Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιουλίου 2021 00:57

Οι 5 κορυφαίες τάσεις στο CCTV για το 2021!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
99498204423c675ead28a674821bbc72 XL 26b24aec

Η κρίση του κορωνοϊού αποτελεί πρόκληση για την εγχώρια, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την υγειονομική κρίση ο κλάδος του CCTV αναμένεται να σημειώσει άνοδο. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, τεχνολογίες όμως όπως η έξυπνη παρακολούθηση βίντεο, τα Video Analytics και το Cloud, δείχνουν πως η νέα χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Από τεχνολογικής άποψης, τα νέα είναι καλά για τον κλάδο της βιντεοεπιτήρησης. Μπορεί η πανδημία να έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομία, ωστόσο δημιούργησε μεγάλη ζήτηση για προϊόντα που προστατεύουν το προσωπικό και τους υπαλλήλους. Μεταξύ αυτών, οι θερμικές κάμερες, ο έλεγχος πρόσβασης χωρίς επαφή, η κρυπτογραφημένη πρόσβαση κ.λπ. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αναγνώριση προσώπου από την άλλη, είναι δύο τεχνολογίες που τα τελευταία χρόνια έδωσαν τεράστια ώθηση στο κλάδο της ασφάλειας. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες ανησυχίες έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με το απόρρητο, καθώς τα συστήματα παρακολούθησης βίντεο που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να επεμβαίνουν περισσότερο από το φυσιολογικό.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά και το γεγονός ότι εξακολουθούμε να πορευόμαστε υπό την πίεση του κορωνοϊού, ακολουθεί μια λίστα με τις κορυφαίες τάσεις στην τεχνολογία παρακολούθησης βίντεο που οι περισσότεροι ειδικοί του κλάδου αναμένουν να δουν.

Video Analytics με ΑΙ

Η τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με τα δύο δημοφιλή συστατικά της, τη μηχανική μάθηση και τη βαθιά μάθηση, έχει ήδη βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, προσφέροντας υψηλή αξιοπιστία και επιχειρηματική ευφυΐα. Τα λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου βίντεο, που υποστηρίζονται από τη Βαθιά Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, εξάγουν, προσδιορίζουν και ταξινομούν πολύτιμα μεταδεδομένα βίντεο. Με την ανάλυση βίντεο, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την ορθή λειτουργία των καταστημάτων, μπορούν να λάβουν δεδομένα και ειδοποιήσεις, ώστε να ανταποκριθούν σε πραγματικό χρόνο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 2021 ενδέχεται να δούμε ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας Deep Learning, κάτι που θα προσφέρει στο κλάδο του CCTV μεγαλύτερη ακρίβεια και μείωση του συνολικού κόστους. Πολλοί επίσης πιστεύουν πως η μηχανική όραση, ένα επιστημονικό πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο επιχειρεί να αναπαράγει αλγοριθμικά την αίσθηση της όρασης, θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στο κλάδο της ασφάλειας.

Η μηχανική όραση σχετίζεται με τη θεωρία και την τεχνολογία που εμπλέκονται στη σχεδίαση και κατασκευή συστημάτων που λαμβάνουν και αναλύουν δεδομένα από ψηφιακές εικόνες. Τα εν λόγω δεδομένα μπορούν να είναι φωτογραφίες, βίντεο, όψεις από πολλαπλές κάμερες, πολυδιάστατες εικόνες από ιατρικό σαρωτή κ.λπ. Η μηχανική όραση εξετάζει αλγορίθμους, οι οποίοι δέχονται ως είσοδο εικόνες / βίντεο και παράγουν συμβολικές περιγραφές των εν λόγω οπτικών σκηνών. Αντίστοιχα, η μηχανική μάθηση εξετάζει αλγορίθμους οι οποίοι δέχονται ως είσοδο δεδομένα κάθε τύπου και τα ταξινομούν ή κατηγοριοποιούν σε ομάδες.

