Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
23 Μαΐου 2022 00:19

Αναβάθμιση εξοπλισμού CCTV

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F06%2F9782587534ca19d0b3809b7721c40641 XL

Η βιντεοεπιτήρηση εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, προσφέροντας παράλληλα τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες. Από το λιανικό εμπόριο, το σπίτι, το γραφείο μέχρι και τις μεταφορές, οι υπεύθυνοι ασφάλειας χρησιμοποιούν τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία της βιντεοεπιτήρησης για να πιάσουν τους εγκληματίες-διαρρήκτες…

Η βιντεοεπιτήρηση εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, προσφέροντας παράλληλα τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες. Από το λιανικό εμπόριο, το σπίτι, το γραφείο μέχρι και τις μεταφορές, οι υπεύθυνοι ασφάλειας χρησιμοποιούν τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία της βιντεοεπιτήρησης για να πιάσουν τους εγκληματίες-διαρρήκτες, να αναλύσουν τη ροή της κυκλοφορίας σε υποκαταστήματα, να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες, κ.λπ. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους η αναβάθμιση του εν λόγω εξοπλισμού φαντάζει επιτακτική σήμερα.

Οι κάμερες ασφαλείας προσφέρουν τεράστια οφέλη, ειδικά σε εγκαταστάσεις όπου ο κίνδυνος κλοπής ή βανδαλισμού είναι μεγάλος. Ωστόσο, ο CCTV εξοπλισμός θα πρέπει να αναβαθμίζεται και φυσικά να συντηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι κάμερες ασφαλείας και οι συσκευές εγγραφής βίντεο έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να καταγράφουν βίντεο 24ώρες το 24ωρο. Όπως συμβαίνει με κάθε τύπο τεχνολογίας, τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης εξελίσσονται συνεχώς. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές συστημάτων βιντεοεπιτήρησης παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερες καινοτομίες στο κλάδο της ασφάλειας, με τέτοιο ρυθμό, που μερικές φορές ένα σχετικά νέο σύστημα CCTV μπορεί να φαντάζει ξεπερασμένο και λιγότερο ασφαλές, σε σύγκριση με τις σύγχρονες λύσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί το σύστημα βιντεοεπιτήρησης  που έχουμε στη διάθεσή μας να παρουσιάζει σφάλματα ή να μην προσφέρει τη μέγιστη απόδοση στους χρήστες. Οι επαγγελματίες εγκαταστάτες και οι χειριστές των εν λόγω συστημάτων, πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα συστήματα ασφαλείας που έχουν εγκαταστήσει λειτουργούν απρόσκοπτα, ενώ είναι και υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους. Ας δούμε πότε κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση του εξοπλισμού, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις και στα παλαιότερα συστήματα καταγραφής.

Η ποιότητα και η ανάλυση του βίντεο

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν οι κάμερες πρέπει να αναβαθμιστούν είναι να ελέγξετε την ποιότητα της εικόνας του εγγεγραμμένου βίντεο. Οι κάμερες καταγράφουν βίντεο σε διαφορετικές αναλύσεις – όσο χαμηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο χαμηλότερη είναι και η ποιότητα. Με μία κάμερα χαμηλής ανάλυσης, οι χρήστες χάνουν σημαντικές λεπτομέρειες όπως διάφορα άτομα, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται ακριβώς μπροστά στο πεδίο της κάμερας. Όταν παρακολουθούμε το υλικό που καταγράφεται από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ξεκάθαρα άτομα ή άλλου τύπου αντικείμενα, τότε το σύστημα «φωνάζει» για αναβάθμιση. Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και χωρίς τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία, οι διαρρήκτες δεν μπορούν να κατηγορηθούν και το σύστημα βιντεοεπιτήρησης μοιάζει περιττό. Υπάρχει τρόπος να βελτιώσουμε την ποιότητα του βίντεο CCTV; Φυσικά, αλλά με αντικατάσταση των καμερών, γιατί η αλλαγή της θέσης της και του περιβάλλοντος φωτισμού μπορεί να μας βοηθήσει για λίγο μόνο.

Οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας και οι 4K κάμερες είναι το νέο πρότυπο στο κλάδο της ασφάλειας. Με τις κάμερες 4K μπορούμε να καταγράψουμε περισσότερα από 8 εκατομμύρια pixel σε σύγκριση με τα 2 εκατομμύρια που προσφέρουν οι κάμερες HD 1080p. Εξίσου σημαντική είναι και αναπαραγωγή του βίντεο υψηλής ανάλυσης, όπου οι χειριστές μπορούν να το αναλύσουν είτε χειροκίνητα είτε μέσω της έξυπνης αναζήτησης και να ανιχνεύσουν ύποπτες συμπεριφορές. Όλα αυτά, σε προσιτή τιμή πλέον, καθώς το κόστος των εν λόγω καμερών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης χρήσης.

Αποθήκευση

Εάν εξακολουθείτε να αποθηκεύετε βίντεο στους σκληρούς δίσκους μόνο, τότε η αναβάθμιση έχει καθυστερήσει λίγο. Φυσικά και δεν είμαστε κατά των σκληρών δίσκων, αλλά όταν αναφερόμαστε σε μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, τότε θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας πως τα φυσικά μέσα αποθήκευσης είναι επιρρεπή σε βανδαλισμούς και φυσικές καταστροφές και πως η χρήση cloud είναι μονόδρομος. Ίσως ένα υβριδικό μοντέλο αποθήκευσης, αυτό δηλαδή που συνδυάζει τα φυσικά μέσα αποθήκευσης (σκληρούς δίσκους) και το cloud, να φαντάζει ιδανικό για τις εν λόγω εταιρίες.

Η πιο κοινή και πιθανώς ευκολότερη επιλογή είναι η τοπική αποθήκευση σε ένα χώρο και όταν έρχεται η ώρα της αναβάθμισης, τότε οι εταιρίες που διαθέτουν δικό τους τμήμα IT ή άλλο καταρτισμένο προσωπικό, μπορούν να προχωρήσουν εύκολα στην αναβάθμιση ή την αντικατάσταση των σκληρών δίσκων. Για μικρότερες όμως επιχειρήσεις, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν τέτοιου είδους προσωπικό, υπάρχει πρόβλημα, αλλά και λύση!

Η αναβάθμιση και η μετάβαση σε μια λύση που βασίζεται στο cloud, επιτρέπει στους χρήστες να στείλουν πλάνα απευθείας από τις κάμερες ασφαλείας σε έναν απομακρυσμένο server εκτός τοποθεσίας. Στη συνέχεια, τα πλάνα αυτά θα είναι διαθέσιμα για προβολή απευθείας στη smartphone συσκευή του χρήστη.

Η βιντεοεπιτηρηση μέσω cloud, έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς που θέλουν να μειώσουν το κόστος χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα ή την αποδοτικότητα. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που θέλουν μία έξυπνη και προσιτά οικονομική λύση, το cloud θα εξαλείψει την ανάγκη για επένδυση σε αποκλειστικούς διακομιστές (Dedicated Servers), με τη διαχείριση του όλου συστήματος, να πραγματοποιείται ακόμα και χωρίς προσωπικό IT. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δεδομένα είναι ασφαλή, αλλά και κρυπτογραφημένα.

Λειτουργεί το CCTV ως σύστημα αποτροπής;

Όπως συμβαίνει με όλες τις τεχνολογίες, έτσι και ο τομέας του CCTV συνεχώς εξελίσσεται προσφέροντας στους χρήστες νέες δυνατότητες και λύσεις. Τα παλαιότερα συστήματα καταγραφής βίντεο, προφανώς και δεν διαθέτουν σύγχρονες λειτουργίες όπως Video Analytics. Όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν ένα σύστημα το οποίο απλά αποθηκεύει πλάνα και όχι ένα σύστημα ενεργής αποτροπής. Τα παλαιότερα συστήματα CCTV βασίζονταν αποκλειστικά στους χειριστές για την εξέταση και τη διερεύνηση του βίντεο. Με τις σημερινές καινοτομίες στο κλάδο της ασφάλειας και με την ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι σύγχρονες κάμερες και τα καταγραφικά, αναλύουν, αναγνωρίζουν και «ταξινομούν» αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο. Επιτρέπουν στους χειριστές την αναζήτηση με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου, αποθηκεύουν και ταξινομούν πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, εντοπίζουν παραβιάσεις, κ.λπ. Τα σύγχρονα συστήματα παρέχουν στους χειριστές σήμερα μία επισκόπηση των βασικών συμβάντων μιας ημέρας ή μίας εβδομάδας (ή οποιασδήποτε καθορισμένης περιόδου), με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αλλά και του κόστους. Επιπρόσθετα, οι κάμερες σήμερα μπορούν να διαλειτουργήσουν και με άλλα συστήματα ασφαλείας όπως συναγερμούς και συστήματα ελέγχου πρόσβασης, για τη λήψη ειδοποιήσεων συναγερμού σε πραγματικό χρόνο. Ας δούμε με μία ματιά τι προσφέρουν τα νέα προϊόντα CCTV:

