατείες μίας πόλης, σε χώρους στάθμευσης και στάδια-γήπεδα ποδοσφαίρου, όπου υπάρχει πολλή κίνηση, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι, με τους φιλάθλους των δύο ομάδων να βρίσκονται στο γήπεδο, η κατάσταση μπορεί δυστυχώς να ξεφύγει και οι οπαδοί να δημιουργήσουν προβλήματα. Αν κάποιος προκαλέσει προβλήματα, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων θα μπορούσαν να βρουν τον ένοχο και να βοηθήσουν το προσωπικό ασφαλείας να αντιμετωπίσει το συμβάν ανάλογα.

Κάμερες πολλαπλών κατευθύνσεων: Ορισμένες πανοραμικές κάμερες μπορούν να γυρίσουν τους αισθητήρες τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να αντιμετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις (πολλαπλές εισόδους, κ.λπ.). Για παράδειγμα, σε ένα βιομηχανικό κτίριο το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει προς εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από τις εγκαταστάσεις. Αυτές οι κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν στις εξωτερικές γωνίες των κτιρίων, σε ανοιχτούς χώρους ή σε διασταυρώσεις διαδρόμων προσφέροντας τα μέγιστα αποτελέσματα. Όταν τοποθετούνται κάμερες πολλαπλών κατευθύνσεων, οι χειριστές έχουν τον πλήρη έλεγχο του επιτηρούμενου χώρου, πολλές φορές με τη χρήση μίας και μόνο κάμερας!

Κάμερες πολλαπλών κατευθύνσεων με PTZ: Αυτές αποτελούν μία πιο προηγμένη εκδοχή του μοντέλου παρακολούθησης που αναφέραμε παραπάνω, καθώς περιλαμβάνουν και μία PTZ κάμερα με δυνατότητες ψηφιακού. Η κάμερα PTZ χρησιμοποιείται για να μεγεθύνει τις εικόνες, με τους υπόλοιπους αισθητήρες να διατηρούν το πεδίο παρακολούθησης που έχει οριστεί από τον χειριστή. Η PTZ κάμερα μπορεί να ελεγχθεί χειροκίνητα από έναν χειριστή ή μπορεί να εστιάσει αυτόματα σε πράγματα που ορίζονται από τον εκάστοτε λογισμικό ανάλυσης βίντεο. Αυτές οι κάμερες είναι ιδανικές για εγκατάσταση σε ανοιχτούς χώρους όπως ζωολογικούς κήπους, προσφέροντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Όπως και με τα άλλα μοντέλα πανοραμικών καμερών, δεν υπάρχουν τυφλά σημεία.

{gallery}9857{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  Ένα νέο σημείο εξυπηρέτησης για τους επαγγελματίες συστημάτων ασφαλείας άνοιξε στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, το Περιστέρι. Πρόκειται για το καινούργιο κατάστημα της SIGMA SECURITY...
 • 2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  Ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, σε συνεργασία με την Dahua Technology Greece, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο τεχνικό σεμινάριο του...
 • Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την φυσική-περιμετρική ασφάλεια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή, αποτελείται από όλα εκείνα τα συστήματα και τις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπ...
 • Αναγνώριση Προσώπου

  Αναγνώριση Προσώπου

  Η βελτιωμένη ακρίβεια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σημερινή τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών. Οι επαγγελματίες του...
 • Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το 2020, η Fraunhofer HHI με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσημα το πρότυπο κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο επόμενης γενιάς H.266/VVC (Versatile Video Coding), το οποίο υποστηρίζεται πλέ...
 • Hikvision AX Hybrid PRO

  Hikvision AX Hybrid PRO

  Η Hikvision ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου συστήματος συναγερμού, το AX Hybrid PRO που έρχεται με μία νέα και καινοτόμα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, την «Speed-X». Με τη νέα αυτή τεχνολογί...
 • Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

  Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

   Η Supervoice πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας νέας σειράς HD IP μεγαφώνων και horn, που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα προϊόντων της. Πρόκειται για δύο προηγμένα IP speakers και ένα...
 • Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  H εταιρία Stam Electronics επεκτείνει την προϊόντική γκάμα βιντεοεπιτήρησης της και ανακοινώνει μία νέα συνεργασία με τη UNIVIEW, τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή CCTV προϊόντων στον κόσμο! Θέλον...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design