Άλλοι ερευνητές ρίχνουν το βάρος στη καταμέτρηση ατόμων και την ανίχνευση πλήθους, δύο εκ των κορυφαίων λειτουργιών των Video Analytics. Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των σύγχρονων VCA είναι η δυνατότητα υπολογισμού των ατόμων σε μία σκηνή ή σε μία προκαθορισμένη περιοχή. Οργανισμοί και φορείς ανά τον κόσμο αξιοποιούν την έξυπνη παρακολούθηση βίντεο, ώστε να διαμορφώσουν ειδοποιήσεις βασισμένες σε κανόνες. Αυτή η λειτουργία αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στο λιανικό εμπόριο και ειδικά σε καταστήματα για την παρακολούθηση των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται ή γενικότερα σε καταστάσεις, όπου στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οι εν λόγω λειτουργίες αυξάνουν την επιχειρηματική ευφυΐα, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

cctv

Ανέπαφες λύσεις

Τα εμπορικά καταστήματα, τα αεροδρόμια, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να εφαρμόσουν νέους κανόνες λειτουργίας, αναζητώντας παράλληλα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις τεράστιες προκλήσεις που φέρνει η νέα πανδημία. Αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων ανακαλύπτουν σιγά – σιγά, είναι ότι διαθέτουν ήδη ένα ισχυρό εργαλείο, το σύστημα ασφαλείας τους και την ανέπαφη πρόσβαση με βιομετρικά συστήματα ελέγχου!

Η τεχνολογία έχει τεθεί στις υπηρεσίες της υγείας και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επιτήρηση, την πρόληψη των απωλειών και τον έλεγχο πρόσβασης σε ένα κατάστημα, μπορεί εν τέλει να συμβάλει με παρόμοιο τρόπο στην προστασία της υγείας των πελατών και των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, η ανέπαφη είσοδος σε ένα κατάστημα, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι παρέχεται μια «ασπίδα ασφαλείας» στους ανθρώπους που κινούνται σε υποκαταστήματα, νοσοκομεία, γραφεία, κ.λπ. Η πρόσβαση μέσω αναγνώρισης προσώπου έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται συστηματικά από τους υπεύθυνους των καταστημάτων, οι οποίοι μετά και την πανδημία προσπαθούν να μειώσουν τη φυσική επαφή. Γενικά, οι κάμερες παρακολούθησης με δυνατότητες AI μπορούν να αυτοματοποιήσουν πολλές από τις διαδικασίες όπου στο παρελθόν θα απαιτούσαν μία σειρά από φυσικά διαπιστευτήρια πρόσβασης.

Cloud και IoT

Το cloud και το Internet of Things διεισδύουν ακόμα περισσότερο στο κλάδο της βιντεοεπιτήρησης, αλλά και στην καθημερινότητα μας. Το Cloud έχει γίνει πόλος έλξης για πολλές αγορές. Ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, το υβριδικό cloud (Hybrid Cloud) είχε αρχίσει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο μερίδιο στην αγορά της πληροφορικής και της ασφάλειας. Τώρα με την πανδημία, οι υβριδικές λύσεις έχουν προσελκύσει ακόμα περισσότερο την προσοχή του κοινού και οι τελικοί χρήστες επωφελούνται με διάφορους τρόπους. Ήδη η παρακολούθηση βίντεο ως υπηρεσία-VSaaS έχει υιοθετηθεί από μεγάλους οργανισμούς, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει αυτού του τύπου λύσεις, απολαμβάνουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη προσβασιμότητα και ασφάλεια, προστασία προσωπικών δεδομένων, ευελιξία, μείωση του συνολικού κόστους και πολλά ακόμα.

Το Internet of Things είναι μία από τις κορυφαίες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας και μαζί με την πρωτοποριακή μηχανική όραση, βρήκαν το 2020 πολλές εφαρμογές κατά την πανδημία. Εκατομμύρια κάμερες και άλλες συσκευές ασφαλείας συνδέονται σε δίκτυα, καθιστώντας το κλάδο της ασφάλειας αναπόσπαστο κομμάτι του μελλοντικού Διαδικτύου των πραγμάτων-IoT.

Κυβερνοασφάλεια και ιδιωτικότητα

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι και θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μία από τις σημαντικότερες τάσεις σε όλες τις βιομηχανίες σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι καθώς οι συσκευές (και ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούνται στο τομέα της ασφάλειας) συνδέονται ολοένα και περισσότερο στο δίκτυο, ο κίνδυνος παραβίασης αυξάνεται. Οι integrators, οι εγκαταστάτες και σιγά-σιγά και οι τελικοί χρήστες, αρχίζουν να θέτουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια αγοράς για προϊόντα (υλικό- λογισμικό) ασφαλείας. Οι κατασκευαστές, αρχίζουν σιγά σιγά να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο και έτσι τα τελευταία  χρόνια έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια από τη μεριά τους για να εξαλειφθούν  τα εν λόγω προβλήματα.

