Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
23 Μαΐου 2022 00:18

Αναλογικές κάμερες

Σε ποιες περιπτώσεις είναι προτιμότερες από τις IP κάμερες

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
2dfd978cef3ad1bf2fbe4fa1bfb01bb3 XL 5c78d5b3

Το 2009, ο κλάδος της τηλεοπτικής μετάδοσης πέρασε από την αναλογική τεχνολογία στην ψηφιακή, ανοίγοντας το δρόμο και για τις υπόλοιπες βιομηχανίες που ενδεχομένως ήθελαν να πάνε προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κλάδος της ασφάλειας ωστόσο, ήταν πιο μπροστά από την εποχή αυτή, καθώς η πρώτη δικτυακή κάμερα ασφαλείας ήρθε στο φως το 1996.

Το 2009, ο κλάδος της τηλεοπτικής μετάδοσης πέρασε από την αναλογική τεχνολογία στην ψηφιακή, ανοίγοντας το δρόμο και για τις υπόλοιπες βιομηχανίες που ενδεχομένως ήθελαν να πάνε προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κλάδος της ασφάλειας ωστόσο, ήταν πιο μπροστά από την εποχή αυτή, καθώς η πρώτη δικτυακή κάμερα ασφαλείας ήρθε στο φως το 1996.

Για τα πλεονεκτήματα των συστημάτων επιτήρησης που βασίζονται στην τεχνολογία IP έχουμε κάνει αμέτρητες αναφορές και όχι άδικα, καθώς προσφέρουν ευελιξία, καλύτερη ποιότητα εικόνας και πολλά ακόμα πλεονεκτήματα για τον επαγγελματία εγκαταστάτη και τον τελικό καταναλωτή. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα αναλογικά συστήματα παρακολούθησης, όπως μία κάμερα HD, αποτελούν ιδανικότερες επιλογές τόσο από άποψη κόστους όσο και από άποψη αποτελεσματικότητας.

Πολλές φορές τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης που βασίζονται στην τεχνολογία αναλογικού HD είναι προτιμότερα, καθώς εκμεταλλεύονται την ήδη υπάρχουσα αναλογική υποδομή, πόσο μάλλον εγκαταστάσεις που υπάρχουν δεκάδες προεγκατεστημένες κάμερες. Θα πει κάποιος, αυτό είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα πίσω, δεδομένου του ότι στην αγορά θα συναντήσουμε IP εξοπλισμό για όλες τις απαιτήσεις και τις εγκαταστάσεις. Όχι, η επένδυση σε αναλογικό εξοπλισμό είναι μία συμφέρουσα επιλογή ιδίως όταν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Tα νέα αναλογικά συστήματα HD είναι υψηλής απόδοσης, οικονομικά προσιτά και παρέχουν εξαιρετικές εικόνες και δυνατότητες αποθήκευσης, χαρακτηριστικά δηλαδή, που ταιριάζουν απόλυτα στις απαιτήσεις διαφόρων εγκαταστάσεων με προεγκατεστημένο εξοπλισμό.

Τα τελευταία χρόνια, οι αναλογικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας έχουν αγγίξει και αυτές υψηλές αναλύσεις φτάνοντας μέχρι και τα 8MP (4K Ultra HD). Έρχονται με εντυπωσιακές δυνατότητες όπως τεχνολογία WDR, χαμηλό φωτισμό και άλλα χαρακτηριστικά που παλαιότερα θα συναντούσαμε μόνο σε IP κάμερες, καθιστώντας τες κατάλληλες για ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά αναλογικών καμερών τυπικής ευκρίνειας.

Αυτές οι σύγχρονες αναλογικές κάμερες χρησιμοποιούν το υπάρχον ομοαξονικό καλώδιο. Μέσω του ομοαξονικού καλωδίου, το σήμα μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ελέγχου PTZ κάμερών, αλλά και ταυτόχρονα η μετάδοση ισχύος (με τις κάμερες PoC). Με τη χρήση κατάλληλων ενισχυτών, μπορούμε να επεκτείνουμε και την απόσταση μετάδοσης. Ας δούμε μερικά από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των αναλογικών καμερών.

