Skip to main content
tech2024 03 01 at 08 14 33 TM 460
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
23 Μαΐου 2022 00:18

Σύγκριση Dome, Bullet, fisheye και Turret καμερών

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
c48f56c275028ca98b38e6efefd749ab XL cdd93057

Σήμερα, οι IP κάμερες διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο, ενώ για πολλούς, είναι αναμφίβολα το μέλλον του CCTV. Οι IP κάμερες μπορούν να τροφοδοτηθούν κυρίως μέσω του ίδιου καλωδίου δικτύου, εξαλείφοντας την ανάγκη καλωδίωσης τροφοδοσίας και ξεχωριστού τροφοδοτικού.

Σήμερα, οι IP κάμερες διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο, ενώ για πολλούς, είναι αναμφίβολα το μέλλον του CCTV. Οι IP κάμερες μπορούν να τροφοδοτηθούν κυρίως μέσω του ίδιου καλωδίου δικτύου, εξαλείφοντας την ανάγκη καλωδίωσης τροφοδοσίας και ξεχωριστού τροφοδοτικού. Επιπρόσθετα, είναι σε θέση να ξεπεράσουν την ανάλυση οποιασδήποτε αναλογικής κάμερας, αγγίζοντας μέχρι και τα 6K (24MP ανάλυση). Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα των IP καμερών. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι IP καμερών και καθεμία από αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικούς χώρους και σενάρια.

Πολλοί ίσως αναρωτιούνται ποια είναι η διαφορά μεταξύ μίας dome και bullet κάμερας ή η διαφορά μεταξύ μίας turret και fisheye κάμερας. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά των εν λόγω καμερών. Ας ξεκινήσουμε με τις γνωστές σε όλους Dome κάμερες. Οι dome κάμερες, που ονομάστηκαν έτσι λόγω του σχήματος τους (κάμερες θόλου), χρησιμοποιούνται συνήθως για την βιντεοεπιτήρηση οικιών, εμπορικών καταστημάτων, κ.λπ. Οι εν λόγω κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των καταστημάτων λιανικής που αναφέραμε παραπάνω, τις χρησιμοποιούν λόγω του διακριτικού σχεδιασμού τους. Κατά βάση, οι περισσότερες dome κάμερες διαθέτουν ενσωματωμένο υπέρυθρο φως LED που τους επιτρέπει να παρέχουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας ακόμα και τη νύχτα, ενώ έρχονται με ανθεκτικά καλύμματα για την αποφυγή βανδαλισμών.

Οι κάμερες Bullet, από την άλλη, έχουν μακρύ, κυλινδρικό σχήμα και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν σε μία εγκατάσταση. Αρκεί μία ματιά, και κάθε ένας μπορεί να δει πού βρίσκονται ή είναι στραμμένες οι κάμερες αυτές. Μια bullet κάμερα συνήθως συνοδεύεται από έναν μεγάλο μηχανοκίνητο φακό μεταβλητής εστίασης ή ένα σταθερό φακό, ο οποίος της επιτρέπει να παρακολουθεί ένα ευρύτερο φάσμα περιοχών. Επιπλέον, το ενσωματωμένο υπέρυθρο LED σε μια κάμερα bullet είναι πολύ ισχυρό και έτσι μπορεί να προσφέρει εικόνες με μεγάλη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, της νύχτας και σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Βέβαια υπάρχουν και οι mini bullet κάμερες, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά μικρές. Αυτές είναι εξίσου δύσκολο να εντοπιστούν, όπως ακριβώς στην περίπτωση των dome καμερών.

Οι κάμερες Fisheye είναι γνωστές για τους υπερευρυγώνιους φακούς τους. Η εικόνα που έρχεται από τον φακό fisheye είναι ημισφαιρική ή πανοραμική και μοιάζει την εικόνα που έχουμε όταν κοιτάμε από το «ματάκι» μίας πόρτας. Οι περισσότερες fisheye κάμερες παρέχουν πανοραμική θέα 360 μοιρών καλύπτοντας μια εξαιρετικά ευρεία περιοχή χωρίς τυφλά σημεία. Εκτός από τον υπερευρυγώνιο φακό, οι κάμερες fisheye διαθέτουν επίσης εξαιρετικά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες όπως νυχτερινή όραση, καλή ανάλυση, μείωση θορύβου 3D κ.λπ. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εργοστάσια, νοσοκομεία, χώρους στάθμευσης, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κ.λπ.

