DIABASTE DWREAN SEC 134
techmail
DIGITAL TV 172
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαΐου 2021 13:06

Πώς το 5G θα επηρεάζει την παρακολούθηση βίντεο και την ευρύτερη βιομηχανία φυσικής ασφάλειας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fa50ee8bdd4bfd67dd54300d91464f75a XL

Μπορεί να πέρασαν μερικά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι φήμες περί υλοποίησης του 5G, ωστόσο σήμερα, το νέο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς έγινε πραγματικότητα και έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, τώρα και στην Ελλάδα! Οι εκφραστές του λένε ότι είναι έτοιμο να φέρει την επανάσταση, προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες, ταυτόχρονη σύνδεση…

Μπορεί να πέρασαν μερικά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι φήμες περί υλοποίησης του 5G, ωστόσο σήμερα, το νέο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς έγινε πραγματικότητα και έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, τώρα και στην Ελλάδα! Οι εκφραστές του λένε ότι είναι έτοιμο να φέρει την επανάσταση, προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες, ταυτόχρονη σύνδεση περισσοτέρων συσκευών για ενίσχυση του Internet of Things, άμεση απόκριση κ.λπ.

Αναμφίβολα, αυτή η επανάσταση θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τη βιομηχανία της φυσικής ασφάλειας, ιδίως τη βιντεοεπιτήρηση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner, οι εξωτερικές κάμερες παρακολούθησης θα είναι η αγορά με τη μεγαλύτερη ζήτηση για λύσεις 5G-IoT έως το 2022, μέχρι που θα τις ξεπεράσουν τα συνδεδεμένα οχήματα. Οι λόγοι για τους οποίους οι κάμερες παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο είναι ότι τα συστήματα παρακολούθησης βίντεο συχνά τοποθετούνται σε μεγάλες τοποθεσίες, όπως οι πόλεις. Και επειδή ακριβώς οι εν λόγω κάμερες βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, θα απαιτήσουν ένα κυψελωτό σύστηµα τηλεπικοινωνιών, όπως το νέο δίκτυο πέμπτης γενιάς.

Υψηλή απόδοση

Πριν εξετάσουμε τον πιθανό αντίκτυπο του 5G στη βιομηχανία ασφάλειας, ας δούμε μερικά από τα οφέλη που πρόκειται να φέρει. Με την ανάπτυξη του 5G αναμένεται η εγκατάσταση χιλιάδων μικρών κεραιών σε πύργους κινητής τηλεφωνίας, στύλους δικτύων και φωτισμού, κτίρια κ.λπ. Η τεχνολογία, που προορίζεται να συμπληρώσει παρά να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα δίκτυα 4G, υπόσχεται να επιταχύνει τη μετάδοση των κυψελοειδών δεδομένων από τα 100Mbps έως τα 10Gbps και ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση που θα καταστήσει την επόμενη ασύρματη γενιά ακόμη πιο ανταγωνιστική και συγκρίσιμη πλέον ακόμη και με τα ταχύτερα δίκτυα οπτικών ινών.

Η τεχνολογία 5G αναμένεται να προσφέρει στους παρόχους καλωδιακών και τηλεφωνικών υπηρεσιών (ISP) έναν σοβαρό ανταγωνισμό μέσα σε σπίτια και γραφεία. Το 5G θα χρησιμοποιεί ζώνες ραδιοσυχνοτήτων στις περιοχές των 700 MHz, 3.6-3.8 GHz, αλλά και φάσμα σε υψηλότερες συχνότητες που φτάνουν ακόμα και στην περιοχή των 30 έως 300 GHz, οι οποίες μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται σπάνια.

Το 5G είναι περίπου 20 φορές ταχύτερο από το 4G, σε ό,τι αφορά την μέγιστη ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι στο ίδιο χρόνο με το 5G θα έχετε κατεβάσει εικοσαπλάσιο όγκο δεδομένων σε σχέση με το 4G. Ή διαφορετικά, στον χρόνο που το 4G θα κατέβαζε μισή ταινία, με το 5G θα μπορούσαν να κατέβουν 10! Η νέα τεχνολογία παρέχει μια ελάχιστη ταχύτητα λήψης 20 Gbps, ενώ το 4G προσφέρει μόνο 1Gbps. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε συσκευές που δεν βρίσκονται σε κίνηση, όπως σε μια εγκατάσταση σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) όπου υπάρχει άμεση ασύρματη σύνδεση μεταξύ του πύργου της κινητής τηλεφωνίας και της συσκευής του χρήστη. Οι ταχύτητες ποικίλλουν όταν υπάρχει κίνηση, όπως σε ένα αυτοκίνητο ή τρένο.

