Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Ιουλίου 2022 20:38

Μία νέα έρευνα φέρνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους ψευδείς συναγερμούς

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F07%2Fanoigma 6

Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, οι μέθοδοι οπτικής επαλήθευσης ενός συναγερμού, αλλά και οι αισθητήρες, συχνά δημιουργούν ανεπιθύμητους ψευδείς συναγερμούς, καθώς αδυνατούν να διακρίνουν τη κίνηση μεταξύ ενός αδέσποτου ζώου και π.χ. ενός εισβολέα ή ενός οχήματος. Εκτός από το χάσιμο χρόνου, οι ψευδείς συναγερμοί μειώνουν την εγκυρότητα των πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα κοστίσουν και χρήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Όμως τι πραγματικά συμβαίνει με τους ψευδείς συναγερμούς; Είναι ένα πρόβλημα που οφείλεται στις συσκευές, στην άγνοια του χρήστη ή είναι καθαρά θέμα συντήρησης; Ας δούμε τι αποκαλύπτει η εν λόγω έρευνα.

Οι ψευδείς συναγερμοί εξακολουθούν να αποτελούν μείζον ζήτημα ακόμα και σήμερα, πάρα την ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας. Συνήθως ο «ένοχος» είναι ο χρήστης ή πολύ απλά ένας ανιχνευτής/αισθητήρας κίνησης. Όμως μία νέα έρευνα φέρνει νέα στοιχεία στο φως. Πάνω από το 30% των κλήσεων συναγερμού που στάλθηκαν σε εταιρία που παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας στο ΗΒ, οφείλεται στο γεγονός πως οι χρήστες δεν συντηρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα συστήματα ασφαλείας τους.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ένα πάροχο διαχείρισης εγκαταστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου βασίστηκε σε 968 κλήσεις συναγερμού που έγιναν το 2021. Ένα μεγάλο ποσοστό, αποκαλύπτει πως οι εν λόγω ειδοποιήσεις συναγερμού αφορούσαν σε ελαττωματικούς ανιχνευτές, πίνακες ασφαλείας, γραμμές και καλωδιώσεις. Ένα επιπλέον 18% προκλήθηκε από ιστούς αράχνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης καθαρών περιοχών γύρω από τους αισθητήρες. Το 11% των ενεργοποιήσεων προέκυψε από σφάλμα του προσωπικού – όπου οι συναγερμοί δεν είχαν ρυθμιστεί σωστά. Τρωκτικά, αράχνες και άλλα έντομα, που μπορούν να ενεργοποιήσουν τους αισθητήρες, αντιπροσωπεύουν το 13% των περιπτώσεων κλήσης που εξετάστηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, το 32,5% των συναγερμών ενεργοποιήθηκε επειδή τα συστήματα συναγερμού και πυρασφάλειας δεν συντηρούνταν τακτικά, έως και… καθόλου. Συνολικά, μόνο το 19% περίπου των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν για πραγματικούς λόγους. Οι λόγοι, διαρροές νερού, βανδαλισμοί, επιβεβαιωμένες πυρκαγιές, έως απόπειρες και πραγματικές διαρρήξεις.

Συμπεράσματα

Ένας εκ των εκπροσώπων της εταιρίας τόνισε πως αυτά τα στατιστικά υπογραμμίζουν τη σημασία του τακτικού ελέγχου και συντήρησης του συναγερμού. Επίσης, η σωστή και συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, θα διασφαλίσει ότι το σύστημα θα λειτουργεί απροβλημάτιστα για αρκετό καιρό.

«Το ποσό του χαμένου χρόνου που θα αφιερώσουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων παρακολουθώντας συναγερμούς που αποδεικνύεται ότι έχουν απλώς ενεργοποιηθεί από μια αράχνη που «τρέχει» πάνω από έναν αισθητήρα είναι εκπληκτικό! Μερικές φορές τέτοιες καταστάσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά η σωστή συντήρηση των συστημάτων συναγερμού και των περιοχών γύρω από τους αισθητήρες θα βοηθήσει στην αποφυγή τουλάχιστον ορισμένων περιττών κλήσεων, λένε οι ιδιοκτήτες της εταιρίες που πραγματοποίησαν την έρευνα.