Οι Turret κάμερες, γνωστές και ως eyeball, αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως στον κλάδο της βιντεοεπιτήρησης. Πήραν αυτή την ονομασία λόγω του σχεδιασμού τους, ο οποίος επιτρέπει στους εγκαταστάτες να στρέφουν τον φακό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Σε αντίθεση με τις κάμερες θόλου/dome που διαθέτουν γυάλινο περίβλημα, οι turret κάμερες έρχονται χωρίς το μπροστινό γυάλινο κέλυφος, μηδενίζοντας τα εφέ λάμψης. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την βιντεοεπιτήρηση σε σπίτια, επιχειρήσεις, κρατικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.

Τα υπέρ και τα κατά

Όλοι οι παραπάνω τύποι καμερών αποτελούν εξαιρετικές επιλογές παρακολούθησης βίντεο, αλλά οφείλουμε να εξετάσουμε ποια κάμερα ταιριάζει στις εκάστοτε απαιτήσεις και ανάγκες του πελάτη.

Η κάμερα Dome είναι μια δημοφιλής επιλογή και ιδανική για ευάλωτα εξωτερικά περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις όπως σχολεία, γραφεία, σπίτια, μικρά καταστήματα και εμπορικά κέντρα. Οι κάμερες Dome μπορούν να εγκατασταθούν απευθείας στον τοίχο ή στην άκρη μίας οροφής, παρουσιάζοντας τεράστια ανοχή στους βανδαλισμούς λόγω του γυάλινου θόλου τους. Μια bullet κάμερα είναι ιδανική για τοποθέτηση σε μεγάλες, σκοτεινές τοποθεσίες, όπως αποθήκες, εργοστάσια και χώρους στάθμευσης, ενώ έχει και αποτρεπτικό ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις λόγω του σχήματος.

Τις κάμερες Turret ή (Eyeball) από την άλλη, αρχίζουν σιγά σιγά οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας και τις προτιμούν ολοένα και περισσότερο για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Πολλές από αυτές διαθέτουν ένα EXIR που είναι το «Extended IR» (το έχουμε συναντήσει σε κάμερες της Hikvision), το οποίο είναι ένα μόνο γυαλί υπερύθρων στο πλάι του φακού, σε αντίθεση με τις dome κάμερες που ο φακός τους καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον γυάλινο θόλο. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις αυτό για ορισμένους μπορεί να θεωρηθεί και μειονέκτημα, ιδίως  όταν τις συγκρίνουμε με τις Vandal Dome κάμερες, οι οποίες είναι απίστευτα σκληρές και ανθεκτικές σε κάθε είδους επίθεση!

Οι κάμερες Fisheye, είναι μία εξίσου αποτελεσματική λύση, ιδίως για την προστασία μεγάλων χώρων. Οι εν λόγω κάμερες είναι μικρές, διακριτικές και τοποθετούνται εύκολα προσφέροντας εικόνα 360 μοιρών. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειριστής της κάμερας έχει μία πλήρη επισκόπηση του χώρου, χωρίς τυφλά σημεία. Μία πανοραμική κάμερα τέτοιου τύπου μπορεί να χρησιμοποιεί φακό fisheye, ωστόσο χάρη στην τεχνολογία Dewarping, η εικόνα θα φαίνεται φυσική και δεν θα παραμορφώνεται. Έχοντας μια τόσο μεγάλη επισκόπηση του χώρου σε συνδυασμό με υψηλή ανάλυση, τα μικρά καταστήματα μπορούν να εντοπίσουν ύποπτες συμπεριφορές και να δράσουν άμεσα. Εναλλακτικά, οι κάμερες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους, προσφέροντας  εικόνα 180 μοιρών. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η κάμερα, μπορεί να παραμετροποιηθεί, έτσι ώστε να καταγράφει βίντεο σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη (πλήρης πανοραμική προβολή, διπλή πανοραμική (δύο προβολές 180 μοιρών), τετραπλή προβολή ή τυπική κυκλική). Αυτές οι κάμερες μπορούν ακόμη και να επιτρέψουν στον χρήστη να κάνει zoom σε έως και τέσσερα προκαθορισμένα σημεία.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...