Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Ιουλίου 2022 20:25

IP Θυροτηλεοράσεις

Έτσι καλύπτουν τις ολοένα εξελισσόμενες ανάγκες ασφαλείας και επικοινωνίας

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
anoigma 5 0ca3be39

Σήμερα, οι θυροτηλεοράσεις και γενικότερα οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών των πολιτών όπως η ασφάλεια, η επικοινωνία και η άνεση, τόσο στον οικιακό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα. Τα τεχνολογικά άλματα έχουν επιτρέψει στις εν λόγω συσκευές να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον διαβίωσης.

Η αγορά δείχνει όλο και περισσότερο να εγκαταλείπει το παραδοσιακό ηλεκτρολογικό καλώδιο και να στρέφεται προς την λύση IP, με ότι αυτό της προσφέρει. Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητα  των IP θυροτηλεοράσεων συνεχίζεται να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και αναμένεται να δημιουργήσει τζίρο 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, σημειώνοντας αύξηση 8,5% από το 2021 έως το 2030.

Η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου TCP/IP από τους κατασκευαστές θυροτηλεοράσεων, άνοιξε νέους ορίζοντες στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Οι εν λόγω IP συσκευές προσφέρουν πολλές λειτουργίες, ειδικά όταν συνδυάζονται με την παρακολούθηση βίντεο, τον έλεγχο πρόσβασης, ακόμα και τον ήχο. Οι θυροτηλεοράσεις προσφέρουν τεράστια οφέλη στις μέρες μας, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε κατοικίες. Είναι πράγματι ευέλικτες συσκευές, καθώς επιτρέπουν στο τελικό χρήστη να τις χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο (σύστημα βιντεοεπιτήρησης, σύστημα ενδοεπικοινωνίας, access control κ.λπ.).

Αν και τα αναλογικά συστήματα αποτελούν συχνά μια πιο οικονομική επιλογή, οι περισσότεροι κατασκευαστές και εγκαταστάτες τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως πρότειναν στους πελάτες τους να στραφούν στις θυροτηλεοράσεις IP, λόγω των καινοτομιών και των νέων δυνατοτήτων που προσφέρουν. Μερικές από αυτές τις δυνατότητες είναι η υψηλότερη ανάλυση εικόνας, ο εξ αποστάσεως έλεγχος και η διαχείριση, αλλά και μία ακόμα σειρά  έξυπνων λειτουργιών και πλεονεκτημάτων.

Μία νέα εμπειρία άνεσης

Έλεγχος μέσω smartphone: Οι θυροτηλεοράσεις IP (αλλά όχι μόνο αυτές) δίνουν στον εκάστοτε χρήστη την επιλογή να λαμβάνει κλήσεις, να παρακολουθεί βίντεο και να ξεκλειδώνει/κλειδώνει την πόρτα και άλλα μέρη του σπιτιού από οπουδήποτε με ένα απλό άγγιγμα. Ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα, είναι αυτό όπου οι χρήστες λαμβάνουν συχνά κλήσεις στις smartphone συσκευές τους για παραδόσεις πακέτων ή άλλων υπηρεσιών όταν απουσιάζουν από το σπίτι. Δεν κάνουν όμως μόνο αυτό. Οι νέες θυροτηλεοράσεις που βασίζονται στο συγκεκριμένο δικτυακό πρωτόκολλο, επιτρέπουν στους τελικούς κατόχους να ορίζουν και δικαιώματα χρηστών, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο προσωρινή πρόσβαση σε όσους τη χρειάζονται. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας απλώς μια εφαρμογή για κινητά. Είναι αναμφίβολα μία πολύ πιο βολική διαδικασία, σε σύγκριση πάντα με αυτή των καρτών ή των παραδοσιακών κλειδιών.

