Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
23 Μαΐου 2022 00:21

Συνέντευξη με τον Κυριάκο Βουκάλη

Τι δηλώνει ο σχεδιαστής των μαγνητικών επαφών NOVA SMART

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F06%252F1eadcbe6a638e479dfe49a96e8c2e0a5 XL

Οι νέες πρωτοποριακές εσωτερικές επαφές NOVA MV-200, MV-200PM και MV-500, επιβεβαιώνουν πώς μία προηγμένη σχεδίαση μαγνητικής επαφής, μπορεί να μειώσει το χρόνο και το κόστος τοποθέτησης, αφήνοντας ανεπηρέαστη την αισθητική των κουφωμάτων. Το περιοδικό Security Report μίλησε με τον κ. Κυριάκο Βουκάλη, Σχεδιαστή των μαγνητικών επαφών…

Οι νέες πρωτοποριακές εσωτερικές επαφές NOVA MV-200, MV-200PM και MV-500, επιβεβαιώνουν πώς μία προηγμένη σχεδίαση μαγνητικής επαφής, μπορεί να μειώσει το χρόνο και το κόστος τοποθέτησης, αφήνοντας ανεπηρέαστη την αισθητική των κουφωμάτων. Το περιοδικό Security Report μίλησε με τον κ. Κυριάκο Βουκάλη, Σχεδιαστή των μαγνητικών επαφών NOVA και δημιουργό της εταιρίας KEEPER HELLAS για τις τεχνικές προδιαγραφές των επαφών NOVA, αλλά και τα 3 νέα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Κύριε Βουκάλη, πείτε μας δύο λόγια για τις επαφές Nova.  Πότε και πώς ξεκινήσατε και πώς φτάσατε σήμερα μέχρι εδώ;

Η γνωριμία μου με τα συστήματα ασφαλείας σε οικίες ξεκίνησε το 1996, μιας και η μέχρι τότε δραστηριότητά μου από το 1978 ήταν τα συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο χώρο, παρατήρησα ότι υπάρχει κάποιο κενό στη τοποθέτηση των μαγνητικών επαφών. Δεν υπήρχε τυποποίηση στη τοποθέτησή τους. Υπήρχε ένα σχήμα μαγνητικής επαφής, όπου ο εγκαταστάτης έπρεπε να την προσαρμόσει σε κάθε είδος κουφώματος. Ανεξάρτητα αν ήταν ξύλινα ή αλουμινίου ή συνθετικά, ανοιγόμενα ή συρόμενα ή ρολά, η τοποθέτησή τους ήταν πάντα εξωτερικά των κουφωμάτων.

Έχοντας ως αρχή ότι δεν αρκεί να είσαι απλά καλός αλλά διαφορετικός, πήγα σε εργαστήριο κουφωμάτων και παρατήρησα τον τρόπο δημιουργίας των κουφωμάτων και τα κενά που υπήρχαν ανάμεσα στη κάσα και στο φύλο. Έτσι σχεδίασα και κατασκεύασα μία σειρά από μαγνητικές επαφές με το όνομα NOVA, με διαφορετικό σχήμα η κάθε μία.

Άλλη για ανοιγόμενα κουφώματα, άλλη για συρόμενα, άλλη για ρολά και άλλη για πόρτες ασφαλείας. Η επαφή με τυποποιημένη πλέον τοποθέτηση, τοποθετείται εσωτερικά στα κουφώματα χωρίς να επηρεάζουν την αισθητική τους, προσφέροντας και μεγαλύτερη ασφάλεια. Λόγω της εσωτερικής τους τοποθέτησης απόκτησαν το όνομα ΑΟΡΑΤΕΣ  μαγνητικές επαφές NOVA.

Τις επαφές NOVA τις είχα ως αποκλειστικότητα μέχρι το 2004, όπου αποφάσισα να τις διαθέσω και στους συναδέλφους εγκαταστάτες.

Τις αποδέχτηκαν διστακτικά στην αρχή ως νέο προϊόν, αλλά στη συνέχεια κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των υλικών. Αποδέχτηκαν την διαφορετικότητά τους, τους κέρδισε  η τυποποίηση της τοποθέτησης, το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και η αύξηση της ασφάλειας. Το αισθητικό αποτέλεσμα και η αυξημένη ασφάλεια, είναι δύο μοναδικά όπλα για να κερδίσει ο επαγγελματίας εγκαταστάτης  την κάθε προσφορά.

Στη συνέχεια τους κέρδισα και εγώ, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους εγκαταστάτες να δουν την κίνησή μου αυτή ως μία προσφορά προς αυτούς, με αποτέλεσμα να με στηρίξουν ακόμη και σαν αντιπρόσωπο πλέον συστημάτων ασφαλείας.

