Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Απριλίου 2021 20:26

Πανοραμικές κάμερες

Εξαλείφουν τα τυφλά σημεία και μειώνουν το συνολικό κόστος της εγκατάστασης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
4cf8981a22ebacf407158974ae352dd6 XL 88e8a62a

.

Τα τυφλά σημεία σε ένα χώρο μπορούν να καθορίσουν την αξιοπιστία του συστήματος παρακολούθησης. Οι πανοραμικές κάμερες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο σε σύγκριση με τις τυπικές κάμερες, από 180 έως και 360 μοίρες. Οι εν λόγω κάμερες είναι ιδανικές για την παρακολούθηση της δραστηριότητας σε ένα χώρο, την επίγνωση της κατάστασης, την παρακολούθηση της ροής των ατόμων και τη βελτίωση της διαχείρισης της περιοχής.

 

Μια και μόνο πανοραμική κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μίας μεγάλης περιοχής. Χρησιμοποιώντας περισσότερους από 2 ή και 3 αισθητήρες, σε συνδυασμό με μερικά από τα πιο πρόσφατα Video Analytics, μια πανοραμική κάμερα θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε κίνηση σε μία περιοχή θα εντοπιστεί και θα καταγραφεί άμεσα και αποτελεσματικά. Οι πανοραμικές κάμερες όμως προσφέρουν και κάτι ακόμα. Εκτός από την υψηλή αξιοπιστία και την ευρεία κάλυψη, οι κάμερες αυτές μειώνουν το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας-εγκατάστασης, γνωστό και ως “TCO”.

Μείωση του συνολικού κόστους της εγκατάστασης

Το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) είναι η τιμή αγοράς ενός συστήματος, στην προκειμένη περίπτωση ενός CCTV εξοπλισμού, συν το κόστος λειτουργίας. Όσον αφορά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας, όταν επιλέγουμε έναν εξοπλισμό τέτοιου τύπου, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πέρα από την τιμή αγοράς-και τη μακροπρόθεσμη τιμή. Το σύστημα με το χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας έχει μεγαλύτερη αξία μακροπρόθεσμα. Ένα παράδειγμα επιχειρηματικής επένδυσης που απαιτεί διεξοδική ανάλυση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας είναι αυτό ενός εξοπλισμού ασφαλείας. Τα πρόσθετα έξοδα που μπορεί να προκύψουν από αυτή την αγορά μπορεί να είναι ένα νέο λογισμικό, μία εκ νέου εγκατάσταση, η εκπαίδευση, η υποστήριξη, η συντήρηση και άλλες μελλοντικές αναβαθμίσεις. Αναλύοντας αυτές τις παραμέτρους, ο αγοραστής ή η εταιρεία θα συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εκάστοτε λύσεων, αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την επιχείρηση, πράττοντας ανάλογα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι πανοραμικές κάμερες.

Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά των πανοραμικών καμερών που συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας. Όλες σχεδόν οι πανοραμικές μπορούν να καλύψουν μια περιοχή όπως ακριβώς κάνουν και αρκετές PTZ κάμερες της αγοράς. Μία πανοραμική κάμερα (ανάλογα με τον εκάστοτε χώρο), μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και 4 με 5 κάμερες, προσφέροντας ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Επιπλέον, κατά την εγκατάσταση, απαιτείται μόνο ένα καλώδιο και μόνο μία άδεια VMS. Ο μειωμένος αριθμός καλωδίων διευκολύνει τον εγκαταστάτη κατά τη διάρκεια της συντήρησης ή του εντοπισμού του προβλήματος. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι πως μπορούν να επαναρυθμιστούν από απόσταση, για να διασφαλιστεί ότι καταγράφουν το σημείο ενδιαφέροντος. Είναι επίσης πολύ πιο συμπαγείς από άλλες κάμερες της αγοράς, που σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα ακόμα και σε περιβάλλοντα με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τώρα, μετά και τις νέες εξελίξεις στο τομέα της ασφάλειας, οι νέες πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων χρησιμοποιούν ένα ενιαίο επεξεργαστή. Αυτό από μόνο του συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και την μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας, ιδίως σε περιοχές όπου είναι τοποθετημένες περισσότερες από 4 διαφορετικές κάμερες ασφαλείας. Επιπρόσθετα, χάρις το ευρύτερο οπτικό πεδίο των πανοραμικών καμερών μηχανών μειώνεται το κόστος αποθήκευσης και του εύρους ζώνης. Ακόμα, οι κάμερες έρχονται επίσης με προεγκατεστημένες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στη μείωση του συνολικού εύρους ζώνης και του χώρου αποθήκευσης που χρησιμοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγοραστές μπορούν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα σε κάμερες καλύτερης ποιότητας και ανάλυσης, μεγιστοποιώντας την προστασία του χώρου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πανοραμικών καμερών και κάθε μία από αυτές τις κάμερες υπερέχει σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Πανοραμική κάμερα ενός αισθητήρα: Οι πανοραμικές κάμερες που φιλοξενούν στο εσωτερικό τους έναν αισθητήρα είναι ιδανικές για τοποθέτηση σε σχετικά μικρούς εσωτερικούς χώρους, όπως σε καταστήματα, διαδρόμους, λόμπι κ.λπ. Οι εν λόγω κάμερες είναι μικρές, διακριτικές και τοποθετούνται εύκολα προσφέροντας εικόνα 360 μοιρών. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειριστής της κάμερας έχει μία πλήρη επισκόπηση του χώρου, χωρίς τυφλά σημεία. Μία πανοραμική κάμερα τέτοιου τύπου μπορεί να χρησιμοποιεί φακό fisheye, ωστόσο χάρη στην τεχνολογία Dewarping, η εικόνα θα φαίνεται φυσική και δεν θα παραμορφώνεται. Έχοντας μια τόσο μεγάλη επισκόπηση του χώρου σε συνδυασμό με υψηλή ανάλυση, τα μικρά καταστήματα μπορούν να εντοπίσουν ύποπτες συμπεριφορές και να δράσουν άμεσα. Εναλλακτικά, οι κάμερες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους, προσφέροντας  εικόνα 180 μοιρών. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η κάμερα, μπορεί να παραμετροποιηθεί έτσι ώστε να καταγράφει βίντεο σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη (πλήρης πανοραμική προβολή, διπλή πανοραμική, δύο προβολές 180 μοιρών, τετραπλή προβολή ή τυπική κυκλική). Αυτές οι κάμερες μπορούν ακόμη και να επιτρέψουν στον χρήστη να κάνει zoom σε έως και τέσσερα προκαθορισμένα σημεία.

Πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων: Οι πανοραμικές κάμερες πολλαπλών αισθητήρων αποτελούνται από τρεις ή τέσσερις αισθητήρες, οι οποίοι καλύπτουν μαζί οριζόντιες και κατακόρυφες περιοχές. Αυτό δημιουργεί μια λεπτομερή εικόνα (ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις) με ελάχιστη παραμόρφωση και χωρίς τυφλά σημεία. Οι αισθητήρες συνεργάζονται παράγοντας μία ενιαία εικόνα και χρειάζονται μία άδεια, ένα καλώδιο δικτύου και μόνο μία IP διεύθυνση. Σε πολυσύχναστες πλατείες μίας πόλης, σε χώρους στάθμευσης και στάδια-γήπεδα ποδοσφαίρου, όπου υπάρχει πολλή κίνηση, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι, με τους φιλάθλους των δύο ομάδων να βρίσκονται στο γήπεδο, η κατάσταση μπορεί δυστυχώς να ξεφύγει και οι οπαδοί να δημιουργήσουν προβλήματα. Αν κάποιος προκαλέσει προβλήματα, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων θα μπορούσαν να βρουν τον ένοχο και να βοηθήσουν το προσωπικό ασφαλείας να αντιμετωπίσει το συμβάν ανάλογα.

Κάμερες πολλαπλών κατευθύνσεων: Ορισμένες πανοραμικές κάμερες μπορούν να γυρίσουν τους αισθητήρες τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να αντιμετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις (πολλαπλές εισόδους, κ.λπ.). Για παράδειγμα, σε ένα βιομηχανικό κτίριο το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει προς εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από τις εγκαταστάσεις. Αυτές οι κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν στις εξωτερικές γωνίες των κτιρίων, σε ανοιχτούς χώρους ή σε διασταυρώσεις διαδρόμων προσφέροντας τα μέγιστα αποτελέσματα. Όταν τοποθετούνται κάμερες πολλαπλών κατευθύνσεων, οι χειριστές έχουν τον πλήρη έλεγχο του επιτηρούμενου χώρου, πολλές φορές με τη χρήση μίας και μόνο κάμερας!

Κάμερες πολλαπλών κατευθύνσεων με PTZ: Αυτές αποτελούν μία πιο προηγμένη εκδοχή του μοντέλου παρακολούθησης που αναφέραμε παραπάνω, καθώς περιλαμβάνουν και μία PTZ κάμερα με δυνατότητες ψηφιακού. Η κάμερα PTZ χρησιμοποιείται για να μεγεθύνει τις εικόνες, με τους υπόλοιπους αισθητήρες να διατηρούν το πεδίο παρακολούθησης που έχει οριστεί από τον χειριστή. Η PTZ κάμερα μπορεί να ελεγχθεί χειροκίνητα από έναν χειριστή ή μπορεί να εστιάσει αυτόματα σε πράγματα που ορίζονται από τον εκάστοτε λογισμικό ανάλυσης βίντεο. Αυτές οι κάμερες είναι ιδανικές για εγκατάσταση σε ανοιχτούς χώρους όπως ζωολογικούς κήπους, προσφέροντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Όπως και με τα άλλα μοντέλα πανοραμικών καμερών, δεν υπάρχουν τυφλά σημεία.

{gallery}9857{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...