Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιουνίου 2022 23:28

Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
integrators περιμετρική ασφάλεια

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την φυσική-περιμετρική ασφάλεια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή, αποτελείται από όλα εκείνα τα συστήματα και τις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όπως είναι φυσιολογικό, τα συστήματα αυτά επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα.

Την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος της τεχνολογίας συνέβαλε στην αύξηση του εύρους των διαθέσιμων συστημάτων περιμετρικής ασφάλειας. Τα εν λόγω συστήματα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για την πρόληψη και τον εντοπισμό εισβολών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες υποδομές και άλλες τοποθεσίες όπου ο κίνδυνος ήταν υψηλός. Σήμερα, οι λύσεις περιμετρικής ασφάλειας χρησιμοποιούνται σε εμπορικές περιοχές, καταστήματα, οικίες και πολλές άλλες αστικές η/και απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Η περιμετρική ασφάλεια περιλαμβάνει την ανίχνευση βίντεο, την ανίχνευση εισβολής, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, μία περίφραξη με πύλες ασφαλείας, ακόμα και φράγματα με κολώνες. Το είδος των συστημάτων και των τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν σε μία τοποθεσία/εγκατάσταση θα εξαρτηθεί από τους πιθανούς κινδύνους εισβολής, οι οποίοι μπορεί να κυμαίνονται από βανδαλισμούς, κλοπές, κατασκοπεία, τρομοκρατικές ενέργειες, κ.λπ. Επειδή η ασφάλεια ξεκινάει από την περίμετρο, οι σύγχρονοι εγκαταστάτες και integrators προσφέρουν πολλά και διαφορετικά συστήματα που συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να διασφαλίσουν ότι η περίμετρός τους είναι καλά προστατευμένη. Οι τεχνολογίες και οι απαιτήσεις εξελίσσονται και αλλάζουν και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επαγγελματίες εγκαταστάτες για να είναι και αυτοί ένα βήμα μπροστά.

Αρκετές τάσεις παρατηρούνται πλέον στην περιμετρική ασφάλεια, από την χρήση διαφορετικών συσκευών έως την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας βίντεο (Video Analytics). Ας ξεκινήσουμε αρχικά με τις κυριότερες τάσεις της περιμετρικής ασφάλειας που εντόπισαν οι ειδικοί το 2022.

Οι τάσεις στην περιμετρική ασφάλεια

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις, όχι μόνο στη περιμετρική ασφάλεια αλλά και γενικότερα στον κλάδο της παρακολούθησης βίντεο, είναι το πολυσυζητημένο “Integration”. Πριν από μερικά χρόνια οι λύσεις περιμετρικής προστασίας βασίζονταν κυρίως σε μερικά μεμονωμένα συστήματα. Ενώ το βίντεο εξακολουθεί να παίζει κεντρικό ρόλο, οι πελάτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μια ποικιλία αισθητήρων, αλλά και νέων τεχνολογιών.

Για παράδειγμα, η χρήση θερμικών καμερών μαζί με συγκεκριμένα ραντάρ μπορούν να δημιουργήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας, πέρα από την περίμετρο, ανιχνεύοντας και παρακολουθώντας πιθανούς εισβολείς πριν καν πλησιάσουν στην είσοδο ενός χώρου. Σε συνδυασμό με μία συσκευή αυτόματου φωτισμού ή μία συσκευή που παράγει προηχογραφημένους ήχους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να είναι σίγουροι ότι προστατεύονται από τους επίδοξους εισβολείς, αφού έχουν στην κατοχή τους ένα αποτελεσματικό και αποτρεπτικό σύστημα ασφαλείας. Η χρήση τεχνολογιών που βασίζονται σε «ανοιχτά πρότυπα» βοηθά τους integrators να δημιουργούν λύσεις που καλύπτουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των πελατών τους.

Εδώ έρχεται και η κυβερνοασφάλεια, ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της τελευταίας πενταετίας, καθώς αποτελεί μέρος των συζητήσεων σε όλους σχεδόν τους κλάδους ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, οι εγκαταστάτες, πέρα από τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας, προσφέρουν και έναν συνδυασμό φυσικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Με τη γενική κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι σήμερα προτεραιότητα.

