Skip to main content
DIGITAL TV 181
securityreport e mag odhgos 2021
25 Νοεμβρίου 2021 15:21

Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στις εγκαταστάσεις

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
3b330f6e26abba020db441569a6b4a31 XL eb02f412

Ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας γίνεται ακόμα πιο περίπλοκος, καθώς ολοένα και περισσότερες IP συσκευές (ασφαλείας και μη) αντικαθιστούν τα αναλογικά συστήματα. Έτσι, η ορθή εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας γίνεται πιο σύνθετη και ο επαγγελματίας εγκαταστάτης οφείλει να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα…

Ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας γίνεται ακόμα πιο περίπλοκος, καθώς ολοένα και περισσότερες IP συσκευές (ασφαλείας και μη) αντικαθιστούν τα αναλογικά συστήματα. Έτσι, η ορθή εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας γίνεται πιο σύνθετη και ο επαγγελματίας εγκαταστάτης οφείλει να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα για να προσφέρει στους πελάτες του μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να βλάψουν σε βάθος χρόνου μία εγκατάσταση και τον ίδιο τον πελάτη. Όπως συμβαίνει σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, έτσι και στον τομέα της ασφάλειας απαιτείται αποτελεσματικός σχεδιασμός, σωστή εκτέλεση και καλή διαχείριση. Δεν είναι λίγες οι στιγμές, όπου οι τεχνικοί κάνουν κάποια λάθη ή παραβλέπουν κάποιους κανονισμούς, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του συστήματος ασφαλείας. Η γνώση ορισμένων κανόνων εγκατάστασης θα κάνει αναμφίβολα την όλη εγκατάσταση πιο απλή.

Σχεδιασμός και σωστή προετοιμασία

Η σωστή μελέτη ενός χώρου είναι το Α και το Ω σε μία εγκατάσταση και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία του συστήματος ασφαλείας. Ξεκινώντας είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τον τελικό στόχο, τις προσδοκίες του χρήστη, ακόμα και τον προϋπολογισμό. Όλοι αυτοί οι στόχοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Οι ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με το έργο θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον εκάστοτε τεχνικό: Τέτοιες πληροφορίες περιλαμβάνουν: την λεπτομερή κάτοψη του χώρου, το δίκτυο τους διαθέσιμους πόρους, τα χρονοδιαγράμματα, τις συνήθειες των ατόμων που αλληλεπιδρούν τακτικά με το χώρο, τα σημεία πρόσβασης, κ.λπ. Η πλήρης γνώση των αναγκών μίας εγκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

Όταν είναι ώρα για αναβάθμιση ή τροποποίηση ενός συστήματος συναγερμού για παράδειγμα, η γνώση των λεπτομερειών της τρέχουσας υποδομής του συστήματος είναι σημαντική γιατί το νέο σύστημα είτε θα πρέπει να αντικαταστήσει το υπάρχον, είτε θα συνυπάρξει με το τρέχον σύστημα. Έτσι είναι επιτακτική η προμήθεια συγκεκριμένων εξαρτημάτων, καλωδίων και συσκευών, ώστε όλα να κυλίσουν αρμονικά. Μία εγκατάσταση που φιλοξενεί περισσότερες από 100 IP κάμερες μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει στόχος για τους κυβερνοεγκληματίες και παρόλο που οι τεχνικοί δεν είναι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οφείλουν να δίνουν τεράστια προσοχή κατά την τοποθέτηση των καμερών.

Τέλος, μία καλή ιδέα είναι η χρήση ενός λογισμικού «διαχείρισης» έργου. Με τη χρήση ενός τέτοιου λογισμικού ο εγκαταστάτης δεν αφήσει να ξεφύγει τίποτα από τον έλεγχό του, ειδικά σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπου μπορεί να τοποθετηθούν περισσότεροι από 100 αισθητήρες, κάμερες, ανιχνευτές κ.λπ. Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, το 77% των εταιρειών που ασχολείται με μεγάλα έργα, χρησιμοποιούν λογισμικό διαχείρισης έργων για αποτελεσματικότερη διαχείριση των εργασιών και των καθηκόντων τους.

