Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
22 Οκτωβρίου 2021 00:36

Τεχνολογία LTE-M

Το επόμενο βήμα στο IoT

Γράφει: Δημήτρης Ναούμης, Εμπορικός Διευθυντής της ADESCO
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F55363e94e3b669a098b82b8b6b90524d XL

Το LTE αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας που επιτρέπει στους κατασκευαστές να βελτιώσουν τη διείσδυση και τις ταχύτητες των υφιστάμενων δικτύων. Αναπτύχθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό 3GPP (3rd Generation Partnership Project) και χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές διαμόρφωσης και ψηφιακής επεξεργασίας, ώστε να επιτύχει τη χωρητικότητα και…

Το LTE αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας που επιτρέπει στους κατασκευαστές να βελτιώσουν τη διείσδυση και τις ταχύτητες των υφιστάμενων δικτύων. Αναπτύχθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό 3GPP (3rd Generation Partnership Project) και χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές διαμόρφωσης και ψηφιακής επεξεργασίας, ώστε να επιτύχει τη χωρητικότητα και τις υψηλές ταχύτητες του δικτύου 4G.

Το LTE-M ή LTE-MTC (Machine Type Communication) περιλαμβάνει το eMTC (enhanced Machine Type Communication) και αποτελεί έναν τύπο δικτύου χαμηλής κατανάλωσης (LPWAN), ειδικά σχεδιασμένο για συσκευές και υπηρεσίες M2M / IoT. Το μεγαλύτερο εύρος ζώνης του LTE-M επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε υψηλότερους ρυθμούς, μικρότερη καθυστέρηση και ακριβέστερο εντοπισμό θέσης της συσκευής.

Αυτό το πρωτόκολλο επικοινωνίας υποστηρίζει επίσης τη φωνή και την φορητότητα, παρέχει εκτεταμένη κάλυψη και είναι ιδανικό για επικοινωνίες Μ2Μ και λύσεις που χρησιμοποιούν συσκευές IoT.

Τα Πλεονεκτήματα που προσφέρει

Συμβατότητα:  Ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα του LTE-M είναι η συμβατότητά του με τα υπάρχοντα δίκτυα των εταιρειών/παρόχων ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Οι πάροχοι χρειάζεται μόνο να εγκαταστήσουν ένα νέο λογισμικό στους σταθμούς βάσης τους, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τις συσκευές LTE-M. Πρακτικά δεν απαιτείται κάποια αξιοσημείωτη επένδυση από μέρους τους, συνεπώς τα κοστολόγια είναι χαμηλά.

Ταχύτητα: Η ανώτατη ταχύτητα Download / Upload (έως 1 Gbps / 500 Mbps), καθιστούν την επικοινωνία σαφώς πιο γρηγορότερη και ασφαλέστερη λύση για γρήγορη σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Και σε συνδυασμό με την αύξηση της χωρητικότητας, ουσιαστικά αποτελεί να επιτευχθούν οι ταχύτητες που «υπόσχονται» τα δίκτυα 4ης γενιάς (4G).

Χρόνος καθυστέρησης: Το LTE-M συνδυάζει τις υψηλές ταχύτητες με χαμηλές καθυστερήσεις (Latency) 50ms έως 100ms κάτι που σημαίνει ότι παρέχει στην ουσία real time επικοινωνία. Η καθυστέρηση στη μετάδοση IP πακέτων είναι κάτω από 5ms!

Διεισδυτικότητα: Το LTE-M μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες συχνότητες. Στην Ευρώπη χρησιμοποιεί τις συχνότητες των 800ΜΗz, 1.8 και 2.6 GHz. Ως εκ τούτου, η συνδεσιμότητα των συσκευών με το δίκτυο είναι πιο διεισδυτική και καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις.

Φορητότητα: Πολύ καλή απόκριση σε εφαρμογές που υπάρχουν κινούμενα αντικείμενα, όπως οχήματα, πλοία κτλ., λόγω της διεισδυτικότητας, της ταχύτητας και των πολύ χαμηλών καθυστερήσεων στην μεταφορά δεδομένων που χαρακτηρίζουν το LTE-M.

