creta electronix 2022
DIABASTE DWREAN SEC 130
techmail
DIGITAL TV 169
securityreport e mag odhgos 2021
energiatec banner
24 Ιουνίου 2021 23:51

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021

Διαχείριση, ασφάλεια και σωστή προετοιμασία!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Μόλις λίγους μήνες μακριά από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021 και τα ερωτήματα παραμένουν για το αν το παγκόσμιο γεγονός θα πραγματοποιηθεί ή θα αναβληθεί για δεύτερη φορά… Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα λάμβαναν χώρα στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, αλλά…

Μόλις λίγους μήνες μακριά από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021 και τα ερωτήματα παραμένουν για το αν το παγκόσμιο γεγονός θα πραγματοποιηθεί ή θα αναβληθεί για δεύτερη φορά… Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα λάμβαναν χώρα στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, αλλά αναβλήθηκαν στις 24 Μαρτίου για το έτος 2021, λόγω παγκόσμιων ανησυχιών για την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και οι διαχειριστές ασφαλείας εφαρμόζουν και δοκιμάζουν μια ποικιλία νέων τεχνολογιών για να εξασφαλίσουν ότι η εκδήλωση ορόσημο για τον αθλητισμό θα κυλήσει ομαλά και με απόλυτη ασφάλεια.

Οι μεγάλες παγκόσμιες εκδηλώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λειτουργούν όπως ακριβώς μία πόλη. Η εισροή των επισκεπτών σε μία πόλη είναι σχετικά προσωρινή, οι ανησυχίες ωστόσο για τη δημόσια ασφάλεια, τη συντήρηση και την επιχειρησιακή διαχείριση των Ολυμπιακών Χωριών και άλλων συγκροτημάτων, είναι παρόμοιες σε αυτές μιας πόλης.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα πολλά αθλητικά γεγονότα σε διαφορετικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτοί οι χώροι, καθώς και πληθώρα άλλων ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των χώρων στάθμευσης, των γκαράζ, των εστιατορίων, των ιατρικών εγκαταστάσεων, ακόμα και των καταστημάτων λιανικής, θα πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς.

Δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις η απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης υπάρχει πάντα, λόγω της μαζικής συγκέντρωσης των ανθρώπων που έρχονται να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός. Ευτυχώς, οι διαθέσιμες τεχνολογίες του σήμερα μπορούν να βοηθήσουν τους διοργανωτές των εκδηλώσεων να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους και οι άλλοι επισκέπτες από τις χώρες του εξωτερικού θα παραμείνουν ασφαλείς.

Μία από τις βασικότερες τεχνολογίες που βλέπουμε να χρησιμοποιείται σε μαζικές εκδηλώσεις, αλλά και σε μεγάλα αθλητικά κέντρα σήμερα, είναι ασφαλώς η βιντεοεπιτήρηση. Σε μεγάλες υπαίθριες εκδηλώσεις, τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης έχουν γίνει «de facto» πρότυπο. Το προσωπικό ασφαλείας βρίσκεται σε ένα κέντρο ελέγχου και  παρακολουθεί τις κάμερες ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο. Στην πραγματικότητα οι κάμερες ασφαλείας αποτελούν ένα «πολλαπλασιαστή δύναμης» για τους αστυνομικούς, επεκτείνοντας τις δυνατότητες τους. Ωστόσο, στην πράξη, η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο είναι συχνά ανέφικτη και μη βιώσιμη.

Κάμερες υπάρχουν παντού, παρόλα αυτά μερικές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθούμε ενεργά κάθε μία από αυτές. Ακόμα κι αν υπήρχε αρκετό προσωπικό για να παρακολουθήσει κάθε βίντεο από μία κάμερα, ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε σφάλματα και οι κρίσιμες λεπτομέρειες σε ένα βίντεο θα μπορούσαν εύκολα να αγνοηθούν. Ακόμη και όταν το βίντεο χρησιμοποιείται μετά από ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια μίας έρευνας, η διαδικασία χειροκίνητου ελέγχου απαιτεί αρκετό χρόνο.