 

Κόστος

Ο πιο προφανής λόγος για να επιλέξουμε μία αναλογική κάμερα είναι η τιμή καθώς, οι εν λόγω κάμερες είναι αρκετά φθηνότερες από τις IP. Αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπου χρίζουν αναβάθμισης. Αν σκεφτούμε ένα χώρο όπου διαθέτει πάνω από 100 κάμερες τότε η τεχνολογία αναλογικού HD είναι προτιμότερη, καθώς εκμεταλλεύεται την ήδη υπάρχουσα αναλογική υποδομή. Το κόστος μίας αναλογικής κάμερας είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τις IP κάμερες, επειδή οι αναλογικές κάμερες δεν ενσωματώνουν τσιπ για τη διασύνδεση με το δίκτυο, και άλλες παρόμοιες πλακέτες. Ο σχεδιασμός τους αυτός, μειώνει το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) για τον τελικό καταναλωτή, αλλά και το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης/υπηρεσιών (TCS) για τον εγκαταστάτη. Επίσης, ορισμένες IP κάμερες απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ στην προσπάθεια τους να συμπιέσουν τις εικόνες υψηλής ευκρίνειας, κάτι που δεν χρειάζεται να κάνουν οι αναλογικές κάμερες.

Αναβαθμισμένη εμβέλεια

Μπορεί κατά κανόνα οι IP κάμερες να προσφέρουν μεγαλύτερες αποστάσεις όσο αφορά τη μετάδοση σήματος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το αναλογικό σήμα έχει κάνει τεράστιες προόδους. Εταιρίες όπως η Dahua και η Hikvision έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει αναβαθμισμένες λύσεις όσο αφορά το αναλογικό σήμα, εξαλείφοντας πλήρως προβλήματα του παρελθόντος όπως την περιορισμένη εμβέλεια και την απώλεια σήματος (σε μεγάλες αποστάσεις).

Ασφάλεια

Η αναλογική καλωδίωση είναι από τη φύση πιο ασφαλής στον κυβερνοχώρο, καθώς οι συσκευές δεν συνδέονται απευθείας στο internet. Επειδή δεν είναι υπολογιστές, αλλά είναι κυρίως συσκευές λήψης εικόνων, οι αναλογικές κάμερες είναι πιο απλές στη διαχείριση από τις κάμερες IP. Το γεγονός ότι οι IP κάμερες είναι ουσιαστικά υπολογιστές προσθέτει μία ακόμα πολυπλοκότητα, όπως η διαχείριση κωδικού πρόσβασης και η ενημέρωση λογισμικού για κάθε μία κάμερα ξεχωριστά. Μπορεί οι IP κάμερες να προσφέρουν και αυτές μοναδικά οφέλη στις εγκαταστάσεις, ωστόσο είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.

Απλότητα

Τα DVR  προσφέρουν αναμφίβολα μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εγκατάσταση και τη ρύθμιση, σε σχέση με τα περισσότερα IP συστήματα, κάνοντας με αυτό τον τρόπο ευκολότερη και τη «ζωή» του τελικού χρήστη. Επίσης, η επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας υποδομής ομοαξονικού καλωδίου αποτελεί ίσως τον ελκυστικότερο παράγοντα για τους καταναλωτές και τους εγκαταστάτες. Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτείται ενδελεχής έλεγχος του καλωδίου για φθορές, πριν επαναχρησιμοποιηθεί.

Είναι γεγονός πως σε νέα έργα και εγκαταστάσεις, οι αναλογικές κάμερες δεν είναι σε πρώτο πλάνο και η πλειοψηφία των εγκαταστατών θα προτιμήσει τις IP. Όταν αναφερόμαστε σε αναλογικό εξοπλισμό, τότε στόχος είναι εκείνοι οι πελάτες που θέλουν να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν μία εγκατάσταση χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή ομοαξονικής καλωδίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναλογική τεχνολογία μπορεί να παρέχει εφαρμογές που είναι πολύ πιο αποδοτικές τόσο από την άποψη της ασφάλειας όσο και από την άποψη του κόστους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...