DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIGITAL TV 177
securityreport e mag odhgos 2021
27 Μαρτίου 2022 12:23

Πως η τεχνολογία LiDAR θα αναδιαμορφώσει το κλάδο της περιμετρικής ασφάλειας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
f77a2c3c128d461ea4d17788728c4bc6 XL 86ba5f4e

Η περιμετρική ασφάλεια ή η περιμετρική προστασία μπορεί να αναφέρεται σε συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, όπως τα συστήματα συναγερμού, τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης και εξωτερικού φωτισμού, αλλά και σε συστήματα παθητικής ασφάλειας, όπως τα αξεσουάρ περίφραξης, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης…

Η περιμετρική ασφάλεια ή η περιμετρική προστασία μπορεί να αναφέρεται σε συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, όπως τα συστήματα συναγερμού, τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, τις συσκευές ελέγχου πρόσβασης και εξωτερικού φωτισμού, αλλά και σε συστήματα παθητικής ασφάλειας, όπως τα αξεσουάρ περίφραξης, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης και αποκλεισμού εισόδου. Σε κάθε περίπτωση τα συστήματα περιμετρικής ασφάλειας εγγυώνται βελτιωμένο επίπεδο προστασίας τόσο για τις ανάγκες ασφαλείας εσωτερικών όσο και υπαίθριων χώρων, σε κάθε είδους τοποθεσίες και σε διαφορετικές συνθήκες.

Η περιμετρική ασφάλεια και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν ένα χώρο, είναι παντού. Από την αυλή ενός σπιτιού, μέχρι και σε ένα βιομηχανικό χώρο ή εργοστάσιο. Μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία ακούει στο όνομα LiDAR. Η LiDAR, θεωρείται μία νέα τεχνολογία για τον κλάδο της ασφάλειας, που όμως έχει ήδη να εντυπωσιάζει τους τελικούς χρήστες και τους κατασκευαστές με την εξαιρετική απόδοση και την αξιοπιστία του.

Η τεχνική LiDAR βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και ακολούθως, στην καταγραφή της οπισθοσκεδαζόμενης ακτινοβολίας λέιζερ. Η ατμόσφαιρα αποτελούμενη από άτομα, μόρια, αιωρούμενα σωματίδια (αερολύματα), κ.λπ., μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση της διερχόμενης ακτινοβολίας λέιζερ. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει μόνο η σκεδαζόμενη ακτινοβολία, η όποια κρατά το αρχικό μήκος κύματος σταθερό. Η σκεδαζόμενη ακτινοβολία συλλέγεται από ένα οπτικό τηλεσκόπιο και οδηγείται στο σύστημα λήψης και καταγραφής των σημάτων LIDAR. Η τεχνική LIDAR, αναλύοντας τα οπισθοσκεδαζόμενα σήματα που προέρχονται από την αλληλεπίδραση των συστατικών της ατμόσφαιρας με την ακτινοβολία λέιζερ, είναι ικανή να καθορίσει την κατακόρυφη κατανομή των κυριότερων ρύπων και συστατικών της ατμόσφαιρας με μεγάλη χωρική και χρονική ακρίβεια.

Σε ότι αφορά το κλάδο του Security, όταν ενσωματώνεται με κάμερες και λογισμικά διαχείρισης βίντεο, η εν λόγω τεχνολογία βελτιώνει τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία ενός χώρου, επιτρέποντας την παρακολούθηση και την οπτικοποίηση των εισβολέων σε πραγματικό χρόνο. Στην πραγματικότητα τα συστήματα LiDAR συμπληρώνουν τις κάμερες παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες σε ένα χώρο, προσφέροντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πολλοί κατασκευαστές ανιχνευτών κίνησης έχουν ενσωματώσει την εν λόγω τεχνολογία στους ανιχνευτές κίνησης τους εξαλείφοντας με επιτυχία τους ψευδείς συναγερμούς.

Για τους παρόχους λύσεων ασφαλείας, αλλά πλέον και τους τελικούς χρήστες, η υψηλή ακρίβεια αναγνώρισης και παρακολούθησης εισβολέων, καθώς και ο χαμηλός ρυθμός ψευδών συναγερμών είναι ίσως οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν στη τεράστια ζήτηση των εν λόγω συσκευών. Η τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging) σε συνδυασμό με τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να μειώσει, πέρα από τους ψευδείς συναγερμούς, και το τελικό κόστος μίας εγκατάστασης.

