Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
25 Νοεμβρίου 2021 15:20

GSM/GPRS στα συστήματα συναγερμού

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
ed4e2ae3ded1859f5e7022ec2c1677f9 XL d6424b0d

Η βασική αποστολή ενός συστήματος συναγερμού είναι να παρέχει άμεσα και αξιόπιστα πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό μιας απειλής. Για να επιτευχθεί αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα σύγχρονα επαγγελματικά συστήματα συναγερμού χρησιμοποιούν GSM και GPRS μονάδες!

Η βασική αποστολή ενός συστήματος συναγερμού είναι να παρέχει άμεσα και αξιόπιστα πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό μιας απειλής. Για να επιτευχθεί αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα σύγχρονα επαγγελματικά συστήματα συναγερμού χρησιμοποιούν GSM και GPRS μονάδες!

Το Global System for Mobile communications (Παγκόσµιο Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών-GSM), είναι ένα κοινό Ευρωπαϊκό ψηφιακό σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Το Ευρωπαϊκό Τηλεπικοινωνιακό Συμβούλιο (European Telecommunications Standards Institute) το 1982, άρχισε την μελέτη για την δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού ψηφιακού συστήματος κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς (2G). Αυτό το σύστημα ονομάστηκε αρχικά Group Special Mobile (GSM). Το GSM είναι ένα κυψελοειδές ψηφιακό σύστημα κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς (2G), το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά σήματα και την τεχνική πολλαπλής πρόσβασης με διαχωρισμό του διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων σε ένα αριθμό καναλιών και την διαίρεση αυτών σε χρονοθυρίδες για την μετάδοση σημάτων. Το πρότυπο GSM δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκό πρότυπο, αφού υιοθετήθηκε από πολλές άλλες χώρες των άλλων Ηπείρων, εκμεταλλευόμενο διάφορες ζώνες συχνοτήτων.

Το GPRS (General Packet Radio Service) γενικά είναι το τεχνολογικό πρότυπο που επιτρέπει την ταχύτατη αποστολή και λήψη δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας GSM μέσω της τεχνολογίας μεταγωγής πακέτων. Στο GPRS επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση περισσοτέρων του ενός χρονοθυρίδων. Οι πόροι του δικτύου χρησιμοποιούνται πιο αποδοτικά γιατί οι χρονοθύριδες δεσμεύονται μόνο κατά την ώρα μετάδοσης και αποδεσμεύονται όταν τελειώνει η μετάδοση σε αντίθεση με την τεχνολογία CSD. Στην πράξη όμως το GPRS χρησιμοποιεί 3 με 4 χρονοθυρίδες για κατέβασμα και μια χρονοθυρίδα για ανέβασμα (μη συμμετρική σύνδεση).

Τι προσφέρουν οι εν λόγω συσκευές

Σήμερα, οι μονάδες GSM/GPRS αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συναγερμού, καθώς εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη επικοινωνία του συστήματός με το Κέντρο Λήψης Σημάτων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο για οποιοδήποτε συμβάν. Σήμερα σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, οι μανάδες GSM και GPRS είναι απαραίτητες, καθώς οι διαρρήκτες συχνά κόβουν τα καλώδια του τηλεφώνου για να εμποδίσουν την επικοινωνία του συστήματος συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων. Από την άλλη, ο ίδιος ο πάροχος τηλεφωνίας, μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα (τυχόν βλάβες), με αποτέλεσμα πάλι την αδυναμία επικοινωνίας με το ΚΛΣ. Οι μονάδες GSM/GPRS δίνουν τη λύση σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ένα σύστημα συναγερμού που ενσωματώνει τις εν λόγω μονάδες προσφέρει μεγάλη αξιοπιστία. Είναι πιθανό κάποιος που προσπαθεί να εισβάλει σε μία οικία, να κόψει τα καλώδια του ρεύματος, ώστε να απενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού. Ωστόσο, ένας συναγερμός με GSM θα παραμείνει συνδεδεμένος στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας GSM. Μια μονάδα GSM/GPRS συνδέεται με το δίκτυο GSM χρησιμοποιώντας μια SIM. Οι κοινές ραδιοσυχνότητες στις οποίες λειτουργεί μια τυπική λειτουργική μονάδα GSM είναι στα 850/900MHz και 1800/1900MHz. Στη μονάδα θα συναντήσουμε υποδοχή για κάρτα SIM, διεπαφή RS-232 για σύνδεση με υπολογιστή, προγραμματιζόμενες εξόδους PGM, εισόδους PSTN, LED κατάστασης σημάτων, υποδοχή για τροφοδοσία κ.λπ. Με την βοήθεια των εν λόγω module, μπορούμε να λάβουμε, να δημιουργήσουμε, ακόμα και να απορρίψουμε φωνητικές κλήσεις, να στείλουμε/λάβουμε και να διαγράψουμε μηνύματα SMS, ή push notifications και να προσθέσουμε και να αναζητήσουμε τις επαφές στην κάρτα SIM.

Οι συσκευές, ελέγχουν την IP επικοινωνία με το ΚΛΣ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ενημερώνουν άμεσα σε περίπτωση ενός προβλήματος, χρησιμοποιούν τα δίκτυα 4G/3G/2G για μεταφορά δεδομένων επικοινωνίας ή το δίκτυο GSM για λύσεις τηλεφωνικής αναφοράς, ενώ μέσω της εφαρμογής για smartphones, υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και χειρισμού.

Επίσης, οι μονάδες GPRS με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και χειρισμού, έχουν και τη δυνατότητα αποστολής push notification προς το κινητό, μία λειτουργία εξαιρετικά χρήσιμη για τον χρήστη που βρίσκεται σε περιοχή με κακό σήμα (το ΚΛΣ δεν μπορεί να επικοινωνήσει), αλλά είναι συνδεδεμένος σε ένα Wi-Fi.

{gallery}10761{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Οκτώβριος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
Κέντρα Λήψης Σημάτων και Λογισμικά Επιτήρησης
Τα συστήματα συναγερμού και τα συστήματα πυρανίχνευσης έχουν έναν και μόνο σκοπό: να ενημερώνουν για μία διάρρηξη, φωτιά ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να αναλάβουν δράση οι ιδιοκτήτες...
Hikvision Smart Hybrid Light
Η νέα σειρά αναλογικών καμερών 1080p D0T-LTS της Hikvision μάς εισάγει στο Turbo HD 8.0 με νέα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, όπως η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας (Two-way-Audio) και ο διπλός...
ELDES ESIM320
Το ESIM320 της ELDES είναι ένας gate controler σχεδιασμένος να προσφέρει προστασία και άνεση στη διαχείριση πύλης και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε είδος κτιρίο...
OPTEX AP-SERIES
Η σειρά αισθητήρων ανιχνευτών εισβολής AP της OPTEX αποτελεί μία πρόσθετη λύση ασφάλειας για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τον εσωτερικό τους χώρο προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο ασφαλείας στο σύστη...