Για την καλύτερη αξιοποίηση των συστημάτων παρακολούθησης βίντεο, οι χώροι μαζικών εκδηλώσεων και τα γήπεδα αναπτύσσουν λογισμικό ανάλυσης περιεχομένου βίντεο υποστηριζόμενο από τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο επεξεργάζεται το βίντεο παρακολούθησης, προσδιορίζει τα αντικείμενα (όπως άτομα ή οχήματα) που εμφανίζονται στο βίντεο και ταξινομεί τα μεταδεδομένα, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα και γρήγορα να αναζητηθεί και να αναλυθεί το υλικό. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι διοργανωτές των τέτοιων εκδηλώσεων μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να ενισχύσουν τις ομάδες ασφαλείας τους.

Ταχύτατη ανασκόπηση βίντεο

Με βάση τις νέες τεχνικές βαθιάς μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, οι λύσεις video intelligence επιτρέπουν στους χρήστες να φιλτράρουν προ-καταγραμμένο υλικό ή υλικό σε πραγματικό χρόνο (αντικείμενα ενδιαφέροντος) με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια, απομονώνοντας σε βίντεο τους άντρες, τις γυναίκες, τα παιδιά ή τα οχήματα. Ταυτόχρονα, μπορούν να ανιχνεύσουν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τα ρούχα ή άλλα αξεσουάρ, να υπολογίσουν π.χ. την ταχύτητα με την οποία κινείται ένα όχημα, ακόμα και την διαδρομή που θα πάρει. Η αστυνομία και άλλοι φορείς λαμβάνουν τις διαθέσιμες πληροφορίες ενός βίντεο και επικεντρώνονται σε ένα περιστατικό. Ακόμα, οι μαρτυρίες κάποιων ανθρώπων παίζουν καθοριστικό ρόλο εδώ. Αν για παράδειγμα ένας μάρτυρας αναφέρει πως υπεύθυνος για ένα περιστατικό είναι ένας άντρας με μπλε πουκάμισο, ο οποίος φέρει και σακίδιο στη πλάτη του, τότε οι διαχειριστές του βίντεο θα αναζητήσουν υλικό με άντρες που ταιριάζουν με αυτή την περιγραφή μειώνοντας έτσι το χρόνο απόκρισης. Αυτή η λειτουργία δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες έρευνας να κατανοούν ταχύτερα τυχόν προβλήματα και να εντοπίζουν πρόσωπα, αντικείμενα ή συμπεριφορές άμεσα!

Πρόληψη με ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο

Πέρα από την ανίχνευση ύποπτων ή ακόμα και κακοποιών, μια εξίσου σημαντική εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις είναι και ο εντοπισμός αγνοουμένων. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου παιδιά και ηλικιωμένοι επισκέπτες περιπλανιούνται σε τεράστιους χώρους. Η αναζήτηση βίντεο επιτρέπουν στις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίζουν ευκολότερα τα αγνοούμενα άτομα, καθώς σε ένα βίντεο μπορούμε να ρυθμίσουμε κανόνες οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενεργοποιούν ειδοποιήσεις όταν ανιχνεύονται άτομα που αντιστοιχούν σε μία περιγραφή.

Ο ορισμός κανόνων για την αναζήτηση προσώπων, αντικειμένων και ύποπτων συμπεριφορών σε συνάρτηση με τις έξυπνες ειδοποιήσεις, οδηγεί σε άμεση αξιολόγηση και αντίδραση. Τα VA (Video Analytics) μπορούν να ανιχνεύσουν τη δραστηριότητα σε περιοχές όπου απαγορεύεται ρητά η πρόσβαση, να ανιχνεύσουν παρατημένα αντικείμενα ή ακόμα και να ανιχνεύσουν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από αυτόν που έχει επισημανθεί και που υπερβαίνει το «προκαθορισμένο –κανονικό» όριο.