Ο εξοπλισμός

Αν δεν κατανοήσουμε πλήρως τις ανάγκες του έργου δεν θα καταφέρουμε εν τέλει να εκτιμήσουμε το ποσότητα του εξοπλισμού που χρειαζόμαστε για την υλοποίηση του έργου. Πολλοί εγκαταστάτες τείνουν να κάνουν αυτό το λάθος για διάφορους λόγους και καταλήγουν να αυξάνουν το συνολικό κόστος. Άλλες φορές, συμβαίνει το ανάποδο. Πολλοί τεχνικοί χρησιμοποιούν μία κάμερα για όλες τις δουλειές! Τοποθετούν για παράδειγμα μία κάμερα ασφαλείας για να παρακολουθεί έναν ολόκληρο (μεγάλο) χώρο στάθμευσης, μία πρακτική που ενδείκνυται, ακόμα και αν η κάμερα έρχεται με πολλαπλούς φακούς.  Αυτό πρακτικά γίνεται για να μειωθεί το συνολικό κόστος, ωστόσο το αποτέλεσμα εν τέλει δεν πληροί τις προσδοκίες του τελικού πελάτη. Είναι καλύτερα να έχουμε τοποθετήσει πολλές κάμερες σε στρατηγικά σημεία που γνωρίζουμε ότι θα κάνουν καλά τη «δουλειά», παρά μία που σε τελική ανάλυση δεν θα προσφέρει τα μέγιστα στον τελικό χρήστη.

Μετά έρχεται και η τοποθέτηση του εξοπλισμού. Όταν εγκατασταθεί το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι, θα πρέπει όλοι οι αισθητήρες, οι ανιχνευτές και γενικότερα όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός να είναι τοποθετημένος σύμφωνα με το συστάσεις του εκάστοτε κατασκευαστή. Επιπρόσθετα, ο εγκαταστάτης θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι όλες οι γωνίες μίας οικίας καλύπτονται. Αν δεν γίνει αυτό, τότε το ενδεχόμενο εισβολής και ψευδών συναγερμών είναι μεγάλο! Για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά, ο ιδιοκτήτης ή ο αρμόδιος του χώρου, σε συνεργασία πάντα με τον επαγγελματία εγκαταστάτη, θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους συντήρησης στο σύστημα συναγερμού για να βεβαιωθούν ότι τα περιφερειακά (αισθητήρες, ανιχνευτές, κάμερες κ.λπ.) είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργούν άψογα. Η υπερβολική σκόνη, οι αράχνες και οι αισθητήρες που έχουν χαλαρώσει ή δεν είναι τοποθετημένοι καλά, είναι πηγή ψευδών συναγερμών.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι το σημείο όπου βρίσκεται το κεντρικό πάνελ συναγερμού. Στις εταιρίες μπορεί να βρίσκεται σε ένα καλά προστατευόμενο χώρο (τις περισσότερες φορές), σε μία οικία όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Έχει τεράστια σημασία η επιλογή τοποθέτησης του κεντρικού πάνελ. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα σημείο όπου δεν θα είναι εμφανές και γενικότερα κάπου όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Πολλοί εγκαταστάτες παραβλέπουν αυτό το σημείο, την ώρα που άλλοι προτρέπουν τους πελάτες τους να αγοράσουν extra προστατευτικό εξοπλισμό για να διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά. Το ίδιο ισχύει και για τα καταγραφικά φυσικά.

Σε τελική ανάλυση ο επαγγελματία εγκαταστάτης οφείλει, πέρα από μία σειρά μέτρων, να χρησιμοποιεί και πιστοποιημένο εξοπλισμό ασφαλείας, ιδίως σε ότι αφορά τα συστήματα συναγερμού, για την αποφυγή κενών ασφαλείας. 

Το πρόβλημα με τα πρότυπα εγκατάστασης

Κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες ασφαλείας και η πλήρης κατανόηση και εναρμόνιση με τις εν λόγω οδηγίες θα συμβάλει στη μείωση του κόστους της εγκατάστασης, κάνοντας παράλληλα πιο εύκολο το έργο των εγκαταστατών. Ας πάρουμε το παράδειγμα την χώρας μας και συγκεκριμένα την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε πολυκατοικίες ή γραφεία εταιριών. Η χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε κτίρια αλλά και υπαίθριους χώρους, τόσο από δημόσιους φορείς όσο και από ιδιώτες, είναι πλέον ιδιαίτερα εκτεταμένη και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σπουδαία μέτρα πρόληψης, ιδιαίτερα αν εφαρμοστεί με σωστή σχεδίαση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα νόμιμη η τοποθέτηση καμερών, όπως εξάλλου σημειώνει και η αρχή προστασίας δεδομένων. Η Αρχή έχει εξετάσει τα τελευταία χρόνια σημαντικό αριθμό υποθέσεων σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει πρόστιμα για τη μη τήρηση των κανονισμών. Εφόσον ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης λαμβάνει εικόνα από πρόσωπα (ανεξάρτητα αν το σύστημα είναι σε μόνιμη λειτουργία ή όχι), τότε συντελείται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Η Αρχή, προκειμένου να ρυθμίσει το ζήτημα της χρήσης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για σκοπούς προστασίας προσώπων και αγαθών, εξέδωσε την οδηγία 1/2011, η οποία αφορά στη λειτουργία των συστημάτων αυτών που τοποθετούνται από πάσης φύσεως δημόσιους φορείς ή φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε χώρους που διαχειρίζονται.