Μετά βλέπουμε ολοένα και περισσότερο την περιμετρική ασφάλεια να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις κρίσιμες υποδομές, αφού από αυτές εξαρτάται κυρίως η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Η αποτελεσματική προστασία αυτών των εγκαταστάσεων είναι υψίστης σημασίας, καθώς οι κρίσιμες υποδομές επιτρέπουν στην παγκόσμια οικονομίας να ακμάσει. Είναι επομένως λογικό αυτά τα περίπλοκα και τεράστια περιβάλλοντα να οφείλουν να αξιοποιήσουν την κατάλληλη τεχνολογία για την προστασία των πολιτών, των επιβατών, των δεδομένων και των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να εξαλειφθούν οι λειτουργικές διαταραχές. Οι εξωτερικοί χώροι και οι εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου πρέπει να ασφαλίζονται και να προστατεύονται σε κάθε κόστος και οι επαγγελματίες εγκαταστάτες πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα συστήματα για να προστατεύουν ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία. Η ακεραιότητα του πληροφοριακού συστήματος, είναι επίσης στο επίκεντρο. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν δεκάδες συστήματα όπως οι κάμερες καταγραφής με ενσωματωμένα VA, τα συστήματα διαχείρισης βίντεο και γενικότερα τεχνολογίες επόμενης γενιάς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει τις συσκευές πιο έξυπνες και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πολλές σύγχρονες λύσεις περιμετρικής προστασίας καθοδηγούνται πλέον από την ευφυΐα και τα δεδομένα. Οι χειριστές λαμβάνουν αποτελεσματικότερες αποφάσεις και πιο γρήγορα, επειδή οι πληροφορίες που έρχονται σε αυτούς είναι πιο ακριβείς από ποτέ. Σκεφτείτε τώρα αυτό, μία πλατφόρμα διαχείρισης βίντεο, που παρακολουθεί πολλαπλές εισόδους από διαφορετικά καταστήματα και διαχειρίζεται δεκάδες ή εκατοντάδες κάμερες και αισθητήρες. Όλα αυτά για μία μόνο επιχείρηση! Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των «προγνωστικών» που αυτή παράγει, ο/οι υπεύθυνοι ασφαλείας μπορούν να προβλέψουν απειλές σε πραγματικό χρόνο και να αποτρέψουν σενάρια όπου θα έφερναν την επιχείρηση σε πραγματικό κίνδυνο.

Τέλος και όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, από την τεχνητή νοημοσύνη περνάμε στην τεχνολογία παρακολούθησης βίντεο. Κάποτε, η περιμετρική ασφάλεια και η βιντεοεπιτήρηση, μπορεί να θεωρούνταν και δύο διαφορετικά πράγματα ωστόσο σήμερα, περιμετρική κάλυψη και προστασία χωρίς βιντεοεπιτήρηση δεν νοείται! Για παράδειγμα, ένα αεροδρόμιο που λειτουργεί σαν μία ανεξάρτητη μητροπολιτική περιοχή, διαθέτει πολλαπλά σημεία εισόδου, χώρους, αλλά και χιλιάδες ταξιδιώτες και εργαζόμενους που πρέπει να προστατεύονται καθημερινά. Σήμερα, πολύτιμα εργαλεία βίντεο επιτρέπουν στους χειριστές να δημιουργήσουν πιο ζωτικής σημασίας προγράμματα ασφάλειας μέσω της έξυπνης συλλογής δεδομένων. Η παρακολούθηση βίντεο αποτελεί μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής ασφαλείας και πόσο μάλλον σήμερα στην περιμετρική ασφάλεια. Είναι η νούμερο ένα τάση στην περιμετρική ασφάλεια και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα.

Τι πρέπει να περιμένουν οι integrators από την περιμετρική ασφάλεια το 2022;

Η περιμετρική ασφάλεια θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας, αλλά οι ειδικοί του κλάδου σπεύδουν να επισημάνουν και κάποιες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Όπως αναφέραμε παραπάνω μία από τις σημαντικότερες τάσεις στην ασφάλεια μίας περιμέτρου και συνολικά στον κλάδο αυτό, είναι η ενσωμάτωση πολλαπλών συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές, το λεγόμενο integration. Αυτό ωστόσο δεν επιτυγχάνεται πάντα…