Παίρνοντας ειδοποιήσεις για τέτοιου είδους συμπεριφορές, το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να αξιολογήσει αν κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε περιοχές περιορισμένης πρόσβασης ή αν απλά έχει χαθεί.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι ειδοποιήσεις πληροφοριών βίντεο μπορούν να διαμορφωθούν βάσει του αναμενόμενου αριθμού επισκεπτών σε μία περιοχή. Ο φορέας εκμετάλλευσης μπορεί να καθορίσει τον αναμενόμενο αριθμό ατόμων, την περιοχή και τη χρονική διάρκεια που, όταν υπερβαίνεται, απαιτεί μία αξιολόγηση. Αυτό επιτρέπει στους διοργανωτές εκδηλώσεων να ανταποκρίνονται δυναμικά στα αυξανόμενα πλήθη, είτε πρόκειται για παρατεταμένες ουρές, είτε για μαζική συγκέντρωση ανθρώπων. Η βελτιωμένη ανταπόκριση όσον αφορά τα πλήθη, δίνει επίσης την ευκαιρία στις ομάδες ασφαλείας να διατηρούν τη ροή των πεζών και των οχημάτων και να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Αντιστοίχηση προσώπου

Όταν μιλάμε για πρόληψη, ασφάλεια και VA, τότε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το βασικό συστατικό, την αναγνώριση προσώπου. Προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για τυχόν τρομοκρατικά χτυπήματα και άλλου τύπου πιθανές απειλές, οι διοργανωτές συντάσσουν συχνά μια λίστα παρακολούθησης γνωστών εγκληματιών ή ύποπτων τρομοκρατών παρακολουθώντας τη ροή από τις κάμερες 24ώρες το 24ωρο.

Η ανάλυση περιεχομένου βίντεο βελτιστοποιεί αυτήν την παρακολούθηση, ειδικά  σε εκείνα τα συστήματα που ενσωματώνουν δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου. Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία αντιστοίχισης προσώπου για να βρουν πιθανές αντιστοιχίες σε άτομα και στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν ειδοποιήσεις όταν αναγνωριστούν αυτά τα πρόσωπα στο βίντεο. Μόλις ο χειριστής επιβεβαιώσει την αντιστοίχιση προσώπου, η ομάδα ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο παρακολούθησης του ενδιαφερομένου για την πρόληψη συμβάντων. Πέρα από τους Ολυμπιακούς αγώνες, υπάρχουν τόσα πολλά αθλητικά και μη, γεγονότα, που τραβούν τη διεθνή προσοχή και οι διοργανωτές μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Εκτός απροόπτου, οι αγώνες θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Οκτωβρίου 2022

  Security Report, τεύχος Οκτωβρίου 2022

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Περιμετρική Ασφάλεια

  Περιμετρική Ασφάλεια

  Η περιμετρική ασφάλεια ή περιμετρική προστασία αναφέρεται σε εκείνες τις λύσεις που χρησιμοποιούν φυσικά συστήματα τεχνολογίας και λογισμικού για την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και ...
 • CRETA ELECTRONIX 2022

  CRETA ELECTRONIX 2022

  Για πρώτη φορά έκθεση συστημάτων ασφαλείας-τηλεόρασης & τεχνολογίας ξενοδοχείων στο Ηράκλειο Κρήτης Η 1η έκθεση CRETA ELECTRONIX 2022 είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου ...
 • Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Φείδα

  Η φετινή χρονιά, είναι χρονιά γιορτής για την Sigma Security, καθώς συμπληρώνει 45 χρόνια επιτυχούς δραστηριότητας στο κλάδο της ηλεκτρονικής ασφάλειας! Η Sigma Security δημιουργήθηκε το 1977 και ...
 • VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  VMS: αυτά είναι μερικά από τα βασικότερα κριτήρια αγοράς του

  Επιχειρηματική ευφυΐα, βελτιωμένη διαχείριση συμβάντων, πλούσια αναλυτικά στοιχεία και υψηλή ασφάλεια, αυτές είναι μόνο μερικές από τις σύγχρονες δυνατότητες των νέων συστημάτων διαχείρισης βίντεο...
 • REACTION

  REACTION

  Το καινοτόμο πρόγραμμα REACTION παρουσίασε στη ΔΕΘ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, το REACTION αναμένεται να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στον έγκα...
 • HIKVISION DS-KD-TDM

  HIKVISION DS-KD-TDM

  Στην σειρά Modular ΙP Video Intercom της Hikvision έρχεται να προστεθεί μία νέα συσκευή, το touch screen module DS-KD-TDM, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει 3 ή περισσότερα άλλα modules (card reade...
 • Προϊόντα και Λύσεις EGT

  Προϊόντα και Λύσεις EGT

  Η EGT LTD αποτελείται από μια έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ηλεκτρονικών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προηγμένων λύσεων κ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design