Με το απόρρητο τι συμβαίνει ωστόσο; Έντονοι είναι οι προβληματισμοί αναφορικά με την ιδιωτικότητα και τις κάμερες παρακολούθησης και ως αποτέλεσμα πολλές χώρες ανά τον κόσμο εφαρμόζουν αυστηρότερους νόμους περί απορρήτου, θέλοντας να ελέγξουν ή ακόμα και να μειώσουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και γενικότερα της παρακολούθησης βίντεο. Η τεχνολογία CCTV είναι αμφιλεγόμενη σε πολλά μέρη του κόσμου, με τους υποστηρικτές της εν λόγω τεχνολογίας να αναφέρουν τα οφέλη της σχετικά με την καταπολέμηση του εγκλήματος, και την άλλη πλευρά να τονίζει πως οι συσκευές παρακολούθησης χρησιμοποιούνται ευρέως ως εργαλείο δημόσιου ελέγχου, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτικότητα και το απόρρητο.

5G

Μπορεί να πέρασαν μερικά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι φήμες περί υλοποίησης του 5G, ωστόσο σήμερα, το νέο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς έγινε πραγματικότητα και έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, τώρα και στην Ελλάδα! Οι εκφραστές του λένε ότι είναι έτοιμο να φέρει την επανάσταση, προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες, ταυτόχρονη σύνδεση περισσοτέρων συσκευών για ενίσχυση του Internet of Things, άμεση απόκριση κ.λπ.

Αναμφίβολα, αυτή η επανάσταση θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τη βιομηχανία της φυσικής ασφάλειας, ιδίως τη βιντεοεπιτήρηση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner, οι εξωτερικές κάμερες παρακολούθησης θα είναι η αγορά με τη μεγαλύτερη ζήτηση για λύσεις 5G-IoT έως το 2022, μέχρι που θα τις ξεπεράσουν τα συνδεδεμένα οχήματα. Οι λόγοι για τους οποίους οι κάμερες παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο είναι ότι τα συστήματα παρακολούθησης βίντεο συχνά τοποθετούνται σε μεγάλες τοποθεσίες, όπως οι πόλεις. Και επειδή ακριβώς οι εν λόγω κάμερες βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, θα απαιτήσουν ένα κυψελωτό σύστηµα τηλεπικοινωνιών, όπως το νέο δίκτυο πέμπτης γενιάς.

Το 5G αναμένεται να δώσει μία ώθηση αναφορικά με την απόκριση της κάμερας και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ενώ μεγάλη διαφορά αναμένεται αν δούμε και στην ποιότητα της εικόνας, καθώς πρόκειται να υποστηρίξει 4K και ακόμη και 8Κ βίντεο. Επιπλέον-και ανάλογα πάντα με τις συνθήκες του δικτύου, οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν βίντεο από το cloud του εκάστοτε παρόχου μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Η προβολή ζωντανού βίντεο σε smartphone συσκευές θα ενισχυθεί, όπως ενισχυμένα θα είναι τα Video Analytics και η Τεχνητή Νοημοσύνη, από την απόδοση που προσφέρει το 5G.

Το 5G έχει τεράστια δυναμική και τα συστήματα παρακολούθησης δεν θα είναι τα μοναδικά που θα επωφεληθούν από αυτή. Οι ίδιες οι πόλεις θα αναπτυχθούν περαιτέρω, ώστε το βίντεο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά εφαρμογών, όπως η δημόσια ασφάλεια, η διαχείριση της κυκλοφορίας, η ανίχνευση πυρκαγιάς, η διαχείριση πλήθους, ο έλεγχος πρόσβασης και ο άμεσος εντοπισμός εισβολέων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί επιτυχώς, όταν το βίντεο θα έρχεται από εξωτερικές κάμερες ή από ασύρματες body worn κάμερες, ακόμα και από κάμερες που είναι τοποθετημένες σε οχήματα ή σε drone.

Το 5G θα συνδυαστεί με πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως είναι η αναγνώριση προσώπου, η έξυπνη επεξεργασία εικόνας, ακόμη και η ανίχνευση συμπεριφοράς φέρνοντας μοναδικές δυνατότητες. Θα αυξήσει αποτελεσματικά την ευφυΐα των συστημάτων παρακολούθησης και θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά αυτό που σήμερα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο κλάδο της ασφάλειας, το «VSaaS», όπου το βίντεο μεταφορτώνεται σε μια κεντρική πλατφόρμα cloud αντί να αποθηκεύεται σε τοπικά συστήματα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...