Ανανεωμένο Interface: Για ναμην αδικήσουμε τις αναλογικές συσκευές, οφείλουμε να τονίσουμε πως σήμερα οι νέες θυροτηλεοράσεις έρχονται με μια φιλική προς τον χρήστη οθόνη που του επιτρέπει να αλληλεπιδράσει και να περιηγηθεί στο μενού εύκολα και γρήγορα. Σήμερα τα πάνελ των συσκευών ενδοεπικοινωνίας προβάλλουν στον χρήστη διάφορες πληροφορίες όπως π.χ. ο καιρός, οι ειδήσεις, οι ανακοινώσεις κ.λπ., αλλά και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του συστήματος. Αυτές οι εύχρηστες λειτουργίες βοηθούν τους σύγχρονους καταναλωτές να εξοικειωθούν με τη χρήση συσκευών ενδοεπικοινωνίας IP, καθώς λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, όπως αυτός των σύγχρονων smartphone κινητών.

Υψηλή ποιότητα εικόνας: Σε σύγκριση με τις αναλογικές λύσεις, οι θυροτηλεοράσεις IP παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση και ευρύτερο οπτικό πεδίο. Επιπρόσθετα, τεχνολογίες όπως το Wide Dynamic Range (WDR) και η νυχτερινή όραση υποστηρίζονται από τις συσκευές αυτές για να βοηθήσουν τους χρήστες να βλέπουν καθαρά, παρά τις δύσκολες συνθήκες φωτισμού (Ηλιακό φως, περιβάλλοντα με υψηλή αντίθεση, κ.λπ.), τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έξυπνος έλεγχος ταυτότητας: Υποστηρίζουν επίσης πολλαπλές μεθόδους πρόσβασης, από ταυτότητες και κωδικούς PIN έως αναγνώριση με βάση τα βιομετρικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ακολουθούν τις πιο πρόσφατες τάσεις, προσφέροντας στους χρήστες τους ανέπαφη πρόσβαση.

Integration: Πριν από μερικά χρόνια τα συστήματα θυροτηλεόρασης και κλειστού κυκλώματος βίντεο, ζούσαν σε ξεχωριστά, αλλά παράλληλα σύμπαντα. Παρότι τα συστήματα ασφαλείας υιοθέτησαν πληθώρα δικτυακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, οι θυροτηλεοράσεις παρέμεναν πλήρως ανεξάρτητες και κλειστού τύπου συστήματα, με αποτέλεσμα η διαχείριση και η συντήρηση τους να είναι αναμφίβολα πιο δαπανηρή. Ωστόσο, με την εισαγωγή της τεχνολογίας IP, τα συστήματα θυροτηλεόρασης έχουν πλέον εισέλθει στην οικογένεια της δικτυακής ασφάλειας και μάλιστα, έχουν ενοποιηθεί με τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης.Πλέον, οι εν λόγω συσκευές μπορούν να συνεργαστούν και με άλλα συστήματα ασφαλείας, όπως τα συστήματα συναγερμού και άλλες συσκευές ελέγχου πρόσβασης. Ως αποτέλεσμα, ο χρήστης έχει στην κατοχή του ένα all-in-one σύστημα ασφαλείας που προσφέρει αυτοματισμούς, άνεση και πάνω από όλα ασφάλεια.

Με την εμφάνιση της τεχνολογίας IP, τα συστήματα θυροτηλεοράσεων έχουν μετατραπεί σε all in one συσκευές, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη λύση για την ασφάλεια των κτηρίων και των κατοικιών. Τα νέα συστήματα έχουν μειώσει το κόστος των εγκαταστάσεων και παράλληλα έχουν προσφέρει ευελιξία στην τοποθέτηση από τους εγκαταστάτες. Ο συνδυασμός βίντεο υψηλής ευκρίνειας, η κρυστάλλινη αμφίδρομη επικοινωνία ήχου με τον επισκέπτη και η απομακρυσμένη πρόσβαση, παρέχει αποτελεσματική διαχείριση της εισόδου των επισκεπτών, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις εγκαταστάσεις  από ανεπιθύμητες εισβολές.

Οι καινοτομίες αλλά και οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρει ο κλάδος των θυροτηλεοράσεων έχει δώσει πολλά προτερήματα όσο αφορά την ασφάλεια ενός χώρου και είναι βέβαιο πως έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο της οπτικοακουστικής επιβεβαίωσης σε σχέση με τα παλιά θυροτηλέφωνα και τις θυροτηλεοράσεις.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...