Στις υπάρχουσες πρωτοποριακές και μοναδικές επαφές NOVA έρχονται να προστεθούν 3 νέες μαγνητικές επαφές. Πείτε μας δύο λόγια για αυτές.

Τα πάντα ρει και ουδέν μένει. Ηράκλειτος.

Παρακολουθώντας από κοντά τη βιομηχανία αλουμινίου, όπου επενδύουν  συνεχώς στη λειτουργικότητα  και στη αισθητική των κουφωμάτων δεν μείναμε άπρακτοι. Η αγάπη μας στη δημιουργία σε συνδυασμό και με την εμπειρία μας στο σχεδιασμό των επαφών, μας επέτρεψε να κατασκευάσουμε και να διαθέσουμε 3 νέους μοναδικούς τύπους μαγνητικών επαφών, όπου έρχονται να καλύψουν τις απαιτήσεις των νέων κουφωμάτων και κάποια κενά των είδη υπαρχόντων. Να προσθέσω ότι  πριν δύο χρόνια έχουμε διαθέσει στην αγορά την επαφή Elegant. Τόσο η Elegant, όσο και οι  νέες μαγνητικές επαφές NOVA διαθέτουν τέτοια πρωτοποριακή σχεδίαση, ώστε ο επαγγελματίας εγκαταστάτης να μπορεί εύκολα και γρήγορα να τις τοποθετεί εσωτερικά στα κουφώματα, χωρίς να επηρεάζει την αισθητική ή τη λειτουργικότητα τους. Χωρίς να είναι εμφανής η βίδα στήριξης, τα καλώδια συνδεσμολογίας, η τρύπα όδευσής τους των καλωδίων, άσχετα εάν είναι εσωτερικά τοποθετημένες.  Όλες ανεξαιρέτως οι νέες μαγνητικές επαφές NOVA καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των επαγγελματιών εγκαταστατών και του καταναλωτή.

Σε τι διαφέρουν οι επαφές NOVA από τα άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα που θα συναντήσουμε στην αγορά του συναγερμού.

Η βασική διαφορά τους είναι ο σχεδιασμός τους και ή άριστη ποιότητα των υλικών. Ο εγκαταστάτης μπορεί πλέον να επιλέξει ανάμεσα από μία σειρά σχεδίων, την κατάλληλη επαφή για κάθε τύπο κουφώματος, όπως είναι η πόρτα εισόδου ξύλινη ή ασφαλείας τα ξύλινα, αλουμινίου ή συνθετικά κουφώματα, ανοιγόμενα ή συρόμενα ή περιστρεφόμενα ή ανασυρόμενα, τα ρολά κ.τ.λ.

Δεν έχουν ένα σχήμα όπως οι κοινές επαφές που ο εγκαταστάτης καλείται να την προσαρμόσει σε κάθε είδους κούφωμα.  Είναι οι μοναδικές που τοποθετούνται εσωτερικά ως εξάρτημα των κουφωμάτων με μηχανική στήριξη και όχι με κόλες και αυτοκόλλητα.

Είναι οι μοναδικές όπου ο εγκαταστάτης που τις προωθεί κερδίζει τον πελάτη, λόγω του σχεδιασμού τους και ταυτόχρονα και ποιο σημαντικό μειώνει και το χρόνο τοποθέτησης.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις κατασκευαστικές προδιαγραφές των εν λόγω προϊόντων;

Οι μαγνητικές επαφές NOVA είναι κατασκευασμένες από τα ποιο άριστα υλικά, κάτι που το επιβεβαιώνει η διάθεσή τους στη αγορά για πάνω από 20 χρόνια και η συνεχώς αύξηση των πωλήσεων.

Στο μαγνητικό διακόπτη REED SWITCH, οι ακίδες του έχουν επικάλυψη από ρουθήνιο του χρυσού για καλύτερη αγωγιμότητα και αντοχή στο χρόνο.  Η χρήση Νεοδυμίου (NdFeB) στους μαγνήτες (κράμα νεοδυμίου, σιδήρου και βορίου) τους καθιστά πιο ισχυρούς. Το κέλυφος που περιέχει το REED SWITCH και τον μαγνήτη είναι από πολυαμίδιο PA6 όπου χρησιμοποιούν στα κουφώματα αλουμινίου για θερμοδιακοπή. Πρόκειται για ένα υλικό με αντοχή στη φθορά του χρόνου.

Οι επαφές NOVA είναι αποκλειστικά για συστήματα ασφαλείας;

Καταρχήν οι επαφές NOVA εκτός των διαφορετικών σχεδίων για να προσαρμόζονται σε κάθε είδους κούφωμα, διατίθενται και:

 1. σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο.
 2. σε NO και σε NC για αυτοματισμούς και σε ξενοδοχεία για εξοικονόμηση ενέργειας με τον έλεγχο της λειτουργίας του air-condition.
 3. σε ισχύος για διέγερση ρελέ και
 4. με εσωτερική αντίσταση σε σειρά (οι ονομαζόμενες NOVA SMART).