Το 5G δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμο, οπότε δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη επαναλαμβανόμενες εμπειρίες σε πραγματικές συνθήκες, αλλά η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί πολλές φορές και παρουσιάζει συνεχώς ταχύτητες λήψης 100Mbps το ελάχιστο (η υπηρεσία at-home 5G της Verizon παρέχει δεδομένα στα 300 Mbps έως 1 Gbps). Οι ταχύτητες λήψης 5G κυμαίνονται από περίπου 50 Mbps έως 1,8 Gbps ή περισσότερο, αν και αυτές θα διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες του δικτύου.

Όσον αφορά τη χωρητικότητα, ενώ τα δίκτυα 4G μπορούν να φιλοξενήσουν μερικές χιλιάδες συσκευές IoT ανά τετραγωνικό μίλι, το 5G θα παρέχει γρήγορη συνδεσιμότητα δικτύου για εκατομμύρια συσκευές ανά τετραγωνικό μίλι. Ο λανθάνων χρόνος θα γίνει σχεδόν παρελθόν: ενώ τα τρέχοντα δίκτυα 4G έχουν ρυθμούς καθυστέρησης μεταξύ 50-100 χιλιοστά του δευτερολέπτου, το 5G θα το μειώσει σε μόλις 1-4 χιλιοστά του δευτερολέπτου (αν και τα ποσοστά του πραγματικού κόσμου θα ποικίλλουν), ουσιαστικά απαρατήρητο για τις ανθρώπινες αισθήσεις και κρίσιμη διαφορά όταν πρόκειται για συστήματα που χρειάζονται στιγμιαία αντίδραση, όπως αυτόνομα οχήματα και απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση.

Σε ότι αφορά τις εφαρμογές παρακολούθησης βίντεο, το 5G αναμένεται να δώσει μία ώθηση αναφορικά με την απόκριση της κάμερας και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ενώ μεγάλη διαφορά αναμένεται αν δούμε και στην ποιότητα της εικόνας, καθώς πρόκειται να υποστηρίξει 4K και ακόμη και 8Κ βίντεο. Επιπλέον-και ανάλογα πάντα με τις συνθήκες του δικτύου, οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν βίντεο από το cloud του εκάστοτε παρόχου μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Η προβολή ζωντανού βίντεο σε smartphone συσκευές θα ενισχυθεί, όπως ενισχυμένα θα είναι τα Video Analytics και η Τεχνητή Νοημοσύνη, από την απόδοση που προσφέρει το 5G.

Το 5G έχει τεράστια δυναμική και τα συστήματα παρακολούθησης δεν θα είναι τα μοναδικά που θα επωφεληθούν από αύτη. Οι ίδιες οι πόλεις θα αναπτυχθούν περαιτέρω, ώστε το βίντεο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά εφαρμογών, όπως η δημόσια ασφάλεια, η διαχείριση της κυκλοφορίας, η ανίχνευση πυρκαγιάς, η διαχείριση πλήθους, ο έλεγχος πρόσβασης και ο άμεσος εντοπισμός εισβολέων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί επιτυχώς, όταν το βίντεο θα έρχεται από εξωτερικές κάμερες ή από ασύρματες body worn κάμερες, ακόμα και από κάμερες που είναι τοποθετημένες σε οχήματα ή σε drone. Το 5G θα συνδυαστεί με πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως είναι η αναγνώριση προσώπου, η έξυπνη επεξεργασία εικόνας, ακόμη και η ανίχνευση συμπεριφοράς φέρνοντας μοναδικές δυνατότητες. Θα αυξήσει αποτελεσματικά την ευφυΐα των συστημάτων παρακολούθησης και θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά αυτό που σήμερα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο κλάδο της ασφάλειας, το «VSaaS», όπου το βίντεο μεταφορτώνεται σε μια κεντρική πλατφόρμα cloud αντί να αποθηκεύεται σε τοπικά συστήματα.

Ζητήματα ασφαλείας και απόρρητο

Παρόλο που το 5G δεν θεωρείται γενικά λιγότερο ασφαλές από το 4G, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ταχύτητα και η υποστήριξη εφαρμογών της νέας τεχνολογίας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες αδυναμίες ασφάλειας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο από τους παρόχους υπηρεσιών, όσο και από όσους την υιοθετήσουν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η 5G θα αυξήσει την “επιφάνεια επίθεσης” (attack surface) και θα προσφέρει στους εισβολείς νέους τρόπους να εισέλθουν και να παραβιάσουν δίκτυα και περιβάλλοντα χώρων εργασίας, υποστηρίζοντας νέους τύπους υπηρεσιών, χρήστες και συσκευές. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο υψηλότερος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων του 5G, θα ανοίξει το δρόμο για πιο ισχυρές και αποτελεσματικές επιθέσεις DDoS. Επειδή μια επίθεση DDoS συνδυάζει πολλαπλές συσκευές για τη μεταφορά δεδομένων σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο μπορεί να υπερφορτώσει, οι υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μπορούν να καταστήσουν αυτές τις επιθέσεις ισχυρότερες και πιο καταστροφικές.