Ο Jamie Barnfield, Διευθυντής Πωλήσεων της IDIS Europe, επεσήμανε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εγκαταστάτες είναι η πολυπλοκότητα που προκαλείται από την ανάγκη συνδυασμού λύσεων από διαφορετικούς παρόχους και κατασκευαστές. «Ο συνδυασμός αυτός μπορεί φαινομενικά να αποτελέσει μία οικονομικότερη επιλογή, αλλά μόλις το κιτ βγει από το κουτί, ένας μηχανικός θα αντιμετωπίσει προβλήματα συμβατότητας και ο χρήστης θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι το κόστος για τις αναβαθμίσεις και την εκπαίδευση θα ανέβει. Ως εκ τούτου, μια ολοκληρωμένη λύση από ένα και μόνο πάροχο είναι προτιμότερη, καθώς προσφέρει πολύ χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO)», συμπληρώνει ο κος  Barnfield. Η χρήση ενός προμηθευτή που μπορεί να παρέχει όλα τα αναγκαία εξαρτήματα για ένα σύστημα επιτήρησης και περιμετρικής ασφάλειας, θα λύσει αρκετά προβλήματα, όπως το κόστος και τον χρόνο.

Μετά έρχεται η ενημέρωση και η εκπαίδευση. Οι εγκαταστάτες πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για τις νέες συσκευές και τον εξοπλισμό ασφαλείας που είναι διαθέσιμος στην αγορά. Μία ακόμα σημαντική παράμετρος, που οι integrators πρέπει να γνωρίζουν είναι πώς να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές περιμετρικές συσκευές για να παρέχουν στους πελάτες τους αποτελεσματικότερη και ολοκληρωμένη ασφάλεια. Ένα παράδειγμα, είναι αυτό των καμερών με πολλαπλούς φακούς. Μία κάμερα που ενσωματώνει 4 αισθητήρες στο εσωτερικό της είναι πιο αποτελεσματική από 3 ή 4 dome κάμερες που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, για να μην πούμε πως συμβάλει και στη μείωση του συνολικού κόστους. Η αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής, όπως οι φράχτες και οι κολώνες φωτισμού, θα συμβάλουν επίσης στη μείωση του αρχικού κόστους και θα επιτρέψουν στους εγκαταστάτες να κερδίσουν περισσότερα έργα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως τεχνολογίες όπως τα VA και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν αυξήσει τα έσοδα των εγκαταστατών. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι πελάτες θέλουν μεγαλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους και οι εταιρείες εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας μπορούν να το πραγματοποιήσουν αυτό. 

Παρά τις νέες τεχνολογίες που έρχονται σε αυτόν τον τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση εξακολουθεί να είναι το υψηλό ποσοστό ψευδών συναγερμών. Επειδή η περιμετρική ασφάλεια αφορά συχνά την προστασία των εξωτερικών χώρων, ο αριθμός των εξωτερικών παραγόντων που ενεργοποιούν ένα συναγερμό είναι μεγάλος. Η χρήση διαφορετικών τεχνολογιών είναι επίσης μια επιλογή που πρέπει να εξεταστεί. Τα ραντάρ, το LiDAR, τα drones, ακόμη και τα ρομπότ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, προσφέροντας εξαιρετικές λύσεις, όπως η μείωση των ψευδών συναγερμών.

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής λύση στην περιμετρική ασφάλεια

Μιλήσαμε για την ανάγκη ενοποίησης των συστημάτων ασφαλείας, σε ποιες περιπτώσεις αυτή μπορεί να επιτύχει ή και να αποτύχει (ανάλογα με τις συσκευές που χρησιμοποιούνται) και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πιο περιζήτητη λύση περιμετρικής ασφάλειας το ANPR. Ανάμεσα στα διαφορετικά είδη λύσεων ανάλυσης βίντεο, αυτό με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας. Η «ενσωμάτωση» της αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας με ένα λογισμικό ελέγχου πρόσβασης και διαχείρισης επισκεπτών όχι μόνο ενισχύει την περιμετρική ασφάλεια, αλλά αυτοματοποιεί τις ροές εργασίας και αυξάνει την αποτελεσματικότητα. Οι τομείς που χρησιμοποιούν περισσότερο την εν λόγω λύση είναι οι βιομηχανίες των logistics, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, ιδίως σήμερα με τις διαταραχές που έχουν προκληθεί στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...