Ένας άμεσος και ουσιαστικός τρόπος για να μειωθούν και αν εξαλειφθούν δραστικά οι κίνδυνοι από τους ψευδείς συναγερμούς, είναι η εγκατάσταση αξιόπιστων συστημάτων πυρανίχνευσης υψηλής ποιότητας. Παρόλα αυτά, αν αυτά τα συστήματα δεν αναβαθμιστούν ή ελεγχθούν από επαγγελματίες εγκαταστάτες του χώρου, τότε είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάσουν και αυτά με τη σειρά τους προβλήματα. Πέρα από την συντήρηση όμως και ο ίδιος ο χρήστης έχει μεγάλη ευθύνη για την λειτουργικότητα και την απόδοση του συστήματος συναγερμού.

Οι απαραίτητες ενέργειες

Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάνουν το ίδιο λάθος. Φωνάζουν έναν τεχνικό για να εγκαταστήσει το σύστημα συναγερμού ή πυρκαγιάς και στη συνέχεια πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμία άλλη ενέργεια. Αλλά για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αυτά τα συστήματα θα απαιτήσουν κάποια περιστασιακή συντήρηση. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σε συνεργασία πάντα με τον επαγγελματία εγκαταστάτη, θα πρέπει να ελέγχει συχνά το σύστημα συναγερμού για να βεβαιωθεί ότι τα περιφερειακά (αισθητήρες, ανιχνευτές, κάμερες κ.λπ.) είναι σε καλή κατάσταση. Η υπερβολική σκόνη, οι αράχνες και οι αισθητήρες που έχουν χαλαρώσει ή δεν είναι τοποθετημένοι καλά, είναι πηγή ψευδών συναγερμών. Οι ειδικοί τονίζουν πως τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, πρέπει να ελέγχονται δύο φορές το χρόνο, ενώ τα συστήματα συναγερμού και πυρασφάλειας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Μετά ο ρόλος του ιδιοκτήτη/χρήστη του συστήματος παρακολούθησης είναι εξίσου σημαντικός. Ο τελικός χρήστης θα πρέπει να διατηρήσει τις περιοχές γύρω από τους αισθητήρες καθαρές, καθώς όπως όλα δείχνουν ακόμα και μία μικρή αράχνη ή ένα έντομο, που βρίσκεται κοντά στον ανιχνευτή, μπορεί να προκαλέσει δεκάδες προβλήματα. Ένας πολύ απλός τρόπος για να μην συμβεί αυτό είναι να ελέγχουμε και να καθαρίζουμε τακτικά τη γύρω περιοχή. Αν αφιερώσουμε μόνο πέντε λεπτά για να ξεσκονίσουμε την εν λόγω περιοχή, τότε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε  τις περιττές κλήσεις και ειδοποιήσεις συναγερμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα συναγερμού δεν είναι πολύπλοκα ή δύσκολα στη λειτουργία και τη χρήση, αλλά η εκπαίδευση είναι μονόδρομος για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει προσωπικό που θα εξετάσει το σύστημα τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα για τυχόν δυσλειτουργίες ή άλλα προβλήματα. Η εκπαίδευση όμως δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους οργανισμούς. Στις οικίες, όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν πρόσβαση στο σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και φυσικά να εξοικειωθούν  με το εν λόγω σύστημα.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των ψευδών συναγερμών

 • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες είναι καλά κλειστές πριν ρυθμίσετε τον συναγερμό.
 • Εξασφαλίστε ότι η εταιρία η οποία σας παρέχει και τοποθετεί τον εξοπλισμό είναι αδειοδοτημένη και αξιόπιστη.
 • Εάν έχετε κατοικίδια ζώα, αναζητήστε αισθητήρες φιλικούς προς τα κατοικίδια ζώα (pet immunity).
 • Ελέγχετε περιοδικά το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί σωστά.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν τα κουμπιά πανικού ή άλλες λειτουργίες έκτακτης ανάγκης.
 • Ελέγξτε τις μπαταρίες όλων των ασύρματων συσκευών.
 • Να έχετε επίγνωση των περιβαλλοντικών αλλαγών που μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σας.
 • Ψεκάστε με εντομοαπωθητικό γύρω από τους αισθητήρες και τους ανιχνευτές.
 • Ενημερώστε το ΚΛΣ εάν σκοπεύετε να λείψετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...