Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2021 00:04

Αναγνώριση Ίριδας Ματιού

Πόσο θα αυξηθεί η ζήτησή της μετά την πανδημία;

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
82c201e2ef71c9d93e280b6e93e5ff58 XL 731107db

Τα εμπορικά καταστήματα, τα αεροδρόμια, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να εφαρμόσουν νέους κανόνες λειτουργίας, αναζητώντας παράλληλα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις τεράστιες προκλήσεις που έφερε ο κορωνοϊός.

Τα εμπορικά καταστήματα, τα αεροδρόμια, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να εφαρμόσουν νέους κανόνες λειτουργίας, αναζητώντας παράλληλα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις τεράστιες προκλήσεις που έφερε ο κορωνοϊός.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν τις παραδοσιακές μεθόδους ελέγχου πρόσβασης. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αναβαθμίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και εστιάζουν στην ανέπαφη πρόσβαση. Από το δακτυλικό αποτύπωμα, πήγαμε μέσα σε μόλις ένα χρόνο στην ανέπαφη πρόσβαση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την αποτελεσματικότητα της αναγνώρισης ατόμων που φορούν μάσκες οδήγησαν την αγορά σε μία ακόμα εναλλακτική λύση, αυτή της αναγνώρισης της ίριδας του ανθρώπινου ματιού.

Ανάμεσα σε όλες τις σχετικές διαθέσιμες τεχνολογίες βιομετρικών δεδομένων, η πιο διαδεδομένη και ταχέως εξελισσόμενη είναι η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Πρόκειται για μια τεχνολογία τόσο γρήγορη και απλή, όσο και το τράβηγμα μιας selfie, και δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή με κάποιον αισθητήρα. Η ίριδα του κάθε ματιού είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται, ούτε μπορεί να κλαπεί από κανέναν. Από την άλλη, τα μηχανήματα ανάγνωσης ίριδας δεν είναι δυνατό να «εξαπατηθούν» από χρήση μέικ-απ στο δέρμα, αλλαγή χτενίσματος ή κουρέματος μαλλιών. Το ενσωματωμένο σκάνερ που συναντάμε στα σύγχρονα smartphone κινητά, βοήθησε στην ευρεία αποδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης με αναγνώριση ίριδας που είναι τοποθετημένα σε πύλες ή άλλες εισόδους επιτρέπουν σε ένα άτομο να περάσει γρήγορα και εύκολα, δίχως να χρειαστεί να επιδείξει κάποια ταυτότητα ή άλλο πιστοποιητικό. Η πρόσβαση αυτή παρέχει μεγάλη ευελιξία, ειδικά την ώρα που τα άτομα είναι φορτωμένα με αποσκευές ή κρατούν άλλα αντικείμενα.

Διάφοροι ερευνητικοί οργανισμοί και φορείς προβλέπουν ότι η ζήτηση για συστήματα ελέγχου πρόσβασης με αναγνώριση ίριδας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό με σιγουριά, οι ίδιες οι εταιρίες που προμηθεύουν τα εν λόγω συστήματα, είναι εξίσου αισιόδοξες. Τα συστήματα αναγνώρισης και ανίχνευσης ίριδας δεν είναι πλέον μία περίπλοκη τεχνολογία. Αντιθέτως, είναι  όπως αναφέραμε προσιτή στο καταναλωτικό κοινό, μέσω των έξυπνων κινητών. Η ζήτηση για αυτά τα συστήματα θα αυξηθεί στο μέλλον, ωστόσο μερικοί κλάδοι έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή, ειδικά μετά και την πανδημία του κορωνοϊού. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Εθνική ασφάλεια: Πολλές κυβερνητικές εγκαταστάσεις χρειάζονται υψηλή ασφάλεια και η αναγνώριση ίριδας μπορεί να προσφέρει πολλά ενάντια στις εξωτερικές απειλές που αντιμετωπίζει ένα κράτος. Η πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα, και η αναγνώριση ίριδας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Ο στρατός, αλλά και οι αρχές, χρησιμοποιούν συχνά τις εν λόγω συσκευές. Διαθέτουν φορητές συσκευές καταγραφής βιομετρικών στοιχείων που σαρώνουν όχι μόνο την ίριδα, αλλά και ολόκληρο το πρόσωπο και στη συνέχεια συγκρίνουν τα στοιχεία που έχουν καταγράψει με την αντίστοιχη βάση δεδομένων. Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ήταν από τα πρώτα αστυνομικά τμήματα που άρχισαν να χρησιμοποιούν την αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Η εφαρμογή της βιομετρικής τεχνολογίας για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων βοηθά την ασφάλεια και δυσχεραίνει την παράνομη μετανάστευση. Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν αναπτύξει ήδη βιομετρικά συστήματα ασφαλείας στα σύνορα, για την ταχεία και ακριβή ταυτοποίηση των ταξιδιωτών. Τα συστήματα διαχείρισης της βιομετρικής αναγνώρισης που αναπτύσσονται στα σύνορα περιλαμβάνουν εθνικές βάσεις δεδομένων, μετανάστευσης και ηλεκτρονικά διαβατήρια. Τα βιομετρικά συστήματα ελέγχου των συνόρων εξασφαλίζουν ότι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο δεν θα έχει τη δυνατότητα να περάσει χωρίς να ταυτοποιηθεί από τον έλεγχο μετανάστευσης στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και άλλα σημεία ελέγχου των συνόρων.

Βιομηχανίες φαρμάκων: Οι απαιτήσεις στις φαρμακοβιομηχανίες είναι αρκετά υψηλές. Στην πραγματικότητα, όπου υπάρχει εργαστήριο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν οπωσδήποτε γάντια και μάσκες. Αυτά δεν μπορούν να αφαιρεθούν- και ως εκ τούτου ένα σύστημα access control με σάρωση ίριδας, θα λειτουργήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από το χώρο δίχως να ταλαιπωρηθούν, ακόμα και αν φορούν ολόσωμες στολές.

Παρόλο που τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης με βάση την αναγνώριση ίριδας παρέχουν μεγάλη ευελιξία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που περιορίζουν την υιοθέτησή τους. Μερικά από αυτά, είναι το κόστος και φυσικά τα προσωπικά δεδομένα. Πρόκειται για μια βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική λύση, ωστόσο η υιοθέτησή της, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι ακόμα σχετικά χαμηλή. Παρόλο που η τεχνολογία εξακολουθεί να θεωρείται ως αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης, οι σημερινές εφαρμογές χρησιμοποιούν συχνά τα βιομετρικά στοιχεία ως δευτερεύουσα μορφή ταυτοποίησης που λειτουργεί σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ασφάλεια.

Άλλες δημοφιλείς μορφές βιομετρικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο είναι η αναγνώριση φωνής, το δακτυλικό αποτύπωμα, η αναγνώριση συμπεριφοράς, η αναγνώριση προσώπου, αλλά και τα συστήματα αναγνώρισης φλεβών, που αναγνωρίζουν τα μοναδικά μοτίβα στις παλάμες των χεριών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...