Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιανουαρίου 2022 13:28

Ήχος και ασφάλεια

2 από τις βασικές λειτουργίες που βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
b2fee3da279647c4c6488fff1d6cff5d XL db2c2558

Οι ήχοι είναι μέρος της καθημερινότητας μας και έρχονται είτε τη σωστή στιγμή είτε τη λάθος… Πολλοί από αυτούς τους ήχους είναι «ευπρόσδεκτοι», άλλοι όμως μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας.

Οι ήχοι είναι μέρος της καθημερινότητας μας και έρχονται είτε τη σωστή στιγμή είτε τη λάθος… Πολλοί από αυτούς  τους ήχους είναι «ευπρόσδεκτοι», άλλοι όμως μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας.

Επιστημονικά, ο ήχος είναι η αίσθηση που προκαλείται λόγω της διέγερσης των αισθητηρίων οργάνων της ακοής από μεταβολές πίεσης υλικών σωμάτων, όπως ο ατμοσφαιρικός αέρας. Αυτές οι μεταβολές διαδίδονται με τη μορφή ηχητικών κυμάτων. Όσο μεγαλύτερα είναι τα κύματα, τόσο ισχυρότερες είναι οι δονήσεις και τόσο πιο δυνατός είναι ο ήχος που ακούμε. Στον τομέα της ασφάλειας ο ήχος παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και παρέχει τεράστια αξία σε πολλές εφαρμογές και καταστάσεις.

Τι γίνεται όμως αν ο ήχος έρχεται παραμορφωμένος ή αν δεν μπορούμε να τον ακούσουμε καθαρά, λόγω του αυξημένου θορύβου στο παρασκήνιο; Στον τομέα της ασφάλειας, πολλοί χρήστες-πελάτες αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση. Υπάρχουν διαθέσιμες τεχνολογίες, που ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, θα βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου και θα μειώσουν το θόρυβο στο παρασκήνιο. Όταν ο εγκαταστάτης εξετάζει την απόδοση μίας θυροτηλεόρασης για παράδειγμα, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτή χρησιμοποιεί τις εξής λειτουργίες:

Echo suppression /echo cancellation

Η καταστολή της ηχούς και η ακύρωση της ηχούς (Echo suppression /echo cancellation) είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται στην ενδοεπικοινωνία για τη βελτίωση της ποιότητας της φωνής με την αποτροπή της δημιουργίας ηχούς ή την εξάλειψή αφού εμφανιστεί. Οι καταστολείς θορύβων αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1950 ως απάντηση στην πρώτη χρήση δορυφόρων για τηλεπικοινωνίες. Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας του ήχου, η λειτουργία αυτή εμποδίζει ταυτόχρονα την ηχώ να ταξιδέψει σε ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Η ακύρωση ηχούς όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα, αλλά επίσης μειώνει την κατανάλωση εύρους ζώνης.

Στη λειτουργία echo suppression, οι καταστολείς ανιχνεύουν ένα φωνητικό σήμα που πηγαίνει προς μία κατεύθυνση σε ένα κύκλωμα και στη συνέχεια, σβήνουν ή εξασθενούν το σήμα προς την άλλη κατεύθυνση. Με την ακύρωση της ηχούς-echo cancellation ένα ή περισσότερα μικρόφωνα εντοπίζουν τους εξωτερικούς ήχους, τους οποίους αντισταθμίζουν με εξουδετέρωση θορύβου, ακυρώνοντας τους εξωτερικούς ήχους πριν τους ακούσετε. Αυτή η τεχνική υλοποιείται γενικά ψηφιακά με τη χρήση ενός ψηφιακού επεξεργαστή σήματος ή λογισμικού, αν και μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε αναλογικά κυκλώματα.

AGC-Automatic gain control

Μία ακόμα τεχνολογία, το AGC-Automatic gain control. Μια φωνή που είναι πολύ δυνατή ή πολύ αδύναμη (πολύ κοντά ή πολύ μακριά) θα εξισορροπηθεί με αποτέλεσμα ένα μη παραμορφωμένο και καθαρό σήμα. Το AGC ουσιαστικά μειώνει την ένταση του ήχου εάν το σήμα είναι ισχυρό και την αυξάνει όταν είναι ασθενέστερο. Χρησιμοποιείται στους περισσότερους ραδιοφωνικούς δέκτες για την εξίσωση της μέσης έντασης ήχου  διαφορετικών ραδιοφωνικών σταθμών λόγω των διαφορών στην ισχύ του λαμβανόμενου σήματος, καθώς και των διακυμάνσεων στο ραδιοφωνικό σήμα ενός σταθμού λόγω εξασθένισης.

Η παρακολούθηση βίντεο είναι αρκετά συχνά το επίκεντρο των εξελίξεων σε ότι αφορά την ασφάλεια, ωστόσο εξίσου σημαντικός είναι και ο ήχος. Όπως ο τρόπος που η ακοή μας συμπληρώνει την όρασή μας, έτσι και τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας/CCTV με ποιοτικό ήχο, θα προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία κατά την εξέταση ενός βίντεο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...