  • Νέους αλγόριθμους συμπίεσης βίντεο που σας επιτρέπουν αν εξοικονομήσετε χρήματα και χώρο αποθήκευσης.
  • Προβολή σε πραγματικό χρόνο από τις smartphone συσκευές.
  • Κάμερες ενεργής αποτροπής με μεγάφωνα και φωτισμό.
  • Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και Video Analytics που μειώνουν τους ψευδείς συναγερμούς.
  • Προηγμένο οπτικό/ψηφιακό zoom.
  • Εύκολη διαχείριση και επεκτασιμότητα.
  • Εξ αποστάσεως συντήρηση.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις διστάζουν να αναβαθμίσουν ή να αντικαταστήσουν το υπάρχον σύστημά τους είναι η τιμή. Ωστόσο, αν και η εγκατάσταση νέων καμερών και συσκευών εγγραφής μπορεί αρχικά να φαίνεται ακριβή, σε βάθος χρόνου, αυτό που ένας οργανισμός ή μία επιχείρηση θα επιτύχουν είναι η εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων. Καθώς η τεχνολογία μεταβάλλεται συνεχώς, η διατήρηση αυτών των παλαιών συστημάτων αρχίζει και γίνεται δαπανηρή. Αυτά τα συστήματα σταδιακά καταργούνται για να έρθουν τα νεότερα και μερικές φορές τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την αναβάθμιση του εξοπλισμού είναι πιο ακριβά.

Η ύπαρξη ενός ελαττωματικού ή ξεπερασμένου εξοπλισμού μειώνει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματός μας, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος της επισκευής και της συντήρησης.

Ευτυχώς, όταν έρχεται η ώρα της αναβάθμισης υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό που διαθέτουμε. Εάν διαθέτουμε ένα παλαιότερο αναλογικό σύστημα βιντεοεπιτήρησης, τότε μπορούμε να μεταβούμε σε ένα νέο, IP τεχνολογίας, που θα μας προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων και καινοτόμων λειτουργιών. Αν πάλι θέλουμε να διατηρήσουμε την υφιστάμενη καλωδίωσή, κανένα πρόβλημα, καθώς τα νέα καταγραφικά και οι κάμερες βιντεοεπιτήρησης που λειτουργούν με ομοαξονικό καλώδιο μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικά υψηλές αναλύσεις  και επιδόσεις!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουνίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Τα εργασιακά δικαιώματα στα τεχνικά επαγγέλματα
Στη σύγχρονη και γεμάτη προκλήσεις κοινωνία μας, η ασφάλεια αποτελεί τη σπουδαιότερη προτεραιότητα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις επιχειρήσεις. Η ασφάλεια όλων των συνανθρώπων μας ήταν, είνα...
Dahua Lab Tour
Το 2024 μπήκε δυναμικά για το πολύ επιτυχημένο «οδοιπορικό» hands on technical training της Keeper Group και της Dahua Technology με τον πρώτο προορισμό για τη φετινή χρονιά να είναι η Λάρισα. ...
Ανίχνευση Ομοιότητας
Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες αποκτούν μεγαλύτερη αξία εφαρμόζοντας στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο που χρησιμοποιούν λογισμικά ανάλυσης βίντεο βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. Οι εν λ...
Αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται μετρητά και άλλα τιμαλφή σε μεγάλες ποσότητες. ...
Συστήματα ήχου PA της Hikvision
H Hikvision εισέρχεται δυναμικά στον χώρο των επαγγελματικών ηχητικών συστημάτων PA (Public Address), τα οποία μπορεί να συνδυάζονται με τα συστήματα CCTV της, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις audi...
Hikvision HiWatch Series
Τα προϊόντα της σειράς HiWatch της Hikvision, που αποτελούνται από καταγραφικά και κάμερες με σύγχρονες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, θα τα βρείτε διαθέσιμα στο νέο B2B site της Stam Electronics...
Hikvision Turbo HD 8.0
Για τα προϊόντα Turbo HD της Hikvision δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Υψηλή ανάλυση, μετάδοση σήματος μέσω ομοαξονικού σε μεγάλες αποστάσεις, κορυφαία συμπίεση βίντεο, χαμηλότερες απαιτήσει...