Στο προηγμένο σχεδιασμό των επαφών έρχεται να προστεθεί και το Module NOVA SMART. Πείτε μας δύο λόγια και για αυτό.

Το Module NOVA SMART σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την περιμετρική κάλυψη του χώρου και να επαναφέρει την ελευθερία κίνησης του χρήστη με οπλισμένο το σύστημα ασφαλείας. Με οπλισμένο το σύστημα ασφαλείας το Module Nova Smart παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη, από το εσωτερικό του χώρου, να διαχειριστεί τα κουφώματα, δηλαδή να ανοίγει και να κλείνει χωρίς να δώσει το σύστημα συναγερμό. Φυσικά σε κάθε ενέργεια παραβίασης κουφώματος από έξω προς τα μέσα, το σύστημα θα δώσει άμεσα συναγερμό.

Για να επιτευχθεί ο διπλασιασμός της περιμετρικής κάλυψης χωρίς το Module Nova Smart, θα πρέπει στην αρχική μελέτη να μπει η κατάλληλη καλωδίωση, για να μπορεί να υλοποιηθεί η κάλυψη και στα τζάμια και στα εξώφυλλα και συνάμα απαιτείται και ένα σύστημα συναγερμού με πολλές ζώνες, άρα και με αυξημένο κόστος. Αυτό σημαίνει ότι ένας χρήστης με οπλισμένο σύστημα συναγερμού δεν μπορεί να ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση όποιο κούφωμα επιθυμεί ή να βγει στον εξωτερικό χώρο.

Ακόμα και σήμερα όπου η κάλυψη του εξωτερικού χώρου μπορεί να γίνει με διάφορους αισθητήρες, οι επαφές εξακολουθούν να παρέχουν την ασφαλέστερη κάλυψη του χώρου, εκτός του ότι λειτουργούν και ως σημεία ελέγχου των κουφωμάτων.

Θα ήθελα να προσθέσω, ότι είναι μεγάλο λάθος ο επαγγελματίας εγκαταστάτης να αποφεύγει την τοποθέτηση των επαφών, προβάλλοντας διάφορους λόγους. Παρότι η εγκατάσταση είναι οικονομικότερη, δεν είναι σωστό ένας εγκαταστάτης, να αναθέτει πλήρως την περιμετρική κάλυψη μιας οικίας μόνο με εξωτερικούς ανιχνευτές. Η μη χρήση μαγνητικών επαφών, σημαίνει μειωμένη ασφάλεια.

Κατά πόσο είναι εύκολο σε ένα ήδη εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ο χρήστης να αποκτήσει αναβαθμισμένη περιμετρική κάλυψη συν τις διάφορες και μοναδικές -διευκολύνσεις που προσφέρει το Module Nova Smart?

Καταρχήν το Module Nova Smart είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να συνεργάζεται με όλα τα  συστήματα της αγοράς. Στο ερώτημά σας για τη εφαρμογή του σε εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού, έχει την ικανότητα να λειτουργεί στην υπάρχουσα καλωδίωση, με τις υπάρχουσες μαγνητικές επαφές, χωρίς καμία αλλαγή ή προσθήκη εξαρτήματος στο υπάρχον σύστημα και χωρίς διαφοροποίηση στο χειρισμό του συστήματος.

Η μοναδική παρέμβαση που πρέπει να κάνει ο εγκαταστάτης είναι α) να τοποθετήσει επαφές σε κουφώματα που δεν έχουν, αλλά πάντα στην υπάρχουσα καλωδίωση και β) από τεχνικής πλευράς να συνδέσει στις επαφές μία αντίσταση ή να χρησιμοποιήσει τις επαφές Nova Smart όπου έχουν ενσωματωμένη την αντίσταση.

Και ένα τελευταίο. Που μπορεί ο εγκαταστάτης να προμηθευτεί τις επαφές και το Module Nova Smart;   

Τα προϊόντα τις  NOVA για τους εγκαταστάτες διατίθενται από επίσημους αντιπρόσωπους συστημάτων ασφαλείας, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.novasmart.gr. Ο δε καταναλωτής θα τις αποκτήσει από τον εγκαταστάτη του. Στο ίδιο site ο εγκαταστάτης μπορεί να βρει οδηγίες και τεχνικά χαρακτηριστικά για την κάθε μία ξεχωριστά, αλλά και για την εφαρμογή τους στο αντίστοιχο κούφωμα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...