Με άλλα λόγια η Αρχή υπογραμμίζει ότι η τοποθέτηση καμερών είναι νόμιμη, ωστόσο υπό συγκεκριμένους όρους. Για παράδειγμα, η κάμερα που τοποθετείται θα πρέπει να μπαίνει σε τέτοιο σημείο που να καταγράφει μόνο τον χώρο ακριβώς έξω από το διαμέρισμα, ώστε να επιτηρείται το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά του και όχι ολόκληρος ο κοινόχρηστος χώρος, όπως η σκάλα ή το απέναντι διαμέρισμα, το ασανσέρ, κλπ. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου. Ο επαγγελματίας εγκαταστάτης συστημάτων ασφαλείας οφείλει να εξετάσει τους κανόνες αυτούς πριν τοποθετήσει μία κάμερα, για να προστατεύσει αρχικά τον ίδιο τον πελάτη του!

Εκπαιδεύστε τους πελάτες σας

Όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν πρόσβαση στο σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και φυσικά να εξοικειωθούν  με το εν λόγω σύστημα. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα που είναι εξουσιοδοτημένα (ειδικά όταν μιλάμε για επιχειρήσεις), οφείλουν να κατανοήσουν τον τρόπο οπλισμού/αφοπλισμού του συστήματος, να μάθουν φυσικά τους κωδικούς πρόσβασης και γενικότερα τη διαδικασία ακύρωσης μιας ακούσιας ενεργοποίησης συναγερμού. Πρόκειται για μια αποκλειστική αρμοδιότητα του επαγγελματία τεχνικού, που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Αυτό ισχύει και για τους υπάρχοντες πελάτες, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για το σύστημα συναγερμού τους ή τις κάμερες ασφαλείας που έχουν στο χώρο τους.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (εταιριών εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας),  οφείλουν βέβαια να έχουν στο πλάι τους και άρτια καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο οποίοι θα υποστηρίξει τους πελάτες τους και θα επιλύει σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον εξοπλισμό τους.

Η τεχνολογία στον κλάδο της ασφάλειας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και υπάρχουν πολλές νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών. Ο πελάτης βέβαια δεν το γνωρίζει αυτό και εναπόκειται στον εγκαταστάτη, ώστε να τον βοηθήσει να το καταλάβει.

{gallery}10763{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 143

  Security Report, τεύχος 143

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της οικιακής ασφάλειας, που σήμερα έχει υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένες και «σωτήριες» λύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των τελι...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics

  Video Analytics

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...
 • Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ραγδαίες και αυτός είναι ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που για κάποιους η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι συναρπαστικό, ενώ για άλλους δυνητι...
 • ONVIF

  ONVIF

  Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum), το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο διασύνδεσης φυσικών προϊόντων ασφαλείας IP, παρουσίασε το πρόσθετο διαμόρφωσης TLS, που θα επιτρέψει ταχύτερες και ασφαλ...
 • Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Η Oktabit Α.Ε., διακεκριμένη εταιρεία στον χώρο της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με 30 και πλέον έτη επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική συνε...
 • Uniview F & Q3 Series

  Uniview F & Q3 Series

  H Uniview είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων CCTV, με έδρα την Hangzhou της Κίνας, 4 κέντρα R&D, παραρτήματα ανά την υφήλιο και παρουσία σε 145 χώρες. Μέσα σε 15 μόνο χρόν...
 • IP κάμερες της Tiandy

  IP κάμερες της Tiandy

  Σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση δεν αφορά μόνο στην παρακολούθηση, αφορά στη λήψη και στην επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχημ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...