Η ενισχυμένη υποστήριξη του IoT από την τεχνολογία 5G έχει και μειονεκτήματα, όσο αφορά την ασφάλεια. Τα μεγαλύτερα δίκτυα είναι ελκυστικότεροι στόχοι για τους επιτιθέμενους, αφού παρέχουν βελτιωμένες επιδόσεις και λειτουργικότητα, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας edge. Επιπλέον, μια νέα γενιά κινητών και σταθερών τεχνολογιών 5G θα προσφέρει στους επιτιθέμενους ευρύτερη επιλογή από πιθανούς στόχους, όπως αυτο-οδηγούμενα οχήματα, έξυπνες κατοικίες και έξυπνες πόλεις, ενώ επιρρεπείς στον κίνδυνο θα είναι ο βιομηχανικός και ιατρικός εξοπλισμός και ο εξοπλισμός γραφείων.

Πέρα όμως από τις επιθέσεις και τη φυσική ασφάλεια, ένα ακόμα ζήτημα που ανησυχεί το κοινό είναι σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο. Η αύξηση της χρήσης αναλυτικών στοιχείων βίντεο φέρνει προβληματισμούς, καθώς  συστήματα διατηρούν κατά κάποιο τρόπο, ένα αντίγραφο μεγάλου μέρους της ζωής των πολιτών και γενικότερα της καθημερινότητάς και των ενδιαφερόντων τους. Τα εν λόγω στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους φορείς με υπευθυνότητα. 

Θεωρητικά, το 5G είναι πιο ασφαλές από τους προκατόχους του, λόγω της καλύτερης κρυπτογράφησης. Σε τελική ανάλυση όμως, η ασφάλεια θα εξαρτηθεί από τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου και των χρηστών.

{gallery}9974{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
 • Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Creta Electronix 2022, η πρώτη κλαδική έκθεση συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και ξενοδοχειακών λύσεων στην Κρήτη. Η τοπική αγορά και κοινωνία αγκάλιασε με ενθουσιασμό ...
 • Χρήστος Φείδας

  Χρήστος Φείδας

  Με ποιοτικά προϊόντα, που αντέχουν σε βάθος χρόνου, μοντέρνο σχεδιασμό, πολύ μεγάλη ευκολία χρήσης και καινοτόμες λειτουργίες, η Sigma Security αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες εταιρίες ...
 • Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Σήμερα, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας θέλουν να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους πελάτες τους, παρέχοντας τους ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων και υπηρεσιών ...
 • POS τερματικά και Video Analytics

  POS τερματικά και Video Analytics

  Μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη απωλειών στα καταστήματα λιανικής, είναι η ενσωμάτωση των δεδομένων σημείου πώλησης (POS) με τις σύγχρονες πλατφόρμες Video Analytics. Η πλ...
 • Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Οι Enterprise λύσεις λογισμικού είναι αναμφίβολα μια επένδυση που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, ειδικά από τη στιγμή που επιλύουν δεκάδες προβλήματα σε μικρομεσαίες, μεγάλες επιχειρήσ...
 • Κάρτες MicroSD

  Κάρτες MicroSD

  Μπορεί να είναι στατικές, περιστρεφόμενες, να κρέμονται από μία οροφή, να κάθονται σε ένα ράφι, ακόμα και να είναι αόρατες, ωστόσο, το μόνο σίγουρο για τις κάμερες ασφαλείας, είναι πως σήμερα αποτ...
 • Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό τη...
 • Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Αυτή τη στιγμή, η ευρωπαϊκή επιτροπή CENELEC TC79, που είναι υπεύθυνη για τα συστήματα συναγερμού, εξετάζει μια αναθεώρηση του γνωστού προτύπου EN50131-1, το οποίο χωρίζεται στην ουσία σε 4 κατηγο...
 • IP κάμερες

  IP κάμερες

  Ολοένα και περισσότερες συσκευές ασφαλείας συνδέονται στο internet με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός παραβιάσεων και άρα η διαρροή προσωπικών δεδομένων.  Οι εν λόγω επιθέσεις, που ονομάζον...
 • Body Worn Cameras

  Body Worn Cameras

  Οι φορητές κάμερες (body κάμερες) είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να τοποθετούνται στον κορμό, στο κράνος, ακόμα και στα γυαλιά. Οι περισσότερες από αυτές τις κάμερες διαθέτουν streaming δυνατότ...
 • NOVA ALARM

  NOVA ALARM

  Το σύστημα ασφαλείας NOVA ALARM είναι ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού, με περισσότερα από 13 έτη αξιόλογης παρουσίας στην ελληνική αγορά και διατίθεται αποκλειστικά από την KEEPER GROUP.  Ακο...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design