Από τη φύση της, η περιμετρική ασφάλεια να αναφέρεται στα φυσικά εμπόδια που απαγορεύουν την πρόσβαση στους επίδοξους εισβολείς, όπως οι φράκτες, ωστόσο τα σύγχρονα συστήματα περιμετρικής ασφάλειας συνδυάζουν πολλά παραπάνω. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι οι αισθητήρες LiDAR που συνεργάζονται με τις κάμερες παρακολούθησης βίντεο, παρέχοντας στον χρήστη ένα ακόμα πολύτιμο στοιχείο, την οπτική επιβεβαίωση. Στην συνέχεια, οι εν λόγω συσκευές παρακολουθούν έναν εισβολέα σε πραγματικό χρόνο και άμεσα ενεργοποιούν και το συναγερμό. Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά των εν λόγω συσκευών είναι η μεγάλη εμβέλεια ανίχνευσης, η χαμηλή τάση τροφοδοσίας, ο υψηλός βαθμός στεγανότητας (IP67/IP66), η ακρίβεια ανίχνευσης (μπορεί να αναγνωρίσει διαφορετικό είδος κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά αργού ή γρήγορου κινούμενου στόχου), καθώς και οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες όπως απόσταση, ταχύτητα και σχήμα η μείωση των ψευδών συναγερμών, η ανοσία σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα και παρεμβολές ραντάρ, κ.λπ.

Η εν λόγω τεχνολογία προσφέρει ανώτερο επίπεδο ακρίβειας, έως και 95%. Οι αισθητήρες LiDAR διατηρούν την αξιοπιστία και την υψηλή τους απόδοση ακόμη και σε εξαιρετικά φωτεινά περιβάλλοντα ή σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού, ακόμα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως ο άνεμος ή η βροχή. Ορισμένες λύσεις παρακολούθησης που βασίζονται σε LiDAR χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση και αλγόριθμους 3D για τη σάρωση του οπτικού πεδίου του αισθητήρα, την ανάλυση δεδομένων και την παροχή μεταδεδομένων. Οι πληροφορίες της θέσης ενός εισβολέα από το σύστημα LiDAR μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αυτοματοποίηση της κίνησης της κάμερας PTZ. Έτσι από τη στιγμή της παράβασης, ο εισβολέας εντοπίζεται και παρακολουθείται αυτόματα από την εν λόγω κάμερα. Εκτός από τα υψηλά επίπεδα ακρίβειας, μια λύση που βασίζεται σε LiDAR είναι επίσης εξαιρετικά οικονομική. Ορισμένοι αισθητήρες LiDAR μπορούν να παρέχουν οπτικό πεδίο 360 μοιρών, πράγμα που σημαίνει ότι μία τεράστια περιοχή μπορεί να καλυφθεί ίσως και με μία μόνο συσκευή.

Μία λύση που βασίζεται σε τεχνολογία LiDAR, είναι οι νέοι ανιχνευτές της OPTEX που μειώνουν σημαντικά το ποσοστό ψευδών συναγερμών, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και κόστος.

Η σειρά REDSCAN RPO της OPTEX περιλαμβάνει δύο μοντέλα, το RLS-3060V με εμβέλεια έως 30x60m και το RLS-50100V με εμβέλεια έως 50x100m. Το RLS-3060V είναι ο αισθητήρας LiDAR που παρέχει τεράστια ακρίβεια στην ανίχνευση εισβολέων και κινούμενων αντικειμένων σε εύρος 30mx60m, χωρίς κενά και διατηρώντας την ίδια ανάλυση ανίχνευσης. Εξοπλισμένο με την πιο προηγμένη τεχνολογία της OPTEX, ο εν λόγω ανιχνευτής παρέχει εξαιρετική απόδοση ανίχνευσης που δεν επηρεάζεται από μεταβαλλόμενο φωτισμό, θερμοκρασίες ή περιβαλλοντικές αλλαγές. Με παρόμοια χαρακτηριστικά και ο laser ανιχνευτής RLS-50100V με εύρος ανίχνευσης 50mx100m.

Η τεχνολογία LiDAR παρέχει πολλά οφέλη, όπως υψηλή ακρίβεια, εξοικονόμηση κόστους, παρακολούθηση και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο και εύκολη ενσωμάτωση με την υπάρχουσα υποδομή ενός συστήματος. Κρίσιμες υποδομές όπως τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας, το δίκτυο υδροδότησης, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και οι αερολιμένες, απαιτούν προηγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό ασφάλειας με χαμηλό ποσοστό ψευδών συναγερμών και οι εν λόγω συσκευές μπορούν να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα αυτό.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design