Περιαγωγή: Το πρότυπο του LTE υποστηρίζει μεταγωγή πακέτων, άρα και παρόχων κινητής τηλεφωνίας, αφού η δομή του βασίζεται στην αρχιτεκτονική δικτύου IP.

Χαμηλή κατανάλωση: Η τεχνολογία LTE-M χρησιμοποιεί μοναδικές τεχνικές που αφορούν την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για κάθε συσκευή IoT που λειτουργεί με μπαταρία. Αν έπρεπε να επαναφορτίζετε τις συσκευές IoT σας κάθε μέρα (όπως γίνεται με το κινητό τηλέφωνό σας), θα ήταν αδύνατη η ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακας εφαρμογές.

Φωνή: Τέλος, η LTE-M υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία φωνής (VoLTE), η οποία ανοίγει την τεχνολογία για πολλές νέες περιπτώσεις χρήσης. Για παράδειγμα, τα συστήματα οικιακής ασφάλειας, που είναι εξοπλισμένα με LTE-M θα μπορούσαν να επεξεργαστούν δεδομένα ήχου και να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη σπιτιού εάν εντοπιστούν ύποπτες ενέργειες.

Συμπέρασμα

Το LTE-M αποτελεί το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη στις υπάρχουσες τεχνολογίες LPWA για IoT. Έχει πολλά πλεονεκτήματα με κυριότερα την συμβατότητα με τα υπάρχοντα κυψελοειδή δίκτυα, τις υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, την μεγαλύτερη διείσδυση έως και 30dB και τη χαμηλή κατανάλωση ισχύος.

Το LTE-M και η επίσης νέα τεχνολογία NB-IoT (Narrow Band – IoT), που είναι σε φάση δοκιμαστικών εφαρμογών στην Ελλάδα, αποτελούν το αύριο των τηλεπικοινωνιών και ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των προϊόντων και υπηρεσιών IoT στο άμεσο μέλλον.

Οι λύσεις της ADESCO

Η ADESCO ιδρύθηκε το 2011 από στελέχη που έχουν μια διαδρομή άνω των 25 ετών στον χώρο των συστημάτων και υπηρεσιών ασφαλείας. Το 2015 έγινε ο πρώτος και μοναδικός επίσημος συνεργάτης της Vodafone στην Ελλάδα, με εξειδίκευση στις υπηρεσίες συνδεσιμότητας IoT / M2M. Διαθέτει πλατφόρμα διαχείρισης GLOBAL SIM με δικό της secure network (VPN) και servers που φιλοξενούνται στο data center της Vodafone. Είναι ουσιαστικά η εταιρεία που εισήγαγε στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας προϊόντα και υπηρεσίες IoT ευρείας κατανάλωσης, πολύ υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας σε προσιτό κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα 24ωρα κέντρα λήψης σημάτων της χώρας και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 8.000 ενεργές συνδέσεις IoT σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ADESCO με την πολυετή εμπειρία, τις άρτιες υποδομές, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξή της σε νέες αγορές, είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και υλοποίηση νέων συσκευών και υπηρεσιών που προσβλέπουν στο μέλλον. Η απόλυτα επιτυχημένη γκάμα συσκευών MQ series εμπλουτίζεται με την άφιξη 2 νέων σειρών συσκευών GPRS. Οι MQ03-LTE-1S & MN02-LTE-M εναρμονίζονται με την τεχνολογία LTE / LTE-M και έρχονται να καλύψουν σύγχρονα και αποτελεσματικά κάθε ανάγκη παροχής υπηρεσίας IoT.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από τις μακρόχρονες δοκιμές στο εργαστήριο αλλά και στο πεδίο εφαρμογής τους, να σας ενημερώσουμε ότι η αξιοπιστία και η προσαρμοστικότητα των νέων συσκευών μας με σχεδόν όλους τους κατασκευαστές συστημάτων ασφάλειας διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

{gallery}10632{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...