Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Νοεμβρίου 2021 15:20

GSM/GPRS στα συστήματα συναγερμού

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
ed4e2ae3ded1859f5e7022ec2c1677f9 XL d6424b0d

Η βασική αποστολή ενός συστήματος συναγερμού είναι να παρέχει άμεσα και αξιόπιστα πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό μιας απειλής. Για να επιτευχθεί αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα σύγχρονα επαγγελματικά συστήματα συναγερμού χρησιμοποιούν GSM και GPRS μονάδες!

Η βασική αποστολή ενός συστήματος συναγερμού είναι να παρέχει άμεσα και αξιόπιστα πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό μιας απειλής. Για να επιτευχθεί αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα σύγχρονα επαγγελματικά συστήματα συναγερμού χρησιμοποιούν GSM και GPRS μονάδες!

Το Global System for Mobile communications (Παγκόσµιο Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών-GSM), είναι ένα κοινό Ευρωπαϊκό ψηφιακό σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Το Ευρωπαϊκό Τηλεπικοινωνιακό Συμβούλιο (European Telecommunications Standards Institute) το 1982, άρχισε την μελέτη για την δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού ψηφιακού συστήματος κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς (2G). Αυτό το σύστημα ονομάστηκε αρχικά Group Special Mobile (GSM). Το GSM είναι ένα κυψελοειδές ψηφιακό σύστημα κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς (2G), το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά σήματα και την τεχνική πολλαπλής πρόσβασης με διαχωρισμό του διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων σε ένα αριθμό καναλιών και την διαίρεση αυτών σε χρονοθυρίδες για την μετάδοση σημάτων. Το πρότυπο GSM δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκό πρότυπο, αφού υιοθετήθηκε από πολλές άλλες χώρες των άλλων Ηπείρων, εκμεταλλευόμενο διάφορες ζώνες συχνοτήτων.

Το GPRS (General Packet Radio Service) γενικά είναι το τεχνολογικό πρότυπο που επιτρέπει την ταχύτατη αποστολή και λήψη δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας GSM μέσω της τεχνολογίας μεταγωγής πακέτων. Στο GPRS επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση περισσοτέρων του ενός χρονοθυρίδων. Οι πόροι του δικτύου χρησιμοποιούνται πιο αποδοτικά γιατί οι χρονοθύριδες δεσμεύονται μόνο κατά την ώρα μετάδοσης και αποδεσμεύονται όταν τελειώνει η μετάδοση σε αντίθεση με την τεχνολογία CSD. Στην πράξη όμως το GPRS χρησιμοποιεί 3 με 4 χρονοθυρίδες για κατέβασμα και μια χρονοθυρίδα για ανέβασμα (μη συμμετρική σύνδεση).

Τι προσφέρουν οι εν λόγω συσκευές

Σήμερα, οι μονάδες GSM/GPRS αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συναγερμού, καθώς εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη επικοινωνία του συστήματός με το Κέντρο Λήψης Σημάτων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο για οποιοδήποτε συμβάν. Σήμερα σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, οι μανάδες GSM και GPRS είναι απαραίτητες, καθώς οι διαρρήκτες συχνά κόβουν τα καλώδια του τηλεφώνου για να εμποδίσουν την επικοινωνία του συστήματος συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων. Από την άλλη, ο ίδιος ο πάροχος τηλεφωνίας, μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα (τυχόν βλάβες), με αποτέλεσμα πάλι την αδυναμία επικοινωνίας με το ΚΛΣ. Οι μονάδες GSM/GPRS δίνουν τη λύση σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ένα σύστημα συναγερμού που ενσωματώνει τις εν λόγω μονάδες προσφέρει μεγάλη αξιοπιστία. Είναι πιθανό κάποιος που προσπαθεί να εισβάλει σε μία οικία, να κόψει τα καλώδια του ρεύματος, ώστε να απενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού. Ωστόσο, ένας συναγερμός με GSM θα παραμείνει συνδεδεμένος στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας GSM. Μια μονάδα GSM/GPRS συνδέεται με το δίκτυο GSM χρησιμοποιώντας μια SIM. Οι κοινές ραδιοσυχνότητες στις οποίες λειτουργεί μια τυπική λειτουργική μονάδα GSM είναι στα 850/900MHz και 1800/1900MHz. Στη μονάδα θα συναντήσουμε υποδοχή για κάρτα SIM, διεπαφή RS-232 για σύνδεση με υπολογιστή, προγραμματιζόμενες εξόδους PGM, εισόδους PSTN, LED κατάστασης σημάτων, υποδοχή για τροφοδοσία κ.λπ. Με την βοήθεια των εν λόγω module, μπορούμε να λάβουμε, να δημιουργήσουμε, ακόμα και να απορρίψουμε φωνητικές κλήσεις, να στείλουμε/λάβουμε και να διαγράψουμε μηνύματα SMS, ή push notifications και να προσθέσουμε και να αναζητήσουμε τις επαφές στην κάρτα SIM.

Οι συσκευές, ελέγχουν την IP επικοινωνία με το ΚΛΣ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ενημερώνουν άμεσα σε περίπτωση ενός προβλήματος, χρησιμοποιούν τα δίκτυα 4G/3G/2G για μεταφορά δεδομένων επικοινωνίας ή το δίκτυο GSM για λύσεις τηλεφωνικής αναφοράς, ενώ μέσω της εφαρμογής για smartphones, υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και χειρισμού.

Επίσης, οι μονάδες GPRS με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και χειρισμού, έχουν και τη δυνατότητα αποστολής push notification προς το κινητό, μία λειτουργία εξαιρετικά χρήσιμη για τον χρήστη που βρίσκεται σε περιοχή με κακό σήμα (το ΚΛΣ δεν μπορεί να επικοινωνήσει), αλλά είναι συνδεδεμένος σε ένα Wi-Fi.

{gallery}10761{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...